26

#26

Fără categorie

18 minute • Ana-Maria Udriște • 09 martie 2021


Hello și bine te-am găsit la o nouă săptămână #pelegale.

Știi ce mult apreciem sprijinul tău 😋 De aceea, te rugăm să dai share pe butonul de mai jos și să trimiți ediția #26 către oamenii dragi ție.

Share

⚖️ juridic

  • Un brevet vechi de 20 de ani care nu mai e folosit? Perfect. Ia să scoatem niște sume frumușele. Intel ar putea datora destul de mulți bani unei companii de semiconductori care nu mai există de 20 de ani. Un juriu din Texas a cerut Intel să plătească 2,18 miliarde de dolari pentru încălcarea a două brevete deținute de VLSI Technology. Acum înțelegi importanța protejării creațiilor tale. Vrei să afli mai multe? Urmărește seria noastră video #banidinidei.
  • E posibil să poți obține despăgubiri dacă ai fost ”victima” SPAM-urilor. CJUE va decide asupra acestei chestiuni în curând. Dacă rezultatul va fi pozitiv, însemnând că pot fi acordate despăgubiri, presimt că va veni un val imens de procese … colective (un fel de SPAM, dar legal).
  • Un ghid despre cum să scrii în mod clar legi. Acesta este un ghid de stil destinat avocaților și legiuitorilor britanici, dar are o aplicabilitate generală.
  • Câțiva foști șoferi Uber din Marea Britanie susțin că software-ul de recunoaștere facială care aparține companiei nu a reușit să îi identifice și este părtinitor din punct de vedere rasial. Potrivit Wired, 14 muncitori spun că au fost concediați pentru că Uber i-a acuzat că își subcontractează tura după ce sistemul nu le-a recunoscut fețele – pretenții pe care muncitorii le-au negat. Ce s-a întâmplat?
    • Uber folosește software biometric de la Microsoft pentru a compara selfie-urile șoferilor săi cu imaginile stocate în baza sa de date, pentru a dovedi că aceștia sunt persoana corectă. Scopul este să nu ia cineva locul șoferului respectiv și să subcontractezi tura.
    • Unii șoferi britanici pentru Uber Eats au spus că au fost concediați sau li s-au înghețat conturile după ce sistemul a eșuat; o parte dintre ei era reprezentată de oameni de culoare, ridicând îngrijorări cu privire la prejudecățile rasiale în software-ul de recunoaștere facială, pentru că acesta dă greș în recunoașterea fețelor negre față de cele albe.
    • Nu ar fi prima oară când Uber este arătat cu degetul pentru algoritmul pe care îl folosește. Acum câteva luni, Uber a fost acuzat că a dat afară angajați pentru că aceștia nu și-ar fi efectuat cursele, deși în aplicație acestea existau.
  • Apple este investigat pentru comportament anticoncurențial. CMA (autoritatea din UK) a lansat o investigație asupra Apple în urma plângerilor că termenii și condițiile sale pentru dezvoltatorii de aplicații sunt nedrepte și anticoncurențiale. Plângerile dezvoltatorilor se concentrează asupra termenilor care înseamnă că își pot distribui aplicațiile numai pe iPhone și iPad prin intermediul App Store. Aceste reclamații subliniază, de asemenea, că anumiți dezvoltatori care oferă funcții „în aplicație”, add-ons sau upgrade-uri sunt obligați să utilizeze sistemul de plăți Apple, mai degrabă decât un sistem alternativ. Apple percepe un comision de până la 30% dezvoltatorilor pentru valoarea acestor tranzacții sau de fiecare dată când un consumator își cumpără aplicația.
  • Judecătorul nu poate fi tras la răspundere disciplinară pentru simplul motiv că acesta a sesizat CJUE cu o cerere de decizie preliminară în care repune în discuție jurisprudența curții constituționale naționale și invocă posibilitatea de a lăsa neaplicată această jurisprudență. Este opinia Avocatului General CJUE. Asta înseamnă că folosirea unei metode legale pe care o ai la îndemână ca profesionist nu poate duce la declanșarea împotriva ta a unei proceduri disciplinare.
  • Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că accesul la datele de localizare extrase din comunicațiile electronice poate fi utilizat numai pentru investigațiile care implică infracțiuni grave și pentru „prevenirea amenințărilor serioase la adresa securității publice”. CJUE a constatat că legislația UE este mai puternică decât legislația națională care conferă parchetelor puterea de a autoriza accesul la astfel de date pentru anchete penale.
  • Revolut lansează serviciile bancare în România pentru că a primit licență bancară, iar depozitele persoanelor sunt garantate în limita a 100.000 euro. Dar întrebarea de 10 puncte este: va putea acum ANAF-ul să pună poprire pe conturile tale de Revolut? Ei bine, da.
  • Românii vor putea munci până la 70 de ani, dacă vor dori, indiferent dacă provin din mediul public sau din mediul privat, conform unei declarații a ministrului muncii, care a vorbit despre un proiect de lege.
  • SPAM-ul chiar se sancționează cu amenzi mari. ICO din Marea Britanie a amendat mai multe companii pentru că au trimis peste 2.7 milioane de mesaje nesolicitate (cumulat). Ce este interesant?
    • o companie a primit 250.000 lire amendă și au fost depuse peste 10.000 de plângeri în vara 2020. Interesant este că SMS-urile aveau o acțiune de ”opt-out”.
    • companiile se foloseau de pandemie ca să apeleze la starea de spirit a persoanelor și să facă un ban în plus (cum ar fi credite). Ce este important să reținem?
      • nu poți da SMS-uri dacă nu ai acordul persoanelor respective
      • faptul că pui un ”opt-out” la final, de genul ”scrie STOP pentru a nu mai primi mesaje” sau „dă click pe link pentru a te dezabona” nu înseamnă că ai spatele acoperit
      • SMS-urile sunt o metodă foarte (nu cred ca intruziv accepta foarte) intruzivă pentru persoanele vizate
  • Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a obligat cinci firme de țigări electronice să predea date privind vânzările și publicitatea din 2019 și 2020, deoarece industria rămâne sub lupă pentru promovarea și vânzarea produselor către consumatorii minori.
  • Google recomandă angajaților consiliere mentală sau chiar concediu persoanelor care se plâng de rasism sau discriminare la locul de muncă.
  • Bucureștiul a intrat în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că avem noi reguli începând de ieri, 8 martie 2021:
    • deja știm: cinematografele, discotecile, cluburile, păcănelele și alte spații de jocuri de noroc se închid
    • rămân doar terasele și takeaway
    • preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal pot merge la școală în format fizic
  • Dacă mergi cu o navă și această întârzie sau te vor redirecționa pentru că nu au alte nave (fix ca la avioane), poți primi despăgubire integrală, pentru toate taxele plătite, conform opiniei AG al CJUE din 4 martie 2021. Acesta a spus că ”Redirecționarea prin oferirea unei/unor alternative de călătorie care implică un traseu diferit de cel al călătoriei inițiale sau pe o punte terestră (rutieră sau feroviară) poate constitui o „redirecționare către destinația finală în „condiții de transport comparabile”, în sensul articolului 18 din acest regulament, dacă alte condiții ale călătoriei alternative respective sunt comparabile cu cele stabilite pentru călătoria inițială în contractul de transport.”

🕵️interesante

  • Un nou site web folosește AI și algoritmi de învățare automată pentru a genera automat buletine informative despre consiliile de la nivelul comunității locale care organizează întâlniri civice în New York. Cât mai durează până când știrile în general vor fi practic scrise de un AI?
  • Amazon modifică logo-ul care aducea a Adolf Hitler. Acum, mna, nu putem spune că noua alegere este cu mult mai inspirată. Ola, senorita, un taco por favor? Totuși, de aici reținem că una din caracteristicile mărcilor pentru a putea fi înregistrată este aceea de a nu atinge bunelor moravuri. Ar fi intrat aici? Cine știe. Dar poți afla mai multe din seria noastră educativă despre proprietate intelectuală. Tocmai ca să nu ajungi în papucii lui Amazon.
  • Adio ceasuri inteligente, bun venit tatuaje inteligente. Prin folosirea aceleiași tehnologii de emisie de lumină utilizate în televizoare și ecranele smartphone-urilor, oamenii de știință de la Institutul italian de tehnologie au creat un tatuaj inteligent și temporar care se aprinde.La ce ar putea fi bune?Nu, nu ca să te dai mare la un concert în viitorul apropiat (deși nu excludem), ci pentru că vorbim de:
    • Monitorizarea sănătății în timp real. De exemplu, să observi modificările unui pacient medical sau avertizezi un sportiv dacă este deshidratat.
    • Înlocuirea autocolantelor „a se consuma înainte de” pe fructe cu o dată de expirare tatuată.
    • Lucrul cu terapiile sensibile la lumină existente pentru a atinge mai bine celulele canceroase.
  • Netflix a creat o clonă TikTok care permite oamenilor să parcurgă clipuri amuzante. Fast Laughs este o nouă funcție pe dispozitivele mobile de la Netflix care redă clipuri scurte din emisiuni direct în aplicația Netflix. În prezent, este disponibilă numai pentru proprietarii de dispozitive iOS din anumite țări. Utilizatorii cărora le place ceea ce văd pot adăuga emisiunea în lista lor salvată pentru a o viziona mai târziu.
  • Clue primește autorizația FDA pentru a lansa un contraceptiv digital. Acest contraceptiv digital care va oferi utilizatorilor o predicție statistică a ovulației ca instrument de control al nașterii. Bineînțeles că nu este o metodă infailibilă, însă pentru persoanele care nu acces la alte metode contraceptive sau nu pot folosi, este demn de luat în considerare.
  • Compania aeriană de lux Aero ridică o finanțare de 20 milioane dolari. Nu te interesează neapărat, pentru că vorbim despre avioane (zboruri) semi-private, dar voiam doar să punctez că … tot #săraki, nu?
  • Cappuccino este un fel de oracol din generală, varianta audio.

🛒e-commerce

  • Snapcommerce este o plaftformă ce permite transmiterea de mesaje pe platformele de e-commerce și pe rețelele sociale (Facebook, Instagram etc) bazată pe AI și NLP.
  • Beacons este ”one link to rule them all”. Practic este un microsite pe care îl poți pune în link-ul din bio de la orice (Instagram, TikTok) și care-ți permite inclusiv să vinzi produse și / sau servicii.
  • Social commerce este trendul pentru anii care va urma. Tocmai de aceea influencerii folosesc în link-uri sau în mesaje private către urmăritori linkuri de afiliere, care le permit să urmărească vânzările pe care le fac. Doar că și acestea trebuie să fie supuse obligației de divulgare.
  • Twitter lansează funcția de shop și este printre primele acțiuni pe care platforma le are în viitor pentru acest segment.
  • WhatNot este o platformă de online shopping prin video, un livestream marketplace, pentru fanii de colecții, precum cărți de sport (sport cards) și Funko Pop. Probabil nu o să mai dureze mult până în momentul în care o să avem tot mai multe marketplace-uri dedicate.
  • Kings of Leon lansează un nou album ca NFT (non fungible token). NFT e un fel de criptomonedă, dar pentru artă digitală și (si mai ce?) poți citi toate informațiile aici. Asta înseamnă că în viitor or să apară tot mai mulți artiști care vor lansa operele lor ca NFT, deci iată, o să avem o nouă nișă.

Apropo de concursuri pe Instagram, nu este suficient doar să ai un regulament de concurs, ci trebuie să îl și aplici ca atare. ASA din UK a sancționat un influencer cu mai mult de 5 milioane de urmăritori pentru că atunci când a oferit premii în valoare de 8000 de lire sterline nu a introdus în extragere toate persoanele care ar fi îndeplinit condițiile. În cazul acesta, nu mai este un ”concurs pe bune”. Concursurile pe Instagram sunt veritabile campanii publicitare și este foarte important să ai: (a) un contract bulletproof cu brandul care te sponsorizează, (b) un regulament de concurs și (c) reguli procedurale pe care să le respecți. Iar pentru asta suntem noi aici, să te ajutăm.

🤳social media

  • Mavrck a lansat Influencer University, un curriculum de marketing pentru influenceri și un program de certificare pentru experți și practicieni în influencer marketing.
  • TikTok:
    • lansează profilul TikTok for Business unde oferă tips & tricks pentru creatori și agenții care vor să folosească platforma pentru promovare.
    • a anunțat înființarea unui nou Consiliu Consultativ în materie de Siguranță pentru Europa, care va oferi informații de la terți, experți, asupra diferitelor sale conținuturi și decizii de executare, pentru a-și îmbunătăți abordarea generală cu privire la materialele publicate. Asta pentru că platforma a trecut-o (nu era doar a trecut?) printr-o serie de probleme cu privire la moderarea conținutului și mai ales legate de protecția utilizatorilor tineri.
    • ajunge pe televizoare smart din SUA. Super, o să vedem TikTok pe TV.
  • Facebook oferă sfaturi despre cum să folosești funcția de evenimente plătite în platformă. Nu știu exact care este succesul implementării acestui feature la nivel mondial, dar cel puțin în România nu am văzut să fi avut prea mare succes, deși ne-am mutat destui pe online în vremea pandemiei.
  • Tot Facebook spune că oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și personaliza feedul pentru a nu mai vedea reclame politice.
  • Klarna, startupul din fintech cu BNPL (buy now pay later) a lansat Consiliul pentru Influenceri pentru a emite un set de ”bune practici pentru influenceri și branduri în ceea ce privește reclama online”, cu un apel la marketing responsabil pentru piața serviciilor financiare.
  • Aparent, Twitter dezvoltă noi funcționalități pe zona de e-commerce.
  • Era creatorilor de conținut audio este pe cale să înceapă. Clubhouse a dat startul, dar toate celelalte rețele sociale adoptă instrumente care să permită interacțiunea audio. Iar „AUDIO COLLECTIVE” s-a lansat pentru a ajuta brandurile, companiile și creatorii să-și optimizeze impactul asupra Clubhouse și a altor platforme audio interactive.
  • TikTok dă drumul feature-ului de Q&A pentru toți creatorii de conținut.
  • Whatsapp adaugă apeluri voce și video 1-la-1 pe desktop. Si poze care se vor șterge automat după o perioadă. Încă nu există o protecție să nu poți face print screen, cum există la alte aplicații, dar probabil va fi implementată în curând.
  • Și într-un final Whatsapp vine cu acea facilitate pe care o așteptam cu toții: poze care se distrug singure.
  • Instagram scoate tot mai mult numărul de like-uri vizibile de la o postare pentru că dorește ca oamenii să aibă un loc sigur unde să se poată exprima. Această mișcare este începută din 2019, dar acum au fost adăugate mai multe persoane decât ar fi trebuit, din cauza unui bug, ceea ce a declanșat un val de nemulțumiri din partea influencerilor. Chiar, pe tine te interesează câte like-uri are o postare atunci când o vezi?
  • Twitter testează o nouă funcție de ”undo” la tweets.

📱internet & tehnologie

  • Gamingul pe dispozitivele mobile a cunoscut o creștere extraordinară în ultima perioadă. Și nu doar el, dar și streamingul de pe aceste dispozitive când te joci. Tocmai de aceea Amazon are o aplicație, GameOn, care va permite înregistrarea și partajarea ecranului. Și s-a lansat pe iOS.
  • Postmates X, divizia de robotică a start-up-ului Uber achiziționată anul trecut, a apărut ca o nouă companie numită Serve Robotics și strânge o sumă de finanțare. Numele Serve Robotics face referire la robotul de livrare autonom care merge pe lângă trotuar Postmates X, care acum face livrări în West Hollywood și în alte părți. Citește mai multe despre ”roboții pedeștri” aici.
  • Se vehiculează faptul că firma de vehicule care se conduc autonom (într-o ediție anterioară am explicat de ce folosim această denumire) Cruise încearcă să achiziționeze Voyage, o companie cu vehicule care se conduc autonom și care deservește comunitățile de pensionari. Filiala de conducere autonomă a General Motors este în discuții pentru achiziționarea firmei din Palo Alto, care operează Chrysler Pacifica hibrid și alte mașini care se conduc autonom cu viteză redusă pentru transportul adulților mai în vârstă. Acest lucru este extrem de interesant pentru că avem deja o segmentare în domeniul mașinilor care se conduc autonom. Iar asta în condițiile în care nici măcar nu sunt atât de multe pe piață.
  • Parlamentarii din India au acceptat să instaleze camere de recunoaștere facială în unele școli. Doar că multe asociații au început să se opună pentru că asta ar însemna că aduce o încălcare dreptului la viață privată al elevilor. India încă este în proces de a scrie o legislație care să semene cu GDPR-ul de la nivelul UE, dar mai durează.
  • Microsoft Mesh este noua încercare ambițioasă a Microsoft de a uni colaborarea virtuală holografică pe mai multe dispozitive. Cu Mesh, utilizatorii se pot întâlni în spații virtuale, pot partaja holograme și pot crea experiențe comune, chiar dacă sunt separați fizic. Mesh poate transmite modele holografice de înaltă calitate din cloud, permițând proiectanților și inginerilor să colaboreze cu aceleași active de oriunde din lume. Dispune de compatibilitate multiplatformă, astfel încât utilizatorii să poată participa la întâlniri chiar și fără căști VR.
  • În SUA se vând telefoane Google fără Android.
  • Cookie, cookie. Google nu va mai utiliza istoricul tău de navigare individual pentru a vinde anunțuri direcționate (reclame targetate). Google va urmări în continuare istoricul căutărilor tale (Search History) și va viza anunțurile / rezultatele de acolo – același lucru este valabil și pentru YouTube. Dar când vizitezi un site, Google nu va arăta anunțurile pe baza căutării tale despre. „hrană organică pentru pisici”.
  • Facebook a dezvăluit un sistem AI, numit SEER, care folosește învățarea auto-supravegheată pentru a identifica conținutul unei imagini. Metoda AI, care învață într-un mod mai de bun simț și uman, ar putea ajuta la reducerea timpului și a efortului necesar dezvoltării sistemelor de viziune pe computer. Faza interesantă este că acest sistem AI a fost ”trăinuit” pe mai mult de 1 miliard de poze de pe Instagram. Asta dacă cumva te întrebai dacă folosește cineva pozele tale. Well, they do.
  • Honda închiriază acum berlina sa Legend cu conducere automată – echipată cu tehnologie certificată de automatizare de nivel 3 – unui număr mic de oameni din Japonia. Mașina se poate pilota pe autostrăzi, chiar și pe cele aglomerate, permițându-i șoferului să-și ia ochii de pe drum și să se uite la televizor, de exemplu.Iar ca să înțelegem diferitele tipuri de conducere automată și autonomă, ai mai jos o imagine reprezentativă:

🛠️utile

  • Dacă te tot întrebai cum să folosești noua funcție de Youtube Shorts, Hubspot a venit cu un ghid foarte detaliat pe tema asta.
  • Microsoft lansează ”Group Transcribe”, o facilitate care-ți permite să înregistrezi și să transcrii întâlnirile audio.

💕recomandarea avocatoo

  • Yummdiet este o platformă pentru diete personalizate bazată pe un algoritm avansat, fondată de Cori Grămescu, care a primit o investiție de 200.000 dolari de la Andrei Pitiș. Este prima aplicație de acest gen din România și ai putea să arunci o privire dacă ai de gând să faci o modificare în lifestyle.
  • În fiecare miercuri seară, de la ora 19, suntem pe ClubHouse, alături de CostinIoanaAlexandru și Andreea, unde vorbim despre influenceri și influencer marketing.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

*PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.