03

#3

Fără categorie

9 minute • Ana-Maria Udriște • 05 noiembrie 2020


Black Friday 2020 … what?

Acum nu vrea să fiu rea, dar de când Altex are Black Friday de prin primăvară încoace, am și uitat că există un Black Friday săptămâna viitoare. Ăla pe bune, care începe când zice eMag.

Iar vor fi discuțiile despre prețuri, care dă mai sus, când pică serverele, de ce magazinul X a mărit prețurile etc.

Ca să le ai le îndemână, avem noi niște multe articole pe blog despre toată nebunia asta cu vânzările pe online, pe care le poți găsi aici.


Uber te ”concediază” cu algoritmul

Și îți dai seama că nu mai e mult până ce se va ajunge la acest sistem și la angajați, nu?

Uber este acuzat în UK că nu prea ține cont de profilarea automată și de dreptul persoanelor vizate (șoferii) la intervenție umană. Mai exact, Uber ”dădea afară” șoferi pentru că nu îndeplineau anumite target-uri și hai pa.

Uber spune într-un comunicat că toate cererile automate de dezactivare au fost supuse ulterior și unui control manual, când s-a cerut asta. Șoferii zic că nu.

Cât crezi că mai durează până ce te vor da afară de la locul de muncă?

Speaking of Uber… 

Parlamentul din California tocmai a dat o lege care scutește Uber și Lyft de la a considera șoferii drept angajați. 

California a fost și primul stat din SUA care obliga cele două companii, printr-o decizie a Curții sale „Supreme”, să-și încadreze șoferii drept angajați, nu prestatori de servicii independenți. Se pare că acum, la presiunile celor doi giganți, care au amenințat chiar că se vor retrage de pe piața californiană, parlamentul lor s-a cam răzgândit. Și va permite celor două companii să continue cu practica actuală. 

Practic, Uber, Lyft, Bolt, și restul companiilor similare de transport se bazează pe premisa că șoferii sunt „freelanceri” și nu angajați . Și deci nu trebuie să le plătească asigurare de sănătate, să le dea un salariu minim sau zile de concediu. Cu alte cuvinte „fentează” legislația muncii. 

Modelul de business e luat de tot mai multe companii, în tot mai multe domenii și în tot mai multe țări. Nu va dura probabil mult până vom vedea primul Uber pentru inginerii pe undeva prin India. 

Problema acestui model este că, fără a fi reglementat într-un mod eficient, el nu este decât a smart trick, pentru a plăti forța de muncă mai puțin. Iar impunerea vechilor tipuri de legi ale muncii taie din flexibilitatea lui.  Va fi interesant de văzut dacă și când statele vor găsi o soluție unică pentru a reglementa rapoartele sociale unice ale acestei gig economy. 

Ce înseamnă de fapt 5G și la ce ne ajută? 

Acum că până și Apple a intrat în rândul lumii bune și a lansat iPhone-uri cu 5G, înseamnă că nu mai putem ignora fenomenul. Pentru că se știe că atunci când Apple face o mutate toată lumea o va adopta (RIP headphone jack).  

Deci care-i treaba cu 5G-ul? 5G nu este altceva decât denumirea pentru a cincea generație de rețele celulare. Diferența dintre 5G și 4G (pe care probabil îl folosești să citești acest mail) este că 5G-ul merge pe două tipuri de frecvențe:

  • Low-frequency waves, pe care merg și celelalte „G-uri”
  • High-frequency waves, care sunt inovația și care permit 5G-ului să devină „tehnologia viitorului”. 

Ok, dar până la urmă ce face 5G-ul? Well.. multe lucruri:

  • În primul rând va fi mai rapid decât actuala generație de rețele. Adică te vei putea uita la serial, în RATB, în 4K fără să ți se blocheze. Like magic. 
  • În al doilea rând, va stabili o conexiune low latency. Adică va permite controlul fără delay de la distanță a tehnologiei. Ceea ce va permite, în teorie, ca un chirurg de la New York să opereze la Tokyo prin cloud fără probleme. Sau noi vom putea să jucăm FIFA 21 pe telefon fără lag.. Life’s good. 
  • În final, va fi baza pentru ceea ce se va numi Internet of Things (IoT). IoT reprezintă noua generație de produse smart care vor fi interconectate prin 5G. De la camere video, la frigidere, sonerii, mașini agricole. You name it. 

Bine bine, și de ce ne interesează? Pai pentru că 5G-ul pune niște probleme juridice destul de serioase:

  • Privacy-ul va deveni o chestiune mult mai sensibilă când companiile îți colectează date și de la telefon, și de la mașină și de la camerele din casă, și de la aragaz sau aspirator. Safe to say, GDPR v 2.0 va avea multe de reglementat.
  • Riscurile de securitate pentru țări încep să fie mult mai serioase. Pentru că efectiv totul va fi controlat prin 5G și va avea o componentă online. Iar când hackerii îți pot accesa toate flota de mașini autonome din țară, de exemplu, știi că nu e de joacă . 
  • Să nu uităm de problemele de problemele pentru oamenii de rând5G-ul presupune în principal o infrastructură nouă. Și cine va deține infrastructura asta va controla literally cine se integrează în societate și cine nu. Peste 10 ani, dacă Orange sau Vodafone decid să îți taie net-ul s-ar putea să nu mai poți munci, pleca cu mașina sau folosi frigiderul. Ceea ce pune niște probleme mari cu privire la reglementare din punctul de vedere al protecției consumatorilor. 

P.S. nu există antene 5G în măști și 5G-ul nu cauzează covid. 

Cloud-ul guvernamental?

Că tot vorbeam de 5G și posibilitățile digitale pe care le deschide, se pare că și guvernul român încearcă să se adapteze trendului. Un proiect de OUG este pe masa guvernului pentru implementarea noului Cloud Guvernamental.

Scopul principal al proiectului este de a reconstrui sistemul IT al administrației publice. Presupune, în primul rând, mutarea tuturor bazelor de date în online și digitalizarea interacțiunii stat-cetățean. Ca idee, este una extrem de binevenită. 

Ar putea reprezenta o oportunitatea: 

  • de a integra toate bazele de date oficiale între ele,
  • de a oferi platforme online pentru toate serviciile publice și 
  • de a eficientiza funcționarea internă a sistemelor. 

Cu alte cuvinte, dacă totul merge bine, în câțiva ani vei putea deschide o firmă nouă de acasă, cu 2 clickuri, niște taxe plătite și puțină răbdare. Fingers crossed ca ideea să se transpună bine și în practică. Cel mai probabil vom vedea primele efecte prin 2023.

Pe de altă parte, ideea foarte bună cu un cloud guvernamental este că statul va ști în momentul ăla tot despre tine. As in TOT. Ceea ce e un lucru bun, nu? #transparență.

Ne lăudăm: am reușit să dăm jos o pagină de net care făcea fraude

Adnet99.com, un site fantomă care face scam avea un link cu Cristian Onețiu prin care se folosea de anumite imagini de când fusese invitat la o emisiune Pro TV ca să inventeze o poveste cu BitCoin Up.

Prin intermediul acestei povești, autorul voia să spună că Onețiu a investit în BitCoin Up și că e ”ză new șit”, iar tu trebuia doar să dai acolo cu cardul 250 euro ca investiție și apoi vedeai cum se înmulțesc banii.

Cu ajutorul partenerului nostru Cristian Iosub și cu sprijinul autorităților, am reușit să dăm pagina jos în o săptămână.

Așa că dacă ai o problemă pe social media, știi unde ne găsești.

Dacă erai în SUA, aveai o surpriză de la Facebook și Instagram

Premature victory top of feed
Sursa foto: Facebook

Ca să calmeze isteria oamenilor, Facebook a folosit geolocalizarea și a dat un pop-up prin aplicație ca să fii sigur că încă nu avem un rezultat.

Unii spun că a fost vorba de #fakenews. De fapt, pe surse a circulat că link-urile care spuneau că Trump e câștigător au fost considerate fake news, dar cele care ziceau de Biden așa ceva nu. #doublestandard

Apropo de Instagram

Pentru că tot mai multe branduri apelează la influenceri pe Instagram cu coduri de discount pentru comunitate, află de la noi că și acele coduri trebuie evidențiate ca fiind #ad și #sponsored.

Atunci când vezi coduri de reducere ANA10, UDRMYP sau alte asemenea, indiferent că ai posibilitatea de swipe up sau nu, trebuie să știi că influencerii (și brandurile) au obligația de a divulga parteneriatul.

Revolut oferă IBAN-uri de România cu Libra Bank

Whoop, whoop! De când așteptam asta! Adio IBAN-uri de Marea Britanie, acum o să fie mai ușor să faci transferuri bancare în România, din cont în cont.

Evenimentul va fi live, de la ora 11, direct pe pagina de Facebook a Libra Bank.

Recomandările Avocatoo

Pentru că nu ne mai auzim decât pe luni, recomandarea noastră de film este The Corporation, ca să înțelegi de unde a pornit conceptul de corporație, ce face el, cu cu se mănâncă etc.

Dacă te gândești ca săptămâna viitoare să îți iei toate mesele sănătoase livrate direct acasă și să țină 7 zile, îți recomand personal Foodkit. Dacă folosești și codul ANAUDR, ai 10% reducere din prețul afișat.

Este o colaborare pentru că am lucrat cu ei la început pe partea de juridic și mi-a plăcut mult conceptul (#ad, #sponsored).


Pe data viitoare! Să ai un weekend absolut minunat!

Cu drag,

Ana și Bogdan