31

#31

Fără categorie

19 minute • Ana-Maria Udriște • 13 aprilie 2021


Salutare, salutare, cu o nouă săptămână #pelegale!

Ediția de azi este cu multe explicații, pentru că s-au întâmplat multe fenomene juridice, pe care le explicăm.

Și pentru că traducem legaleza, nu uita să ne dai cu share pe butonul de mai jos și să ne recomanzi prietenilor 🙂

Share

⚖️ juridic

  • Aparent, vaccinul poate fi obligatoriu într-o societate democratică, pentru că așa a zis CEDO. De fapt, lucrurile nu stau chiar așa, ci doar a vuit presa în căutare de cancan.Ce s-a întâmplat de fapt?În Cehia, anumite tipuri de vaccin pentru copii sunt obligatorii prin lege. Copiii pot să nu fie vaccinați dacă au o contraindicație.Dacă părinții nu vaccinează copiii și nu se încadrează în aceste excepții, vor primi o amendă și nu vor putea, spre exemplu, să îi înscrie la școală, precum școala Montessori.În fapt, decizia nu vorbește despre o obligație de vaccinare prin care să se limiteze anumite activități, ci despre faptul că părinții fie au prezentat un certificat fals, fie nu au prezentat un certificat de vaccinare atunci când au dorit să înscrie copiii la (pre)școală.Atunci când copiii au ajuns la vârsta necesară pentru a merge la școala obligatorie, aceștia au fost admiși fără probleme. Faptul că o școală, Montessori, nu a dorit să primească un copil nu înseamnă că de mâine suntem obligați să ne vaccinăm cu toții prin lege.Scopul vaccinului, în general, după cum reține CEDO este de a duce la imunizarea populației. Copiii care nu sunt vaccinați se vor imuniza în mod indirect, prin efectul de turmă (despre care tot auzi de câteva luni bune că se vorbește).Decizia este interesantă și reprezintă o noutate în domeniu. Însă, nu reglementează de mâine vaccinarea obligatorie.
  • Tesla acceptă plățile în Bitcoin. Sau măcar încearcă. Dar nu despre asta este vorba. Citește de câte ori scrie ”(and we’re not responsible if that happens)”. Disclaimer done right.
  • După New York, parlamentarii din Virginia au legalizat marijuana recreațională. Conform proiectului de lege aprobat miercuri, începând cu luna mai, persoanelor din stat li se va permite să dețină până la o uncie (28,3 grame) de canabis și să crească până la patru plante. Fumatul în public nu va fi permis.
  • Aparent, Amazonul nu va avea sindicat. Potrivit unui număr parțial de voturi, lucrătorii unui depozit Amazon din Alabama vor respinge planurile de a forma un sindicat. Aproape 50% din cele 3.215 buletine au fost numărate – 1.100 sunt împotriva formării unei uniuni și 463 sunt în favoarea.
  • Administrația Biden nu va mandata pașapoartele de vaccin. Secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că „nu va exista o bază de date federală de vaccinări și nici un mandat federal care să impună tuturor să obțină o singură acreditare de vaccinare”. Totuși, administrația Biden a declarat că va permite companiilor private să decidă dacă vor să implementeze un sistem care solicită persoanelor fizice să demonstreze dovada vaccinării.Ce trebuie să reținem de aici?
    • sigur, politica din SUA nu se aplică în România, pentru că UE. Dar e un pas important ca să vedem cum vor evolua lucrurile.
    • dacă angajatorii vor dori să implementeze un sistem de monitorizare a vaccinării angajaților, trebuie să o facă nediscriminatoriu și să țină cont de GDPR.
    • rămâne de văzut dacă un privat poate obliga o persoană să arate sau nu dovada vaccinării pentru a beneficia de un loc de muncă. Momentan, decizia CEDO de care aminteam mai sus vorbește de vaccinarea la copii, dar principiul se aplică similar și pentru adulți.
  • Yahoo Answers se va închide pe 4 mai. După acea zi, site-ul va începe redirecționarea către pagina de pornire Yahoo și toate arhivele platformei vor înceta să mai existe. Noile solicitări nu vor mai fi acceptate pe site după 20 aprilie. Utilizatorii vor avea până la 30 iunie să solicite datele înainte ca acestea să devină inaccesibile. Serviciul a devenit mai puțin popular de-a lungul anilor, astfel încât compania a decis să-și mute resursele pentru a se concentra pe alte produse. Totuși, serviciile de Q&A rămân populare, a se vedea Quora, precum și Reddit.
  • Italia se pare că devine „noul bastion” al drepturilor lucrătorilor în confruntarea cu platformele din gig economy. Cu un număr din ce în ce mai mare de cetățeni angajați de marile platforme de delivery sau de transport, Italia are în curs de conturare noi inițiative legislative care să ofere protecție crescută lucrătorilor din această industrie.Mai mult decât atât, chiar luna trecută o instanță din Milano a decis că platforma Uber Eats a încălcat drepturile de protecție a angajaților și că livratorii trebuie să aibă un statut similar cu cel al angajaților – chiar dacă nu beneficiază de toate drepturile.Se pare că decizia de acum o lună a Curții Supreme din UK prin care șoferii Uber erau catalogați drept „lucrători”, mai degrabă decât „antreprenori”, are repercusiuni puternice în restul Europei. Va fi interesant de urmărit modul în care noile reglementări în domeniu vor afecta modelul de business al companiilor din gig economy și cum acestea se vor adapta.
  • Peste 500 de angajați Alphabet cer Google să nu mai protejeze hărțuitorii într-o scrisoare deschisă. Miscarea vine la două zile după ce fostul inginer Google, Emi Nietfeld, a scris o opinie în The New York Times susținând că a fost forțată să aibă întâlniri individuale cu bărbatul care a hărțuit-o – și să stea lângă el în birou – chiar și după ce a depus o plângere la resurse umane. Tocmai de aceea implementarea unei politici de whistleblower la nivelul companiei va fi obligatorie în curând, când vom transpune directiva, iar aceste reclamații vor fi anonime, tocmai pentru a proteja angajații.
  • Prima investigație din China în domeniul dreptului concurenței s-a încheiat! Iar Alibaba, compania vizată a primit o amendă record de peste 2.8 miliarde de dolari. Autoritățile au concluzionat că începând cu 2015 compania a folosit poziția dominantă pe care o avea în industria de e-commerce pentru a forța vânzătorii înregistrați pe platforma sa să o folosească exclusiv pe aceasta.Investigația este una fără precedent în China, care până în noiembrie aut u interfera cu practicile marilor companii de tehnologie. Ceea ce inevitabil a dus la un „război fără limite” între acestea, multe oferind prețuri preferențiale în mod discreționar, obligând parteneri și utilizatori să folosească doar serviciile lor și altele asemenea.Acum, în urma investigației, guvernul a stabilit un precedent puternic, iar rivalii Alibaba iau deja măsuri pentru a se asigura că viitoare investigații împotriva lor nu vor avea un rezultat similar.

🕵️ interesante

  • Autoritățile de reglementare din UE au fost îndemnate să „intervină imediat” în funcționarea aplicației de partajare video TikTok, urmând tendința „Blackout Challenges” pe rețelele de socializare, care a dus la o serie de decese în rândul tinerilor. Blackout Challenge îi încurajează pe oameni să se asfixieze oricât este posibil până când leșină. Ideea este că se trezesc câteva momente mai târziu, dar este incredibil de periculos și ar trebui evitat.
  • În America, Uber va da un stimul de 250 de milioane de dolari, care vizează readucerea foștilor șoferi și atragerea altora noi. Banii vor fi folosiți pentru integrare, bonusuri și salariu garantat. Va fi dat în lunile următoare.De ce s-a ajuns aici?Pentru că în SUA, de când a început pandemia, tot mai mulți șoferi de Uber au preferat să stea acasă, mai ales de teama COVID-19. Astfel că nu mai sunt curse. Este pentru prima oară după foarte mult timp când cererile de curse sunt mai multe decât șoferii în mod constant, ceea ce a dus la o creștere a tarifului dinamic cu până la 50%.
  • McDonald’s începe să închidă restaurante. Din cauza restricțiilor legate de COVID-19 și a scăderii cererii, Mcdonald’s închide sute de magazine din Walmarts din SUA. Walmart a confirmat astăzi că McDonald’s va păstra aproximativ 150 de locații în 3.570 de magazine.
  • Cu cât te concentrezi mai mult, cu atât e posibil să te depărtezi de la scopul tău.
  • Primul hotel spațial din lume face rezervări. Stația spațială Voyager Class este programată să se deschidă în 2027. Va găzdui până la 280 de oaspeți simultan, distrându-i cu mai multe baruri și restaurante, un cinematograf, o sală de sport și un centru spa. Construcția va începe în 2026. Oaspeții pot face deja rezervări la hotelul spațial. O ședere de trei zile și jumătate va costa 5 milioane de dolari, inclusiv călătoria pentru a ajunge acolo și înapoiDoar nu voiai să te lase acolo, nu? Oaspeții vor trebui să urmeze antrenamentele înainte de ședere.
  • În weekend Bitcoinul a atins din nou o valoare peste 60.000 de dolar per bitcoin. Evoluția confirmă faptul că moneda crypto este încă pe o pantă ascendentă, crescând cu peste 100% de la începutul anului… și cu peste 700% de anul trecut, când valora doar 7.000 de dolari per bitcoin. Trendul favorabil este favorizat în special de încrederea insuflată de formatori de opinie precum Elon Musk, dar și de acceptarea tot mai largă în mainstream a cryptocurrencies.
  • Curtea Supremă a SUA a decis că Google a avut permisiunea legală de a utiliza o parte din API-ul Java Oracle în timp ce își construia sistemul de operare mobil Android. Decizia pune capăt cazului de drepturi de autor Google vs. Oracle de lungă durată, care a dominat titlurile din industria tehnologiei timp de ani de zile datorită implicațiilor sale potențiale pentru utilizarea API, precum și interoperabilitatea software-ului și hardware-ului.
  • Legile antiradicaliste ale Franței atrag critici la nivel global. Noua legislație care urmărește să consolideze „valorile republicane” ale Franței provoacă un tumult în comunitățile religioase ale națiunii. Franța găzduiește cea mai mare populație de musulmani din Europa (aproximativ șase milioane), care au fost vizate de reglementări de la atacurile teroriste islamiste din anii ’90.Proiectul de lege include mai multe măsuri menite să impună restricții mai mult decât comunitatea musulmană, precum:
    • Interzicerea hijabului. Orice fată sub 18 ani, studente universitare și mame aflate în excursii școlare nu au voie să poarte hijab (batic).
    • Școală la domiciliu să fie reglementată. Toată educația la domiciliu va trebui să fie autorizată de stat, afectând 62.000 de copii școliți acasă în Franța.
    • Controale financiare mai stricte. Organizațiile religioase care primesc finanțări străine vor trebui să declare orice venit de peste 10.000 de euro și să publice rapoarte anuale pe care guvernul le poate accesa.
    • Supravegherea lăcașurilor de cult. Autoritățile franceze pot închide lăcașurile de cult până la două luni pentru predicarea oricărei informații care ar putea fi văzute ca plină de ură.
  • Datele personale despre peste 500 de milioane de utilizatori LinkedIn sunt vândute pe dark web, a descoperit CyberNews. Datele includ nume, ID-uri de utilizator, adrese de e-mail, numere de telefon, titluri profesionale și alte informații legate de muncă. LinkedIn a spus că datele au fost extrase de pe site-ul său și de pe alte site-uri, nu au rezultat dintr-o încălcare a datelor.
  • Google trimite mesaje aiurea cu întârziere. Acum doar de câteva zile, dar în anii trecuți au fost de câteva luni.

🛒 e-commerce

  • 80.000 de magazine cu amănuntul (9% din toate magazinele) vor închide în SUA până în 2026, potrivit unui nou raport al UBS. Se estimează că vânzările de comerț electronic vor reprezenta 27% din totalul vânzărilor cu amănuntul până în 2026, în creștere față de 18% acum.
  • Snapchat a achiziționat Screenshop la un preț nedivulgat. Aplicația Screenshop scanează fotografiile pentru a analiza preferințele vestimentare ale unei persoane înainte de a oferi recomandări de produse de la peste 450 de parteneri de retail, precum Nordstrom și Saks Fifth Avenue. Spuneam noi mereu că viitorul va fi al social commerce? E momentul.

Te lăsam mai jos să asculți un podcast despre chestiile la care să fii atent atunci când negociezi contractele de colaborare, care sunt de fapt contracte de muncă.

🤳 social media

  • Clubhouse a lansat o nouă funcție de monetizare numită Clubhouse Payments, care permite utilizatorilor să trimită bani creatorilor de conținut de pe platformă. Acesta este un parteneriat cu Stripe pentru a procesa plățile.
  • Facebook o să pună un label pentru paginile de satiră, ca să-ți dai seama când o pagină glumește sau nu.
  • Toți facem un ClubHouse, doar că Twitter s-a gândit mai degrabă să îl cumpere. Pentru 4 miliarde.
  • Acum poți pune subtitrări pe TikTok: ca parte a accesibilității, utilizatorii pot acum să subtitreze automat videoclipurile lor în engleza americană sau japoneză, cu mai multe limbi în implementare.
  • YouTube este din nou cea mai populară platformă de socializare. YouTube și Facebook sunt cele mai dominante platforme de socializare din SUA. Baza de utilizatori YouTube a crescut de la 73% dintre adulți în 2019 la 81% în 2021. Ponderea utilizatorilor Facebook a rămas la 69% în aceeași perioadă. Singura altă platformă care a înregistrat o creștere semnificativă statistic din 2019 a fost Reddit. În timp ce creșterea a încetinit, utilizatorii încă raportează că folosesc rețelele sociale frecvent pe tot parcursul zilei.
  • Facebook testează Hotline, un produs de întrebări și răspunsuri care este o combinație între Clubhouse și Instagram Live. And we love it.
  • Reddit face și el o versiune de ClubHouse.
  • CMA a făcut un pas înante în ceea ce înseamnă review-urile fake, iar Instagram și Facebook au adoptat noi măsuri.Care sunt măsurile?
    • suspendarea sau interzicerea utilizatorilor care creează în mod repetat grupuri Facebook și profiluri Instagram care promovează, încurajează sau facilitează recenziile false și înșelătoare
    • introducerea de noi procese automatizate care vor îmbunătăți detectarea și eliminarea acestui conținut îngreunând folosirea instrumentelor de căutare Facebook pentru a găsi grupuri de recenzii și profiluri false și înșelătoare pe Facebook și Instagram
    • punerea în aplicare a unor procese dedicate pentru a vă asigura că aceste schimbări continuă să funcționeze eficient și să oprească reapariția problemelor
    Avem un articol foarte bun pe tema asta, pe care îl poți citi aici.
  • Twitch își extinde politica de conduită necorespunzătoare pentru a interzice utilizatorii care hărțuiesc membrii comunității sale, chiar și atunci când acea hărțuire are loc în afara Twitch.
  • FeedPixel a lansat un calculator pentru TikTok ca să-ți dai seama cum poți face conversia, la ce oameni ajungi, cât bani ar trebui să cheltui etc.
  • Oficial, LG și-a închis divizia de telefoane mobile săptămâna trecută. Decizia a fost motivată de un număr repetat de ani în care divizia a ieșit în pierdere, iar LG nu a găsit niciun un cumpărător pentru aceasta.Decizia este una relativ „îngrijorătoare” – până spre 2013-2014 LG a fost unul dintre cei mai inovativi producători de smartphone-uri, iar la mijlocul aniilor 2000 era unul dintre cele mai profitabile branduri.Însă, se pare că industria telefoanelor mobile high-end începe să se „consolideze”, doar 2-3 branduri (în afară de cel cu „mărul”) rămânând competitive. Iar pe de altă parte, în zona de „budge” și „mid-end” din ce în ce mai multe companii chinezești cu un raport bun calitate preț apar – Xiaomi, Oppo, Renmi- branduri care până acum 2-3 ani erau necunoscut publicului occidental
  • TikTok lansează noi resurse de asistență ca parte a lunii de conștientizare a agresiunii sexuale.
  • TikTok lansează un nou editor video pentru a ajuta brandurile să creeze mai multe clipuri TikTok cu aspect nativ. Doar că e pentru reclame. Mda.
  • Senatorii cer mai multe informații despre Instagramul pentru copii.
  • ClubHouse adaugă un tool prin care poți plăti direct creatorii de conținut. Vom vedea cum evoluează acest lucru în viitor.
  • Și că tot vorbim de ClubHouse, se pare că datele a peste 1,3 milioane de utilizatori ai platformei au apărut pe un forum populari de hackeri. Datele conțin printre altele numele complet și profilurile de social media ale utilizatorilor. Nu este prima dată când aplicația are probleme cu securitatea datelor. În februarie o echipă de cercetători raporta vulnerabilități care ar fi putut să facă datele ușor accesibile de către guvernul chinez.
  • Facebook testează voturile + și – pentru comentariile din grupuri.
  • Și tot Facebook testează codurile QR pentru a permite utilizatorilor să transfere sume de bani între conturi.
  • Facebook a cheltuit în 2020 peste 23 de milioane de dolari pentru securitatea personală a lui Mark Zuckerberg și a familiei sale. Decizia companiei este  argumentată de faptul că „Mark Zuckerberg este sinonim cu Facebook, ceea ce îl face vulnerabil, având în vedere că sentimentele negative la adresa companiei sunt transferate asupra lui”.Problema este pusă foarte interesant și ne face să ne gândim cât de mult, mai ales în zona de Big Tech, oamenii asociază compania cu fondatorul (și CEO-ul) ei : Amazon- Jeff Bezos, Apple – Steve Jobs, Microsoft- Bill Gates, și bineînțeles, Tesla- Elon Musk.Întrebarea care trebuie pusă, totuși, este: cât de sănătoasă este o asemenea asociere pentru viitorul companiei? Vor mai putea supraviețui ele fără fondatorul superstar, după ce acesta se va retrage*?* Până acum Apple, Google și Microsoft par să confirme că este posibil. Dar cum Facebook, aparent, se consideră sinonim cu Zuckerberg, iar Elon Musk își construiește un pseudo-cult al personalității la Tesla, luându-și titulatura de techoking, rămâne de văzut.

📱 internet & tehnologie

🛠️ utile

  • Platforma SaaS de WebAR Vossle a fost lansată, și face posibilă crearea campaniilor de Realitate Augmentată Web (WebAR) în mai puțin de un minut, fără să codezi.
  • Muse 2 este un dispozitiv de meditație multi-senzor care oferă feedback în timp real cu privire la activitatea creierului, ritmul cardiac, respirația și mișcările corpului pentru a te ajuta să ai o practică de meditație consistentă.
  • Un instrument precum Route (care se integrează cu magazinul tău online) permite cumpărătorilor să urmărească în timp real comanda, mai ales dacă o livrezi tu personal. Spre exemplu, dacă ai un restaurant și faci tu livrările. Nu pe hartă exact cum te miști. Oferă apoi interacțiune de customer support, marketing, promo, etc.

💕 recomandarea avocatoo

  • Deepstash este o colecție de citate și idei ca să citești măcar 5 minute pe zi ceva și să rămâi cu chestii.
  • Pe 21 aprilie suntem la Social Media Live, prima conferință exclusiv audio din România.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.