34

#34

Fără categorie

17 minute • Ana-Maria Udriște • 04 mai 2021


Hello hello!

Nu știu de tine, dar noi nici măcar nu ne-am dat seama când a trecut Paștele ăsta. Sau a fost 1 mai. Oricum, au fost 3 zile de odihnă ca să ne reîntoarcem cu forțe proaspete și să turăm motoarele.

Că te rugăm să dai newsletterul mai departe, deja o știi și îți mulțumim 🙏

Doar că acum venim și cu altceva: despre ce ai vrea să scriem pe blog sau să spunem într-un video / podcast? Vrem să avem conținut relevant pentru tine, nu pentru platformele de indexare, așa că răspunsul tău de mai jos e foarte important 🙂

Leave a comment

⚖️ juridic

  • Revine declarația privind beneficiarii reali! Da, pentru că trebuia să o avem ca să fim în linie cu cerințele UE. Așadar, până pe 15 iunie 2021, trebuie să depui declarația de beneficiar real la ONRC, indiferent că ești SRL cu asociat unic, cu persoană juridică română sau străină, toți. Dar avem o veste bună: o poți depune prin intermediul nostru, 100% online și nici măcar nu te deplasezi pe nicăieri. Ne dai documentele și noi lucrăm pentru tine 🙂 Găsești serviciul nostru aici.
  • Vești și mai bune: prin cererea cu valoare redusă poți cere acum banii înapoi de până la 50.000 de lei (anterior erau 10.000 de lei). Asta te ajută să recuperezi mult mai repede banii de la persoanele care nu ți-i dau, ceea ce nu e un lucru rău. Ai de recuperat niște bani? Suntem aici 🙂
  • E posibil ca platformele de tip marketplace să fie răspunzătoare pentru ceea ce se vinde pe platformă, chiar dacă aparține unui vendor. Iar asta pentru că un tribunal de apel din California a decis că Amazon poate fi considerat responsabil pentru produsele vândute pe platforma sa de către vânzători terți. O femeie din California, pe nume Kisha Loomis, a dat în judecată Amazon pentru un hoverboard pe care l-a cumpărat pe platformă de la un producător chinez care a dispărut acum. Hoverboard-ul a luat foc, iar Loomis a suferit arsuri când a încercat să o arunce din casă. Și este a doua decizie de acest gen. Dacă lucrurile chiar vor rămâne așa (Amazon poate ataca hotărârea), ar însemna că platformele de tip marketplace trebuie să-și actualizezi politicile.
  • Președintele Biden a stabilit un salariu minim la 15 USD/oră pentru contractori, incluzând o gamă largă de lucrători, cum ar fi profesioniștii în curățenie, lucrători de întreținere, asistenți medicali, angajați din serviciile alimentare și muncitori care lucrează pe infrastructura federală. Creșterea treptată va avea loc în decurs de un an, creșterea salariului de la 10.95 USD/oră.
  • Guvernul chinez a lansat o investigație antitrust cu privire la presupuse practici monopoliste folosite de gigantul de livrare de alimente Meituan. Ancheta se va concentra pe practica „alegerii unuia dintre doi”, atunci când o companie îi obligă pe comercianți să își vândă produsele exclusiv pe platforma sa. Meituan domină piața de livrare a produselor alimentare din China, cu o cotă de piață de 68%.
  • NY se va deschide complet pe 1 iulie, cu excepția Broadway.
  • FDA a declarat joi că intenționează să propună în anul următor reguli care să interzică vânzarea țigărilor cu mentol. Agenția a încercat să interzică mentolul și trabucurile aromate de ani de zile, citând prevalența lor în rândul tinerilor fumători și al comunității negre, dar s-a confruntat cu o împingere consistentă din partea industriei tutunului și a administrațiilor anterioare. FDA a câștigat autoritatea de a reglementa produsele din tutun în 2009 și a interzis toate aromele de țigări, cu excepția mentolului.
  • Basecamp a interzis discuțiile politice la locul de muncă (da, poți face asta printr-o politică internă la nivelul companiei). Rezultatul? Demisii masive. 1/3 din companie a plecat deja, inclusiv persoane din poziții-cheie.
  • Apple a lansat App Tracking Transparency (ATT) în ultimul update de iOS, astfel încât poți vedea ce aplicații te urmăresc, ce informații oferi și … multe altele. Let the tech war begin. Găsești aici un ghid despre cum să îl folosești.
  • Pot elevii și studenții să fie sancționați pentru ceea ce spun în mediul online? Curtea Supremă din SUA va decide în curând.

🕵️ interesante

  • Americanii complet vaccinați vor avea voie să călătorească în Europa imediat din această vară, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von Leyden. Uniunea Europeană și-a închis frontierele pentru toate călătoriile neesențiale cu mai mult de un an în urmă. Când s-au deschis din nou în iulie, SUA nu se aflau pe lista țărilor din care ar putea veni oamenii.
  • Unilever lansează în curând Degree, „primul deodorant inclusiv din lume pentru persoanele cu deficiențe de vedere și cu dizabilități ale membrelor superioare”.
  • 15 persoane au trăit 40 de zile într-o peșteră fără soare fără ceasuri pentru a studia timpul.15 persoane au petrecut 40 de zile trăind într-o peșteră din Franța fără lumina soarelui, ceasuri sau contact cu lumea exterioară, ca parte a unui experiment numit Deep Time. Deep Time a fost conceput pentru a testa concepția despre timp a creierului uman și pentru a studia în mod izolat răspunsul grupului la viață. Nu existau indicii naturale care să regleze ritmurile circadiene în întunericul peșterii. Participanții au trebuit să treacă examenele fizice și mentale înainte de experiment și au fost monitorizați chiar și după ieșirea lor. Experimentul ar putea ajuta oamenii de știință să anticipeze provocările misiunilor spațiale și submarine pe termen lung.
  • Google a fost cumpărat pentru 2.90 dolari. Aceasta este practic ceea ce a făcut 1 tip argentinian săptămâna trecută, când domeniul Google.com.ar a intrat din greșeală în joc și a putut fi cumpărat. Google l-a recuperat în câteva minute.
  • IEEE a lansat cursuri de e-learning care pot ajuta organizațiile să integreze AI în mod responsabil. Cursurile acoperă transparența organizațională, confidențialitatea datelor, ecosistemul digital și alte subiecte etice ale AI.
  • Apple este acuzat de practici anticoncurențiale de către Comisia Europeană pentru App Store. Comisia a constatat că Apple a încălcat regulile UE în materie de concurență cu politicile sale din App Store, în urma unei plângeri inițiale din partea Spotify în 2019. În mod specific, Comisia consideră că Apple are o „poziție dominantă pe piață pentru distribuția de aplicații de streaming muzical prin intermediul App Store.” Comisia s-a concentrat pe două reguli pe care Apple le impune dezvoltatorilor: utilizarea obligatorie a sistemului de cumpărare în aplicație Apple (pentru care Apple percepe o taxă de 30% din preț) și o regulă care interzice dezvoltatorilor de aplicații să informeze utilizatorii despre alte opțiuni de achiziție în afara aplicațiilor (respectiv să poți cumpără un upgrade din exterior, adică nu din App Store) . Comisia a constatat că taxa de comision de 30% sau „taxa Apple”, așa cum se face referire deseori, a dus la creșterea prețurilor pentru consumatori.Amenda, amenda, cât e amenda?Momentan, investigația este într-un stadiu incipient. Dacă Comisia va considera că Apple este vinovat pentru distorsionarea concurenței, poate aplica gigantului o amendă de 10% din cifra sa de afaceri, respectiv o amendă de aproximativ 27 miliarde de dolari.
  • Netflix o să-ți permită să vezi … ceva, cu ajutorul funcției shuffle. Ce vrei să vezi azi? Meh, ceva.

🛒 e-commerce

  • Shopify folosește machine learning pentru a identifica comercianții de pe platforma sa care sunt eligibili pentru împrumuturi. Gigantul canadian de comerț electronic a acordat antreprenorilor avansuri de numerar și împrumuturi de 2 miliarde de dolari prin intermediul filialei sale Shopify Capital.În detaliu:
    • Modelele de învățare automată ale companiei iau în considerare performanța magazinului comerciantului și istoricul vânzărilor pentru a identifica cine este eligibil pentru împrumuturi și pentru a face o ofertă pe baza acestora.
    • Shopify spune că nu solicită planuri de afaceri, deoarece modelele sale pot vizualiza și analiza deja performanța companiei.
    • Folosește 70 de milioane de puncte de date în analizele sale. Utilizarea AI poate asigura că ofertele sale „se bazează pe factori diferiți de oricare din industria financiară”, potrivit Solmaz Shahalizadeh, vicepreședinte al științei și ingineriei datelor.
    • Deoarece se bazează numai pe performanță, modelul poate elimina potențialele prejudecăți care există încă în sistemul financiar actual, cum ar fi cele pe fond, etnie și gen, a spus el.
  • Walmart și-a extins serviciul de livrare InHome în Arkansas și sud-estul Floridei și va intra în Atlanta în iulie. Serviciul permite clienților să li se livreze produsele alimentare în garaj atunci când nu sunt acasă. A fost lansat în 2019 pe piețe precum Pittsburgh și Kansas City.

✨Bănuim că ești destul de prezent pe rețelele sociale, mai ales dacă ai un business online. Ar trebui să știi că și aici ai nevoie de o politică de social media, unde să pui termenii & condițiile pe care le vrei pentru cei cu care interacționezi. Ne referim aici la: plasarea comenzilor, comentarii, user-generated content, concursuri etc. 😉 Știm că nu te-ai gândit neapărat la asta, tocmai de aceea suntem aici să te ajutăm.

🤳 social media

  • Direcția pentru Cultură, Media și Sport (DCMS)- Comisia specială, a lansat recent o anchetă pentru a examina puterea influencerilor pe social media și modul în care funcționează cercul lor. Ancheta va lua în considerare și lipsa reglementărilor privind promovarea produselor sau serviciilor, în afară de politicile existente ale platformelor individuale. O anchetă a Autorității pentru Standarde de Publicitate (ASA) a constatat că mai mult de trei sferturi dintre influențatori „au omis dezvăluirile (nr. cu privire la publicitate) în posturile lor”.Ce vizează ancheta?
    • modul în care ar defini „influncerii” și „cultura influencerilor” și dacă acestea sunt fenomene noi
    • dacă influencerii au afectat cultura populară și, dacă da, modul în care societatea și cultura s-au schimbat ca urmare a lor
    • dacă influencerii ar trebui să fie asociați preponderent cu publicitatea și consumul și, dacă nu, ce alte roluri îndeplinesc influencerii online
    • modul în care companiile de tehnologie încurajează sau perturbă activitățile de influencing; și
    • cât de conștienți sunt utilizatorii de înțelegerii dintre influenceri și agenții de publicitate și dacă factorii de decizie politică, companiile de tehnologie, agenții de influenceri și agenții de publicitate ar trebui să facă mai mult pentru a se asigura că astfel de aranjamente sunt transparente.
  • Apple dă drumul la podcast subscriptions. Aparent avem tot mai mult conținut plătit, ceea ce nu poate decât să ne bucure.
  • Facebook va plăti 5 milioane de dolari jurnaliștilor locali pe parcursul mai multor ani pentru a-și spori audiența și veniturile, scriind articole printr-o platformă de publicare bazată pe Pagini Facebook care permite trimiterea de buletine informative și crearea de site-uri web. Iar cu asta Facebook devine un concurent aproape direct al Substack și alte platforme de newsletter.
  • Facebook a anunțat Creator Shop, care permite influencerilor Instagram să vândă produse direct din conturile lor. Poți vedea mai multe despre asta aici.
  • Dar Instagram nu se oprește aici pentru că are în plan:
    • un marketplace prin care brandurile pot intra în legătură cu influencerii și
    • un sistem de afiliere prin care persoanele vor primi comision pentru produsele pe care le recomandă
  • Facebook Messenger a anunțat că peste 60% din persoane care folosesc și Instagram și Facebook au decis să apeleze la interconectivitatea din messenger.
  • Cum spuneam, Facebook tocmai a dat drumul la Spotify miniplayer, ca să nu mai ieși din aplicație.
  • Și nu am terminat cu Facebook. În curând, Facebook îți va permite să poți face reclame pe Facebook din WhatsApp. Pentru că … conectivitate.
  • Instagram adaugă o nouă opțiune și anume să pui da ”mute” sau ”camera off” în timpul unui IG live.
  • TikTok introduce funcția de lead generation. Asta înseamnă că vei putea folosi TikTok pentru a trimite un formular către anumite persoane și să-i convertești în final în clienți. Cu ocazia asta, trebuie să știi cont de faptul că o asemenea colectare de date poate intra sub incidența GDPR și să începi să faci o politică de informare pentru persoanele vizate și să vezi pe unde ții aceste date. Dacă ai nevoie de ajutor, știi unde ne găsești.
  • Youtube testează să îți apară comentariile în momentul în care au fost date. Altfel spus, dacă vizionezi videoul mai târziu, să vezi comentariile exact atunci când au fost scrise, că vorba aia, nu mai înțelegi nimic din tot amalgamul ăla.
  • ClubHouse testează versiunea pentru Android, dar este oare deja prea târziu? De la o aplicație exclusivistă, mai toate platformele s-au mișcat mai repede și deja au implementat un fel de facilitate audio.
  • Iar în același timp, Twitter dă drumul la Spaces (copia fidelă a ClubHouse) pentru toată lumea.
  • Pe același ton, Spotify spune că viitorul va fi live audio.
  • Într-un final, este posibil ca Whatsapp să implementeze funcția prin care mesajele dispar în 24 de ore.

📱 internet & tehnologie

  • Departamentul de Poliție din Sacramento folosește antrenamente cu ajutorul realității virtuale pentru a ajuta ofițerii să se pregătească pentru întâlniri cu risc ridicat. Simulările sale de realitate virtuală se bazează pe împușcăturile efective ale poliției, inclusiv uciderile americanilor negri.
  • Gigantul chinez de comerț electronic JD.com a început să plătească anumiți angajați cu yuanul digital. Gigantul Didi și compania de livrare a alimentelor Meituan au început să accepte plăți cu yuanul digital. Yuanul digital nu este crypto.
  • Compania de știri de ultimă oră Dataminr care se bazează pe AI a trimis un avertisment cu privire la un posibil atac asupra Capitoliului SUA cu o zi înainte de revoltele din 6 ianuarie, dar forțele de securitate nu au considerat-o ca o amenințare credibilă, relatează CNN. Dataminr folosește algoritmi AI pentru a căuta prin tot internetul și pentru a găsi postări publice care ar putea fi de interes pentru clienții săi, care includ instituțiile de drept, companiile Fortune 500 și redacțiile de știri.Ce e interesant aici?
    • Dataminr spune că algoritmii săi adună date din peste 100.000 de surse, cum ar fi platformele de socializare și senzorii IoT.
    • Punctele de date considerate importante sunt convertite în alerte de știri și trimise clienților, care le pot folosi pentru analize de afaceri, apărare împotriva atacurilor cibernetice, scrierea de știri și multe altele. Produsul său First Alert este utilizat de primii respondenți.
    • Cu cel puțin o zi înainte de atacul de la Capitol, AI Dataminr a detectat postări îngrijorătoare despre o posibilă insurecție pe Parler și pe panoul de mesaje online 8kun. Unul a citit: „vom asalta clădirile guvernamentale, vom ucide polițiști, vom ucide agenții de pază”.
    • CNN a obținut e-mailuri care indicau că poliția Capitolului a examinat aceste postări, dar nu a crezut că sunt „amenințări credibile”. Cel puțin 400 de persoane au fost acum acuzate în legătură cu revolta.
  • Facebook va plăti 5 milioane de dolari jurnaliștilor locali pe parcursul mai multor ani pentru a-și spori audiența și veniturile, scriind articole printr-o platformă de publicare bazată pe Pagini Facebook care permite trimiterea de buletine informative și crearea de site-uri web.
  • Companiile de presă, tehnologie și publicitate germane au intentat un proces împotriva practicilor anticoncurențiale ale Apple. Se așteaptă ca viitoarea actualizare a software-ului iPhone, care va include noi setări de confidențialitate pentru utilizatori, să limiteze semnificativ piața agenților de publicitate.
  • Spotify va crește prețurile pentru planurile sale în SUA, Marea Britanie și Europa începând cu 30 aprilie. Anunțul vine după ce compania a raportat o pierdere de 151 milioane USD în trimestrul trecut, în ciuda acumulării unei audiențe de 150 de milioane de abonați.
  • Vederea Imersivă Zoom poate face apelurile video să se simtă un pic mai personal. Noua vedere Imersivă a Zoom va face ca apelurile video să arate mai mult ca o întâlnire de birou, plasând participanții la întâlnire într-o locație cu aspect realist. Funcția este disponibilă pentru apeluri cu până la 25 de participanți. Apelurile cu mai mulți participanți vor arăta participanților într-o bandă de miniaturi video în partea de sus a scenei. Gazdele pot redimensiona participanții și îi pot deplasa. Asta după ce burnout-ul Zoom este adevărat și diferă în funcție de gen.
  • Agenția de siguranță a aviației din UE a acordat prima certificare vreodată pentru un dispozitiv de antrenament de simulare a zborului VR, permițând piloților să obțină credite de licență. Robinson R22 din VRM Elveția antrenează piloții folosind VR și o platformă de mișcare care simulează schimbările de altitudine și touchdown-urile.
  • Un program alimentat de AI a câștigat pentru prima dată Turneul American Crossword Puzzle (ACPT) – aka Integrame. Software-ul „Dr. Fill” a învins aproape 1.300 de oameni care au concurat la turneul de săptămâna trecută, rezolvând cele mai multe integrame în mai puțin de un minut, cu doar trei erori.
  • Guvernul Franței dorește să utilizeze AI pentru a monitoriza navigarea pe web a oamenilor, ceea ce l-ar ajuta să detecteze potențiali teroriști. Propunerea a ridicat îngrijorări privind confidențialitatea, deoarece Franța se confruntă cu avertismente că se îndreaptă spre un conflict armat intern din cauza extremismului religios.
  • Se pare că China intenționează să introducă noi reglementări prin care datele colectate de mașinile inteligente să rămână în țară. Orice informație colectată de camera externă a unui vehicul, cum ar fi date de localizare sau imagini, trebuie păstrată în China.
  • După nebunia cu roboții de la Boston Dynamics care a făcut înconjurul lumii, poliția din NY ”retrage” din uz Digidogul. Culmea, era în teste până în august, dar pentru că presiunea publică a spus că nu se investesc bani în educație, sănătate etc., ci în roboți, au zis că e mai bine să-l retragă.
  • UK va permite oarecum mașinile care se conduc singure, cu condiția să nu depășească 60 km/h.

🛠️ utile

  • Mighty Networks este o platformă care-ți permite, efectiv, să creezi o comunitate în jurul brandului sau ideii tale. Și e mult mai tare și interesantă decât Facebook Groups.
  • Proctorio este o platformă folosită foarte mult în SUA pentru a supraveghea studenții la examene, inclusiv prin monitorizare video prin webcam. Dar iscă și niște controverse pe copyright.

💕 recomandarea avocatoo

  • Avem de la Vox o altă perspectivă despre cât de dăunătoare pot fi filtrele de pe TikTok, mental mai ales.
  • Tamagotchi (da,da,da, ai citit bine) lansează un nou model în curând., Tamagotchi Pix, pentru doar 60 de dolari.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.