36

#36

F─âr─â categorie

22 minute • Ana-Maria Udri╚Öte • 18 mai 2021


Salutare, salutare!

Avem noi m─âsuri de relaxare, ceea ce ar trebui s─â ne bucure, dar aparent de miercuri ├«ncepe ╚Öcoala pentru to╚Ťi elevii ÔÇŽ the horror ├«n trafic. E un moment bun s─â ascul╚Ťi episoadele noastre din podcast #pelegale.

Nu uita s─â dai share pe butonul de mai jos ╚Öi s─â ├«ncurajezi prietenii t─âi s─â se aboneze la acest newsletter.

Share

ÔÜľ´ŞĆ juridic

 • Se termin─â pandemia ╚Öi se relaxeaz─â m─âsurile la nivel na╚Ťional.
 • Ciao, bella! Google trebuie s─â pl─âteasc─â ├«n Italia. Destul. Consiliul Concuren╚Ťei din Italia a sanc╚Ťionat compania cu 100mil euro pentru practicile sale anticoncuren╚Ťiale privind Android Auto. Mai exact, acest Consiliu spune c─â Google a ├«mpiedicat Enel X Italia, produc─âtorul aplica╚Ťiei de ├«nc─ârcare a ma╚Öinilor electrice JuicePass, s─â fie inclus─â ├«n platform─â. Google spune c─â nu a f─âcut nimic r─âu. Oh well.Cam care e faza?ÔÇ×Refuz├ónd interoperabilitatea Enel X Italia cu Android Auto, Google a limitat ├«n mod nedrept posibilit─â╚Ťile pentru utilizatorii finali de a utiliza aplica╚Ťia Enel X Italia atunci c├ónd conduc ╚Öi re├«ncarc─â un vehicul electric. ├Än consecin╚Ť─â, Google a favorizat propria aplica╚Ťie Google Maps, care ruleaz─â pe Android Auto ╚Öi permite servicii func╚Ťionale pentru ├«nc─ârcarea vehiculelor electrice, limitate ├«n prezent la g─âsirea ╚Öi ob╚Ťinerea indica╚Ťiilor de orientare pentru a ajunge la punctele de ├«nc─ârcare, dar care ├«n viitor ar putea include alte func╚Ťionalit─â╚Ťi, cum ar fi rezervarea ╚Öi plata. ÔÇŁPe ├«n╚Ťelesul t─âu:
  • dac─â e╚Öti un gigant, a╚Öa cum e Google, cu o pozi╚Ťie dominant─â, nu po╚Ťi s─â le tai accesul chiar tuturor persoanelor dup─â cum ai chef ├«n ziua respectiv─â, chiar dac─â ai putea justifica economic acest lucru
  • legisla╚Ťia concuren╚Ťial─â, care se aplic─â ╚Öi ├«n Rom├ónia ╚Öi ├«n UE cam ├«n acela╚Öi fel, urm─âre╚Öte s─â stopeze asemenea abuzuri tocmai pentru ca utilizatorii finali ╚Öi consumatorii s─â aib─â de unde alege
  • conform legisla╚Ťiei Uniunii Europene, o constatare a dominan╚Ťei unei anumite pie╚Ťe face ca o companie s─â fie responsabil─â ╚Öi s─â nu restric╚Ťioneze concuren╚Ťa pe alte pie╚Ťe pe care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea
  • Google de╚Ťine 2/3 din pia╚Ťa din Italia pe segmentul de Android smartphone
  • pentru c─â nu a permis unei aplica╚Ťii acces la Android Auto, practic Google nu i-a oferit posibilitatea utilizatorului final s─â fac─â o alegere ╚Öi ├«l transform─â, a╚Öadar, ├«n utilizator captiv
 • Marea Britanie a dezv─âluit o nou─â lege pentru amendarea companiilor de social media care nu reu╚Öesc s─â elimine abuzul online. Amenda: p├ón─â la 10% din v├ónz─âri sau 25 milioane USD.
 • Facebook face un pas ├«nainte pentru blocarea informa╚Ťiilor false. Altfel spus, Facebook vrea s─â cite╚Öti ├«nainte s─â dai share. Re╚Ťeaua social─â testeaz─â o fereastr─â pop-up care le va reaminti oamenilor c─â ╚Öi-ar putea dori s─â citeasc─â ceva ├«nainte de a le spune tuturor prietenilor ╚Öi familiilor lor despre “chestia aia”. Gen nu mai d─âm share a╚Öa de dragul de a o face.Dac─â cineva ├«ncearc─â s─â dea share unui articol pe care nu l-a deschis, fereastra pop-up ├«l va avertiza c─â ar putea fi ÔÇŁlipsit de faptele cheieÔÇŁ. Abia apoi va putea alege s─â deschid─â articolul sau s─â-l partajeze oricum. Un purt─âtor de cuv├ónt al Facebook a declarat pentru Verge c─â programul pilot va ├«ncepe cu 6% dintre utilizatorii Android.
 • M─âsurile de relaxare aduc ni╚Öte probleme destul de interesante cu privire la purtatul m─â╚Ötii ├«n interior, mai ales la locul de munc─â. Exact cum afirma ╚Öi ├«n SUA pre╚Öedintele Biden (despre care am scris ├«ntr-un newsletter anterior, iar dac─â erai abonat, ├«l prindeai la timp), companiile vor decide dac─â ├«n locurile unde angaja╚Ťii sunt cu to╚Ťii vaccina╚Ťi se mai poart─â sau nu masc─â. Acest lucru va fi ╚Öi la noi, dup─â cum a afirmat prefectul de Bucure╚Öti.
 • Autoritatea privind protec╚Ťia datelor personale din Norvegia vrea s─â amendeze Disqus (platforma de comentarii pe site-uri) cu 2.5 milioane de euro pentru c─â a urm─ârit comportamentul consumatorilor prin intermediul unor ID-uri de cookie f─âr─â consim╚Ť─âm├óntul persoanelor.
 • Wordclass Romania a fost sanc╚Ťionat─â cu 2.000 de euro pentru c─â a postat o cerere de demisie a unui angajat pe un grup de Whatsapp unde erau to╚Ťi angaja╚Ťii companiei. Astfel, persoanele au avut acces neautorizat la anumite date cu caracter personal ╚Öi a fost ├«nc─âlcat GDPR.
 • Mai ╚Ťine╚Ťi minte c─â ├«n perioada st─ârii de urgen╚Ť─â / alert─â au ap─ârut tot felul de site-uri care ├«╚Ťi generau declara╚Ťia ╚Öi prelucrau datele voastre personale? Unul din aceste site-uri, http://declaratieppr.ro/ a fost sanc╚Ťionat cu 200 de euro amend─â, pentru c─â operatorul era o persoan─â fizic─â.Ce date s-au prelucrat? numele, prenumele, prenumele p─ârin╚Ťilor, domiciliul, codul numeric personal, seria ╚Öi num─ârul actului de identitate, adresa locuin╚Ťei ├«n fapt, locul deplas─ârii, scopul deplas─ârii ╚Öi semn─âtura.
 • Apropo de Microsoft ╚Öi h─âr╚Ťuire … Consiliul de administra╚Ťie al Microsoft l-a investigat pe fondatorul Bill Gates pentru o presupus─â rela╚Ťie sexual─â cu o femeie angajat─â ├«n urm─â cu dou─â decenii. O purt─âtoare de cuv├ónt a miliardarului a recunoscut c─â Gates a fost implicat ├«ntr-o rela╚Ťie extraconjugal─â ├«n jurul anului 2000 care ÔÇ×s-a ├«ncheiat pe cale amiabil─âÔÇŁ. Consiliul de administra╚Ťie al Microsoft a lansat o investiga╚Ťie ├«n acest sens ├«n 2019, dar Gates a demisionat din consiliul de administra╚Ťie ├«n martie 2020, ├«nainte de finalizarea anchetei.

­čĽÁ´ŞĆ interesante

 • Blogul fostului pre╚Öedinte american Donald Trump nu reu╚Öe╚Öte s─â mai atrag─â at├ót de mult─â lume ca pe Twitter. Un engagement sc─âzut nu reflect─â altceva dec├ót puterea major─â pe care o au platformele de social media consacrate.
 • NASA s-ar putea s─â fi contaminat Marte cu via╚Ť─â.
 • Cine de╚Ťine clien╚Ťii de pe un marketplace? Acest lucru este extrem de interesant pentru c─â vorbim de r─âspundere, prejudicii, desp─âgubiri etc. ╚śi nu este un lucru u╚Öor. Iar Amazon este cel care face primele mi╚Öc─âri de schimbare ├«n aceast─â direc╚Ťie.60% din volumul de comer╚Ť electronic Amazon cump─âr─â de la ter╚Ťi prin Marketplace – cumperi de pe Amazon, dar nu de la Amazon (cam la fel ca la noi la eMAG, cumperi de pe eMAG, dar de fapt cumperi de la un vendor din marketplace). Deci al cui este businessul asta? Cine de╚Ťine clientul ├«ntr-o afacere de tip marketplace ╚Öi cine efectueaz─â v├ónzarea? Trei pove╚Öti ├«n aceast─â s─âpt─âm├ón─â din America:
  • aparent, unii oameni care se ocup─â cu e-commerce-ul de pe Amazon au avut acces la date despre v├ónz─ârile de pe marketplace, despre care Amazon a spus ├«ntotdeauna c─â nu ar trebui s─â se ├«nt├ómple. Amazon este at├ót comerciant cu am─ânuntul, c├ót ╚Öi platform─â ╚Öi, de╚Öi este normal ca un comerciant cu am─ânuntul s─â concureze cu furnizorii s─âi (to╚Ťi comercian╚Ťii cu am─ânuntul au f─âcut asta ├«ntotdeauna!), furnizarea de date despre clien╚Ťii s─âi de pe Marketplace echipei sale de v├ónzare cu am─ânuntul este un conflict de interese. G├ónde╚Öte-te a╚Öa: dac─â echipa de sales de pe eMAG ar avea acces la datele vendorilor din Marketplace eMAG, cu care eMAG concureaz─â ├«n mod direct … mai avem concuren╚Ť─â pe bune?
  • Am spus ├«n newsletterul trecut c─â o instan╚Ť─â ├«ntr-un proces pentru un hoverboard defect a constatat c─â Amazon este r─âspunz─âtor pentru daunele cauzate de produsele defecte ale vendorilor din Marketplace. Deci cine face cu adev─ârat v├ónzarea?
  • cineva a g─âsit o baz─â de date cu companii ╚Öi cump─âr─âtori care particip─â la un proiect de anvergur─â pentru a vinde recenzii false Amazon, iar Amazon pare s─â fi reac╚Ťionat interzic├ónd (temporar?) unii dintre cei mai mari furnizori chinezi de pe pia╚Ť─â (Aukey, Tomtop etc.) – brusc paginile lor sunt goale.
 • Tot ├«n str├óns─â leg─âtur─â cu asta, Amazon a trimis c─âr╚Ťi po╚Ötale c─âtre v├ónz─âtori ter╚Ťi care opereaz─â pe platforma sa din SUA pentru a-╚Öi verifica numele ╚Öi adresele. Gigantul tehnologic a ├«nceput s─â implementeze aceast─â m─âsur─â pentru noii v├ónz─âtori ├«n 2020, ├«nainte de a se extinde la v├ónz─âtorii existen╚Ťi anul acesta. Amazon are peste ╚Öase milioane de v├ónz─âtori ter╚Ťi la nivel global pe platforma sa, cu peste 50% dintre ace╚Ötia ├«n America de Nord. ├Än septembrie, Amazon a introdus o nou─â politic─â care oblig─â v├ónz─âtorii s─â-╚Öi fac─â publice numele ╚Öi adresele. Cum face ╚Öi Google Maps c├ónd vrei s─â te listezi ca business.
 • Un manager senior la Goldman Sachs cu sediul la Londra ╚Öi-a dat demisia dup─â ce investi╚Ťia sa ├«n Dogecoin la ├«nceputul acestui an i-a adus milioane.
 • Globurile de Aur se confrunt─â cu anul─âri ╚Öi boicot─âri din cauza lipsei de diversitate. Hollywood Foreign Press Association (HFPA) este o organiza╚Ťie non-profit care reprezint─â premiile, alc─âtuit─â din jurnali╚Öti ╚Öi fotografi care raporteaz─â, de asemenea, despre industrie. Din cei aproximativ 90 de membri care au votat, niciunul nu este de culoare. Dincolo de anularea NBC din 2022, Netflix ╚Öi Amazon au amenin╚Ťat c─â vor t─âia conexiunile, ├«n timp ce unii actori boicoteaz─â premiile. Actorul Tom Cruise a returnat chiar ╚Öi trei premii Globul de Aur la HFPA ├«n semn de protest.
 • Chegg este o platform─â unde studen╚Ťii g─âsesc exper╚Ťi 24/7 care s─â ├«i ajute la teme. ╚śi pe care studen╚Ťii ├«i pl─âtesc.
 • CEO-ul Airbnb prezice o revenirea secolului ├«n turism. Prezicerea a fost f─âcut─â odat─â cu anun╚Ťarea rezultatelor financiare ale companie ├«n primul sfert de an – care au fost cu 5% mai mari dec├ót ├«n aceea╚Öi perioad─â a anului precedent. Acest aspect reprezint─â o indica╚Ťie clar─â a apetitului crescut pentru c─âl─âtorii, adus de succesul demersurilor de vaccinare.Cu toate acestea, tot el subliniaz─â c─â modul ├«n care turismul se va realiza va fi diferit, dup─â ce ÔÇ×oamenii au realizat c─â nu trebuie s─â stea ├«ntr-o singur─â loca╚Ťie pentru a munciÔÇŁ. Trendul arat─â o cre╚Ötere a rezerv─ârilor pe termene mai lungi, a loca╚Ťiilor ÔÇ×├«ntregiÔÇŁ – case, nu doar apartamente – pentru toat─â familia. Cel mai probabil, trendul este un efect al noii paradigme work from anywhere, care pare ca se va p─âstra ╚Öi dup─â pandemie.
 • Veritone a lansat o platform─â care permite creatorilor de profil ├«nalt s─â genereze ╚Öi s─â licen╚Ťieze ÔÇ×deepfakesÔÇŁ din propriile voci. Marvel.AI permite vedetelor ╚Öi altor figuri proeminente s─â c├ó╚Ötige bani f─âr─â a fi nevoie s─â ├«nregistreze con╚Ťinut nou. Licen╚Ťierea vocii.

­čŤĺ e-commerce

 • Shein (care se pronun╚Ť─â She In) este un Tik-Tok al e-commerce-ului, care a crescut 8x ├«n ultimii ani.
 • La mul╚Ťi ani de ziua mamei! – copilul t─âu tocmai a cump─ârat ├«ngheta╚Ť─â Spongebob ├«n valoare de 2.6K $! (na: ziua mamei in America a fost pe 9 mai). Aceasta a fost realitatea pentru o mam─â s─âpt─âm├óna trecut─â, dup─â ce fanaticul ei copil ├«n v├órst─â de 4 ani a f─âcut achizi╚Ťia nerambursabil─â. ├Än timp ce un GoFundMe (un fel de crowdfunding) a ajutat-o mai mult dec├ót doar s─â recupereze din aceast─â datorie temporar─â, astfel de achizi╚Ťii f─âcute de copii pe Amazon nu sunt un concept str─âin.├Än 2016, un judec─âtor federal a f─âcut Amazon s─â pl─âteasc─â ramburs─âri de 26,5 milioane de dolari p─ârin╚Ťilor ai c─âror copii au f─âcut achizi╚Ťii ├«n aplica╚Ťie f─âr─â permisiune, ceea ce reprezint─â aproximativ o treime din suma real─â cheltuit─â ├«n mod accidental (86 de milioane de dolari). Comisia Federal─â pentru Comer╚Ť (FTC) a sus╚Ťinut c─â Amazon a f─âcut s─â fie mult prea u╚Öor pentru copii s─â fac─â cost suplimentar ├«n timp ce jucau jocuri Amazon, situa╚Ťie ├«n care Google ╚Öi Apple s-au trezit ├«n doi ani mai devreme pl─âtind 19 milioane de dolari ╚Öi respectiv 32,5 milioane de dolari sub form─â de ramburs─âri.
 • Tik-Tok ├«ncepe testarea e-commerce-ului ├«n Europa. TikTok este ├«n parteneriat cu m─ârci din Europa pentru a testa v├ónz─ârile ├«n aplica╚Ťii. A ├«nceput parteneriatul cu comercian╚Ťii din Marea Britanie pentru a-i ajuta s─â v├ónd─â produse direct prin intermediul aplica╚Ťiei.
 • Amazon a dezv─âluit c─â a blocat anul trecut peste 10 miliarde de anun╚Ťuri frauduloase suspecte, o cre╚Ötere cu 67% fa╚Ť─â de anul trecut. Gigantul de comer╚Ť electronic a publicat primul s─âu raport anual privind eforturile sale de combatere a falsific─ârii. Din 2019, Amazon a avertizat c─â v├ónzarea de produse contraf─âcute pe platforma sa prezint─â un risc semnificativ pentru brandul s─âu.
 • pe eBAY po╚Ťi cump─âr─â NFT. eBay permite ca NFT-urile din anumite categorii s─â fie v├óndute pe platforma sa. NFT-urile sunt articole digitale unice a c─âror proprietate este urm─ârit─â pe un blockchain. eBay va permite v├ónz─âtorilor de ├«ncredere s─â enumere c─âr╚Ťi de tranzac╚Ťionare, muzic─â, divertisment ╚Öi art─â. Se va extinde la mai multe categorii dup─â ce a adunat feedback despre oferta actual─â de NFT-uri. eBay este deschis accept─ârii criptomonedelor ├«n viitor, dar ├«n prezent accept─â doar pl─â╚Ťi standard.
 • Walmart achizi╚Ťioneaz─â start-up-ul de cabin─â de prob─â virtual─â Zeekit. Acesta le va permite consumatorilor s─â ÔÇ×├«ncerceÔÇŁ ├«mbr─âc─âmintea atunci c├ónd fac cump─âr─âturi online. Compania folose╚Öte o combina╚Ťie de procesare a imaginilor ├«n timp real, viziune computerizat─â, ├«nv─â╚Ťare profund─â ╚Öi alte tehnologii AI pentru a le ar─âta cump─âr─âtorilor cum ar ar─âta ├«ntr-un articol printr-o simulare care ia ├«n considerare dimensiunile corpului, potrivirea, dimensiunea ╚Öi chiar materialul de ├«mbr─âc─âminte ├«n sine.

├Än ultimul nostru podcast, am vorbit despre importan╚Ťa unei politici de social media ├«n cadrul organiza╚Ťiei tale, chiar dac─â ╚Ťie ╚Ťi se pare c─â este un aspect irelevant. Te invit s─â ascul╚Ťi episodul ╚Öi s─â ne scrii la final, ca s─â te ajut─âm s─â o implementezi ├«n cadrul companiei tale.

­čĄ│ social media

 • Facebook pierde ├«n prim─â faz─â b─ât─âlia cu Irlanda ╚Öi este posibil ca asta s─â rezulte ├«ntr-o interdic╚Ťie de transfer privind datele personale ├«ntre UE ╚Öi US. Aceasta este ultima din disputa lung─â dintre Facebook ╚Öi Schrems. Pe de alt─â parte, dac─â Irlanda, ├«n cadrul investiga╚Ťiei, va ajunge la concluzia c─â mecanismul implementat nu este ├«n conformitate cu prevederile unionale, acest lucru nu va afecta doar Facebook, ci ╚Öi Google, Apple ╚Öi mul╚Ťi al╚Ťi gigan╚Ťi care transfer─â date din Europa ├«n SUA.S─â nu uit─âm c─â o instan╚Ť─â din Bavaria a decis recent c─â folosirea de c─âtre companii a unui utilitar precum Mailchimp nu are o baz─â legal─â ╚Öi ar trebui stopat─â o asemenea practic─â. Tocmai pentru c─â Schrems.
 • Autoritatea privind protec╚Ťia datelor din Italia a cerut TikTok s─â elimine conturile persoanelor sub 13 ani ╚Öi s─â adopte m─âsuri suplimentare pentru asigurarea unui mediu sigur.
  • TikTok tocmai a eliminat 500k de utilizatori din Italia despre care s-a presupus c─â ar fi sub 13 ani. ├Än perioada 9 februarie – 21 aprilie, peste 12,5 milioane de utilizatori de pe platform─â au trebuit s─â-╚Öi verifice din nou v├órsta.
  • Autoritatea a luat aceast─â ac╚Ťiune dup─â ce a avut loc un incident al unei fete de 10 ani din Palermo care a murit de asfixiere dup─â ce a participat la o ÔÇ×blackout challengeÔÇŁ pe re╚Ťeaua social─â.
  • Dup─â acest incident, autoritatea din Italia a implementat reguli stricte pe TikTok, iar compania s-a angajat s─â lucreze mai bine ╚Öi s─â ├«╚Öi consolideze capacitatea de a detecta ╚Öi bloca utilizatorii minori. Obiectivul s─âu principal este s─â protejeze confiden╚Ťialitatea, s─â men╚Ťin─â securitatea utilizatorilor s─âi ╚Öi s─â acorde o aten╚Ťie special─â publicului minor din aplica╚Ťia sa ╚Öi, prin urmare, va implementa ni╚Öte m─âsuri cu scopul men╚Ťinerii unui mediu mai sigur pe platforma lor.
  • Compania a prezentat planuri grozave care includ, de asemenea, dezvoltarea unei tehnologii AI pentru a detecta v├órsta utilizatorului destul de precis.
  • Potrivit autorit─â╚Ťii, compania a fost de asemenea de acord s─â lanseze campanii publicitare, at├ót ├«n aplica╚Ťii, c├ót ╚Öi prin radio ╚Öi ziare ├«n Italia, pentru a cre╚Öte gradul de con╚Ötientizare cu privire la utilizarea ├«n siguran╚Ť─â a platformei ╚Öi pentru a transmite mesajul c─â nu este potrivit pentru persoanele cu v├órsta sub 13 ani, inclusiv prin folosirea unui limbaj ╚Öi format care ar putea fi ├«n╚Ťeles de minori.
 • Desc─ârc─ârile aplica╚Ťiei Clubhouse au sc─âzut de la 9.6. milioane ├«n februarie la 0.9 milioane ├«n aprilie. Asta ├«n contextul ├«n care mai toate re╚Ťelele au copiat modelul de voice & audio only. Iar Clubhouse a avut parte de o capitalizare de imagine foarte bun─â ╚Öi a vuit mult lumea despre el. Oare tot ce au dezvoltat ╚Öi celelalte platforme va fi sortit e╚Öecului?
 • Cum cenzureaz─â Instagram lucrurile pe care nu vrea s─â le vezi? ├Än ultimele c├óteva s─âpt─âm├óni, cel pu╚Ťin trei dialoguri ╚Öi discu╚Ťii #hashtag au fost eliminate inexplicabil pentru ceea ce Instagram sus╚Ťine c─â este o problem─â tehnic─â.
  • #MMIWG vine de la Missing and Murdered Indigenous Women and Girls. Hashtag-ul a fost folosit at├ót pentru post─ârile MMIWG, c├ót ╚Öi pentru post─ârile Red Dress Day (rochiile ro╚Öii au devenit un simbol pentru femeile indigene disp─ârute ╚Öi ucise din America de Nord), ├«ntr-o zi dedicat─â cinstirii acestor femei.
  • #SheikhJarrah ╚Öi #SaveSheikhJarrah au fost folosite pentru a r─âsp├óndi con╚Ötientizarea dup─â ce un videoclip a devenit viral ├«n care se ar─âta un colonist israelian care fura casa unei femei palestiniene ├«n cartierul Sheikh Jarrah din Ierusalimul de Est.
  • #Canna4Climate este un nou efort care ├«ncurajeaz─â comunitatea de canabis s─â ÔÇŁdea ├«napoi naturiiÔÇŁ pe 21 aprilie, ziua dintre Ziua de apreciere a canabisului ╚Öi Ziua P─âm├óntului.
  Utilizatorii au v─âzut repede c─â pove╚Ötile (stories ╚Öi post─âri) care men╚Ťioneaz─â aceste diferite hashtaguri au avut o acoperire limitat─â sau au primit mesajul ÔÇ×aceast─â postare / story nu mai este disponibil─âÔÇŁ. ├Än timp ce Instagram a postat pe Twitter c─â problema tehnic─â a fost rezolvat─â pe 6 mai – la dou─â s─âpt─âm├óni dup─â #Canna4Climate ╚Öi la o zi dup─â #MMIWG – utilizatorii Instagram au continuat s─â vad─â c─â problema persist─â cu #SheikhJarrah pe 7 mai. Unii utilizatori s-au pl├óns, de asemenea, c─â Instagram vizeaz─â doar anumi╚Ťi utilizatori.
 • TikTok testeaz─â un instrument de recrutare pentru a ajuta oamenii s─â g─âseasc─â locuri de munc─â ╚Öi pentru a ajuta companiile, recrutorii ╚Öi brandurile s─â g─âseasc─â candida╚Ťi. Listele de locuri de munc─â vor fi postate pe o pagin─â web separat─â de aplica╚Ťie. Solicitan╚Ťii vor putea posta CV-uri video. Instrumentul ar putea ajuta mul╚Ťi tineri adul╚Ťi s─â ia leg─âtura cu brandurile ╚Öi s─â se angajeze.
 • Youtube lanseaz─â un fond de 100 milioane dolari pentru creatori ca s─â fac─â Youtube Shorts.
 • Google lucreaz─â la un tool care le va permite marketerilor s─â ob╚Ťin─â date analitice f─âr─â s─â mai foloseasc─â cookie-uri.
 • Whastapp nu va ╚Öterge conturile persoanelor care nu accept─â noua sa politic─â, dar va limita accesul la anumite func╚Ťionalit─â╚Ťi.
 • Ca urmare a parteneriatului cu Facebook, Spotify va implementa timestamps ├«n podcasts.
 • Re╚Ťeaua de socializare Parler a revenit pe App Store-ul Apple cu un nou sistem de moderare a con╚Ťinutului AI. Apple a eliminat ini╚Ťial site-ul social media dup─â atacul adin supra Capitoliului din 6 ianuarie, dar a permis revenirea acestuia dup─â ce Parler s-a oferit s─â ├«╚Öi actualizeze aplica╚Ťiile ╚Öi practicile de moderare.

­čô▒ internet & tehnologie

 • Google vrea s─â pun─â cap─ât parolelor.
 • MoneyGram a anun╚Ťat c─â va ├«ncepe s─â accepte bitcoin printr-un parteneriat cu Coinme. Utilizatorii firmei de transfer de bani vor putea cump─âra bitcoin ╚Öi retrage ├«n numerar la chio╚Öcurile MoneyGram din SUA ├«ncep├ónd cu sf├ór╚Öitul acestei s─âpt─âm├óni.
 • Google Pay a introdus transferuri interna╚Ťionale de bani, primele ╚Ť─âri ├«n care acest serviciu este disponibil fiind India ╚Öi Singapore. Func╚Ťia este activat─â de compania fintech Wise ╚Öi furnizorul de servicii financiare Western Union.
 • Dup─â cum am mai discut ├«n edi╚Ťiile trecute, se pare c─â guvernul chinez a ├«nceput de la finalul anului trecut s─â aib─â o abordare mult mai dur─â fa╚Ť─â de marile companii de tehnologie. Dup─â ce recent a penalizat Alibaba cu o amend─â record pentru practici anticoncuren╚Ťiale, ├«n premier─â, ╚Öi a ├«nceput o serie de investiga╚Ťii ├«n practicile altor companii, acum se pare c─â a luat la ochi companiile de ride-hailing.Didi Chuxing ╚Öi alte nou─â astfel de companii asem─ân─âtoare Uber au fost chema vineri la o ├«nt├ólnire cu guvernul chinez. Acestora le-a fost semnalat s─â rezolve o serie de probleme care afecteaz─â industria: de la monopolul asupra datelor legat de transport, la cre╚Öterea arbitrar─â a pre╚Ťurilor ├«n mod aleatoriu pentru unele curse.
 • Google inten╚Ťioneaz─â s─â dubleze dimensiunea echipei sale etice de AI ├«n viitorul apropiat, potrivit vicepre╚Öedintelui inginer Marian Croak, care supravegheaz─â centrul de cercetare Google axat pe AI responsabil. La Festivalul Future Of Everything de la Wall Street Journal, Croak a spus c─â Google dore╚Öte s─â ├«╚Öi dezvolte echipa responsabil─â de AI la 200 de cercet─âtori.
  • Croak a declarat c─â AI responsabil─â este fundamental pentru afaceri. ÔÇ×Deterioreaz─â grav brandul dac─â lucrurile nu sunt f─âcute ├«ntr-un mod eticÔÇŁ, a spus ea.
  • Croak a men╚Ťionat c─â CEO-ul Google, Sundar Pichai, a fost de acord s─â ridice bugetul de func╚Ťionare pentru o echip─â care lucreaz─â la combaterea discrimin─ârii AI, a prejudiciului ╚Öi a altor probleme.
  • Echipa responsabil─â de AI se concentreaz─â ╚Öi pe AI ├«n s─ân─âtate, inclusiv un algoritm care scaneaz─â v├órful degetelor prin intermediul telefoanelor Android pentru a detecta ritmurile cardiace anormale. Echipa, de exemplu, a descoperit c─â persoanele cu pielea mai ├«nchis─â la culoare au experimentat mai multe erori ╚Öi variabilit─â╚Ťi cu algoritmul, pe care le-au abordat ├«nainte de lansarea acestuia.
  • Asta vine ├«n str├óns─â leg─âtur─â ╚Öi cu legile pe AI pe care le va adopta Uniunea European─â, despre care am scris aici.
 • Volkswagen a declarat c─â va ├«ncepe testarea van-urilor sale cu conducere automat─â Argo AI ├«n Germania ├«n aceast─â var─â. VW inten╚Ťioneaz─â s─â aduc─â pe pia╚Ť─â microbuzul ├«n stil retro, care poate conduce autonom ├«n anumite condi╚Ťii, p├ón─â ├«n 2025.
 • Google a c├ó╚Ötigat un deal cu SpaceX pentru a oferi servicii cloud care se conecteaz─â la sateli╚Ťii Starlink, permi╚Ť├ónd servicii de internet rapide ╚Öi sigure.
 • Netflix a fost dep─â╚Öit de vechiile companii de media pe care dorea s─â le detroneze. Disney ╚Öi HBO  au anun╚Ťat o cre╚Ötere mult mai mare a num─ârului de noi subscriberi ├«n primul sfert de an, ├«n compara╚Ťie cu Netflix.Se pare c─â trecerea la un model de streaming a vechilor companii, care au avantajul numelor mari ├«n spate – de la Marvel, la Warner Bros – a f─âcut platformele de streaming ale Dinsey ╚Öi HBO printre cele mai populare. O decizie interesant─â, care cel mai probabil a influen╚Ťat num─ârul mare de noi abona╚Ťi, a fost ╚Öi cea de a lansa (aproape) toate noile filmele produse de studiourile partenere (Warner Bros ├«n cazul HBO ╚Öi Marvel, Pixar ╚Öi Disney ├«n cazul Disney) ╚Öi ├«n format online, nu doar ├«n cinema.Pe de alt─â parte, Netflix nu trebuie s─â fie subestimat. Av├ónd ├«n vedere vechimea sa ├«n lumea streamingului, platforma se afl─â ├«ntr-o alt─â faz─â de cre╚Ötere ╚Öi de maturizare, fa╚Ť─â de noile platforme, care ├«nc─â sunt doar la ├«nceput. Spre exemplu, Disney+, platforma celor de la Disney, se afl─â ├«ntr-un stadiu at├ót de incipient ├«nc├ót nici nu este profitabil─â pentru companie – ea va ├«nregistra pierderi pentru Disney p├ón─â cel mai devreme ├«n  2023.

­čŤá´ŞĆ utile

 • De ce s─â nu ├«╚Ťi iei un megayacht? Sau un superyacht? O companie olandez─â construie╚Öte un superyacht pentru CEO-ul fondatorului Amazon, Jeff Bezos, care ar trebui s─â coste ├«n jur de 500 de milioane de dolari. Potrivit Bloomberg, cererea de megayacht-uri noi ╚Öi uzate a crescut ├«n timpul COVID.
 • Te-ai s─âturat de toate URL-urile alea mici ╚Öi nu ╚Ötii cum s─â le faci mai mare? ├Äncearc─â https://aaa.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.com/
 • Orele lungi de lucru (55 ore / s─âpt─âm├ón─â sau mai mult) contribuie la boli de inim─â ╚Öi accident vascular cerebral, care ucid 745.000 de persoane ├«n v├órst─â ├«n fiecare an, potrivit OMS.

­čĺĽ recomandarea avocatoo

 • Te-ai fi g├óndit vreodat─â c─â Pomelo este o firm─â de fintech din Argentina?
 • Mitul inspira╚Ťiei creative care vine la momentul potrivit.

Ne revedem mar╚Ťea viitoare, cu o alt─â tur─â #pelegale.

P├ón─â atunci, nu uita s─â ne urm─âre╚Öti pe FacebookInstagram ╚Öi Youtube ╚Öi s─â intri pe site, ca s─â vezi ultimele informa╚Ťii.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorit─â volumului mare de informa╚Ťii, acest newsletter poate con╚Ťine typos.