37

#37

F─âr─â categorie

19 minute • Ana-Maria Udri╚Öte • 25 mai 2021


Salutare!

­čĺ░ Wow, ce s─âpt─âm├ón─â a fost pe pia╚Ťa de crypto. Dac─â vrei s─â ├«n╚Ťelegi fenomenul, ai un articol extrem de bun la finalul newsletterului.

├Äntre timp, nu s-au ├«nt├ómplat lucruri chiar a╚Öa importante pe la noi, dar Google a anun╚Ťat ni╚Öte inova╚Ťii foarte interesante la Google I/O care ├«╚Ťi vor st├órni interesul.

Până atunci, ajută-ne și pe noi cu un share pe butonul de mai jos și spune-le prietenilor tăi să se aboneze la doza lor de legale săptămânală.

Share

ÔÜľ´ŞĆ juridic

 • Declara╚Ťia de beneficiar real┬ánu┬áa fost am├ónat─â. Exist─â un proiect de ordonan╚Ť─â de urgen╚Ť─â, dar ├«nc─â nu a fost adoptat, iar termenul-limit─â pentru depunerea situa╚Ťiilor financiare este┬á31 mai 2021. Dac─â ai aprobat deja situa╚Ťiile, trebuie s─â depui declara╚Ťia de beneficiar real. Iar noi o facem 100% online, pentru tine. Vezi┬áaici┬áserviciul nostru.
 • Marea Britanie a publicat proiectul legii sale privind moderarea con╚Ťinutului, legea ÔÇ×Siguran╚Ťa ├«n onlineÔÇŁ.
 • UE┬áva permite persoanelor complet vaccinate┬ás─â c─âl─âtoreasc─â prin grani╚Ťele sale, pun├ónd cap─ât la peste un an de restric╚Ťii severe cauzate de COVID-19. Oricine a primit o doz─â complet─â de vaccinuri Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson va avea voie s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n UE f─âr─â o prim─â carantin─â. Se a╚Öteapt─â ca m─âsura s─â fie implementat─â ├«n urm─âtoarea s─âpt─âm├ón─â sau dou─â.
 • ├Än Israel, poli╚Ťia va putea investiga mult mai u╚Öor videourile de pe TikTok. Forenza, un startup israelian, a creat o nou─â platform─â de date bazat─â pe abonament pentru a ajuta departamentele de poli╚Ťie ╚Öi anchetatorii priva╚Ťi ├«n solu╚Ťionarea infrac╚Ťiunilor prin utilizarea de surse deschise, dovezi medico-legale digitale ╚Öi informa╚Ťii de afaceri de pe canalele publice de socializare. Departamentele de poli╚Ťie pot vizualiza ╚Öi coordona videoclipuri publice pe Instagram, YouTube ╚Öi TikTok pentru 600 USD pe lun─â pentru a le ajuta s─â rezolve infrac╚Ťiunile.Ce re╚Ťinem de aici?
  • post─ârile de pe social media pot fi folosite drept probe ├«n diverse anchete
  • chiar dac─â pare c─â mediul virtual este … virtual, se supune mai mult sau mai pu╚Ťin acelora╚Öi reglement─âri ca via╚Ťa ta de zi cu zi
  • asta ├«nseamn─â c─â: (a) po╚Ťi fi concediat pentru afirma╚Ťiile tale de pe re╚Ťelele sociale, (b) poli╚Ťia poate ├«ncepe o anchet─â ├«mpotriva ta dac─â postezi un video c├ónd f─âceai o infrac╚Ťiune sau o contraven╚Ťie ╚Öi (c) po╚Ťi fi dat ├«n judecat─â de o alt─â persoan─â pentru ceea ce postezi.
  • trebuie s─â fii foarte, dar foarte atent cu ceea ce postezi ╚Öi faci ├«n mediul online, inclusiv prin mesajele private
 • ╚śtii c├ónd te duci a╚Öa pe la un magazin, cafenea, hypermarket ╚Öi te supravegheaz─â video ╚Öi prelucreaz─â datele biometrice? NYC tocmai a dat o lege care interzice s─â mai faci aceste lucruri, f─âr─â s─â le spui persoanelor. Mai exact:
  • unit─â╚Ťile comerciale care colecteaz─â ÔÇ×informa╚Ťii de identificare biometriceÔÇŁ trebuie s─â afi╚Öeze ├«n mod vizibil semnalizarea faptului c─â aceste informa╚Ťii sunt colectate ╚Öi interzic unit─â╚Ťilor s─â v├ónd─â sau s─â partajeze aceste informa╚Ťii cu al╚Ťii.
  • Legea marcheaz─â o dezvoltare semnificativ─â ├«n limitarea utiliz─ârii informa╚Ťiilor biometrice, cum ar fi scanarea retinei, amprentele digitale ╚Öi recunoa╚Öterea facial─â.
  • Legea define╚Öte ÔÇ×informa╚Ťiile de identificare biometriceÔÇŁ ├«n general, cuprinz├ónd orice ÔÇ×caracteristic─â fiziologic─â sau biologic─â care este utilizat─â de sau ├«n numele unei unit─â╚Ťi comerciale, individual sau ├«n combina╚Ťie, pentru a identifica sau a ajuta la identificarea unei persoane, inclusiv, dar nu limitat la: (i) o scanare a retinei sau a irisului, (ii) o amprent─â digital─â sau amprent─â vocal─â, (iii) o scanare a geometriei m├óinii sau a fe╚Ťei sau a oric─ârei alte caracteristici de identificare. ÔÇŁLegea intr─â ├«n vigoare pe 9 iulie 2021 ╚Öi poate fi lecturat─â┬áaici.
 • Boxele inteligente care capteaz─â ╚Öi analizeaz─â vocea ta┬áor s─â aib─â o perioad─â mai ciudat─â┬á├«n California.┬áDa, un Google Home, Alexa etc.┬áProduc─âtorilor de dispozitive cu boxe inteligente li se va interzice s─â v├ónd─â ╚Öi s─â partajeze informa╚Ťii personale ob╚Ťinute din ├«nregistr─âri reale sau transcrieri colectate sau re╚Ťinute prin func╚Ťionarea func╚Ťiei de recunoa╚Ötere a vocii ├«n absen╚Ťa consim╚Ť─âm├óntului scris afirmativ al utilizatorilor. De asemenea, produc─âtorilor li se va interzice utilizarea informa╚Ťiilor personale ├«n orice scop publicitar. Consim╚Ť─âm├óntul utilizatorului va fi necesar ca s─â se p─âstreze ├«nregistr─ârile ╚Öi transcrierile.
 • ├Än UK prime╚Öti un QR code c├ónd intri ├«ntr-o cl─âdire comercial─â ca parte din trasabilitatea COVID-19. Ei bine, o companie a folosit aceste date pentru a trimite e-mailuri de marketing, aproximativ 80.000. ╚śi a fost┬áamendat─â.
 • ├Än vara anului trecut un conflict ├«ntre Epica Games, compania din spatele Fortnite, ╚Öi Apple a izbucnit cu privire la eliminarea Fornite din App Store-ul de pe iOS pentru nerespectarea procedurii de v├ónzare a ÔÇ×add-on-urilorÔÇŁ din aplica╚Ťie. Concret, Apple oblig─â to╚Ťi developeri s─â v├ónd─â produsele din aplica╚Ťiile lor – de la func╚Ťii ÔÇ×proÔÇŁ, la ÔÇ×skinuriÔÇŁ – prin intermediul App Store. Iar pentru fiecare tranzac╚Ťie ├«ncaseaz─â un comision. Epic Games a ├«ncercat s─â eludeze sistemul, oferind cump─ârarea acestor add-on-uri direct de pe site-ul lor (evident la un pre╚Ť mai mic) – motiv pentru care Apple a scos Fortnite din App Store.Long story short,┬áEpic a dat ├«n judecat─â Apple pentru practici anticoncuren╚Ťiale,┬áiar s─âpt─âm├óna trecut─â Tim Cook, CEO-ul Apple a depus m─ârturie ├«n cauz─â.┬á Argumentul ├«naintat de Epic Games este c─â Apple impune o tax─â ÔÇ×dispropor╚Ťionat─âÔÇŁ developerilor care vor s─â v├ónd─â add-on-uri ├«n aplica╚Ťii, pentru a ÔÇ×subven╚ŤionaÔÇŁ restul aplica╚Ťiilor (85%) care nu pl─âtesc dec├ót taxa de listare ├«n App Store (99 de dolari pe an). Ceea ce ar fi contrar ÔÇ×promisiuniiÔÇŁ f─âcute de companie dezvoltatorilor de aplica╚Ťii ├«n 2008, la momentul lans─ârii App Store-ului: ╚Öi anume c─â acesta nu va fi o metod─â pentru ca Apple s─â ob╚Ťin─â profit.R─âm├óne de v─âzut cum va solu╚Ťiona instan╚Ťa cazul, ├«ns─â un lucru e cert: cauza deschide o cutie a Pandorei pentru Apple, care a fost for╚Ťat s─â divulge foarte multe informa╚Ťii cu privire la *modus operandi-*ul App Store-ului s─âu. Iar aceste informa╚Ťii, precum ╚Öi precedentul setat de Epic Games ar putea fi ├«nceputul unei serii de astfel de procese.
 • Tesla trebuie s─â pl─âteasc─â c├óte┬á16.000 de dolari┬ác─âtre mii de clien╚Ťi din Norvegia dup─â o actualizare a software-ului care a limitat viteza de ├«nc─ârcare a bateriei. Compania se confrunt─â cu procese similare ╚Öi ├«n SUA.

­čĽÁ´ŞĆ interesante

 • Se pare c─â Amazon se afl─â ├«n discu╚Ťii pentru achizi╚Ťionarea studiourilor MGM pentru suma de 9 miliarde de dolari. MGM de╚Ťine drepturile asupra francizelor populare precum James Bond, Rocky ╚Öi Pink Panther. O achizi╚Ťie ar permite Amazon s─â extind─â serviciul s─âu de streaming Prime Video.
 • La conferin╚Ťa I/O de la Google, compania a ar─âtat un sistem experimental de AI numit LaMDA, care poate ajuta asisten╚Ťii AI virtuali s─â vorbeasc─â mai mult ca fiin╚Ťele umane. Google a descris-o ca pe o ÔÇ×tehnologie de conversa╚Ťie revolu╚Ťionar─âÔÇŁ care ar putea alimenta conversa╚Ťii mai naturale ╚Öi deschise cu AI-ul s─âu.
 • Google devine dermatolog. Google a anun╚Ťat, de asemenea, un nou instrument AI pentru ca oamenii s─â ob╚Ťin─â informa╚Ťii despre pielea lor. Instrumentul web, care urmeaz─â s─â fie lansat ca pilot la sf├ór╚Öitul acestui an, folose╚Öte AI pentru a ajuta utilizatorii s─â identifice (dar s─â nu diagnosticheze) afec╚Ťiunile pielii, p─ârului ╚Öi unghiilor.
 • Virgin Galatic a realizat cu succes un zbor p├ón─â ├«n spa╚Ťiu s─âpt─âm├óna trecut─â. VSS Unity, racheta celor de la Virigin, a urcat p├ón─â la o altitudine de 89 de km, dup─â care s-a ├«ntors ├«n New Mexico.Testul este un pas important spre obiectivul companiei de a lansa zboruri spa╚Ťiale comerciale p├ón─â ├«n 2022.Ce va fi interesant de urm─ârit este cum va evolua legisla╚Ťia ├«n domeniu. Av├ónd ├«n vedere riscurile turismului spa╚Ťial, mai mult ca sigur statele vor dori ca aceasta s─â fie o industrie atent reglementat─â. ├Äntrebarea care se pune este dac─â p├ón─â atunci curajo╚Öii cu dare de m├ón─â vor putea face astfel de incursiuni f─âr─â ÔÇ×vreo plas─â de siguran╚Ť─âÔÇŁ juridic─â.
 • ╚śi tot Google face un videochat 3D. Proiectul Google Starline folose╚Öte o combina╚Ťie de hardware specializat ╚Öi tehnologie de viziune computerizat─â pentru a crea imagini 3D ├«n m─ârime natural─â ale oamenilor. Se pare c─â necesit─â o configura╚Ťie elaborat─â, inclusiv o cabin─â foto cu lumini, senzori ╚Öi un ecran mare. Google sus╚Ťine c─â creeaz─â o experien╚Ť─â captivant─â de chat video care ├«i face pe utilizatori s─â se simt─â ca ╚Öi cum ar fi de fapt acolo cu oamenii cu care vorbesc. Implementarea pilot ├«n anumite companii este pentru finalul acestui an.
 • Departamentul autovehiculelor din California analizeaz─â dac─â Tesla induce ├«n eroare clien╚Ťii cu privire la capacit─â╚Ťile autonome ÔÇ×Full Self-Driving (FSD)ÔÇŁ – care se pot conduce complet singure – ale vehiculelor sale.
 • China a interzis tranzac╚Ťiile cu criptomonede pentru institu╚Ťiile financiare ╚Öi companiile de pl─â╚Ťi. Guvernul a avertizat, de asemenea, despre natura speculativ─â a tranzac╚Ťion─ârii activelor criptografice, invoc├ónd volatilitatea acestora ╚Öi ÔÇ×nicio valoare real─â de sprijinÔÇŁ. Tocmai de aceea am f─âcut aproape cu to╚Ťii un mini atac de cord c├ónd am deschis aplica╚Ťiile de crypto pe 19 mai.
 • Google ├«╚Öi deschide primul magazin fizic de v├ónzare cu am─ânuntul ├«n aceast─â var─â ├«n New York. Acesta va afi╚Öa ╚Öi vinde o varietate de produse Google ╚Öi va servi ca un loc unde clien╚Ťii pot prelua comenzile online. Magazinele vor prezenta modul ├«n care produsele Google func╚Ťioneaz─â ├«mpreun─â, vor oferi sfaturi ├«n magazin, vor ajuta la configur─âri ╚Öi repara╚Ťii ╚Öi vor g─âzdui ateliere despre cum s─â profita╚Ťi la maximum de produsele ╚Öi serviciile Google. Nu se ╚Ötie dac─â Google inten╚Ťioneaz─â s─â se extind─â dincolo de o singur─â loca╚Ťie.
 • Uniunea European─â este cu un pas mai aproape de a adopta o nou─â tax─â pe emisiile de carbon ale avioanelor, ca a obiectivului de reducere a emisiilor de carbon cu 55% p├ón─â ├«n 2050. Noua tax─â va face parte din pachetul de ÔÇ×reinventareÔÇŁ a ratelor de taxare din domeniul energiei, care nu au mai fost revizuite de aproape dou─â decenii.Dac─â proiectul se va concretiza ├«n noi reglement─âri, exist─â ╚Öanse foarte mari s─â ├«ncurajeze o ÔÇ×revolu╚Ťie electric─âÔÇŁ ├«n domeniul avia╚Ťiei, la fel ca cea pe care o vedem ├«n industria automotive. Dup─â ce anul trecut UE a impus penalit─â╚Ťi enorme produc─âtorilor de ma╚Öini pentru dep─â╚Öirea unei limite de emisii foarte descurajant stabilite, v├ónz─ârile de ma╚Öini electrice sau hybride au explodat, iar tot mai mul╚Ťi produc─âtori au ├«nceput s─â ofere astfel de alternative: de la Mercedes ╚Öi BMW, la Dacia.
 • ├Än 2010, Google Chrome de╚Ťinea 6.7% cot─â de pia╚Ť─â pe browser, iar Internet Explorer 60%. Acum Microsoft ÔÇťpensioneaz─âÔÇŁ IE pentru c─â a ajuns la o cot─â de pia╚Ť─â de sub 1%, iar Google Chrome este la 65%.
 • Profesorii de la o ╚Öcoal─â primar─â din Indonezia implementeaz─â ├«nv─â╚Ťarea la distan╚Ť─â cu walkie-talkie.

­čŤĺ e-commerce

 • Google face parteneriat cu Shopify. Google va facilita pentru 1,7 milioane de comercian╚Ťi Shopify s─â ├«╚Öi v├ónd─â produsele pe diferite platforme ale gigantului tehnologic, cum ar fi C─âutare, H─âr╚Ťi ╚Öi YouTube. Google a f─âcut anun╚Ťul la evenimentul s─âu I/O Developer, dar nu a oferit multe detalii despre integrare. Bill Ready, pre╚Öedintele comer╚Ťului Google, a declarat: ÔÇ×Cu doar c├óteva clicuri, ace╚Öti comercian╚Ťi cu am─ânuntul se pot ├«nscrie pentru a ap─ârea ├«n fiecare milion de c─âut─âri de cump─âr─âturi de la Google ├«n fiecare ziÔÇŁ.
 • Spotify intr─â pe pia╚Ťa de audiobooks printr-un parteneriat cu Storytel.
 • Facebook lanseaz─â Shopping-ul online live. A╚Öa c─â da, vei putea cump─âr─â produse prin intermediul Facebook e-commerce ├«n timpul unui live f─âcut de o persoan─â. ╚śi Youtube are ├«n plan ceva asem─ân─âtor, despre care am scris ├«ntr-o edi╚Ťie anterioar─â a newsletterului #pelegale.
 • Snapchat face parteneriat cu Poshmark ╚Öi va lansa o nou─â experien╚Ť─â de cump─âr─âturi ├«n aplica╚Ťia sa numit─â Poshmark Mini. Utilizatorii Snapchat vor putea s─â priveasc─â produse noi, s─â viziteze evenimente de cump─âr─âturi virtuale (Posh Parties) ╚Öi s─â efectueze achizi╚Ťii din aplica╚Ťie.
 • Pe l├óng─â asta, Snapchat se duce puternic ├«n zona de e-commerce ╚Öi po╚Ťi chiar s─â probezi virtual anumite produse, pe care apoi s─â le cumperi. Tot din aplica╚Ťie. Asta pentru c─â Snap are 500 milioane utilizatori activi ├«n fiecare lun─â.

­čĺí ╚śtii cum e c├ónd dai bani ├«mprumut prietenilor ╚Öi ace╚Ötia ├«╚Ťi dau cu seen? E o situa╚Ťie frecvent─â ╚Öi nu prea ╚Ötii cum s─â o dai, mai ales c─â na, ├«╚Ťi sunt prieteni. Dar afl─â c─â totu╚Öi exist─â ni╚Öte solu╚Ťii ╚Öi pentru asta. Vezi mai jos ├«n video:

­čĄ│ social media

 • Spotify va transcrie automat podcasturile ├«n urm─âtoarea perioad─â.
 • Apple lanseaz─â un program de afiliere pentru abonamentele de podcast. Noul program – ÔÇ×Apple Services Performance Program Partner for Apple PodcastsÔÇŁ – va fi deschis oricui, de╚Öi compania consider─â c─â va avea cel mai mult sens pentru editorii ╚Öi creatorii care au deja o audien╚Ť─â ╚Öi o serie de canale de marketing, unde pot partaja aceste noi linkuri de afiliere. C├ónd utilizatorii fac conversii d├ónd click pe unul dintre linkuri ╚Öi se aboneaz─â la un podcast premium, partenerul va primi un comision unic de 50% din pre╚Ťul abonamentului podcast, dup─â ce abonatul ├«╚Öi pl─âte╚Öte prima lun─â de servicii. Comisionul de 50% este imens, mai ales c─â pia╚Ťa merge ├«n general pe un comision de maxim 30% pentru serviciile premium.
 • Twitter introduce evenimentele pl─âtite pe Spaces, aplica╚Ťia clon─â Clubhouse ╚Öi va re╚Ťine un comision de 20% din v├ónzare, iar pl─â╚Ťile se vor face prin Stripe.
 • Snapchat lanseaz─â o aplica╚Ťie de sine st─ât─âtoare pentru Stories. Ceea ce este un lucru extrem de interesant, mai ales c─â este prezentat ca un editor puternic, dincolo de ceea ce avem deja acum ├«n aplica╚Ťie. Probabil va fi gratis, tocmai pentru a ├«ncuraja crearea de con╚Ťinut. Aplica╚Ťia va fi lansat─â ├«n cursul acestui an ╚Öi va fi disponibil─â pe iOS.
 • Facebook face push pe evenimentele live pl─âtite.
 • Instagram testeaz─â un nou mod s─â faci upload direct din desktop ╚Öi nu doar din Creator Studio.
 • Anul trecut TikTok a fost protagonistul ÔÇ×for╚ŤatÔÇŁ al unui r─âzboi de uzur─â cu administra╚Ťia Trump, ╚Öi ├«n ciuda speran╚Ťelor companiei, nici 2021 nu este un an u╚Öor.Dup─â ce ByteDance, compania mam─â a TikTok a anun╚Ťat c─â ar avea ├«n plan o intrare ├«n industria de gaming ╚Öi chiar o listare la burs─â, se pare c─â acum fondatorul Zhang Yiming a decis s─â se retrag─â din func╚Ťia de CEO.Decizia ╚Öocheaz─â investitorii ByteDance, care dau vina pe presiunea din ce ├«n ce mai ridicat─â a Beijingului asupra sectorului tech – dup─â cum am mai discutat, de anul trecut, guvernul chinez a ├«nceput o campanie de investiga╚Ťii antitrust f─âr─â precedent ├«n industria tech ╚Öi cu prec─âdere ceea ce ╚Ťine de mariile compani de software. Se pare c─â Zhang nu era bine v─âzut de guvern, ceea ce ar fi putut periclita ╚Öansele unei list─âri de succes ├«n Hong Kong – a╚Öa cum a fost ╚Öi ├«n cazul Alipay.
 • Netflix intr─â pe pia╚Ťa de jocuri video.
 • Twitch a creat o categorie ÔÇŁhot tubsÔÇŁ unde po╚Ťi face streamuri sexy.

­čô▒ internet & tehnologie

 • Lamborghini a anun╚Ťat c─â va lansa un vehicul complet electric ├«nainte de 2030. P├ón─â ├«n 2024, produc─âtorul auto va aduce pe pia╚Ť─â versiuni hibride gaz-electrice ale ├«ntregii sale linii.
 • Amazon a extins pe termen nelimitat o interdic╚Ťie care interzice for╚Ťelor de ordine s─â foloseasc─â tehnologia sa de recunoa╚Ötere facial─â. Gigantul tehnologic a impus ini╚Ťial moratoriul pe tot parcursul anului ├«n iunie 2020, dup─â moartea lui George Floyd de m├óna poli╚Ťiei din Minneapolis, care a st├órnit proteste la nivel na╚Ťional ├«mpotriva rasismului sistemic ╚Öi a brutalit─â╚Ťii poli╚Ťiei. Acesta urma s─â expire la 1 iunie.
 • Google Photos a anun╚Ťat ÔÇ×Cinematic MomentsÔÇŁ cu func╚Ťie AI, o func╚Ťie care genereaz─â cadre ├«ntre dou─â imagini pentru a crea aspectul unei imagini ├«n mi╚Öcare. Func╚Ťia va ajunge ├«n cur├ónd pe versiunile Android ╚Öi iOS ale aplica╚Ťiei Google ÔÇîPhotosÔÇî.
 • Cercet─âtorii de la Imperial College London au dezvoltat un sistem AI care identific─â ╚Öi estimeaz─â greutatea alimentelor, pe baza fotografiilor, pentru a determina caloriile ╚Öi substan╚Ťele nutritive ale acesteia.
 • ├Än urm─â cu c├óteva s─âpt─âm├óni v─â spuneam de noul concept ÔÇ×la mod─âÔÇŁ ├«n Rusia: suveranitatea internetului. Conceptul implic─â faptul c─â ├«n era internetului ╚Öi a digitaliz─ârii fiecare stat ar trebui s─â aib─â suveranitate deplin─â asupra modului ├«n care internetul func╚Ťioneaz─â ÔÇ×pe teritoriulÔÇŁ s─âu.Dac─â luna trecut─â guvernul a ├«ncetinit inten╚Ťionat func╚Ťionarea Twitter pentru ╚Ötergerea anumitor post─âri, acum o instan╚Ť─â din Moscova a decis c─â ├«nchiderea de c─âtre YouTube a canalului Tsargard TV, un ÔÇ×Fox NewsÔÇŁ rusesc, a fost discriminatorie. Iar YouTube este acum for╚Ťat─â s─â reactiveze canalul.Decizia se ├«nscrie ├«n noua retoric─â a administra╚Ťiei, promovat─â de Putin, care sus╚Ťine c─â este crucial ca legile ruse╚Öti ╚Öi suveranitatea digital─â s─â fie respectate de c─âtre companiile de tehnologie str─âine, pentru ca ÔÇ×societatea s─â nu colapsezeÔÇŁ.Este interesant de v─âzut cum ideea internetului suveran va evolua. Odat─â cu popularizarea re╚Ťelelor 5G, a cryptomonedelor ÔÇ×oficialeÔÇŁ ale statelor ╚Öi a AI-ului, internetul va c─âp─âta o importan╚Ť─â strategic─â ╚Öi de siguran╚Ť─â na╚Ťional─â mult mai mare. ╚śi cel mai probabil fiecare stat va dori s─â-╚Öi apere ÔÇ×teritoriul virtualÔÇŁ.Cum deja observ─âm, nu doar Rusia, ci din ce ├«n ce mai multe state ├«ncep s─â reglementeze independent varii aspecte ale lumii virutale: de la libertatea de exprimare ├«n mediul online ╚Öi moderarea pe social media, p├ón─â la utilizarea tehnologiilor de recunoa╚Ötere facial─â. Ceea ce ar putea crea probleme majore marilor companii de tehnologie, a c─âror modele de business sunt bazate pe asump╚Ťia c─â internetul este liber ╚Öi c─â serviciile lor pot func╚Ťiona(aproape) la fel peste tot ├«n lume.
 • Senatorii introduc o nou─â lege cu privire la platformele de socializare ├«n SUA. Legea le-ar permite utilizatorilor s─â renun╚Ťe la urm─ârirea datelor ╚Öi ar obliga companiile tehnologice s─â fie mai transparente cu privire la modul ├«n care utilizeaz─â datele consumatorilor. ├Än plus, proiectul de lege ar obliga ╚Öi platformele online s─â ├«╚Öi posteze acordurile privind condi╚Ťiile de furnizare a serviciilor ├«n limbaj simplu ╚Öi s─â anun╚Ťe utilizatorii ├«n termen de 72 de ore de orice ├«nc─âlcare a datelor.
 • Deja achizi╚Ťiile Snap ├«n domeniul Realit─â╚Ťii Augmentate nu mai sunt o noutate. Ultima din lungul ╚Öir este cump─ârarea start-up-ului britanic WaveOptics pentru suma de 500 de milioane de dolari.WaveOptics este unul dintre supplierii Snap pentru noile perechi de ochelari AR pe care compania i-a lansat s─âpt─âm├óna trecut─â, ├«ntrec├ónd competitorii Facebook ╚Öi Apple ├«n acest nou trend.Ochelarii, numi╚Ťi Spectacles, vor permite utilizatorilor s─â superimpun─â filtrele Snapchat chiar asupra lumii ├«nconjur─âtoare. Scopul acestora este de a crea o interac╚Ťiune mult mai natural─â dintre utilizator ╚Öi tehnologie, care ar adapta tehnologia la nevoile oamenilor ╚Öi nu oamenii la tehnologie.├Än acest context, achizi╚Ťia WaveOptics are mult sens, pentru c─â ar facilita producerea in-house a hardware-ului pe care Snap mizeaz─â pe termen mediu ╚Öi lung. Ce r─âm├óne de v─âzut este dac─â acest pariu va fi ╚Öi unul c├ó╚Ötig─âtor, av├ónd ├«n vedere c─â prima pereche de Spectacles din 2016 a fost un e╚Öec r─âsun─âtor.

Accesul la eveniment este gratuit. Trebuie doar s─â te ├«nscrii aici.

­čŤá´ŞĆ utile

 • Google Chrome testeaz─â butonul ÔÇ×FollowÔÇŁ alimentat de RSS-feed. Google Reader a disp─ârut de ceva ani, i-am dus cu to╚Ťii dorul ╚Öi ne-am ├«ndreptat spre alte programe ╚Öi aplica╚Ťii de RSS ca s─â ne fie mai u╚Öor s─â citim publica╚Ťiile. Follow este o func╚Ťie nou─â ├«n Google Chrome care afi╚Öeaz─â un cititor RSS ├«ntr-o fil─â nou─â. Utilizatorii vor vedea un buton Follow ├«n meniu, care adaug─â site-uri la flux. Func╚Ťia permite utilizatorilor s─â aleag─â ├«n mod activ con╚Ťinutul pe care doresc s─â ├«l vad─â, spre deosebire de func╚Ťia Discovery, care alege con╚Ťinutul pentru utilizatori. Google sper─â c─â aceast─â func╚Ťie va crea conexiuni mai profunde ├«ntre editori ╚Öi cititori. Follow este ├«nc─â un experiment, iar Google decide ├«n continuare dac─â ├«l va implementa.
 • Spotify va transmite o serie de concerte virtuale care ├«ncepe pe 27 mai. Spotify va transmite cinci concerte live pre├«nregistrate s─âpt─âm├ónal ├«ncep├ónd cu 27 mai. Biletele vor costa 15 dolari, iar spectacolele vor dura ├«ntre 40 ╚Öi 75 de minute. Nu este necesar un abonament pentru a cump─âra un bilet. Spotify va facilita utilizatorilor s─â g─âseasc─â spectacole viitoare ╚Öi s─â urm─âreasc─â arti╚Ötii pe care ├«i ├«ndr─âgesc. Nu se ╚Ötie dac─â vor exista spectacole live reale pe platform─â ├«n viitor. Programul pentru spectacolele viitoare este disponibil aici.
 • ├Äntr-un final, Google Docs are ni╚Öte upgrade-uri majore, pentru c─â r─âm─âsese mult ├«n urm─â. Check it out.

­čĺĽ recomandarea avocatoo

 • 50 de reguli foarte scurte despre via╚Ť─â de la Stoici.
 • Acest articol foarte bun al lui Endi Ungureanu despre nebunia cu crypto de zilele astea.

Ne revedem mar╚Ťea viitoare, cu o alt─â tur─â #pelegale.

P├ón─â atunci, nu uita s─â ne urm─âre╚Öti pe FacebookInstagram ╚Öi Youtube ╚Öi s─â intri pe site, ca s─â vezi ultimele informa╚Ťii.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorit─â volumului mare de informa╚Ťii, acest newsletter poate con╚Ťine typos.