37

#37

Fără categorie

19 minute • Ana-Maria Udriște • 25 mai 2021


Salutare!

💰 Wow, ce săptămână a fost pe piața de crypto. Dacă vrei să înțelegi fenomenul, ai un articol extrem de bun la finalul newsletterului.

Între timp, nu s-au întâmplat lucruri chiar așa importante pe la noi, dar Google a anunțat niște inovații foarte interesante la Google I/O care îți vor stârni interesul.

Până atunci, ajută-ne și pe noi cu un share pe butonul de mai jos și spune-le prietenilor tăi să se aboneze la doza lor de legale săptămânală.

Share

⚖️ juridic

  • Declarația de beneficiar real nu a fost amânată. Există un proiect de ordonanță de urgență, dar încă nu a fost adoptat, iar termenul-limită pentru depunerea situațiilor financiare este 31 mai 2021. Dacă ai aprobat deja situațiile, trebuie să depui declarația de beneficiar real. Iar noi o facem 100% online, pentru tine. Vezi aici serviciul nostru.
  • Marea Britanie a publicat proiectul legii sale privind moderarea conținutului, legea „Siguranța în online”.
  • UE va permite persoanelor complet vaccinate să călătorească prin granițele sale, punând capăt la peste un an de restricții severe cauzate de COVID-19. Oricine a primit o doză completă de vaccinuri Pfizer, Moderna sau Johnson & Johnson va avea voie să călătorească în UE fără o primă carantină. Se așteaptă ca măsura să fie implementată în următoarea săptămână sau două.
  • În Israel, poliția va putea investiga mult mai ușor videourile de pe TikTok. Forenza, un startup israelian, a creat o nouă platformă de date bazată pe abonament pentru a ajuta departamentele de poliție și anchetatorii privați în soluționarea infracțiunilor prin utilizarea de surse deschise, dovezi medico-legale digitale și informații de afaceri de pe canalele publice de socializare. Departamentele de poliție pot vizualiza și coordona videoclipuri publice pe Instagram, YouTube și TikTok pentru 600 USD pe lună pentru a le ajuta să rezolve infracțiunile.Ce reținem de aici?
    • postările de pe social media pot fi folosite drept probe în diverse anchete
    • chiar dacă pare că mediul virtual este … virtual, se supune mai mult sau mai puțin acelorași reglementări ca viața ta de zi cu zi
    • asta înseamnă că: (a) poți fi concediat pentru afirmațiile tale de pe rețelele sociale, (b) poliția poate începe o anchetă împotriva ta dacă postezi un video când făceai o infracțiune sau o contravenție și (c) poți fi dat în judecată de o altă persoană pentru ceea ce postezi.
    • trebuie să fii foarte, dar foarte atent cu ceea ce postezi și faci în mediul online, inclusiv prin mesajele private
  • Știi când te duci așa pe la un magazin, cafenea, hypermarket și te supraveghează video și prelucrează datele biometrice? NYC tocmai a dat o lege care interzice să mai faci aceste lucruri, fără să le spui persoanelor. Mai exact:
    • unitățile comerciale care colectează „informații de identificare biometrice” trebuie să afișeze în mod vizibil semnalizarea faptului că aceste informații sunt colectate și interzic unităților să vândă sau să partajeze aceste informații cu alții.
    • Legea marchează o dezvoltare semnificativă în limitarea utilizării informațiilor biometrice, cum ar fi scanarea retinei, amprentele digitale și recunoașterea facială.
    • Legea definește „informațiile de identificare biometrice” în general, cuprinzând orice „caracteristică fiziologică sau biologică care este utilizată de sau în numele unei unități comerciale, individual sau în combinație, pentru a identifica sau a ajuta la identificarea unei persoane, inclusiv, dar nu limitat la: (i) o scanare a retinei sau a irisului, (ii) o amprentă digitală sau amprentă vocală, (iii) o scanare a geometriei mâinii sau a feței sau a oricărei alte caracteristici de identificare. ”Legea intră în vigoare pe 9 iulie 2021 și poate fi lecturată aici.
  • Boxele inteligente care captează și analizează vocea ta or să aibă o perioadă mai ciudată în California. Da, un Google Home, Alexa etc. Producătorilor de dispozitive cu boxe inteligente li se va interzice să vândă și să partajeze informații personale obținute din înregistrări reale sau transcrieri colectate sau reținute prin funcționarea funcției de recunoaștere a vocii în absența consimțământului scris afirmativ al utilizatorilor. De asemenea, producătorilor li se va interzice utilizarea informațiilor personale în orice scop publicitar. Consimțământul utilizatorului va fi necesar ca să se păstreze înregistrările și transcrierile.
  • În UK primești un QR code când intri într-o clădire comercială ca parte din trasabilitatea COVID-19. Ei bine, o companie a folosit aceste date pentru a trimite e-mailuri de marketing, aproximativ 80.000. Și a fost amendată.
  • În vara anului trecut un conflict între Epica Games, compania din spatele Fortnite, și Apple a izbucnit cu privire la eliminarea Fornite din App Store-ul de pe iOS pentru nerespectarea procedurii de vânzare a „add-on-urilor” din aplicație. Concret, Apple obligă toți developeri să vândă produsele din aplicațiile lor – de la funcții „pro”, la „skinuri” – prin intermediul App Store. Iar pentru fiecare tranzacție încasează un comision. Epic Games a încercat să eludeze sistemul, oferind cumpărarea acestor add-on-uri direct de pe site-ul lor (evident la un preț mai mic) – motiv pentru care Apple a scos Fortnite din App Store.Long story short, Epic a dat în judecată Apple pentru practici anticoncurențiale, iar săptămâna trecută Tim Cook, CEO-ul Apple a depus mărturie în cauză.  Argumentul înaintat de Epic Games este că Apple impune o taxă „disproporționată” developerilor care vor să vândă add-on-uri în aplicații, pentru a „subvenționa” restul aplicațiilor (85%) care nu plătesc decât taxa de listare în App Store (99 de dolari pe an). Ceea ce ar fi contrar „promisiunii” făcute de companie dezvoltatorilor de aplicații în 2008, la momentul lansării App Store-ului: și anume că acesta nu va fi o metodă pentru ca Apple să obțină profit.Rămâne de văzut cum va soluționa instanța cazul, însă un lucru e cert: cauza deschide o cutie a Pandorei pentru Apple, care a fost forțat să divulge foarte multe informații cu privire la *modus operandi-*ul App Store-ului său. Iar aceste informații, precum și precedentul setat de Epic Games ar putea fi începutul unei serii de astfel de procese.
  • Tesla trebuie să plătească câte 16.000 de dolari către mii de clienți din Norvegia după o actualizare a software-ului care a limitat viteza de încărcare a bateriei. Compania se confruntă cu procese similare și în SUA.

🕵️ interesante

  • Se pare că Amazon se află în discuții pentru achiziționarea studiourilor MGM pentru suma de 9 miliarde de dolari. MGM deține drepturile asupra francizelor populare precum James Bond, Rocky și Pink Panther. O achiziție ar permite Amazon să extindă serviciul său de streaming Prime Video.
  • La conferința I/O de la Google, compania a arătat un sistem experimental de AI numit LaMDA, care poate ajuta asistenții AI virtuali să vorbească mai mult ca ființele umane. Google a descris-o ca pe o „tehnologie de conversație revoluționară” care ar putea alimenta conversații mai naturale și deschise cu AI-ul său.
  • Google devine dermatolog. Google a anunțat, de asemenea, un nou instrument AI pentru ca oamenii să obțină informații despre pielea lor. Instrumentul web, care urmează să fie lansat ca pilot la sfârșitul acestui an, folosește AI pentru a ajuta utilizatorii să identifice (dar să nu diagnosticheze) afecțiunile pielii, părului și unghiilor.
  • Virgin Galatic a realizat cu succes un zbor până în spațiu săptămâna trecută. VSS Unity, racheta celor de la Virigin, a urcat până la o altitudine de 89 de km, după care s-a întors în New Mexico.Testul este un pas important spre obiectivul companiei de a lansa zboruri spațiale comerciale până în 2022.Ce va fi interesant de urmărit este cum va evolua legislația în domeniu. Având în vedere riscurile turismului spațial, mai mult ca sigur statele vor dori ca aceasta să fie o industrie atent reglementată. Întrebarea care se pune este dacă până atunci curajoșii cu dare de mână vor putea face astfel de incursiuni fără „vreo plasă de siguranță” juridică.
  • Și tot Google face un videochat 3D. Proiectul Google Starline folosește o combinație de hardware specializat și tehnologie de viziune computerizată pentru a crea imagini 3D în mărime naturală ale oamenilor. Se pare că necesită o configurație elaborată, inclusiv o cabină foto cu lumini, senzori și un ecran mare. Google susține că creează o experiență captivantă de chat video care îi face pe utilizatori să se simtă ca și cum ar fi de fapt acolo cu oamenii cu care vorbesc. Implementarea pilot în anumite companii este pentru finalul acestui an.
  • Departamentul autovehiculelor din California analizează dacă Tesla induce în eroare clienții cu privire la capacitățile autonome „Full Self-Driving (FSD)” – care se pot conduce complet singure – ale vehiculelor sale.
  • China a interzis tranzacțiile cu criptomonede pentru instituțiile financiare și companiile de plăți. Guvernul a avertizat, de asemenea, despre natura speculativă a tranzacționării activelor criptografice, invocând volatilitatea acestora și „nicio valoare reală de sprijin”. Tocmai de aceea am făcut aproape cu toții un mini atac de cord când am deschis aplicațiile de crypto pe 19 mai.
  • Google își deschide primul magazin fizic de vânzare cu amănuntul în această vară în New York. Acesta va afișa și vinde o varietate de produse Google și va servi ca un loc unde clienții pot prelua comenzile online. Magazinele vor prezenta modul în care produsele Google funcționează împreună, vor oferi sfaturi în magazin, vor ajuta la configurări și reparații și vor găzdui ateliere despre cum să profitați la maximum de produsele și serviciile Google. Nu se știe dacă Google intenționează să se extindă dincolo de o singură locație.
  • Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape de a adopta o nouă taxă pe emisiile de carbon ale avioanelor, ca a obiectivului de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2050. Noua taxă va face parte din pachetul de „reinventare” a ratelor de taxare din domeniul energiei, care nu au mai fost revizuite de aproape două decenii.Dacă proiectul se va concretiza în noi reglementări, există șanse foarte mari să încurajeze o „revoluție electrică” în domeniul aviației, la fel ca cea pe care o vedem în industria automotive. După ce anul trecut UE a impus penalități enorme producătorilor de mașini pentru depășirea unei limite de emisii foarte descurajant stabilite, vânzările de mașini electrice sau hybride au explodat, iar tot mai mulți producători au început să ofere astfel de alternative: de la Mercedes și BMW, la Dacia.
  • În 2010, Google Chrome deținea 6.7% cotă de piață pe browser, iar Internet Explorer 60%. Acum Microsoft “pensionează” IE pentru că a ajuns la o cotă de piață de sub 1%, iar Google Chrome este la 65%.
  • Profesorii de la o școală primară din Indonezia implementează învățarea la distanță cu walkie-talkie.

🛒 e-commerce

  • Google face parteneriat cu Shopify. Google va facilita pentru 1,7 milioane de comercianți Shopify să își vândă produsele pe diferite platforme ale gigantului tehnologic, cum ar fi Căutare, Hărți și YouTube. Google a făcut anunțul la evenimentul său I/O Developer, dar nu a oferit multe detalii despre integrare. Bill Ready, președintele comerțului Google, a declarat: „Cu doar câteva clicuri, acești comercianți cu amănuntul se pot înscrie pentru a apărea în fiecare milion de căutări de cumpărături de la Google în fiecare zi”.
  • Spotify intră pe piața de audiobooks printr-un parteneriat cu Storytel.
  • Facebook lansează Shopping-ul online live. Așa că da, vei putea cumpără produse prin intermediul Facebook e-commerce în timpul unui live făcut de o persoană. Și Youtube are în plan ceva asemănător, despre care am scris într-o ediție anterioară a newsletterului #pelegale.
  • Snapchat face parteneriat cu Poshmark și va lansa o nouă experiență de cumpărături în aplicația sa numită Poshmark Mini. Utilizatorii Snapchat vor putea să privească produse noi, să viziteze evenimente de cumpărături virtuale (Posh Parties) și să efectueze achiziții din aplicație.
  • Pe lângă asta, Snapchat se duce puternic în zona de e-commerce și poți chiar să probezi virtual anumite produse, pe care apoi să le cumperi. Tot din aplicație. Asta pentru că Snap are 500 milioane utilizatori activi în fiecare lună.

💡 Știi cum e când dai bani împrumut prietenilor și aceștia îți dau cu seen? E o situație frecventă și nu prea știi cum să o dai, mai ales că na, îți sunt prieteni. Dar află că totuși există niște soluții și pentru asta. Vezi mai jos în video:

🤳 social media

  • Spotify va transcrie automat podcasturile în următoarea perioadă.
  • Apple lansează un program de afiliere pentru abonamentele de podcast. Noul program – „Apple Services Performance Program Partner for Apple Podcasts” – va fi deschis oricui, deși compania consideră că va avea cel mai mult sens pentru editorii și creatorii care au deja o audiență și o serie de canale de marketing, unde pot partaja aceste noi linkuri de afiliere. Când utilizatorii fac conversii dând click pe unul dintre linkuri și se abonează la un podcast premium, partenerul va primi un comision unic de 50% din prețul abonamentului podcast, după ce abonatul își plătește prima lună de servicii. Comisionul de 50% este imens, mai ales că piața merge în general pe un comision de maxim 30% pentru serviciile premium.
  • Twitter introduce evenimentele plătite pe Spaces, aplicația clonă Clubhouse și va reține un comision de 20% din vânzare, iar plățile se vor face prin Stripe.
  • Snapchat lansează o aplicație de sine stătătoare pentru Stories. Ceea ce este un lucru extrem de interesant, mai ales că este prezentat ca un editor puternic, dincolo de ceea ce avem deja acum în aplicație. Probabil va fi gratis, tocmai pentru a încuraja crearea de conținut. Aplicația va fi lansată în cursul acestui an și va fi disponibilă pe iOS.
  • Facebook face push pe evenimentele live plătite.
  • Instagram testează un nou mod să faci upload direct din desktop și nu doar din Creator Studio.
  • Anul trecut TikTok a fost protagonistul „forțat” al unui război de uzură cu administrația Trump, și în ciuda speranțelor companiei, nici 2021 nu este un an ușor.După ce ByteDance, compania mamă a TikTok a anunțat că ar avea în plan o intrare în industria de gaming și chiar o listare la bursă, se pare că acum fondatorul Zhang Yiming a decis să se retragă din funcția de CEO.Decizia șochează investitorii ByteDance, care dau vina pe presiunea din ce în ce mai ridicată a Beijingului asupra sectorului tech – după cum am mai discutat, de anul trecut, guvernul chinez a început o campanie de investigații antitrust fără precedent în industria tech și cu precădere ceea ce ține de mariile compani de software. Se pare că Zhang nu era bine văzut de guvern, ceea ce ar fi putut periclita șansele unei listări de succes în Hong Kong – așa cum a fost și în cazul Alipay.
  • Netflix intră pe piața de jocuri video.
  • Twitch a creat o categorie ”hot tubs” unde poți face streamuri sexy.

📱 internet & tehnologie

  • Lamborghini a anunțat că va lansa un vehicul complet electric înainte de 2030. Până în 2024, producătorul auto va aduce pe piață versiuni hibride gaz-electrice ale întregii sale linii.
  • Amazon a extins pe termen nelimitat o interdicție care interzice forțelor de ordine să folosească tehnologia sa de recunoaștere facială. Gigantul tehnologic a impus inițial moratoriul pe tot parcursul anului în iunie 2020, după moartea lui George Floyd de mâna poliției din Minneapolis, care a stârnit proteste la nivel național împotriva rasismului sistemic și a brutalității poliției. Acesta urma să expire la 1 iunie.
  • Google Photos a anunțat „Cinematic Moments” cu funcție AI, o funcție care generează cadre între două imagini pentru a crea aspectul unei imagini în mișcare. Funcția va ajunge în curând pe versiunile Android și iOS ale aplicației Google ‌Photos‌.
  • Cercetătorii de la Imperial College London au dezvoltat un sistem AI care identifică și estimează greutatea alimentelor, pe baza fotografiilor, pentru a determina caloriile și substanțele nutritive ale acesteia.
  • În urmă cu câteva săptămâni vă spuneam de noul concept „la modă” în Rusia: suveranitatea internetului. Conceptul implică faptul că în era internetului și a digitalizării fiecare stat ar trebui să aibă suveranitate deplină asupra modului în care internetul funcționează „pe teritoriul” său.Dacă luna trecută guvernul a încetinit intenționat funcționarea Twitter pentru ștergerea anumitor postări, acum o instanță din Moscova a decis că închiderea de către YouTube a canalului Tsargard TV, un „Fox News” rusesc, a fost discriminatorie. Iar YouTube este acum forțată să reactiveze canalul.Decizia se înscrie în noua retorică a administrației, promovată de Putin, care susține că este crucial ca legile rusești și suveranitatea digitală să fie respectate de către companiile de tehnologie străine, pentru ca „societatea să nu colapseze”.Este interesant de văzut cum ideea internetului suveran va evolua. Odată cu popularizarea rețelelor 5G, a cryptomonedelor „oficiale” ale statelor și a AI-ului, internetul va căpăta o importanță strategică și de siguranță națională mult mai mare. Și cel mai probabil fiecare stat va dori să-și apere „teritoriul virtual”.Cum deja observăm, nu doar Rusia, ci din ce în ce mai multe state încep să reglementeze independent varii aspecte ale lumii virutale: de la libertatea de exprimare în mediul online și moderarea pe social media, până la utilizarea tehnologiilor de recunoaștere facială. Ceea ce ar putea crea probleme majore marilor companii de tehnologie, a căror modele de business sunt bazate pe asumpția că internetul este liber și că serviciile lor pot funcționa(aproape) la fel peste tot în lume.
  • Senatorii introduc o nouă lege cu privire la platformele de socializare în SUA. Legea le-ar permite utilizatorilor să renunțe la urmărirea datelor și ar obliga companiile tehnologice să fie mai transparente cu privire la modul în care utilizează datele consumatorilor. În plus, proiectul de lege ar obliga și platformele online să își posteze acordurile privind condițiile de furnizare a serviciilor în limbaj simplu și să anunțe utilizatorii în termen de 72 de ore de orice încălcare a datelor.
  • Deja achizițiile Snap în domeniul Realității Augmentate nu mai sunt o noutate. Ultima din lungul șir este cumpărarea start-up-ului britanic WaveOptics pentru suma de 500 de milioane de dolari.WaveOptics este unul dintre supplierii Snap pentru noile perechi de ochelari AR pe care compania i-a lansat săptămâna trecută, întrecând competitorii Facebook și Apple în acest nou trend.Ochelarii, numiți Spectacles, vor permite utilizatorilor să superimpună filtrele Snapchat chiar asupra lumii înconjurătoare. Scopul acestora este de a crea o interacțiune mult mai naturală dintre utilizator și tehnologie, care ar adapta tehnologia la nevoile oamenilor și nu oamenii la tehnologie.În acest context, achiziția WaveOptics are mult sens, pentru că ar facilita producerea in-house a hardware-ului pe care Snap mizează pe termen mediu și lung. Ce rămâne de văzut este dacă acest pariu va fi și unul câștigător, având în vedere că prima pereche de Spectacles din 2016 a fost un eșec răsunător.

Accesul la eveniment este gratuit. Trebuie doar să te înscrii aici.

🛠️ utile

  • Google Chrome testează butonul „Follow” alimentat de RSS-feed. Google Reader a dispărut de ceva ani, i-am dus cu toții dorul și ne-am îndreptat spre alte programe și aplicații de RSS ca să ne fie mai ușor să citim publicațiile. Follow este o funcție nouă în Google Chrome care afișează un cititor RSS într-o filă nouă. Utilizatorii vor vedea un buton Follow în meniu, care adaugă site-uri la flux. Funcția permite utilizatorilor să aleagă în mod activ conținutul pe care doresc să îl vadă, spre deosebire de funcția Discovery, care alege conținutul pentru utilizatori. Google speră că această funcție va crea conexiuni mai profunde între editori și cititori. Follow este încă un experiment, iar Google decide în continuare dacă îl va implementa.
  • Spotify va transmite o serie de concerte virtuale care începe pe 27 mai. Spotify va transmite cinci concerte live preînregistrate săptămânal începând cu 27 mai. Biletele vor costa 15 dolari, iar spectacolele vor dura între 40 și 75 de minute. Nu este necesar un abonament pentru a cumpăra un bilet. Spotify va facilita utilizatorilor să găsească spectacole viitoare și să urmărească artiștii pe care îi îndrăgesc. Nu se știe dacă vor exista spectacole live reale pe platformă în viitor. Programul pentru spectacolele viitoare este disponibil aici.
  • Într-un final, Google Docs are niște upgrade-uri majore, pentru că rămăsese mult în urmă. Check it out.

💕 recomandarea avocatoo

  • 50 de reguli foarte scurte despre viață de la Stoici.
  • Acest articol foarte bun al lui Endi Ungureanu despre nebunia cu crypto de zilele astea.

Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.