57

#57

Fără categorie

18 minute • Ana-Maria Udriște • 12 octombrie 2021


Hello hello,

Avem o nouă propune de premier, în persoana lui Dacian Cioloș. Am intrat în luna octombrie și numărăm zilele până la Crăciun și stăm să vedem dacă primi vreun 🎁 cu toate chip-urile astea lipsă.

❣ Dar avem o veste bună: în aproape un an de existență am luat locul 1 la Webstock Awards, categoria Newsletter. Îți mulțumim că ne citești și că ne susții cu un share pe butonul de mai jos 👇

Share

⚖️ juridic

  • Recuperarea concediilor medicale nu a fost niciodată mai ușoară, fără drumuri, bătăi de cap și alte cele, într-un timp de record. Scrie-ne 🙂
  • 1400 de angajați Kellogs din SUA au intrat în grevă după ce contractul colectiv de muncă le-a expirat. Șeful sindicatului local spune că lucrătorii făceau deseori schimburi de 12 ore, șapte zile pe săptămână, pentru a ține pasul cu cererea crescută de cereale în timpul pandemiei.
  • Uber este iarăși în centrul atenției pe motiv de discriminare rasială. O persoană de culoare neagră care lucra ca șofer pentru Uber spune că aplicația nu l-a recunoscut când a încercat să se logheze. Nu este pentru prima când Uber are un asemenea scandal.
  • Texasul începe încet încet să permită avorturile și după 6 săptămâni.
  • Peste 130 de lideri mondiali conduși de OCDE au convenit asupra unei cote globale de impozitare a întreprinderilor de 15%. Noua rată de impozitare se va aplica organizațiilor cu venituri anuale de peste 866 milioane USD (750 milioane euro), protejând întreprinderile mici. Acesta ar furniza aproximativ 150 miliarde USD venituri fiscale suplimentare în fiecare an. Noul acord va intra în vigoare în 2023. Știți de acum cine va resimți această creștere, da?But wait, there is more:
    • Acordul se va asigura, de asemenea, că organizații precum Amazon și Apple or să plătească impozite în locațiile în care își desfășoară activitatea și nu doar în zonele în care își au sediul.
    • Acest lucru va muta profituri de aproximativ 125 miliarde USD de la 100 dintre cele mai profitabile companii din lume în locații din întreaga lume unde își desfășoară activitatea.
  • Copiii între 5 și 11 ani e posibil să se poată vaccina din noiembrie, în State, și apoi nu va mai dura mult până în Europa. Aceștia vor primi 2 doze de 10 micrograme, 1/3 din ceea ce primesc adulții și tinerii de peste 12 ani.
  • Marea Britanie va mai avea pe lista roșie doar 7 țări. Călătorii din țările de pe lista roșie trebuie să intre în carantină într-un hotel aprobat timp de 10 zile.
  • inițiativă cetățenească care solicită interzicerea utilizării mașinilor private în centrul Berlinului a strâns peste 50.000 de semnături. Petiția solicită interzicerea autoturismelor private în zona de 55 km pătrați, înconjurată de linia de tren S-Bahn. Serviciile de urgență, persoanele care depind de mașini pentru locul de muncă și cei cu deficiențe fizice ar fi scutiți. Dacă s-ar face la noi în centrul Bucureștiul asta … cum ar fi? Ba-ha-ooos. Am cânta cu toți ”Aaaaaaay, macarena!”.
  • Guvernul Belgian vrea să introducă săptămâna de lucru de 4 zileBine, bine, și orele suplimentare? :))
  • În Roma a avut loc un protest destul de mare împotriva vaccinului COVID-19.
  • Neverificate: pe surse, polițiștilor li se va cere ”să dea amenzi” pentru nepurtarea măștilor în spații publice. Coincidență sau nu, a venit la fix cu raziile din capitală de pe weekend.
  • Parlamentul European a cerut interzicerea recunoașterii faciale în spațiile publice. Membrii solicită parlamentarilor UE să interzică definitiv tehnologia de supraveghere automată la scară largă în UE, invocând îngrijorări cu privire la prejudecățile algoritmice și problemele de confidențialitate. Vorbim inclusiv de monitorizare și identificare live.
  • Anul trecut Apple a fost în mijlocul unei lupte puternice cu Epic Game, compania din spatele Fortnite. Motivul? Apple ar șters din App Store aplicația după ce Epic Game ar fi „ocolit” canalele oficiale ale Apple pentru in-app purchase. Practic, pentru sistemul de in-app purchase Apple obliga developerii să folosească platforma sa și să dea un comision substanțial.Un an mai târziu, Apple a primit un ordin (injunction) de la o instanță din SUA prin care Apple este obligat să permite developerilor să încaseze utilizatorii prin propriile platforme. Daaar, Apple find Apple acum se pare că a cerut aceleiași instanțe să amâne implementarea ordinului. Argumentul invocat de Apple este că are nevoie de mai mult timp pentru a regândi modul în care va „face legătura” dintre consumatori și developeri în noul sistem. Iar o implementare făcută în grabă va afecta „iremediabil și atât Apple, cât și consumatorii”.Ce ne spune încercarea de amânare a Apple?Că, once again, gigantul vrea să profite cât de mult poate de toate sursele sale de venit. O amânare a acestui ordin ar urma să-i ofere încă un an în care să „taxeze” toți developerii care pun in-app purchases la dispoziție utilizatorilor*.*

Newsletter pe Legale a fost premiat cu locul 1 la Webstock Awards, categoria Newsletters. Profităm de moment să vă mulțumim că ne urmăriți de aproape un an și că ați făcut toate aceste lucruri posibile. Dacă vrei să ne sprijini, pe lângă share pe butonul de mai jos, suntem foarte deschiși la campanii și colaborări de excepție 🙂 scrie-ne 🙂

Share

🕵️ interesante

  • În urmă cu trei luni, Thailanda a introdus un nou program de promovare a turismului, permițând străinilor vaccinați să viziteze insula Phuket. Vizitatorii trebuie să se testeze negativ de COVID înainte de a intra pe insulă. Programul a atras doar 41.000 de turiști. Phuket a avut aproape 10 milioane de vizitatori internaționali în 2019.
  • Johnson & Johnson a cerut FDA aprobarea boosterului. Aprobarea urmează să vină în câteva săptămâni.
  • Suedia a întrerupt utilizarea vaccinului Moderna COVID-19 pentru persoanele născute din 1991 încoace din cauza îngrijorărilor cu privire la reacțiile adverse rare, cum ar fi miocardita. Potrivit agenției suedeze de sănătate, există o legătură clară între diagnosticele crescute de miocardită și pericardită în rândul tinerilor care primiseră vaccinul Moderna – în special a doua doză. Apoi au urmat și Finlanda și Danemarca.
  • Holy smoly! Volvo recheamă peste 460.000 de mașini la nivel global, pe airbag-uri defecte care pot provoca vătămări grave sau moarte atunci când se instalează într-un accident. Modelele afectate includ 2001-2006 S80 și 2001-2009 S60. Vehiculele au fost fabricate din mai 2000 până în martie 2009.
  • Primul vaccin antimalarie a fost aprobat de Organizația Mondială a Sănătății. Malaria ucide aproximativ 500.000 de oameni pe an.
  • Aparent, părinții autoritari au cel mai bun stil de a crește copii care să aibă (nu aibe) încredere în ei și să fie smart.
  • Știam despre Pandora Secrets de ceva vreme. Dar dacă ne înțelegem între noi să nu spunem nimic, înseamnă că nu există. Ca la copacul din pădure: dacă nu e nimeni să-l audă, face un zgomot?
  • Geanta Shakirei a fost furată din Barcelona de niște … porci mistreți.
  • NY Times retrage afirmațiile despre marele număr de spitalizări privind minorii bolnavi de COVID de la începutul pandemiei.
  • Electronic Arts se gândește să redenumească franciza de jocuri video FIFA. În ce?
  • Un hamster pe Twitch face trading pe crypto și pe stocks și are succes. Because why not.
  • Mafioții generaților tinere sunt prea softÎn loc să dea cu pumnii și să fluture pistoalele în aer, se ceartă pe internet și prin texte.
  • Dat fiind că avem un chip shortage pentru tot în lume, nu știm dacă e o idee bună să stai până prin decembrie să faci cumpărăturile.
  • În Alaska persoanele se întâlnesc și votează în *Fat Bear Week* ce urs a trecut mai bine prin hibernare.

Facebook & familia sa au mai suferit o cădere temporară pe 8 octombrie. Dar dacă tu crezi că trebuie să verifici site-ul downdetector.com la fiecare 15 minute, am o veste proastă pentru tine: nu-ți scrie pentru că te ignoră.

🛒 e-commerce

  • Vei putea trimite cadouri altor persoane doar pe bază de număr de telefon sau adresă de e-mail, dacă ai un cont de Amazon Prime și ești în SUA. Și nu ți se vor lua banii decât în momentul în care cealaltă persoană primește cadoul. Aștept să văd când se va implementa în eMAG asta și nu uita că numărul Anei este public.
  • Amazon încă nu a reușit să scoată din rezultatele căutărilor sale pe toate cele legate de dezinformare cu privire la COVID-19 și vaccin.
  • Și tot la Amazon rămânem, care aparent vrea să dezvolte un frigider inteligent, să îți zică ce mai ai pe acolo, când expiră, să dea și comenzile pe Amazon în locul tău și să vină acasă. Partenerul de cuplu perfect! (hai, dragă, iar ai uitat să iei broccolini? 🥦)
  • Compania de food delivery Meituan a fost sancționată cu 530 milioane dolari amendă de către autoritățile din China pentru că a încălcat regulile anti-monopol. Asta înseamnă 3% din cifra de afaceri a companiei. Compania deținea o cotă de piață de aproximativ 68.2%.
  • [California tocmai a dat](https://www.marketwatch.com/story/doordash-uber-eats-grubhub-must-disclose-hidden-fees-give-delivery-workers-all-tips-under-new-california-law-11633532289?) o lege prin care obligă giganții de food delivery să dea 100% din bacșisul primit în aplicație către livratori.

👋 E o linie fină între ce ți se pare de bun simț că ar trebui să fie prin contracte și ce este de fapt. Multe clauze îți scapă pentru că efectiv nu știi de ele. Dar lucrurile nu trebuie să stea așa 🙂 hai să trecem împreună printr-o verificare a lor și vedem ce putem facem.

🤳 social media

  • Dacă ai fi în Canada, ai putea asculta muzică de pe Youtube în fundal, pe gratis. Dar nu ești, așa că trebuie să îți iei premium.
  • Netflix a lansat funcția de ”play something” pe Android.
  • A picat Whatsapp și Facebook. Telegram a primit 70 de milioane de utilizatori noi. Știu, pentru că primeam notificări. Make SMS great again!
  • Snapchat tocmai a introdus mecanisme de monetizare pentru creatori în efortul de a combate popularitatea TikTok în rândul audiențelor tinere. Încercând să popularizeze propria versiune a „trendurilor” de pe TikTok, Snapchat va oferi premii în bani celor mai populari creatori care se postează realizând „Spotlight Challenges”.
  • Google, Youtube nu vor mai permite reclame sau monetizare pentru conținut care neagă schimbările climatice.
  • Instagram a banat din greșeală pentru 3 săptămâni contul formației de muzică ”Suicidal Tendencies” (n.a. Tendințe Sinucigașe), pentru că contravenea politicii Instagram de self-harm și ridicau în slăvi sinuciderea. Bine că nu ne interzice Universul pe Legale: Podcast pe Legale, Newsletter pe Legale, că mna ..
  • Snap (Snapchat) a dezvoltat un portal de educație în aplicație cu conținut de la organizații pentru a preveni abuzul de substanțe. Heads Up, portalul aplicației, a fost dezvoltat de Snap în colaborare cu Shatterproof, Song for Charlie și Administrarea serviciilor de abuz de substanțe și sănătate mintală și include resurse de către CDC (Center for Diseases Control).
  • Pinterest introduce noi funcționalități pentru platforma sa de shopping, inclusiv verificarea comercianților, precum și alte tool-uri pentru ads. În România știm că nu prea se folosește Pinterest decât pentru inspirație, dar mna, fiecare cu piața lui.
  • O investigație a ONG-ului 5Rights din UK a relevat faptul că peste 100 de platforme și de aplicații pun în pericol utilizatorii copii. 5Rights a creat conturi impersonând utilizatori de 8, 13 și 15 ani pe unele dintre cele mai cunoscut platforme, ca TikTok, Snapchat sau Twitter și a descoperit că fiecare dintre acestea pune în pericol sănătatea sau securitatea datelor.Astfel, printre constatările raportului 5Rights se numără faptul că:
    • Pe App Store, utilizatori minori pot instala aplicații precum Tinder sau Bumble doar „confirmând” că au peste 18 ani (fără a exista și un mecanism de verificare)
    • Pe Twitter cu un simplu search minorii pot găsi content care promovează self-harmul și suicide-ul
    • Pe Snapchat minorii sunt încurajați activ să partajeze locația cu aplicația
    • Companiile de gaming partajează în mod constant date cu Google și alte entități terțe în scopul personalizării de ad-uri.De ce ne îngrijorează?În primul rând, pentru că principiul interesului superior al minorului este more or less general aplicabil în toate statele vestice. Iar faptul că sunt sute de companii, multe chiar mainstream care în mod evident încalcă acest principiu pentru a profita de pe urma popularității noilor tehnologii în rândul copiilor dă mult de gândit. În principal dă de gândit cu privire la valorile noastre sociale, dar și cu privire la probleme pragmatice cu care noua generație (și lumea odată cu ea) se va confrunta dacă de la o vârstă fragedă este „abuzată” de platforme.
  • De ce WhatsApp nu-și permite să cadă, iar lumea depinde de platformă?
    • Liban: testele COVID-19 pot fi comandate din aplicație
    • Argentina: un chatbot conectează pacienții cu doctorii pentru a raporta simptome COVID
    • o misiune diplomatică din Filipine în EUA: folosește aplicație ca o linie fierbinte pentru cetățenii care lucrează în țară
    • Brazilia: cetățenii folosesc directorul din aplicație cu +1000 retaileri
    • India: are +15 milioane de IMM-uri care folosesc platforma WhatsApp Business

Am avut un video scurt în care am vorbit despre alegerile pe care le-am făcut de-a lungul timpului, în cadrul campaniei Secom, sub #AlegemBine.

  • Facebook implementează un nou tab de audio care va include Podcasts, Audio Rooms și Short form content. Partea de podcasts o poți vedea implementată și pe Avocatoo pe Facebook.

📱 internet & tehnologie

  • Se filmează primul film în spațiu. Pe bune.
  • Uber a lansat în SUA funcția prin care să poți programa o cursă cu 30 de zile în avans.
  • Știai că Nokia mai face telefoane, dar și tablete? Eu nu. Tocmai a lansat tableta T20 la 250 dolari.
  • Twitch a suferit o breșă de securitate extrem de importantă.Ce știm aici?
    • Hackerii au dat public codul sursă pentru aplicațiile Twitch, detalii despre plățile creatorilor, un concurent pentru Steam dezvoltat de Amazon Game Studios și „întregul twitch.tv”. Datele au fost lansate ca un torrent de 125 GB pe 4chan.
    • Aceasta este doar ”Prima Parte”, ceea ce sugerează că vor mai urma și alte etape.
    • Hackerii au spus că intenția lor era „să încurajeze mai multă evoluție și concurență în spațiul de streaming video online”.
    • Nicio informație despre parolă sau adresă nu a fost inclusă în scurgerea inițială, deși acest lucru nu înseamnă că hackerii nu au luat nimic de genul acesta.
    • Unii membri Twitch au fost somați să-și schimbe parolele.
  • Google a lansat rutele în Google Maps user friendly cu amprentele de carbon. Mă întreb cum dă pe România, că pe oriunde ai lua-o, oricum faci o veșnicie.
  • Într-o altă știre care arată cât de vulnerabili sunt copiii pe platformele de social media, un raport al NewsGuard (o agenție de media rating) relevă faptul că minorii sunt expuși de la vârste mai mici de 10 ani la materiale de dezinformare cu privire la vaccinuri. Ce e și mai îngrijorător este că materialele apar în feed-ul copiilor chiar dacă aceștia nu l-au căutat în mod activ.
  • Apple spune că aplicațiile de pe App Store vor fi obligate să îți ofere o variantă să ștergi contul începând cu 2022.
  • Facebook anunță un program de „investiții” în conținut VR de 10 milioane de dolari. Scopul Facebook în prezenta decadă este să se transforme dintr-o platformă de social media într-un adevărat „metavers” unde oamenii să-și construiască vieți virtuale autentice. Nu e de mirare că VR-ul stă la baza acești viziuni a Facebook la fel cum nu e de mirare că aceasta este dispusă să investească atât în producția de conținut VR.Noul program de investiții vrea să încurajeze dezvoltarea de conținut VR în trei direcții:
    • Crearea de conținut de către comunitatea pasionată de VR – printr-o serie de competiții
    • Crearea unui curs pentru a pregăti unui număr mare de developeri (cu sau fără experiență) să creeze noi lumi în VR
    • Susținerea de developeri „consacrați” care sunt interesați de crearea de noi experiențe VR pentru Facebook.
  • Google folosește AI ca să facă semafoarele mai inteligente. În 4 locații din Israel a redus consumul de combustibil în intersecții cu 10-20%. Următorul test va fi in Rio de Janeiro. Eu aș zice să vină prin Colentina, Dristor, Romană pe la orele de vârf.
  • Netflix anunță că divizia sa de producție a filmelor și serialelor și-a revenit și lucrează la capacitate maximă. În timpul pandemia divizia „producătoare” a Netflix a suferit (cum era de așteptat) o serie de întârzieri, fapt care s-a resimțit într-un număr mult mai mic de producții noi în 2021 (după cum probabil și voi ați remarcat). Lipsa de content original a dus și la o scădere dramatică a numărului de noi abonați în prima parte a lui 2021 (după ce la începutul pandemiei platforma atinsese un maxim istoric). Acum, se pare că Netflix e pe drumul cel bun, mai ales datorită succesului neașteptat al serialului „Squid Game”.
  • Un spital din SUA folosește device-uri asistate de AI când îți face colonoscopiaEu am teamă să mă duc și dacă îmi bagă un om bățul ăla, darămite un robot. O tai de pe listă.
  • După ce deja a pus la respect giganți ca Alibaba sau DiDi, autoritatea din domeniul concurenței din China continuă ofensiva. Săptămâna trecută a amendat grupul Meituan (cel mai mare jucător din industria de food delivery) cu 530 de milioane de dolari, pentru abuz de poziție dominantă.Ce este de remarcat în urma acestei investigații este cuantumul amenzii. Care este mai mic decât era de așteptat și de aproape 6 ori mai mic decât amenda impusă companiei Alibaba anul trecut.Ce înseamnă această amendă?Faptul că autoritatea din domeniul concurenței își continuă politica de supraveghere mult mai strictă în domeniul tech. Dar totodată, pare să-și arate și o față mai „blândă”, dacă entitățile investigate cooperează în cadrul investigației. Meituan se pare că și-a acceptat de la început vina și a cooperat deschis cu investigatorii, drept dovadă a și primit o amendă substanțial redusă față de cele practicate în ultimul an de autoritate.

🛠️ utile

  • O listă cu 27 de podcasturi de urmărit despre marketing. Eu am învățat multe din ele, dar pe unele le-am descoperit acum.
  • Zuck the Game este un joc unde te dai drept Mark Zuckerberg și construiești Facebook.
  • Un site de unde poți cumpără aplicații și alte microstartupuri. La naiba, tocmai am ratat bot-ul configurabil automat pentru Tinder, care dădea auto swipe. Bollocks.
  • myNoise te lasă să îți faci sunete de fundal pe care le poți folosi la meditație, muncă, somn etc.

💕 recomandarea avocatoo


Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.

Până atunci, nu uita să ne urmărești pe FacebookInstagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.

Cu drag,

Ana și Bogdan

PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.