#58
Fără categorie18 minute • Ana-Maria Udriște • 19 octombrie 2021
Hello, hello și bine te-am regăsit la o nouă doză #pelegale.
Nici nu am clipit bine și deja s-a dus jumătate din octombrie, iar dacă ai drum prin Lidl sau Jumbo o să vezi deja dulciurile de Crăciun. Nu glumim.
Dar până atunci, ne bucurăm să ne ajuți să trecem cu bine de perioada colindelor (alo, Magic FM?) și să dai un click pe buton de mai jos ca să ajungem și la prietenii tăi, pentru că este o ediție interesantă și luuuuungă, cum te-am obișnuit.
⚖️ juridic
- Texasul împiedică companiile private să ceară vaccinul obligatoriu conform COVID-19.
- Apropo de asta, au tot circulat prin online poze de pe la cafenele, restaurante etc. care spun că te acceptă înăuntru indiferent dacă ești sau nu vaccinat. Nu intrăm pe fondul problemei, dar ideea este că nu poți face asta fără să riști sancțiuni. Oricare este opinia ta ca business cu privire la vaccinare, trebuie să respecți normele legale. Sigur, nu poți face o revoluție dacă respecți normele, că tocmai asta e ideea, însă ar trebui să știi că te supui sancțiunilor.
- FDA (Food and Drug Administration) a autorizat primele țigări electronice de pe piață. Asta înseamnă că avem specificații noi pe care cei mai mulți vor trebui să le implementeze. În curând, și în Europa.
- Avem booster și pentru Moderna și pentru Johnson & Johnson.
- Aparent, DNA anchetează de ce România a comandat 120 de milioane de doze de vaccin când întreaga populație e pe la 19 milioane. Ca o chestie, America tocmai donează către Africa 17 milioane de doze.
- Gimnastele SUA Simone Biles, McKayla Maroney, Maggie Nichols și Aly Raisman au cerut Congresului să dizolve consiliul de administrație al Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA din cauza eșecului său de a preveni sau de a investiga abuzurile sexuale comise de infractorul sexual condamnat și fostul medic al echipei Larry Nassar. Documentarul ”Athelete A” care povestește toate astea poate fi vizionat pe Netflix.
- Prim-ministrul olandez a anunțat că moștenitorul tronului olandez va putea să se căsătorească cu o persoană de același sex și să-și păstreze miza ereditară pentru a deveni rege sau regină. Căsătoria între persoane de același sex este legală în Țările de Jos din 2001, dar aceasta este prima dată când guvernul olandez a declarat că regula se va aplica familiei regale.
- Italia a implementat Green Pass obligatoriu pentru lucrători. Pentru a intra la locul de muncă, angajații trebuie să prezinte dovada vaccinării COVID-19 sau a unui test COVID negativ. Aproximativ 80% din populația de 12 ani și peste a primit o doză de vaccin.
- În August Apple propuneau un mecanism de scanare automată a tuturor fotografiilor utilizatorilor de iPhone din SUA pentru a identifica cazuri de abuzuri ale minorilor. Acum, un grup de experți în criptografie avertizează că folosirea unei astfel de tehnologii ar trebui să fie considerată „supraveghere în masă” și interzisă de lege.Îngrijorător este și faptul că se pare că UE ar urma să propună noi reglementări pentru protecția minorilor în decembrie, reglementări care se pare că ar urma să facă obligatorii astfel de scanări ale conținutului foto și video din toate device-urile.Întrebare care se pune este – cât de mult este de la a scana datele tuturor persoanelor pentru a identifica conținut ilegal, la a submina complet orice urmă de viață privată pe care o mai avem.
- Spania vrea să incrimineze prostituția.
🕵️ interesante
- În China, găștile de femei în vârstă se adună frecvent ca să danseze la unison pe muzică dată tare. Pentru că acest lucru deranjează oamenii din jur destul de mult, devine o problemă (exact cum ne deranjează pe noi vecinii cu bormașina la 10 sâmbăta dimineață). Soluția? Un dispozitiv de tip pistol care funcționează de la distanță care poate dezactiva difuzoarele de la 50 de metri a devenit viral online săptămâna aceasta.
- Aparent, aspirina în doze mici ca să te țină sănătos cu inima ar trebui tăiată.
- Organizația Mondială a Sănătății a lansat un nou grup științific consultativ pentru a investiga originile COVID-19 și pentru a se pregăti pentru viitoarele pandemii. Grupul se va numi Grupul științific consultativ pentru originile asupra agenților patogeni noi (SAGO).
- Lumea se așteaptă ca premierul britanic Boris Johnson să sprijine împrumuturile guvernamentale pentru firmele producătoare afectate de creșterea prețurilor petrolului. Hehehehe. Sper să nu fie ca măsurile noastre pentru COVID-19.
- Americanul care a construit un imperiu pro fake news Trump își arată identitatea.
- Ultimul Superman din benzile desenate DC Comics este bisexual. Mixed feelings, anyone?
- Marijuana pentru pisici.
- Amazon mută în sarcina team leaderilor dacă echipele se vor întoarce sau nu la muncă. Chiar dacă pare o chestie interesantă, nu o privi așa, pentru că practic mută responsabilitatea de la companie pe oamenii mai mici din subordine.
- Cum o fi să dormi liniștit și să te trezești cu un meteorit în pat? Deloc romantic am zice.
- Despre criza din Liban, despre care nu vorbește mai nimeni. Când nu ai bani să îți iei mâncare și nu poți să scoți bani de la bancomat.
- Unele țări legalizează marijuana, iar altele interzic complet ulei de CBD, chiar și pentru vapat. Iar în Dubai o persoană a fost condamnată la 25 ani închisoare pentru asta.
- Guvernul britanic a declarat că modul în care a gestionat începuturile pandemiei de COVID-19 a fost cel mai mare fail al sănătății publice. Acum, e interesant de văzut, cu pixul pe hârtie, ce înseamnă asta din punct de vedere al comunicării de criză. Raportul se numește Coronavirus: lecții învățate până în prezent.
- Un bărbat a construit o casă rotativă pentru soția lui ca atunci când ea nu vrea să primească musafiri, să întoarcă casa. Și se mai spune că a murit cavalerismul.
- Starbucks a făcut 50 de ani.
- Și oamenii aparent foloseau tutun acum 12.300 ani. Viciile mor greu.
- Regina Marii Britanii trebuie să lase Martini-urile alea, că are totuși 95 de ani.
🛒 e-commerce
- Probleme negre, gri și urâte cu returul din e-commerce. Sau de ce mai bine îți dă cineva 100 de lei înapoi și păstrezi bunul decât să îl faci retur.
- Aparent, tag-urile pe care le agăți de chestii ca să le recuperezi când nu mai știi pe unde sunt devin tot mai mari ca afaceri (introducing tile). Astea pot cumva să-mi găsească și timpul pierdut aiurea?
- Walmart testează un instrument ”text-to-shop” în anumite zone. Consumatorii pot trimite acum retailerului un text al produselor pe care doresc să le achiziționeze, care va fi adăugat în coșul lor de pe site-ul sau aplicația Walmart. Your move, eMAG.
- Apple a dat jos o aplicație pentru Coran în China, ca urmare a cererii oficialilor. Avea peste 150.000 reviews și era folosită de milioane de musulmani.
- Senatul american a anunțat o legislație care ar opri companii precum Amazon și Apple să acorde prioritate propriilor produse pe platformele lor. Finally. Avem atâtea amenzi pe tema asta..
- McDonald’s va începe să vândă burgeri Beyond Meat în opt locații din SUA, începând cu 3 noiembrie. McPlant a fost deja testat în mai multe locații internaționale. McDonald’s intenționează să lărgească linia McPlant, pentru a include versiuni pe bază de plante, de pui, porc și ouă.
- Retailerii din SUA pierd anual 54 miliarde dolari din cauza produselor contrafăcute (raportul poate fi citit aici). În UE suntem pe la 43.3 miliarde. Iar România este în top 3.
- Yandex, gigantul rusesc, a lansat în Londra un serviciu de livrare a legumelor și alimentelor în 10 minute. Da, 10 minute prin Yango Deli.
- Louis Vuitton Moët Hennessy (aka LVMH) a avut o creștere cu 38% în vânzări, comparativ cu perioada prepandemie. Aparent, economiile alea că am stat acasă s-au dus pe ceva bun.
Mai ții minte sunetul acela de la Yahoooooooooooo? Persoana căreia îi aparține a dat în judecată Yahoo pentru încălcarea drepturilor de autor. Sunetul acesta se numește ”yodeling” și a fost la mare căutare în anii 1990 în SUA. Gustafson făcea yodeling în scop comercial, aka primea bani pentru asta. În 1996, a primit o ofertă de la o agenție care i-a spus că un mic start-up, numit Yahoo, căuta un yodel. Pentru că reclama Yahoo trebuia să fie un regională, a acceptat o plată unică de $590.38. Altfel, în mod normal, pentru reclamele naționale, cerea un procent de fiecare dată când o reclamă era dată pe post. După ce a auzit sunetul la un Superbowl și și-a dat seama ce a ajuns Yahoo, i-a dat în judecată pentru 5 milioane de dolari. Au ajuns la un settlement. Morala? Întotdeauna, ca brand, trebuie să te asiguri că ai voie să folosești ceea ce primești, în ce condiții vrei tu. Ca prestator, trebuie să te asiguri că ești plătit pentru creațiile tale.
🤳 social media
- În caz că ai ratat asta, Spotify, care deține Anchor FM, a dat posibilitatea ascultătorilor să interacționeze cu conținutul de podcasturi prin comentarii și Q&A. Am folosit și noi feature-ul în Podcast pe Legale.
- Facebook te va forța să îți legi contul de Instagram cu cel de Facebook, altfel te va considera ”2 persoane” diferite în campaniile de marketing. Ceea ce va face munca și mai grea pentru companiile de marketing și digital.
- Twitter testează reclamele în reply-uri. Facebook, te rog, NU copia asta de la ei.
- FTC-ul trimite către peste 700 de branduri avertizări cu privire la folosirea de reviewuri fake, folosirea de comunicări publicitare înșelătoare, nedivulgarea statului de advertising plătit al conținutului etc. Printre aceste 700 de branduri se numără și Facebook, Amazon sau LinkedIn.
- Peste 1.000 de angajați Netflix plănuiesc miercuri, 20 octombrie, o ieșire virtuală pentru a protesta împotriva deciziei platformei de a continua difuzarea noului stand-up special al lui Dave Chappelle, „The Closer”. În seria specială, Chappelle compară faptul de a fi transgender cu purtarea măștii negre și apără observațiile transfobice făcute de autorul J.K. Rowling. CEO-ul Netflix își menține poziția că, totuși, un stand-up comedy este un act artistic. Political correctness, ah? Totuși, pentru faptul că un angajat a divulgat informații confidențiale despre Dave Chapelle, Netflix l-a dat afară (contractul de muncă are, totuși, drepturi și obligații).
- Microsoft va închide LinkedIn în China din cauza ”cerințelor de reglementare” din acest stat.
- TikTok a avut cândva un rival, Byte. Care se relansează drept Clash, o aplicație pentru creatorii de conținut și fanii lor, unde vei putea da bani creatorilor.
- Tinder vine cu un nou feature, ”Plus One”, ca să ajute persoanele să nu se mai ducă singure la nunți.
- Netflix devine mai mult decât o platformă de streaming online de filme și seriale. Pe lângă faptul că a început să se lanseze pe segmentul de jocuri, Netflix a făcut acum un parteneriat cu Walmart pentru a vinde merch în magazinele acestuia. Squid Game vine pe rafturi. De ce se întâmplă mișcarea asta? Simplu: pentru că Netflix caută să aibă mai multe surse de venituri. Sau cum am spune noi: ”să nu îți pui toate ouăle în același coș”.
- Facebook a lansat în mod oficial Audio hub în Statele Unite ale Americii, care conține Podcasturi, camere audio și Shorbites. Interesant este că poate fi accesat din Facebook Watch. Mda, că tot mă întrebam eu cine mai folosește butonul ăla.
- Publicația Atlantic vrea să mute jurnaliștii care au deja newslettere plătite la ei pe platformă. Cu tot cu abonați.
- Whatsapp introduce criptare end-to-end și pentru back-up-urile care sunt salvate în Google Cloud sau în iCloud. Până acum doar back-up-urile salvate local, pe dispozitiv, erau foloseau o astfel de criptare.Decizia nu este totuși una populară în rândul guvernelor, care ani de a rândul au făcut lobby pentru ca Facebook să le permită accesul la conversații în cadrul investigațiilor – ceea ce Facebook a refuza întotdeauna.
- Cel mai mare sindicat al învățătorilor din SUA solicită Facebook, TikTik și celorlalți giganți tech să oprească răspândirea challenge-urilor virale, mai ales că unele implică vandalism.
- Instagram testează să te alerteze când rețeaua este picată. Ca să nu mai dai endless refresh.
- LinkedIn va implementa în curând noi features pentru LinkedIn Live & Events.
- Instagram te va lăsa să programezi un Instagram Live cu 90 de zile înainte. Și vrea să facă și un Practice Mode, ca să-ți dai seama cam cum va arăta și să poți testa.
📱 internet & tehnologie
- Coinbase lansează un marketplace pentru NFT.
- Tot Coinbase face o mișcare foarte interesantă și începe discuțiile pentru ca Congresul să reglementeze crypto. Cine face primul pașii spre reglementare deține o putere mai mare joc. Smart move.
- Facebook vrea să angajeze 10.000 oameni în Europa care vor lucra la ”metaverse”. Acea chestie despre care nu știm mare lucru, dar știm că va fi.
- Stripe intră pe piața crypto. Subtil.
- Star Trek se duce în spațiu. William Shatner, în vârstă de 90 de ani, se va duce în spațiu cu Blue Origin. 90 de ani. Eu mă bucur dacă prind 45.
- Amazon a atacat decizia din Luxemburg de 746 milioane de euro pentru că a încălcat GDPR. Să vedem ce iese.
- Vladimir Putin a început să recunoască rolul criptomonedelor și pare că a început să accepte că vor fi parte din sistemele financiare. Eu miros minare în curând. Acolo, în Siberia.
- Microsoft a ajuns la peste 100 de limbi în Translator, powered by AI, desigur. Și merge mult mai bine decât Google Translate, care în ultima perioadă dă niște rateuri ..
- Primul joc video comercial a fost… Computer Space.
- Google vrea să lanseze un produs numit ”Big Moments”, care practic va furniza știrile îngrijite și oarecum verificate din Google Search. E un atac la Twitter.
- Șase școli din Marea Britanie au început să utilizeze sisteme de recunoaștere facială pentru a procesa plata mâncării de la cantină în gimnazii. Scopul noii tehnologii este de a eficientiza mecanismul de plată. Aparent noua metodă a redus durata tranzacției la doar 5 secunde per elev.Deși la prima vedere pare un mecanism util, tehnologia ridică probleme serioase cu privire la securitatea datelor personale, mai ales datorită faptului că a colecte date biometrice și în general recunoașterea facială sunt procedee extrem de intruzive. Pe de altă parte, soluția implementată în UK pare să fie puțin mai „safe”. Tehnologia nu face „live face recognition”, adică nu caută activ în mulțimi ca să identifice indivizi, ci doar compară fețele elevilor cu modele biometrice pe care le are în baza de data – ca un scanner de amprente.
- Tot săptămâna trecută, și în Moscova a fost introdus un sistem de plată prin recunoaștere facială. Sistemul ar urma să permită cumpărarea biletelor de metrou la peste 240 de stații.Retorica pare să fie similară ca în cazul tehnologiei din Marea Britanie: pro – eficientizarea sistemului de plată, contra – probleme de privacy. Ce face interesantă comparația dintre situația metroului din Moscova și a cantinelor din Marea Britanie este „istoricul” celor două țări cu privire la respectarea democrației și drepturilor omului. Dacă de la UK ne așteptăm la o respectare a acestor două valori, implementarea tehnologiei de face recognition în Rusia este alarmantă și criticii o consideră un adevărat mod de control represiv asupra cetățenilor.
- Canva a lansat o suită pentru editare video. Gratis.
- Apple vrea să scoată căști AirPods care să îți ia temperatura și să își dea seama dacă ai sau nu o postură corectă. Parcă ar fi maică-mea.
- Hypnos dezvoltă Scentscapes, care dă drumul unor miresme ce se potrivesc jocurilor, filmelor și televiziunii în general. Folosește AI ca să-și dea seama la ce te uiți și care îți e mood-ul, ca să-ți livreze cea mai bună aromă.
- Există un start-up Fintech care se numește Bolt. Da, ai auzit bine. Bolt, exact ca firma de ridesharing. Foarte interesant când vei spune că implementezi Bolt pe site-ul tău.
- Waze implementează noi funcționalități și parteneriate, cum ar fi să conduci cu *Headspace.* Această opțiune îi permite Spotify să ajusteze playlist-ul după stările de spirit. Cele 5 moduri sunt: Aware, Bright, Hopeful, Joyful și Open. Aparent, nu au rămas blocați în intersecții în București, la ora 17, când plouă.
- Dacă ai ratat cumva asta, Adobe are acum o extensie pentru Chrome și Edge care-ți permite să lucrezi cu PDF-uri direct din browser.
- În urmă cu 6 luni Apple și-a modificat profund politica cu privire la advertisement pe iPhone. Practic, compania a bloca by default app trackingul, iar utilizatorii trebuiau să-l reactiveze manual dacă doreau – ceea ce nimeni nu făcea. Practic, Apple a „orbit” marii jucători de pe piața de advertisement – Google. Facebook etc. Motivația oficială Apple a fost de a „proteja datele utilizatorilor”.Ce constatăm la 6 luni de la implementarea politicii?Că bussinesul de advertising al Apple a crescut cu mai mult de 200%. Practic dacă anul trecut ad-urile Apple duceau la o rată de conversie de doar 17% pentru instalarea de aplicații, acum rata a crescut la 58%. Iar majoritatea developeri „migrează” spre folosirea soluțiilor Apple.De ce e îngrijorător?Pentru că se pare că Apple însuși nu respectă regulile impuse de ei înșiși rivalilor. E ca și în cazul Amazon, care dă prioritatea produselor sale pe marketplace, față de cele ale rivalilor. Problema este una „clasică” în cazul platformelor de tip marketplace. Dar acum se pare că se răspândește și spre alte sectoare ale economiei digitale.
- Ikea o să scoată un speaker bluetooth care va avea buton de Spotify.
- Hologramele sunt mai aproape decât crezi.
- Nouă ni s-a activat, finally, funcția de Clips în Youtube, care îți permite să scoți o secvență de maxim 60 de secunde dintr-un video pe care-l urmărești și să îl dai mai departe.
🛠️ utile
- De ce freelancerii cer prea puțin pentru munca lor?
- Știi când fredonezi (prost, ca mine) un cântec și nu știi de unde să-l iei? Acest site te ajută să identifici când parcă știi ceva, dar dai tu din gură pe acolo.
- Remove.bg e un site gratis, unde poți să scoți backgroundul din poza ta. Ca acel selfie să pară profi.
- Acest site te lasă să faci Audio bites de maxim 30 de secunde.
💕 recomandarea avocatoo
- Cum te oprești din plâns când lucrezi într-un restaurant francez și trebuie să tai 100 kg de ceapă?
- Ultimul update de la Google te lasă să mergi pe Marele Zid Chinezesc.
- Cum negociezi ca freelancer?
Ne revedem marțea viitoare, cu o altă tură #pelegale.
Până atunci, nu uita să ne urmărești pe Facebook, Instagram și Youtube și să intri pe site, ca să vezi ultimele informații.
Cu drag,
Ana și Bogdan
PS: datorită volumului mare de informații, acest newsletter poate conține typos.