Limitarea expunerii copiilor pe rețelele sociale: proiectul de lege francez împotriva sharenting-ului
3 minute • Andreea Capatana • 21 august 2023
O veste mare, dar care-i treaba cu sharenting-ul ăsta?
✨Share + parenting = sharenting✨ și reprezintă distribuirea pe internet a informațiilor despre copii.
Dar oare sunt aceste persoane apropiate singurele care au acces la imaginea copiilor?
Aceasta reprezintă și pârghia care sprijină proiectul de lege al autorităților franceze. Dreptul la propria imagine este unul fundamental și trebuie asigurat deopotrivă atât adulților, cât și copiilor (mai ales copiilor, fie vorba între noi).
Într-un raport din 2018, un fost comisar pentru protecția copiilor statua faptul că în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani.
Și de ce e relevantă această informație?🧐
Pentru că e important să nu pierdem din vedere faptul că trăim într-o eră digitală, iar orice conținut postat pe internet poate fi salvat și copiat cu doar un click.
Totodată, memoria internetului este fantastică, deci chiar dacă alegem să ștergem o postare de pe internet, să fim siguri că aceasta nu se va șterge cu totul, o vom găsi cu siguranță pe un sever al unei terțe persoane. Pe cale de consecință, este mai mult decât important să fim conștienți de ceea ce împărtășim online și să fim precauți cu informațiile și imaginile pe care le distribuim, întrucât acestea pot avea repercusiuni permanente și greu de gestionat.
O statistică tristă, dar care exprimă adevărul zilelor noastre arată că jumătate dintre fotografii înfățișând copii distribuite de pedofili au fost postate inițial de către părinții acestora pe rețelele de socializare.😟
Viața privată – obligație legală primordială
Astfel, proiectul de lege francez se fundamentează pe protejarea vieții private a copiilor, ca obligație legală primordială a părinților. Ambii părinți vor fi preocupați în egală măsură de dreptul la imagine al copilului, acesta urmând a fi inclus în postări pe rețelele sociale în funcție de vârsta și gradul de maturitate al acestuia.
Pentru a evidenția greutatea normativă a acestei propuneri legislative, discordanțele ivite între părinți cu privire la afișarea copilului în mediul online, vor fi soluționate de un judecător👨⚖️, acesta putând chiar interzice părintelui care nu respectă dispozițiile cu privire la acest aspect să mai distribuie conținut înfățișând imaginea copilului fără autorizația celuilalt părinte.
Pierderea autorității părintești
Interzicerea despre care îți spuneam mai sus nu este cea mai severă sancțiune pentru ocrotitorii legali: aceștia pot chiar pierde autoritatea părintească, în cazul în care propagarea imaginii copilului este de natură a afecta grav demnitatea sau integritatea morală a copilului.
În concluzie, proiectul de lege al parlamentarilor francezi reprezintă o încercare de a găsi un echilibru între protejarea intimității digitale a copilului și libertatea de a ne împărtăși experiențele în mediul online, fiind un ghid pentru părinți, aceștia având responsabilitatea de a-și proteja copiii, atât offline, cât și online.
Fotografie de Erik Lucatero pe Unsplash