tamanna rumee DjsIpeFVU9s unsplash

­čôĺCross-vending sau cum ├«╚Ťi duci afacerea dincolo de grani╚Ťe cu ajutorul unei platforme de tip marketplace

6 minute • Alina Roxana Croitoru • 20 octombrie 2023


Aventura ├«n e-commerce vine cu foarte multe oportunit─â╚Ťi, de aceea avem pentru tine un ghid pe care l-am ├«mp─âr╚Ťit ├«ntr-o serie de articole pline de explica╚Ťii ╚Öi exemple utile. De la cum ├«╚Ťi protejezi drepturile de proprietate intelectual─â, ce trebuie s─â ╚Ötii ca s─â fii conform ╚Öi s─â nu iei amenzi, p├ón─â la informa╚Ťiile ╚Öi instrumentele de care ai nevoie atunci c├ónd vrei s─â vinzi dincolo de grani╚Ťele ╚Ť─ârii. Vezi┬áaici┬áprimul articol din serie ╚Öi desf─â╚Öur─âtorul complet. Practic, acesta este ultimul articol din serie.

Cross-vending. Ce ├«nseamn─â, ce aduce nou pe pia╚Ť─â?

Cross-vending reprezint─â o posibilitate de v├ónzare care ofer─â oportunit─â╚Ťi de dezvoltare pentru Selleri, adic─â tu din Rom├ónia po╚Ťi s─â vinzi ╚Öi ├«n alt─â ╚Ťar─â unde platforma este prezent─â, iar ea se ocup─â de aproape tot. 

De cele mai multe ori vei g─âsi acest concept sub denumirea ÔÇŁcross-border sellingÔÇŁ. 

Mai exact, Sellerii (V├ónz─âtorii) ├«╚Öi pot comercializa produsele ├«n afara grani╚Ťelor ╚Ť─ârii, prin intermediul unui magazin on-line. Practic, pe un site se ├«nt├ómpl─â toat─â magia. ├Än Rom├ónia, pentru a╚Öa ceva, cel mai la ├«ndem├ón─â exemplu este eMAG (avem ╚Öi site-urile emag.bg pentru pia╚Ťa din Bulgaria ╚Öi emag.hu pentru pia╚Ťa din Ungaria). Dar, orice fel de platform─â de tip marketplace pe care te po╚Ťi lista ╚Öi este prezent─â ├«n mai multe ╚Ť─âri func╚Ťioneaz─â dup─â acela╚Öi principiu. 

De remarcat este c─â, sub denumirea articolului pe care vrei sa ├«l cumperi, g─âse╚Öti expresia ÔÇ×v├óndut de:ÔÇŁ care ├«╚Ťi arat─â dac─â ceea ce vrei s─â ├«╚Ťi achizi╚Ťionezi este v├óndut direct de c─âtre platforma respectiv─â sau de alte firme partenere, care au un contract cu aceast─â platform─â de tip marketplace. 

Spre exemplu, dac─â m─â aflu ├«n Spania ╚Öi vreau s─â cump─âr de pe markplace-ul ABC.es un purificator de aer, acest produs poate fi v├óndut direct de platform─â (adic─â platforma a cump─ârat produsele respective ╚Öi le vinde mai departe) sau de la un alt Seller, de ce nu, din Rom├ónia? 

A╚Öadar, Sellerii sunt comercian╚Ťii parteneri care au la dispozi╚Ťie respectiva platform─â de tip marketplace, de unde gestioneaz─â comenzile, stocurile produselor, AWB-urile, mai pe scurt, un loc de unde ei ╚Ťin eviden╚Ťa a tot ce este necesar pentru ca tu s─â ├«╚Ťi prime╚Öti comanda la timp, s─â fie win-win. ─ésta este cazul clasic.

Elementul de noutate intervine ├«n cazul cross-vending-ului. Dac─â luam ca exemplu eMAG de mai sus, comercian╚Ťii din ╚Ťar─â pot vinde produsele lor cu ajutorul eMAG Rom├ónia ├«n Bulgaria sau Ungaria, folosind contul de comerciant. 

Pe scurt: dac─â te g├ónde╚Öti s─â te duci cu afacerea ta dincolo de grani╚Ťele ╚Ť─ârii, eMAG Marketplace te ajut─â s─â ajung─â ├«n ╚Ť─ârile unde sunt ei prezen╚Ťi, respectiv Bulgaria / Ungaria. Nu trebuie s─â te mai chinui tu s─â iei leg─âtur─â cu cineva de acolo, ci trebuie pur ╚Öi simplu s─â vrei s─â vinzi acolo, pentru c─â procesul este la fel de u╚Öor ca cel din Rom├ónia. 

Sunt administratorul unei firme și mă ocup cu vânzarea de articole de uz casnic. Vreau să extind comercializarea și în alte state din UE. Ce trebuie sa am în vedere?

O vom lua etapizat.

­čôî ├Äncepem cu TVA-ul despre care trebuie s─â ╚Ťii cont ╚Öi ├«n func╚Ťie de modelul de business, trebuie s─â te pui ├«n ordine cu c├óteva aspecte:

  • Din ce ╚Ťar─â se face livrarea? Dac─â livrarea se face din Rom├ónia c─âtre un client din UE, vorbim de livrare intracomunitar─â dac─â vorbim de tranzac╚Ťii B2B (business to business aka ├«ntre dou─â persoane juridice). Va trebui s─â te ├«nregistrezi ├«n scopuri de TVA ╚Öi s─â declari corespunz─âtor prin declara╚Ťia D390.
  • Clientul este persoan─â fizic─â? Vei emite factur─â cu TVA 19%, vei colecta TVA ╚Öi pl─âti c─âtre stat.
  • Dac─â valoarea livrarilor intracomunitare B2C ├«ntr-un an dep─â╚Öesc 10.000 EUR, va trebui s─â te ├«nregistrezi ├«n fiecare stat ├«n care vinzi sau s─â optezi pentru OSS (One Stop Shop – Mini Ghiseul Unic) ╚Öi s─â depui D398. Vei colecta TVA pentru fiecare stat ├«n care vinzi ╚Öi vei remite ├«n mod corespunz─âtor. Similar pentru prestarea de servicii sau v├ónzarea de produse digitale.
  • Dac─â prime╚Öti o comand─â de la o persoan─â juridic─â, facturezi fara TVA si men╚Ťionezi taxare invers─â ╚Öi articolul din Directiva de TVA.
  • Dac─â prime╚Öti o comand─â de la o persoan─â fizic─â sau firme pl─âtitoare de TVA, se adaug─â cei 27%.

­čôî Pentru a trece coletul t─âu grani╚Ťa la destinatar, trebuie s─â existe un num─âr de ├«nregistrare ╚Öi identificare a operatorilor economici. ├Än linii mari, cum oamenii au nevoie de pa╚Öaport, comerciantul trebuie s─â fie dotat cu acest cod EORI. Acesta este un num─âr unic ├«n Uniunea European─â, pe care autorit─â┼úile vamale, ├«n general, ├«l atribuie operatorilor economici, ├«n vederea utiliz─ârii acestuia ├«ncep├ónd cu 1 iulie 2009 la toate opera┼úiunile vamale derulate de acestea pe ├«ntreg teritoriul Uniunii Europene. ├Äncep├ónd cu iulie 2021, orice import sau export necesit─â furnizarea unui cod EORI, cu excep╚Ťia celor f─âcute ├«n scop personal. Chiar ╚Öi pentru cele ├«n scop personal, tot trebuie s─â pl─âte╚Öti taxe vamale ╚Öi dup─â caz TVA. Am zis de TVA, pentru export ╚Öi import nu e╚Öti obligat s─â te ├«nregistrezi, dar ├«n cazul importului, adic─â o achizi╚Ťie, nici nu po╚Ťi s─â deduci TVA-ul pl─âtit ├«n vam─â.

De re╚Ťinut faptul c─â EORI este obligatoriu ├«n astfel de ÔÇťtranzac╚ŤiiÔÇŁ!

­čôî Factura, certificatul de garan╚Ťie si manualul de utilizare trebuie s─â fie realizate ├«n limba englez─â sau ├«n limba care se vorbe╚Öte in ╚Ťara de destina╚Ťie. P├ón─â la urm─â, cump─âr─âtorul trebuie s─â ╚Ötie ce are ├«n m├ón─â ╚Öi cum s─â ├«l foloseasc─â, nu? Iar de asta trebuie s─â te ocupi tu, ├«n mod obligatoriu, s─â te asiguri c─â este totul ├«n regul─â.­čśç

Ô׼ ╚Üine minte: aceste proceduri sunt ├«n sarcina ta, nu a platformei de tip marketplace. Chiar dac─â platforma faciliteaz─â leg─âtura ├«ntre tine ╚Öi cump─âr─âtor, nu platforma este cea care se ocup─â de traducerea documentelor ╚Öi ob╚Ťinerea tuturor informa╚Ťiilor necesare pentru tine. Partea de compliance ├«╚Ťi apar╚Ťine. 

­čôî ├Än cazul ├«n care clientul te contacteaz─â ├«n leg─âtur─â cu o problem─â a produsului, e╚Öti obligat s─â ├«i asiguri serviciile pentru produsele cump─ârate, respectiv repara╚Ťie/├«nlocuire etc. ├Än definitiv, chiar dac─â vorbim de plan interna╚Ťional, nu e mare diferen╚Ť─â fa╚Ť─â de ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n Rom├ónia.

A╚Öadar, cross-vending-ul deschis c─âtre sellerii din Rom├ónia care vor s─â v├ónd─â ╚Öi ├«n ╚Ť─ârile vecine aduce un avantaj considerabil pentru ambele p─âr╚Ťi. Toate atribu╚Ťiile pe care ╚Ťi le asumi odat─â cu ├«nceperea acestui tip de v├ónzare sunt foarte u╚Öor de gestionat, datorit─â legisla╚Ťiei europene ╚Öi a platformei de tip marketplace, g├óndit─â eficient, ├«nspre ajutorul tuturor. Spor la v├ónz─âri! ­čśü


Fotografie de Tamanna Rumee pe Unsplash

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *