carti de citit in sesiune

10 cărți de citit pe final de sesiune. Sau început de admitere.

5 minute • Ana-Maria Udriste • 21 iunie 2019


Ești pe ultimele zile de sesiune, creierul fierbe, înjurăturile sunt la maxim și te gândești doar că nu se mai termină toată nebunia asta, ca să scapi și să te duci … la mare (voiam să zic dracului, dar înțeleg că nu e academic). Dar pentru că e bine să ții creierul în funcțiune, am făcut o listă de cărți pe care să îți arunci ochii când nu ai ce face.

1. Creierul idiot


Dacă ai întrebări precum:
De ce am citit sute de pagini și mi le aminteam la perfecție, dar nu pot să scriu nimic pe foaie?
De ce știu toți jucătorii din echipa Real Madrid, dar nu pot să enumăr circumstanțele agravante la penal?
Cum naiba pot să-mi amintesc toate numerele de telefon de la livratorii de pizza, dar nu îmi aduc aminte formula de calcul la dreptul transporturilor?
Cum pot să o recunosc pe EA după suvița aia de păr care stă aiurea, dar uit unde e amfiteatrul 4 din facultate?
Ei bine, această carte este pentru tine. Scrisă de neurologul Dean Burnett, acesta explică imperfecțiunile creierului uman în toată gloria lor și modul în care acestea influențează tot ceea ce spunem, facem și trăim. Scrisă într-un mod amuzant și ”testată”, această carte este pentru oricine care s-a întrebat vreodată de ce creierul lor pare să le saboteze viața și ceea ce este pe pământ în realitate.
Ah, și știai că alcoolul poate îmbunătăți memoria?

2. Uleiuri tămăduitoare


Pentru că niciodată nu știi când ai nevoie de un miracol în viața ta. Plus că mai sunt și biblice. De aici.

3. Ghidul leneșului

”Ce bine e să nu faci nimic și să mai iei și bani pentru asta” sau cum să duci lenevia la rang de mare artă.

Dacă nu știi cum să petreci prima săptămână după sesiune (mergând pe ideea că nu te duci direct în perioada de practică de care ești acum încântat până chiar începi, iar de învățat pentru admitere oricum nu te apuci de a doua zi, deși cu siguranță zici asta), citește cartea asta despre trândăvie și poate ajungi să scoți un ban cinstit.

4. Dictatorul și hamacul

Daniel Pennac este unul dintre autorii mei preferați, cu o satiră senzațională. Dacă apreciați umorul inteligent franțuzesc, cartea asta e de avut pe noptieră.

5. Hipster Hitler


Artist ratat, pasionat de origami si mancare organica, nebun, lamentabil strateg militar s.a., Hipster Hitler ne ofera ocazia de a rade cu pofta de imaginea caricaturizata a Fuhrerului, cat si de exagerarile “culturii hipsteresti”.
Dacă ar fi și raw-vegan și cu #workharddreambig, am putea zice că intră în tiparul a 90% din studenții la drept.

6. Noi vorbim, nu gândim

Pentru că atunci când deschidem televizorul/telefonul auzim perle care mai de care, Radu Paraschivescu s-a gândit să facă un compendiu cu ele, ca să le avem la îndemână și să nu ne mai chinuim.
Asta aviz amatorilor care dau examene orale sau se pregătesc pentru interviuri la admitere în profesie. Nu de alta, dar nu e bine să facem o treabă pe ”genunche”.

7. Macho Man

Cum e să fii Macho Man din părinți flower-power? Deși se zice frecvent că nemții nu au umor (sau este unul atât de inteligent încât nu îl percepe nimeni altcineva), poveștile autorului sunt de-a dreptul geniale când relatează întâmplări când el doar încerca să flirteze, dar nu se prinde tipa.
De la shaorma la BMW decapotabil sau cum să mânânci la Genin la 4 dimineață când ieși din club, dar să pari uber-cool și relaxat. De aici.

8. Flash-uri din sens opus

Mă scuzați, dar eu nu cunosc o persoană căreia să nu îi placă bancurile cu politiști. Sau poveștile spuse de ei. Iar Marian Godină scrie cu un umor caracteristic, în limitele decenței profesionale (da,da,da) despre ”eu nu parliamo românește”, cu clasiul ”Andiamo, Maricica!”. Sau despre cum i se răstoarnă omului un camion întreg cu pepeni (că tot e sezonul).
Bașca puteți profita de ocazie să încadrați faptele. Sau doar să râdeți.

9. Arta de a citi gândurile

Și nu alea deochiate. De câte ori nu stăteai în amfiteatru, uitându-te pe pereți și scremându-te să-ți vină o idee în vreme ce colegul tău scria cu patos și umplea pagini întregi? Iar ție-ți venea să îi dai cu ceva în cap?
Adică să îi deschizi capul și să vezi ce gândește ca să te inspiri, nu de alta. Acum, îți ținem pumnii să dai peste un coleg care chiar și știe ce scrie. Că altfel mai bine te uiți pe pereți.

10. Cum să faci primul milion

Și dacă la final de sesiune te uiți în cont (buzunare) și vezi că tot sărac ești, poate ar fi o idee bună să vezi cum poți face primul milion. Că de #sarakie nu ducem lipsă. Și na, ce fel de viitor profesionist al dreptului ești fără un Omega la mână?


Folosim instrumente de marketing afiliat – pe scurt: pe tine nu te costă nimic să dai click pe link-urile de mai sus, iar dacă te plimbi pe acolo și îți place și cumperi, primim și noi cândva un comision care ne permite să ducem proiectul ăsta mai departe. Iar tu te alegi cu ceva de citit pe WC, altele decât etichetele de pe sticlele de șampon când îți uiți telefonul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *