România: puțin progres în prevenirea corupției din Parlament și justiție
3 minute • Ioana Nicolae • 23 ianuarie 2018
18 ianuarie 2018
Într-un raport publicat azi, organizația anti-corupție ce face parte din Consiliul Europei (GRECO) a concluzionat că România a progresat foarte puțin în implementarea recomandărilor sale de a preveni și combate corupția parlamentarilor, judecătorilor și a procurorilor (raport în franceză și română).
GRECO evidențiază faptul că România a respectat în totalitate doar 2/13 recomandări oferite după o evaluare completă publicată în 2016. Șapte recomandări nu au fost respectate deloc, iar celelalte patru au fost respectate doar parțial.
Despre parlamentari
Raportul menționează că strategia principală adoptată de România cu privire la parlamentari a fost adoptarea unui cod de conduită în octombrie 2017 cu scopul de a reglementa cadouri și alte beneficii, și gestionarea conflictelor de interes. În ciuda acestei inițiative, GRECO subliniază că acel cod nu este pe deplin satisfăcător din cauza unei formulări mult prea generale și unor reguli inconsecvente cu executarea codului.
GRECO e de părere că România nu a oferit suficientă atenție îmbunătățirii performanței Agenției Naționale de Integritate (ANI) în a controla declarațiile parlamentarilor asupra propriilor bunuri și interese, deși metoda de lucru și abilitățile de procesare a datelor s-au ameliorat. GRECO mai cere și perfecționarea implementării deciziilor și sancțiunilor ANI asupra incompatibilităților și conflictelor de interes.
Procesul legislativ rămâne o problemă importantă din cauza controverselor persistente și a acuzațiilor de consultare inoportună, folosirea excesivă a procedurii accelerate și lipsei transparenței.
Despre judecători și procurori
În ceea ce privește reformele privind judecătorii și procurorii, GRECO observă aceeași lipsă a unor acțiuni decisive. Măsurile pentru a crea un sistem judiciar mai atent la riscurile contra integrității, sunt încă abia la început. GRECO evidențiază faptul că Inspecția Judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să joace un rol mai activ în ceea ce privește analiza, informația și sfaturile. Sunt necesare și măsuri pentru a consolida rolul și eficiența celor în funcții manageriale în instanțe și celor din procuratură.
GRECO regretă absența unor acțiuni tangibile pentru a asigura că numirea în funcție și revocarea celor din pozițiile importante din procuratură, au la bază un proces transparent, obiectiv. GRECO subliniază că CSM trebuie să joace un rol mai important în acest proces. 2017 a fost marcat de un număr de propuneri și contra-propuneri privind numirea în funcție, procedura disciplinară și alte aspecte, dintre care unele au fost percepute ca o încercare de a submina independența judiciară.
Pașii următori
Raportul a fost adoptat în 8 decembrie 2017, în cadrul unei ședințe plenare în care GRECO a mai decis să evalueze urgent cele trei proiecte de legi periclitând independența judiciară, înregistrate pentru a fi adoptate de Parlament pe 31 octombrie folosind procedura accelerată. GRECO nu a fost capabil să evalueze proiectele de legi în raportul de azi din cauza publicării lor recente. Raportul ad hoc în curs de pregătire va fi discutat și adoptat de GRECO în cadrul ședinței plenare din 19-23 martie.
GRECO a solicitat autorităților române să raporteze înapoi asupra implementării celorlalte recomandări până la data de 31 decembrie 2018.