pexels photo 3760811 3

15 strategii de blocaj al timpului ca să faci chestii

7 minute • Ana Maria Matahală • 21 februarie 2022


Dacă vrei să faci anumite lucruri, însă sfârșești prin a le amâna sau a constata că timpul trece prea repede, pur și simplu blochează timpul. Ideea de blocaj al timpului constă în stabilirea unui interval în care să lucrezi asupra unei sarcini sau asupra unui grup de sarcini, astfel încât să fii mai productiv și să reușești să faci cât mai multe lucruri în fiecare zi. Iată 15 strategii de blocaj al timpului prin care să devii mai productiv:

1. Concentrează-te pe sarcinile importante

Dacă îți dorești să devii mai productiv, primul pas ar fi să-ți planifici un interval de timp în care atenția ta să fie îndreptată asupra unei singure sarcini importante. Astfel, pe de-o parte, vei reuși să parcurgi treptat sarcina intimidantă, iar, pe de altă parte, te vei asigura că nu vei petrece întreaga zi lucrând la proiectul respectiv.

2. Scapă de sarcinile mărunte pe care le tot amâni

Problema sarcinilor mărunte este că, privite individual, acestea par lipsite de importanță, motiv pentru care decidem să le amânăm. După un timp, ele se acumulează și încep să ne consume o cantitate semnificativă de energie.

Dacă vrei fie să eviți acest lucru, fie să ieși din acest ciclu, stabilește-ți un interval dedicat doar rezolvării acestor sarcini mărunte.

3. Nu mai amâna

Un mod eficient de a combate obiceiul de a amâna constă în stabilirea unui interval minim în care îți propui să rezolvi o anumită sarcină.

Odată ce ai început, vei simți cum dorința de a amâna proiectul respectiv dispare. În plus, s-ar putea chiar ca, la expirarea timpului alocat, să vrei să extinzi acest interval.

Dacă simți nevoie unui impuls motivațional, poți alege chiar un sunet la alarmă care să te determine să continui, cum ar fi, de exemplu, o rundă de aplauze.

4. Nu mai urmări perfecțiunea

Perfecțiunea reprezintă reversul obiceiului de a amâna.  În loc să eviți o sarcină, rămâi concentrat asupra ei o perioadă îndelungată, iar când realizezi acest lucru, tot timpul tău a trecut.

În această situație, indicat este să-ți stabilești un interval maxim de lucru.

5. Concentrează-te pe un singur lucru

Dacă vrei să fii mai productiv, elimină-ți gândurile ce nu au legătură cu sarcina pe care trebuie să o rezolvi. Stabilirea unui interval dedicat sarcinii respective reprezintă, și în acest caz, cea mai bună strategie, întrucât îți permite să ai un program organizat.

6. Fii mai eficient

Te-ai gândit vreodată de ce ești mult mai productiv într-o zi de vineri înainte de vacanță decât într-o zi normală de lucru? Acest lucru se datorează existenței unui moment exact până la care trebuie îndeplinită sarcina. Același efect îl are și stabilirea unui interval pentru fiecare sarcină. Așadar, asigură-te că ai un ceas lângă tine pentru a vedea, în fiecare moment, cum trece timpul pe măsură ce lucrezi.

7. Crește-ți motivația

Sarcinile complexe, indiferent de cât de importante sunt, tind să ne demoralizeze, întrucât ele necesită o perioadă îndelungată de lucru pentru a le putea finaliza.

De aceea, deseori preferăm să amânăm sarcinile complexe, alegând să finalizăm sarcinile mărunte, deoarece acest lucru ne oferă un sentiment de împlinire.

Îndeplinirea unei sarcini în intervalul impus are același efect în ceea ce privește creșterea motivației precum simplul act de a tăia de pe lista proprie un lucru pe care îl ai de făcut.

De asemenea, ai putea să transformi îndeplinirea sarcinilor într-o provocare: Cât de multe cerințe poți finaliza într-o oră?

8. Lucrează la obiectivele nedefinite

Chiar dacă societatea încurajează în principal obiectivele precise, denumite și obiective deștepte, permite-ți să lucrezi și la acele obiective care, deși încă nedefinite, îți oferă posibilitatea să improvizezi, să construiești.

Cu toate acestea, nu lăsa aceste obiective să-ți destabilizeze structura zilei respective. Astfel, creează-ți un interval dedicat și acestui tip de proiecte și încadrează-l în programul tău.

9. Proiectele ce necesită creativitate

De regulă, dacă alegi să te concentrezi de la început până la sfârșit, în mod neîntrerupt, asupra unui proiect ce necesită foarte multă creativitate rezultatul nu va fi cel mai bun.

Cea mai eficientă metodă este de a începe cu o perioadă în care să te gândești la toate ideile potrivite pentru proiectul respectiv, să le notezi, apoi să uiți de el pentru un timp. În perioada în care lași proiectul respectiv de-o parte, subconștientul tău va lucra la el. Astfel, când te vei întoarce asupra lui vei constata că ai o nouă perspectivă, mai complexă, mai clară.

Faza inițială de brainstorming este perfectă pentru a fi organizată într-un interval stabilit.

10. Conștientizează trecerea timpului

De câte ori nu te-ai întrebat la finalul zilei când a trecut așa de repede timpul?

Pentru a evita această situație, structurează-ți ziua în intervale dedicate fiecărui lucru pe care dorești să-l realizezi în ziua respectivă. În acest mod vei conștientiza trecerea timpului și vei reuși totodată să finalizezi mai multe sarcini.

11. Construiește-ți un ritm de lucru

Atunci când lucrezi consumi energie. De aceea, pentru a fi productiv în fiecare zi astfel încât să obții rezultatele dorite este necesar să găsești echilibrul perfect între muncă și odihnă.

Intervalele prestabilite oferă cadrul ideal pentru a menține acest echilibru. Alternând perioadele de odihnă cu cele de muncă vei reuși să maximizezi efectele pe care un program organizat le oferă.

Nu trebuie să uităm că secretul este să-ți descoperi propriul ritm de lucru.

12. Începe cu proiectele importante pentru tine

Pentru a te asigura că reușești să îndeplinești în fiecare zi ceea ce ți-ai propus începe încă de dimineață cu proiectele care au o semnificație deosebită pentru tine. Astfel, vei putea să lucrezi la visele tale înainte ca lumea să-ți întrerupă planurile.

13. Găsește un echilibru în viață

Stabilirea unui interval pentru un anumit lucru nu este o strategie pe care o poți aplica doar în ceea ce privește organizarea programului de lucru, ci și în celelalte domenii importante pentru tine – familie, hobby-uri etc.

14. Evită lucrurile care îți consumă timpul

În prezent, din cauza rapidității cu care tehnologia evoluează, a devenit din ce în ce mai dificil să ne păstrăm concentrarea, evitând lucrurile nesemnificative care ne consumă prea mult timp, cum ar fi rețelele de socializare, emailurile, jocurile etc.

Atunci când ai de finalizat o sarcină, stabilirea unui interval dedicat acesteia este extrem de necesară pentru a nu te lăsa distras.

Ca să reușești acest lucru, poți, de exemplu, să îți lași telefonul în altă cameră pentru a te putea concentra în acel interval pe îndeplinirea sarcinii.

15. Recompensează-te

După îndeplinirea unei sarcini este important să te recompensezi pentru munca depusă, fapt ce ajută inclusiv la creșterea motivației. Recompensa poate consta și în lucruri mărunte, cum ar fi un pahar de apă sau o gură de aer proaspăt pentru a te recupera.

Cu toate acestea, există riscul de a lega recompensa de îndeplinirea unei sarcini și astfel să sfârșești prin a îndeplini doar sarcinile mărunte, care nu necesită mult timp, amânându-le pe cele importante. Pentru a evita acest lucru, corelează recompensa cu finalizarea unui interval în care ai lucrat pentru sarcinile tale.

Concluzie

Stabilirea unui interval pentru fiecare sarcină pe care dorești să o îndeplinești reprezintă una dintre cele mai bune strategii pentru a deveni mai eficient. În funcție de cum îți dorești să îți organizezi timpul și de ceea ce ai constatat că funcționează pentru tine, poți alege să urmezi unele din sfaturile de mai sus.

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *