Curiozitatea care aduce condamnarea
4 minute • Alexandra Enachescu • 22 decembrie 2018
Albert Einstein spunea: ”Curiozitatea este mai importanta decat cunoasterea.”. Ei bine, se pare că realitatea contrazice acest frumos citat în sensul că este cu siguranță mai important să cunoști legea penală, chiar dacă uneori e mai satisfăcător să afli lucruri fără a fi nevoit să intrebi despre acestea.
Art. 360 Accesul ilegal la un sistem informatic.
-nu este autorizată, în temeiul legii sau al unui contract;
-depășește limitele autorizării;
-nu are permisiunea, din partea persoanei fizice sau juridice competente, potrivit legii, să o acorde, de a folosi, administra sau controla un sistem informatic ori de a desfășura cercetări științifice sau de a efectua orice altă operațiune într-un sistem informatic.
Sub aspectul laturii materiale, fapta se poate concretiza Într-un atac neautorizat la datele confidențiale.
Sub aspectul încadrării juridice, un astfel de act întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de acces fără drept la un sistem informatic.
-accesarea conturilor private create de utilizatori pe diferite site-uri cum ar fi retelele de socializare sau e-mail poate constitui o modalitate de savarsire a acestei infractiuni.
-fapta de a accesa fără drept bancomate electronice prin încălcarea măsurilor de securitate, în scopul obținerii de date informatice (conturi de carduri si parole de acces) întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de acces fără drept la un sistem informatic prin încălcarea măsurilor de securitate.
În această modalitate, inculpatul și-a creat un acces direct la conversațiile purtate pe rețeaua de socializare „Facebook” de persoana vătămată cu fratele ei, dar și cu alți bărbați, posibil amanți ai săi. Inculpatul a recunoscut că a continuat să-i acceseze contul de „Facebook” din curiozitate observând că fosta concubină dezvoltase anumite relații sentimentale cu alți bărbați.
În drept , faptele inculpatului C.M., care în perioada 2012-2014, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluțiuni infracționale, a accesat, fără acordul titularului de drept, contul de „Facebook” asociat adresei de e-mail X , administrat de persoana vătămată V.L.F., în scopul de a obține date referitoare la conversațiile purtate de aceasta cu alți utilizatori ai platformei, deschizând conținutul mai multor conversații tip corespondență electronică stocate în secțiunea de mesaje private a contului, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de „acces ilegal la un sistem informatic”, prev. de art. 360 alin. 1, 2 și 3 C . pen, cu aplicarea art. 35 alin. 1 C . pen. Curtea constă că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 91 Cod penal privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, respectiv pedeapsa aplicată este închisoarea de până la 3 ani, inculpatul nu a mai fost condamnat anterior și și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității.
Pentru decizia integrală accesați http://rolii.ro/hotarari/5af4f77be49009002200007c