30 lucruri pe care le am invatat pana la 30 ani scaled 1

30 lucruri pe care le-am învățat până la 30 ani

19 minute • Ana-Maria Udriste • 09 februarie 2020


A venit și momentul ăla magic când schimbi prefixul la trecerea unei decade. Nu mai spun că pică într-un an excepțional, 2020. Pură ironie. Trecând peste acest amănunte, până la această vârstă considerabilă am băgat la cap niște lucruri care sper că te vor ajuta și pe tine. Pentru că experiența de viață e de două feluri: (a) experimentată pe propria piele sau (b) trasă din învățămintele celorlalți. Dacă tot am luat-o eu în bot piept, măcar tu să nu o repeți.

1. Asumă-ți mereu ceea ce faci

Mă doare fix undeva dacă te culci cu cineva pentru a obține ceva, dacă dai o atenție, dacă îți sapi colegul, dacă te enervezi de pomană, dacă dai în cineva, dacă zici căcaturi pe gură când nu trebuie șamd.

Îți asumi întotdeauna ceea ce faci. Inclusiv când lași lucrurile aruncate prin casă, nu speli vasele 5 zile sau faci sex neprotejat.

Uite, cum a fost cazul nostru de aici.

2. Recunoaște-ți fricile și vulnerabilitățile

O știți pe aia cu scheletele din dulap? Toți avem niște oase aruncate pe undeva care-ți strică Zen-ul. 

Ai două opțiuni mari și late: (a) să le ascunzi sub un preș până nu o să mai poți călca pe el sau (b) să le recunoști, să vorbești despre ele deschis când te întreabă cineva și să le ți le asumi.

Nu doar că vei fi mai puternic, dar le vei stăpâni. De trecut, nu trec, dar măcar vei ști cum să jonglezi cu ele.

Mi-e frică de atât de multe chestii, în special de cele pe care nu le voi putea controla vreodată încât nu aș ști de unde să încep și să termin lista.

3. Spune oamenilor cum te simți

Eu sunt o persoană destul de lipsită de sentimente, mai mult analitică. Când zic analitică, sunt aproape dusă la extrem.

Dar când simți că ceva nu îți convine, spune sincer. Nu o lua pe ocolite. Dacă te-ai dus la o întâlnire cu cineva și ți-a plăcut cum a decurs, scrie când ajungi acasă și spune asta. Nu juca jocul ăla prost de-a șoarecele și pisica. E frumos dacă ziua ar avea 28 de ore și nu ai fi bulit din toate părțile de muncă și agitat. 

Din păcate nu e. Zi sincer ce și cum. În orice fel de relație inter-umană, indiferent că este personală sau profesională. Și nu duce oamenii cu zăhărelul fără să le zici ceva clar.

Și apropo de relații…

4. Nu face compromisuri cu care nu ești confortabil

Dacă aș putea să lipesc asta pe fruntea oamenilor, lumea ar fi mai bună. Compromisuri facem cu toții, că nimeni nu e perfect (în afară de mine, desigur).

Doar că cu unele vei fi ok, pentru că le înțelegi și accepți, dar pe altele nu. Când ajungi în baricada a doua, no matter what, pune stop. 

Sunt puține lucruri în viață pentru care merită să te sacrifici, ar zice unii. Eu vin și zic că nu este niciunul. Nici familia, nici prietenii, nici cariera. Sacrificiile trebuie să fie suficient de mari încât să aibă un impact asupra ta, dar în același timp să fii împăcat că le-ai făcut.

5. Nu te aștepta ca oamenii să fie acolo 24/24

Și nu pentru că nu ar vrea ei, dar știi, viața mai implică și muncă, și viață socială, și timp personal și multe altele. Mai ușor cu depinsul de alții și mai mult cu creierul și picioarele tale.

Sau replica mea favorită – ar fi fost frumos să fie, dar nu e.

6. Nu te ambala de pomană ca un Pepsi doar ca să-ți dai importanță

Pe mine mă lasă fix rece chestiile astea. Adică în starea mea naturală, că oricum îmi e frig în permanență. 

Vrei să te agiți, urli, ambalezi? Te rog eu fă-o în altă parte, că eu nu am chef de dramele oamenilor. Vrei să te exteriorizezi? Du-te la sală, ia o bară de 25 kg și rupe niște fandări. Sau rupe-ți mușchii la niște squat jumps. Te poți duce chiar și la Anger Room București unde să spargi chestii.

Ai atâtea opțiuni în loc să fii melodramatic.

7. Un pic de teatru nu strică niciodată

Pentru că asta face viața mai frumoasă – te mai pisicești nițel, te mai alinți, mai faci un picuț pe victima. 

E și asta o metodă de a avea grijă de tine, că te răsfeți indirect. Ai grijă doar să nu o dai în diverse.

8. Problemele tale se lasă la ușă

Dacă nu ai învățat până la 30 de ani să separi problemele de la muncă, de pe drum etc. de momentul în care intri pe ușă, te vezi cu familia sau cu prietenii, e bine să te apuci să o faci cât mai repede. 

Nu trebuie să îți suporte ție nimeni toanele, problemele și schimbările de comportament pentru că ai o zi proastă, te-a enervat șeful, ai un părinte care se operează de ceva nasol sau a murit cineva. 

Separă, separă și … iar separă.

9. Fii conștient de ceea ce poți

Nu mai fi copleșit când cineva te ia pe sus sau dă în tine. Oamenii sunt răi. Unii cu intenție, alții pentru că o găsesc ca singură metodă să se bage în seamă.

Oricare ar fi situația, fii conștient de ce ști să faci și la ce ești bun pentru că așa vei ști să gestionezi situațiile.

10. Dar și de ceea ce nu poți

Temporar sau definitiv. Nu spune că le știi pe toate sau că le faci pe toate. Fii sincer cu tine și pune pe o listă care îți sunt limitările. Cum e la mine cu adword planner, campanii SEO și toate cele. 

Capul meu efectiv refuză să le înțeleagă. Mi-am pus și eu problema că sunt fraieră când alții pot și eu nu, dar am ajuns la concluzia că e un zid acolo care nu mă lasă. Nu merge. Dar sunt bună la cu totul altele (wink, wink).

11. Învață să accepți complimente

Când trei oameni îți zic că ești beat, te duci și te culci, nu?

Când trei oameni îți zic că ești o persoană mișto (și nu cu ocazia unui gangbang ca să fie simultan), învață să accepți asta.

Am avut (și încă am probleme pe partea asta) pentru că mereu aveam impresia că persoanele din spate urmăresc ceva. Dar nu, există și oameni care o zic pentru că așa o simt și pentru că li se pare că trebuie să zică celorlalți asta – ce ziceam și eu la punctul 3 de mai sus

Iar corelativ …

12. Înva ță să oferi feedback la orice interacțiune

Nu îți ia decât 5 minute; o poți face chiar când stai la semafor. 

Oamenii au nevoie de feedback, ca să știe dacă au făcut ceva bine sau greșit. Cu toții simțim asta, diferă doar gradul. 

Fă-l să fie constructiv – dacă cineva a greșit sau nu a făcut cum te-ai fi așteptat, află mai întâi de ce, că poate nu ai oferit tu instrucțiuni clare și apoi discută despre cum se poate îmbunătăți.

O să afli așa mai multe și despre tine, că poate vei avea șansa să descoperi că problema e la tine, nu la cel care primește și atunci să mai lucrezi nițel pe partea asta.

13. Și să îl accepți (indiferent cum și de unde vine)

Dacă citești site-uri motivaționale, probabil că ai văzut că se scrie pe acolo să accepți doar feedback-ul ăla care e constructiv, care vine din partea unor persoane care știu ce zic etc. 

Nu te duce acolo. Nu mereu vei primi feedback din partea unor persoane care sunt fix pe felia și pe domeniul tău. Asta nu înseamnă că ei nu pot avea dreptate sau că nu ai ce să înveți de acolo. Dimpotrivă. Ia ceea ce primești, trece-l prin filtru gândirii și vezi ce poți scoate de acolo. Și dacă te înjură cineva să știi că poți trage niște concluzii, chiar dacă la prima vedere îți vine să răspunzi cu aceeași monedă.

14. Nu căuta validarea în alte persoane, nici măcar a celor apropiați

Asta mi-a zis-o recent tatăl meu și nu vă puteți imagina ce piatră de pe suflet mi-a luat. 

Adevărul fiind zis, eu sunt o persoană care caută să îi mulțumească pe cei din jur și astfel să mă validez. Mi-a luat foarte foarte mult timp să îmi dau seama că singura metodă sănătoasă prin care te poți valida sunt propriile tale acțiuni.

Pe mine cel mai mult m-a validat sportul – am făcut fix ce știu eu mai bine: am citit, am căutat soluții, am experimentat, am văzut ce merge și ce nu merge. Mi-a luat aproape 2 ani și jumătate. 

Pe partea personală și umană căutam validarea în persoana tatălui meu, pentru că îmi doream să știu că este mândru de ceea ce fac. Moment în care mi-a spus chestia de mai sus. Now Dobby is a free elf.

15. Fii drăguț cu persoanele din jurul tău

Și nu îți reține sentimentele. Dacă vrei să fii drăguț cu cineva pentru că așa simți și că ți se pare un lucru corect de făcut la momentul respectiv, fă-o. Nu există o temporizare perfectă sau să aștepți până ce ‘totul va merge bine’ ca să fii drăguț cu ceilalți. 

Plus, mereu îți va aduce niște beneficii. Ție ți-ar plăcea să te vezi cu persoane care mereu se plâng sau vor să te atace doar de amuzament? Bănuiesc că nu. 

16. Mănâncă sănătos pentru tine

Corpul tău îți va mulțumi mai încolo. Nu asculta foarte mult de sfaturile celor din jur despre ce și cum ar trebui să mănânci pentru că așa mănâncă ei. 

Descoperă ce este bine pentru tine și ce îți aduce energia de care ai nevoie. Și starea de binedispunere. Poate că colega ta de birou este un mare fan al chestiilor băgate la cuptor sau la slow cooker, dar tu nu le suporți. Sau ai un coleg fascinat de salate crude, dar tu nu le vezi rostul. 

Trendurile și miturile alimentare vor continua să existe, de aceea cel mai important este să… 

17. Te concentrezi pe sănătatea ta (inclusiv mentală)

Nu voi putea pune suficient de mult accent pe asta. 

Știi nopțile alea nedormite în care ziceai că mai tragi un pic că se termină proiectul ăla, care e foarte important și apoi zici ‘stop’? Ei bine, o să vină un alt proiect, la fel de important. Și încă unul. 

Dacă ar fi să mă opresc mâine din tot ce fac, tot mi-ar lua minim 1 an să mă recuperez. Și nu glumesc. 

Iar prin recuperare nu vă gândiți la cine știe ce nebunii, ci doar să gândesc mai clar, mai bine și să mă reechilibrez hormonal.

Asta fizic. Mental, vorbim despre anxietate și depresie. Citește ”Legături pierdute” și o să afli răspunsul la multe întrebări.

De asemenea, ajută foarte mult să iei ZMA, 5-HTP, glicină și ulei CBD

18. Apucă-te de un sport (și ține-te de el)

Orice ar fi: că îți place să alergi la maratoane, să te duci pe munte, să plimbi câinele în jurul blocului, să mergi pe bandă sau la clase de aerobic, să îți rupi capul cu greutăți sau orice altceva, alege un sport, apucă-te de el și ține-te de el orice s-ar întâmpla.

Fii egoist cu tine și alocă-ți timpul ăsta pentru tine. Poți să îl vezi ca pe o investiție pe termen foarte lung în persoana ta. Corpul tău îți va mulțumi la 50 ani că este în formă și că poți să ridici de jos o sticlă cu apă.

19. Odihnește-te (activ și pasiv)

Iarăși, nu pot să accentuez cât de importantă este odihna pentru a putea face orice. Vorbim de odihnă activă când alegi activități care să te relaxeze (citit, desenat, binge la Netflix, ieșit în oraș cu prietenii la un sunday brunch, băut o cană de ceai bun etc.) și de odihnă pasivă care este somnul. 

O știi pe aia cu recomandarea de dormit minim 6 ore pe noapte, care de fapt ar trebui să fie 7-8? Nu e niciun fel de bullshit. Îți trebuie minim 6 ore pe somn pe noapte, dar de preferat 7-8. Nu de alta, dar poate vrei să îți mai meargă creierul și peste 5 ani.

Am scris despre ce înseamnă să fii într-un burn out și cum trăiești cu el. Nu este amuzant.

Citește cartea asta și o să vezi exact despre ce vorbesc.

20. Fii fidel în relații

Femeile sunt la fel de fidele precum bărbații și viceversa. Respectă ca să fii respectat. Dacă nu îți mai convine ceva în relația în care ești, fii deschis și spune-o clar. Nu sta pe ocolite. Dacă se poate rezolva, bine, dacă nu, pune capăt într-un mod frumos.

Dar nu înșela, nu duce relații paralele, nu sta să îți ascunzi telefonul sau laptopul sau orice altceva. Este o formă de adevăr pentru tine. Pe lângă atitudinea pe care o adopți față de cel care îți e alături.

Da, putem să vorbim despre ”what if” în cazul în care ești plecat și se ivește un ”once in a lifetime opportunity”. Ca să fiu sinceră, dacă mâine mi-ar zice Tom Hardy ”Haida!” zău că nu m-aș gândi (prea mult). 

21. Implementează un obicei

Înțelege mai întâi puterea unei obișnuințe, a unei rutine asupra ta. V-am mai povestit despre cum mi-am implementat eu rutina de sport. 

Simplu: 2 ore/zi sunt nenegociabile pentru sport. În anumite intervale orare, pentru că mă duc la ore de grup. Poate să cadă cerul peste mine, să fie furtună, să am mașina înzăpezită, o conferință, o întâlnire unde să-mi dea cineva 10k euro, eu voi fi la sală în perioada aia, îmi pare rău.

Este al naibii de greu să implementezi un obicei. Momentan mă lupt să îmi stabilesc o rutină de lucru și să fac niste chestii organizate, pe ore, așa cum fac cu sportul. Ia ghiciți, nu iese.

22. Ia 30 minute pentru tine în fiecare zi

În care să faci ceva care-ți face plăcere: de la citit o carte, uitat în gol, masaj cu ulei de portocale, aromaterapie, scroll-uit Instagram pentru poze cu pisici, orice te relaxează și îți aduce o stare de bine.

Care să fie la fel, nenegociabile.

23. Nu toate luptele trebuie să fie câștigate, chiar dacă ai dreptate

Câteodată trebuie să știi atunci când trebuie să o lași mai moale și să renunți, chiar dacă știi clar că ai dreptate.

Un principiu de viață pe care ar trebui să ți-l tatuezi într-un loc unde să îl vezi în fiecare zi. 

24. Nu strică niște cultură generală.

Da, sigur, mereu poți să zâmbești frumos pe un scaun ca o păpușă Barbie. Dar dacă cauți oameni de calitate de care să fii înconjurată, cel mai probabil că persoanele alea mai au ceva prin cap.

Bunica mea are o vorbă: maică, când deschizi gura, ai grijă să nu te faci de rușine. Sigur, nu la modul ăla exagerat. Însă dacă atunci când cineva vorbește despre căderea Constantinopolului, iar tu te uiți mâlc că nu știi unde naiba e pe hartă, avem o problemă. Nu zice nimeni să știi motivul politic care a stat la baza pornirii celui de-al Doilea Război Mondial, dar e de bun simț să știi, de exemplu că Mozart era austriac și nu german și că există Irlanda și Irlanda de Nord.

Pentru restul există Google. Folosește-l.

25. E bine să știi să te descurci în viață

Adică să știi să schimbi un bec, să îți faci pana la mașină, să știi cum merge panoul de siguranțe când nu mai ai curent în casă și, în general, să încerci să nu fi o tufă de Veneția.

Nu spune nimeni că ar trebui să știi diferența dintre un patent, sfic, imbus, papagal și cheie franceză, dar dacă te duci să cumperi un șurub cu autoinfiletare ar fi bine să nu vii cu un cui (decât dacă e din Amsterdam).

26. Dar e bine să știi când să îi lași pe alții, chiar dacă poate tu faci mai bine.

Oamenii vor să știe că sunt de ajutor și că ceea ce fac contează într-o formă sau alta. Poate că tu schimbi o priză mai bine și mai repede decât gagică-tu. Sau că poți repara roata aia de la bicicletă mult mai bine. Iar exemplele sunt infinite.

Nu îi tăia din orgoliul masculin doar pentru că vrei să fii tu pe woman empowerement

Și nu doar masculilor feroce care te înconjoară, ci și femeilor și oamenilor în general. Mai lasă garda jos, chiar și în fața șefului tău.

27. Fă chestii singură

Da, da, mai lasă găștile de fete sau nopțile cu băieții și ieșirile în grup pe oriunde. Descoperă și cine ești tu cu adevărat și ce îți place și ce nu. Că în grup de oamenii cu toții tindem ca la un moment dat să avem aceleași interese, doar pentru că facem aceleași lucruri când ieșim împreună.

Te-ai întrebat vreodată dacă chiar vrei să ieși sâmbătă seara în oraș sau ma bine stai acasă, îți gătești și te uiți la Netflix? Poți să îl urmărești pe Alexandru Neștian pe Instagram și să vezi cum a dat el viața de club pe cea liniștită de acasă câteodată.

Du-te singură într-o vacanță (cum am fost eu la munte sau la Palermo/Londra), du-te seara singură în oraș și bea ceva la bar, intră în vorbă cu oamenii și află-le poveștile.

Mănâncă singură în oraș, du-te la un film singură, fă chestii singură. Vei afla atât de multe lucruri despre tine.

28. Fă-ți mereu treaba cu seriozitate și conștiinciozitate

Indiferent care e miza, că ești plătit sau nu pentru ea, că îți place sau nu îți place. Te-ai înhămat la ceva? Du-o până la capăt. Și fă-o la fel de bine. Ceea ce faci este până la urmă cartea ta de vizită, oricât ai vrea să crezi altfel.

Ai spus că livrezi o chestie? Fă-o. Și nu o face de mântuială doar de dragul de a fi făcută. Poate așa știi ca data viitoare să mai zici și nu și să filtrezi.

Tocmai de aceea la avocatoo.ro, inclusiv documentele juridice pe care le dăm la 1/10 din preț sunt făcute la cele mai înalte standarde.

29. Există prieteni, cunoștinte și oameni trecători

Ha! Partea mea preferată. Eu nu am foarte mulți prieteni, recunosc. Cu unii nu vorbesc cu săptămânile, unora uit să le răspund, alții mă ignoră pe mine câteodată complet pentru că probabil nu au chef de mine și de ideile mele.

Dar dacă sun/mă sună la 2 noaptea, știm cu toții că vom răspunde la apel și că vom încerca să rezolvăm cumva. Iar asta contează mai mult decât 6 ore pe zi pe un chat online în care zici nimicuri.

30. Învață ce-ți permiți și ce nu din punct de vedere financiar

Sigur, și eu mi-aș dori să îmi iau o geantă Vuitton, o Furla, 2 inele cu diamante, un Porsche și alte câteva chestii. Sau 7 cămași de la Burberry, deși tot de la Pineberry mi le cumpăr.

Probabil că dacă îmi amanetez un rinichi aș reuși asta. Sau poate că aș putea lua din chestiile astea dacă aș face foamea vreo 4 luni de zile. Însă asta este ceea ce contează? Pentru mine e mai important să știu că îmi voi putea permite să fac anumite lucruri când voi fi stabilă financiar. Până la urmă, un Porsche mă duce dintr-un loc în altul la fel de bine cum o face Alfa Romeo Giuletta, pe care mi-am dorit-o extrem de mult. 

M-ar bucura mai mult un Porsche? Ar da mai bine? Probabil. Dar peste 1 lună tot din punctul A în punctul B m-ar duce.

Concentrează-te totodată pe calitate în detrimentul cantității. Mai bine dai mai mulți bani pe o chestie mai bună, decât de 2x mai ieftin pe o chestie care se strică mai repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *