8 Martie: Cele mai bune, dar și cele mai periculoase țări în care să fii femeie
8 minute • Francisca Țigu • 08 martie 2019
- Cele mai periculoase țări în care să te naști femeie
India – cu niveluri în continuare ridicate de violenţă împotriva femeilor, după mai bine de cinci ani de la violarea şi asasinarea unei studente într-un autobuz la New Delhi, tragedie care a provocat revoltă la nivel naţional şi a determinat guvernul să promită că se va ocupa de această problemă, India a fost considerată cea mai periculoasă ţară la trei capitole: riscul de violenţe şi hărţuire sexuale, riscuri decurgând din practici culturale şi tradiţionale şi din traficul de persoane, printre care munca forţată, sclavia sexuală şi servitutea domestică.
Afganistan – aici, femeile se confruntă cu probleme grave după aproape 17 ani de la alungarea regimului taliban. Cea mai periculoasă ţară pentru femei din trei puncte de vedere: violenţă non-sexuală, acces la servicii de sănătate, acces la resurse economice, căsătoriile forţate, în mod special pentru minori, pedepsele sau actele de răzbunare prin lapidare sau mutilare fizică și atacurile cu acid.
Siria – după şapte ani de război civil, este considerată foarte periculoasă pentru femei în privinţa accesului la servicii de sănătate şi a violenţei non-sexuale, care include violenţe legate de conflict şi abuz domestic.
Somalia – Femeile din Somalia, precum cele din Congo, suferă cel mai mult pe seama violenţelor fizice rezultate din conflictele regionale. Violul este folosit ca armă de război, femeile sunt abuzate fizic și psihic în și în afara căminelor și nu au acces la servicii medicale și nici la educaţie sau nutriţie adecvată. Sunt dependente de soţii și familiile lor, sunt supuse operaţiilor inumane de mutilare genitală, iar copiii lor sunt forţaţi să se căsătorească.
Arabia Saudită – Regatul conservator saudit a fost considerat a doua cea mai periculoasă ţară pentru femei la capitolele acces economic şi discriminare, inclusiv la locul de muncă şi în privinţa dreptului de proprietate. Locul al cincilea în privinţa riscurilor ce decurg din practici culturale şi religioase.
Pakistan – Cea mai mare problemă pentru femeile din această ţară este că nu au acces la serviciile medicale. Violul este o problemă atât în cămin, unde femeile sunt abuzate fizic și mental, cât și pe stradă. Se mai regăsesc în Pakistan problemele căsătoriilor forţate, ale crimelor de onoare și ale atacurilor cu acid, cât și discriminarea pe plan economic și educaţional. Mai mult decât atât, toţi respondenţii și-au exprimat grija faţă de sclavia domestică și cea sexuală.
Republica Democrata Congo – În Congo se regăsește problema inaccesabilităţii la serviciile medicale, dar și frica de infecţiile cu virusul HIV, mai ales că violul este folosit ca armă de război, iar femeilor nu li se face dreptate în sălile de judecată. Violenţa domestică nu este o problemă atât de des menţionată, cât este violenţa cauzată de conflictele din regiune. Nici aici femeile nu au acces la educaţie și nu sunt capabile să se întreţină singure, multe dintre ele fiind sclave în propriile case sau vândute în reţelele de trafic sexual.
Yemen – acces precar la asistenţă medicală, resurse economice, violenţă non-sexuală, riscuri provenind din practici tradiţionale. Yemen este în continuare afectat de cea mai urgentă criză umanitară din lume, 22 milioane de oameni având nevoie de asistenţă vitală.
2. Țările în care femeile trăiesc cel mai bine
Danemarca a primit cele mai bune scoruri la capitolele “drepturile omului” si “egalitatea sexelor”. Aceasta tara se lauda cu cel mai bun sistem de ingrijire si cu cel mai flexibil concediu parental din Europa.
Cel mai adecvat loc pentru a fi femeie – Islanda
Islanda este ţara cu cel mai ridicat nivel de egalitate dintre femei şi bărbaţi, în domenii precum politică, educaţie, sănătate sau grad de angajare. Marea Britanie se plasează pe locul 16, în scădere faţă de anul trecut.
Cel mai potrivit loc pentru o femeie politician – Rwanda
Rwanda este singurul stat din lume în care majoritatea parlamentarilor este reprezentată de femei: acestea deţin 45 din cele 85 de locuri. La sfârşitul clasamentului se află ţări precum Arabia Saudită, Yemen, Quatar, Oman şi Belize, unde nu există nicio femeie în parlament.
Cele mai bune condiţii pentru noile mame – Norvegia
Norvegia este cea mai potrivită ţară pentru femeile care se pregătesc să nască, deoarece există ajutor calificat în aproape toate situaţiile, iar riscul de a muri la naştere este extrem de redus, de 1 la 7.600 de cazuri. Cea mai slab pregătită ţară la acest capitol este Afghanistan, unde probabilitatea ca o femeie să moară în timpul naşterii este de 200 ori mai mare decât din cauza bombelor sau gloanţelor.
Cea mai potrivită ţară pentru femeile de carieră – Thailanda
Thailanda se bucură de cel mai ridicat procent al femeilor aflate în funcţii de management: 45% dintre directorii adjuncţi sunt femei. Cel mai scăzut nivel este înregistrat în Japonia, unde doar 8% dintre funcţiile de conducere în companiile private sunt deţinute de femei.
Cel mai adecvat stat din punct de vedere al dreptului la avort – Suedia
Suedia permite femeilor să facă avort, fără nicio restricţie, în primele 18 săptămâni de sarcină, fără a fi nevoie de consimţământul niciunei alte persoane. El Salvador, Filipine şi Nicaragua se află la polul opus, deoarece avortul este interzis prin lege în aceste state.
Cele mai bune condiţii medicale la naştere – Grecia
Grecia este cea mai sigură ţară pentru a da naştere: mortalitatea infantilă este de 1 la 31.800. În celălalt capăt al clasamentului se află cel mai tânăr stat din lume, Sudanul de Sud, unde există mai puţin de 20 de moaşe în toată ţara.
Câştiguri egale pentru femei şi bărbaţi – Luxemburg şi Norvegia
Când vine vorba de venituri medii, Luxemburg împarte supremaţia primului loc cu Norvegia – în aceste state, femeile au aceleaşi salarii ca şi bărbaţii (calculat la un venit mediu de 40.000 dolari/an). Cele mai puţin plătite femei în raport cu bărbaţii sunt în Arabia Saudită, unde o femeie câştigă în medie cu 80% mai puţin ca un bărbat, pentru aceeaşi muncă prestată.
Cel mai primitor sistem educaţional – Qatar
În Qatar, pentru fiecare bărbat care urmează cursurile post-liceale se numără şase femei înscrise. Progresele sunt uimitoare faţă de acum câţiva ani, dar există voci care contestă faptul că această investiţie masivă în educaţie a dus şi la integrarea femeilor în câmpul muncii. ţara cu cel mai neprimitor sistem de educaţie pentru femei este Ciad, unde se înscriu în învăţământul superior de trei ori mai mulţi bărbaţi decât femei.
Cel mai bun loc pentru un trai îndelungat – Japonia
Femeile din Japonia au cea mai mare speranţă de viaţă (87 ani), supravieţuindu-le bărbaţilor în medie cu şapte ani. La polul opus se află Regatul Lesotho, din sudul Africii, unde femeile trăiesc în medie până la numai 48 ani (cu doi ani mai puţin decât bărbaţii). Cea mai mică diferenţă dintre femei şi bărbaţi din întreaga Uniune Europeană se înregistrează în Marea Britanie, unde speranţa de viaţă în cazul femeilor atinge 82 ani, iar în cazul bărbaţilor – 78 ani.
Cele mai bune condiţii pentru sportive – Statele Unite ale Americii
Din cele mai bine plătite zece sportive în anul 2011, la nivel global, cinci sunt din Statele Unite ale Americii. La sfârşitul clasamentului se află Arabia Saudită, care nu a trimis niciodată o femeie reprezentant la Jocurile Olimpice. Mai mult de atât, în această ţară, fetelor le este interzis să practice orice activităţi sportive în şcolile de stat.
Olanda a reusit sa reduca foarte mult decalajul dintre femei si barbati la nivel de sanatate, educatie, economie si politica. De asemenea, statul olandez ofera o multime de beneficii mamelor, printre care asistenta in timpul maternitatii.
Germania este printre tarile care ofera cele mai bune conditii de trai pentru femei. A obtinut 9,2 din 10 la capitolul “progres/dezvoltare persoana si profesionala”, 8,2 la “drepturile omului” si doar 7,6 la “egalitatea de gen”.