8 strategii ca să reduci anxietatea examenelor
10 minute • Luana Musi • 01 februarie 2020
Nu știu cum reacționezi tu la examene, dar îți pot spune ce am mai pățit eu. În anul 2 de facultate, mai exact pe primul semestru am avut primul examen din viața mea la Drept Penal. Eu, ”penalistă” convinsă, știam materia ca pe Tatăl Nostru (sau așa credeam eu), pentru că domn profesor mă asculta la fiecare seminar și practic trebuia să învăț (și chiar e materia mea favorită!). Mereu îl completam la seminar, dădeam orice test cu entuziasm. Așadar, la examen m-am dus destul de calmă și materia am repetat-o în maxim 3 zile, pentru că nu prea aveam ce să mai repet. Dar… cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, când am ajuns la examen și au început să intre pe bandă rulantă în sală toți profesorii de Penal și de Procedură Penală, am înghețat. Și nu pentru că aveam de gând să copiez (aș fi fost chiar tâmpă să mă gândesc la asta, când sala era oricum saturată de procurori, judecători și avocați), dar simțeam o presiune.
Și uite așa am reușit să mă blochez rău. Rău de tot. Auzeam în fundal într-un mod distorsionat cum domn profesor spunea că dacă ne mișcăm în bancă, ne dă afară. Eu sincer nici nu mai respiram, mișcatul nici nu-mi mai trecea prin cap. Am stat blocată vreo 15 minute, cu foaia în față, de zici ca aveam traume din război. Toată materia mi-era varză-n cap și simțeam o mânie pentru mine, pentru reacția asta. Voiam din tot sufletul să scriu. Long story short, mi-am revenit după un sfert de oră și ușor, ușor am reușit să rezolv grilele. Am luat chiar 10.
De atunci mi-am jurat că nu mă mai las să simt așa intens vreun examen, fie el și de admitere în profesie. Așa că am început să am niște tehnici, dacă le pot spune așa. Și aș vrea să ți le împărtășesc și ție, cine știe, poate și tu ai Vietnam flashbacks de la alte examene, când te-ai blocat sau ai uitat toată materia, deși puteai să juri că ai învățat calumea. Rămâne la latitudinea ta să alegi ce ți se potrivește, pentru că suntem indivizi diferiți și recomandările se iau mereu cu un strop de sare.
1. Un stil de viață sănătos
Puțină mișcare nu strică, iar mâncarea din sesiune știm toți că nu e cea mai bună. Să fim serioși, când ai de învățat 200 de pagini pentru o materie, numai de gătit nu îți mai arde. Dar poți să folosești ora aia în care gătești drept recompensa ta de relaxare. Eu mă relaxez când gătesc. Și dacă totuși chiar nu vrei și nu vrei să stai în bucătărie, salatele se fac ușor (mai ales dacă îți cumperi salată la pungă), iar un somon la cuptor nu îți ia mai mult de 30 de minute din timp.
La modul serios, minim 2 ore pe zi trebuie să ți le faci cadou. Înțeleg că e sesiune, dar corpul tău va fi cu tine și după ce trec examenele și nu vrei să strângi tot tu mizeria care rămâne.
Și nu uita de somn. În povestea de la începutul articolului, draga de mine neglijase rău somnul. Mergeam pe rețeta: 4 ore de somn îmi ajung, că doar sunt tânără. Dar corpul meu poate e mai bătrân decât îmi imaginez și are nevoie de 6 ore de somn, în loc de acele umile 4 ore. Plus că dacă încerci să compensezi cu alte substanțe, cum ar fi energizantele sau cafeaua, doar îți mărești tensiunea pe moment, oboseala nu dispare… poate doar vreo 2 ore nu o mai simți, că după o să cadă pe tine mai rău ca restanța.
2. Învață cu cap
Învățatul ăsta se face și el cu cap. Degeaba îți pui cursul lângă tine și nu te miști toată ziua de la birou, dacă citești 10 minute, dar stai 40 pe net. Nu merge așa. Și nici nu funcționează pentru toată lumea ideea asta cu ”Învăț doar în sesiune”. Mai mult de 5 zile clar nu ai între examene și s-ar putea ca de panică să fie oricum inutile. Nu vrei să treci prin asta, crede-mă. Eu am galopat în fiecare sesiune prin materia de Civil (pentru că da, oricât citesc în timpul semestrului, tot nu reușesc să mă pun la punct), de am simțit că e interminabilă. Și în fața grilelor nu am dat mereu cel mai bun randament.
Cel mai bun plan e ăsta: înveți pentru aproximativ 40 de minute (hai 30 dacă ai atenția scurtă) și iei pauză 10 minute (maxim! nu încerca să furi la cântar!). Mai folosește și schițe, markere colorate, fă-ți un rezumat, eventual notează în agendă de unde până unde ai de învățat… și ar trebui să ai o sesiune cât de cât ok.
Și dacă nimic nu merge, inventează bancuri! Eu așa fac. Sau inventez versuri, ori vreo glumă ciudată. Și uite așa îmi amintesc instant informația. Hei, nu spune nimeni că trebuie să folosești mereu tehnici tradiționale. Creativitatea e cheia!
3. Ce să faci la fața locului?!
În primul rând, mergi din timp la facultate, ca să nu te încarci cu mai mult stres atunci când nu găsești sala de examen (eu am pățit asta la admitere… oribil!). Dar nu intra în sală cu 5 ani înainte, nu de alta, dar mereu vor fi acolo acei colegi extrem de anxioși, care îți pun 100 de întrebări și transpiră incontrolabil. Mai bine stai deoparte de reacțiile lor, pentru că riști să te panichezi foarte tare.
Eventual ia și un ceas cu tine, ca să fie acolo atunci când te ia panica. Ceasul e minunat mai ales la examen pentru că neavând telefonul la tine, e super important să vezi cât timp mai ai pentru a trata subiectele.
4. Tonul face muzica sau în cazul ăsta: atitudinea e cheia
Mergi în fața oglinzii și vorbește cu tine timp de 2 minute. Hai, repetă după mine: ”Sunt cel mai bun, e ca și cum am luat deja examenul. E doar un test, nu îmi este frică de el. Poate nu o să iau 10, dar de luat îl iau. Nu îmi este frică!!!”
În plus, pregătește-ți o recompensă: de exemplu, eu mi-am propus ca după examene să merg la film. A apărut ”The Grudge” și sunt o mare fană încă de când eram mică. Așa că asta e recompensa mea, ca să mă motivez să învăț și pentru celelalte 4 examene rămase. 😊
5. Elimină negativismul din viața ta
La modul cel mai serios, tu îți controlezi gândurile. Nu te abate de la ce ai de făcut cu 100 de gânduri negative. O să fie bine. Desigur, dacă și lucrezi, o să fie excelent. Nu poți controla cum o să îți corecteze profesorul examenul, dar poți controla cum te simți la examen și ce randament dai.
Sfat: Eu pe drumul spre examen ascult muzică. Mă ajută enorm. Ajung în sala de examen chiar cu zâmbetul pe buze. Înainte nu făceam asta și eram extrem de agitată.
6. Strategii pentru examen
Există multe moduri pentru a ”trișa” la examene. Doar că nu trișezi cu adevărat, ci doar îți ușurezi munca.
– Scrie orice informație pe care te temi că o vei uita imediat cum primești foaia de examen. Folosește o ciornă pentru asta.
– Citește toate cerințele examenului, pentru a estima cât durează rezolvarea pentru fiecare întrebare. Și eventual începe cu cele mai ușoare, ca să ai mai mult timp pentru cele mai grele
– Citește cu atenție textul grilelor: creierul nostru e făcut să funcționeze pe sărite, de aceea poți înțelege multe cuvinte chiar dacă au ordinea literelor inversată.
– Ia pauze. 30 de secunde uită-te pe pereți sau întinde-ți degetele. Respiră adânc și cu toată forța mergi înainte!
– Dacă ai anxietate: nu îi da importanță! Ignoră ce simți, fii mai cinic. Știu, e greu, dar dacă dai apă la moară doar înrăutățești lucrurile. Mai mult, ia din timp niște suplimente de Magneziu și Zinc, fac minuni.
– Dacă ai un atac de panică sau o anxietate incontrolabilă: concentrează-te pe altceva. Mai știi povestea de la începutul articolului? Eu m-am concentrat pe font-ul folosit de profesor la scrierea subiectelor. Nu credeam că Arial-ul poate fi atât de interesant.
– Nu te uita neapărat în foaia colegilor (deși oricum nu ar trebui să o faci). Nu de alta, dar nu înseamnă că ei știu mai bine decât tine și e posibil să te râzgândești și să schimbi un răspuns care ar fi fost corect.
7. Datele problemei contează
Asigură-te că examenul se dă în facultatea ta, cine știe, poate vei avea o surpriză și te trezești că de fapt se dă în altă parte (cum era examenul la Medicină Legală care se dădea în Institut). Asigură-te în general că te-ai interesat bine în legătură cu orice aspect legat de examen.
Întreabă-ți colegii dacă știu de pe ce carte trebuie să înveți sau dacă examenul va fi grilă sau sinteză. Eventual, scrie-i profesorului și întreabă-l dacă ai puncte bonus pentru activitatea ta din seminar (măcar dormi mai bine).
Orice informație e utilă. E mai bine să cunoști toate datele problemei.
8. Utilizează moduri pentru reducerea stresului/anxietății
Fă ceva care să te relaxeze. Poate te ajută yoga, poate îți place să citești, poate cafeaua te agită (așa că renunță la ea!), poate plimbările în parc te calmează. Fă orice te distrage. Și dacă nici asta nu merge, cere ajutor specializat. Nu e o rușine să recunoști că sunt și zile în care nu ai lucrurile sub control. Suntem oameni. Câteodată avem nevoie de ajutor din exterior.
În fine, ce vreau eu să spun este să ai grijă de tine. E doar o sesiune. Vei avea de dat examene toată viața. Nu mereu le vei da cu pixul pe foaie, dar viața va avea grijă să te verifice în fiecare zi. Important e să ai o atitudine bună și să realizezi că până și cele mai grele zile au un sfârșit. Iar după un somn bun vine o nouă zi, o nouă speranță ca ceva bun să se întâmple. Timpul rezolvă tot. Dă-ți timp. Și răbdare. 🙂
Bonus: Nu te suprasolicita în sesiune. Chiar dacă suntem canalizați pe hit & run și îngrășatul porcului în Ajun, gândește-te la sesiune ca la un stil de viață pe care să îl adopți și după ce termini facultatea și intri în câmpul muncii. Te vezi muncind 16 ore pe zi cu 8 cafele? Bănuiesc că nu. Merge și o tură de episoade-binge pe Netflix în sesiune, să știi.