283677 0

ABC-ul psihopatului de succes

5 minute • Cristina Dutescu • 04 septembrie 2018


ABC-ul psihopatului de succes – unul dintre titlurile care mi-au atras atenția când mă plimbam liniștită printre rafturile de la Cărturești. Stârnindu-mi curiozitatea, nu stau prea mult pe gânduri și mi-o însușesc (evident după ce am achitat-o 😀 ). Mi se spune, de către o persoană dragă mie, că n-am să aflu lucruri străine, căci am deja abc-ul învățat. Hm. Pusă și mai tare pe gânduri, decid să încep lectura de îndată, însă nu înainte de a știi câte ceva despre autori.
Dr. Kevin Dutton  – psiholog, cercetător la Departamentul de Psihologie Experimentală – Universitatea Oxford.
Andy McNab – fost luptător în Special Air Service (SAS) decorat cu cele mai înalte distincții militare ale Armatei Britanice.
Așadar, o carte bazată pe experiențe proprii și situații limită menite să releve personalitatea umană și modul în care ne putem cunoaște și ne putem controla, devenind o versiune a noastră mai bună.
Structură – 10 capitole presărate cu teste care să scoată la suprafață psihopatul din noi, precum și să ne dăm seama cărei categorii aparținem.
Dificultate –ușor spre mediu – prin raportare la faptul că, deși cele 403 pagini pot fi parcurse într-un weekend, este o carte pe care trebuie să o asimilezi, uneori chiar revenind asupra unor pasaje pentru a te putea analiza și descoperi.
Preț – 36.90 lei, însă există site-uri de unde o puteți achiziționa la un preț mai redus.
Ce găsim în cele 10 capitole?

  • Informații științifice de nișă, foarte recente, din laboratoarele de psihologie de top din toată lumea;
  • Teste de personalitate distractive;
  • Sfaturi de tip capă și spadă.

Practic, cartea este centrată în jurul ideii că în fiecare dintre noi zace un psihopat. Totul este să-l descoperim, să ni-l asumăm, să-l înțelegem și să-l folosim în dobândirea succesului.
O să fiți tentați să contraziceți această teorie și să o excludeți din start, dar pe parcursul lecturii o să începeți să vă împrieteniți cu acest gând.
De ce mi-a plăcut?
Simplu. Cartea asta spune lucrurilor pe nume. Pentru că într-o societate a „împachetatului frumos”, uităm să ne descoperim pe noi înșine și să fim originali, în detrimentului creării unor aparențe care să fie plăcute celui care ne privește. Pentru că am devenit sensibili și prețioși și ne place să rămânem în zona noastră de confort, fără să ne asumăm eșecul și evitând succesul. Pentru că toți ne credem minunați, perfecți, puternici și zmei, dar ne este teamă să deschidem cutia Pandorei, să vorbim despre slăbiciuni și defecte și să ne acceptăm așa cum suntem. Pentru că e mai simplu să scoatem paiul din ochiul celuilalt decât să vedem bârna dintr-al nostru.
Pentru că atunci când auzim cuvântul „psihopat” ne gandim automat la oameni ca Ted Bundy sau Hannibal Lecter, dar câți dintre noi, însă, asociem acest cuvânt și cu chirurgi geniali, avocați faimoși, agenți secreți fermecători sau soldați superșmecheri din forțele speciale?
Parcurgând cartea vei afla că,  psihopatul se referă la o clasă precisă de indivizi care prezintă un subset de trăsături de personalitate printre care se numără: lipsa de scrupule, lipsa fricii, impulsivitatea, încrederea în sine, concentrarea, calmul în situații dificile, intransigența mentală, empatia diminuată, lipsa conștiinței, șarmul, charisma. Așa-i că, la sfârșitul enumerării, te-ai trezit analizând câte dintre aceste trăsături deții? Dar, nu te îngrijora. Vei afla că există psihopați buni și psihopați răi, psihopați funcționali și de succes, iar ceea ce vei dori să faci până la finalul lecturii, va fi să descoperi psihopatul bun din tine și să înveți să-l folosești pentru a-ți atinge obiectivele.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
Faptul că e o carte vie care îți pune în funcțiune roțitele, care te scoate din letargie și din așteptarea momentului perfect. Te determină să vrei mai mult de la propria-ți persoană, fără să mai amâni. Pentru că deși de fiecare dată când amânăm, ne relaxăm temporar, în realitate ne sabotăm. Ne punem bețe în roate luând decizii care afectează performanța, în loc să o îmbunătățească. De pildă, am descoperit că cele mai frecvente motive ale amânării sunt: 1. să mergi la medic; 2. să-ți suni rudele și prietenii; 3. să-ți plătești facturile; 4. să răspunzi la e-mailuri; 5. să te apuci să ții regim; 6. să pleci la timp; 7. să fii în formă; 8. să spui adevărul; 9. să-ți ceri scuze; 10. să spui „te iubesc”; 11. să începi o nouă afacere; 12. să-ți cauți o nouă slujbă; 13. să-ți pui rufele la spălat; 14. să speli vasele; 15. să ceri o favoare; 16. să te lași de fumat; 17. să te căsătorești; 18. să te duci la cumpărături; 19. să duci gunoiul; 20. să pui capăt unei relații.  Am bifat 5/20.
Dar tu, te regăsești în vreunul dintre ele? Dacă da și, ți-am stârnit curiozitatea, află că la pagina 135 a cărții te va așteapta un test în acest sens.
Așa că, data viitoare când îți vine să amâni, amână o clipă momentul în care amâni, pentru a-ți oferi cea mai bună șansă de a trece de linia ta de finish în postura de câștigător.
Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *