8

1,2,3.. 8 abilități pe care orice copil trebuie să și le însușească!:)

4 minute • Andreea Codirla • 27 martie 2018


Haideți să ne gândim la ceea ce am reușit să învățăm până acum.
Da, privește retrospectiv și spune-mi cât la suta din ceea ce ai învățat în timpul școlii aplici efectiv astăzi. Majoritatea competențelor și abilităților pe care un job le “solicită” nu au fost nici pe departe predate la școală, ci deprinse, cel mai adesea, de pe diverse site-uri sau de la cunoștințe cu o experiență, relativă sau nu, în domeniu. Sau poate au rezultat dintr-o adaptare a unor caracteristici văzute în familie.
Ceea ce vreau să nuanțez este faptul că nu toate proiectele și prezentările pe care le avem de facut au sau vor avea o corelație directă cu drumul pe care îl vom urma.

Adevărul e sistematizat: în general, educația nu joacă decât un rol secundar în a determina ceea ce o persoană este astăzi.

Nu dispunem de un sistem educațional care să ne contureze calitățile necesare pentru a reuși să ne dezvoltăm în ceea ce privește antreprenoriatului.
Totuși, iată 8 abilități antreprenoriale pe care ar trebui să și le însușească orice copil:

  • Rezistența

Numeroși antreprenori se confruntă zilnic cu respingerea. Rezistența, dublată de capacitatea de a depăși obstacolele din trecut, constituie o parte importantă a formării multor lideri. Ajutați-vă copiii să înțeleagă că un eșec nu este sinonim cu sfârșitul lumii. Încurajați-i să-și împărtășească sentimentele și să îmbrățișeze valoarea perseverenței.

  • Inovație și creativitate

Ne aflăm într-o permanentă evoluție a societății și a tehnologiei, într-un progres fără limite. Este mai important ca oricând să-i învățăm pe cei mici să fie creativi și inovativi, să se adapteze întotdeauna ușor la schimbările ce pot interveni. Ajutați-i pe copii să gândească în afara tiparelor, outside the box, cum auzim adesea. Oferindu-le libertatea de a-și crea propriile jocuri, propriile povestiri îi poate ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare.

  • Hărnicia

Cei mai de succes antreprenori lucrează, de cele mai multe ori, în tranșe. Nu se tem de muncă, pentru că au înțeles că numai în acest fel afacerile lor vor înflori. Copiii trebuie să înțeleagă valoarea, importanța muncii: dați-le responsabilități importante, dar nu doar pentru a-i ține ocupați.  

  • Curiozitatea

Ce îi reunește pe Steve Jobs, Bill Gates și Elon Musk? Curiozitatea. Fiecare a încercat să găsească o alternativă mai bună a status quo-ului, sau, pur și simplu, să-și dea seama cum să îmbunătățească sistemele existente. Încurajați-i pe copii să exploreze noi hobby-uri și să descopere cât de plăcut poate fi cititul.

  • Încrederea în sine

Înainte de toate, antreprenoriatul necesită încredere în capacitatea de a reuși pe cont propriu. Pentru a se simți confortabil în momentul asumării unor riscuri, copiii trebuie să aibă încredere în forțele proprii de la o vârstă fragedă. Nu-i faceți să se simtă vinovați când nu reușesc, ci motivați-i pentru a putea continua.

  • Empatia

Sunt puțini oameni care vor accepta să lucreze pentru un antreprenor egoist. Dezvoltarea empatiei față de cei din jur îl va influența pozitiv pe copil în ceea ce privește colaborarea cu ceilalți. Învățați-i să descopere tot ceea ce e mai bun în oameni!

  • Optimismul

O perspectivă optimistă dă multor antreprenori speranța că viziunile lor vor deveni realitate. Inspirați optimismul copiilor prin relatarea acestora a unor povești de succes. Odată ce vârsta le va permite, luați-i evenimente pentru a putea descoperi persoane care au depășit adversitatea.

  • Generozitatea

Înțelegerea valorii generozității va contribui la dezvoltarea unor antreprenori conștienți de tot ceea ce se petrece în jurul lor. Un bun exemplu este reprezentat de voluntariatul în cadrul organizațiilor cu scopuri caritabile. Încurajați-vă copiii să îi ajute pe cei aflați în dificultate. Antreprenorii trebuie să-și dorească să facă o lume mai buna pentru toți, nu doar pentru ei înșiși.
 

Aceste opt abilități stimulează, pe tot parcursul vieții, un proces de învățare și o permanentă interacționare cu ceilalți. Sunt printre cele mai importante abilități pe care oamenii le pot dezvolta la orice vârstă și care pot influența societatea într-o manieră pozitivă. Oferiți-le copiilor o fundație solidă și vor reuși să realizeze orice, chiar și într-o lume în plină schimbare.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *