95159158 fakenews

Cum se incearca abordarea problemei stirilor false pe internet

3 minute • Redactia • 03 iulie 2017


Ce sunt știrile false?

Știrile false sunt informații care nu sunt adevărate, dar sunt publicate sub forma de știri autentice. Acestea se încadrează, în general, în două categorii: știri false inventate în mod deliberat, și stiri care ar putea fi adevărate, dar sunt inexacte.

Fenomenul

Dar de ce știrile falsificate devin un astfel de fenomen atunci când tactica de a răspândi informația părtinitoare sau înșelătoare pentru câștigul politic nu este nimic nou?

Este propagandă – un instrument care a fost folosit în politică de ani de zile. Răspunsul este simplu: internetul. Social media oferă o platformă pentru difuzarea gratuită și, în mare măsură, nereglementată, răspândită pe scară largă a știrilor false. Mai mult, permite creatorilor de conținut să genereze venituri din publicitatea care este, fără îndoială, cel mai mare motivator pentru distribuirea acestuia.

Soluția? 

Deci, ce se poate face pentru a rezolva problema?

Facebook a implementat noi măsuri pentru a reduce răspândirea știrilor false. Compania și-a modificat algoritmii pentru a reduce cantitatea de informații false pe care utilizatorii le văd în fluxurile de știri și pentru a urmări și suspenda conturile false. De asemenea, a furnizat îndrumări utilizatorilor privind găsirea de știri false. Această îndrumare este afișată acum pe Facebook și a fost publicată și în ziarele naționale.

În mod similar, Google a anunțat luna trecută că a lansat eticheta „Fact Check” (care a fost disponibilă anterior în Google News) pentru rezultatele căutării. Aceasta funcționează utilizând un algoritm pentru a determina dacă site-urile au autoritate, mai degrabă decât să verifice dacă știrile sunt adevărate. Informații cum ar fi: afirmația făcută de o anumită pagină sau de un anumit site; cine face revendicarea și  veridicitatea revendicării respective sunt afișate într-un fragment mic sub rezultatul căutării.

Ambele companii finanțează, de asemenea, o inițiativă condusă de Full Fact și First Draft, două organizații de verificare a faptelor, pentru a proteja alegerile generale din Regatul Unit de știri false. Ca parte a inițiativei, experții profesioniști, economiștii și statisticienii, asistați de companii de software, lucrează pentru a identifica și avertiza birourile de știri din mass-media de știrile false în circulație, astfel încât acestea să poată fi discreditate.

Sfârșitul știrilor false?

În Germania, au fost făcute apeluri pentru amânarea unor amenzi mari împotriva rețelelor de social media atunci când aceștia nu reușesc să controleze rapoartele false, unii editori crezând că platformele online sunt în cele din urmă responsabile de ceea ce este publicat pe ele. Alții au adoptat o poziție mai puțin draconică, argumentând că platformele sociale ar trebui să fie nevoite să împărtășească date despre tendințele și obiceiurile online pentru a permite cercetătorilor să înțeleagă modul în care informațiile false sunt răspândite online și, prin urmare, să identifice soluțiile.

Sursa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *