Acorduri anticoncurentiale. Abuz de pozitie dominanta. Farma.
3 minute • Adelina Voicu • 09 aprilie 2017
Autoritatea de concurență și piețe din Marea Britanie susține că între Actavis UK și Concordia au avut loc acorduri anticoncurențiale pentru tabletele de hidrocortizon.
- Rezumat: În data de 3 martie 2017 Autoritatea de concurență și piețe (CMA) a emis o comunicare ce vizează societățile Actavis UK și Concordia, prin care se susține că acestea au încălcat legea concurenței în perioada situată între ianuarie 2013 și iunie 2016, intrând în acorduri anticoncurențiale, astfel încât Actavis restricționa accesul pe piață în ceea ce privește Concordia pentru tabletele de hidrocortizon concurente ale acesteia din urmă. Comunicarea, de asemenea, prevede că Actavis a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea Concordia să amâne intrarea pe piață, pe calea acestor acorduri.
În urma înțelegerilor, Actavis a furnizat Concordia propriile sale tablete de 10 mg de hidrocortizon la un preț foarte scăzut în scopul de a fi revândute de către aceasta din urmă. Pe cale de consecință, acest fapt a permis Actavis să rămână singurul furnizor de tablete din Marea Britanie și să prelungească prețurile ridicate practicate pe piață, perioadă de timp în care costul Serviciului Național de Sănătate (NHS) pentru achiziționarea medicamentelor a crescut de la 49 lire sterline la 88 lire sterline pe ambalaj.
NHS a fost prejudiciat prin aceea că nu a beneficiat de scăderea prețului care ar fi rezultat dintr-o adevărată competiție din partea întreprinderii Concordia, care a obținut autorizație de introducere pe piață a tabletelor de 10 mg de hidrocortizon și care ar fi fost primul potențial concurent al Actavis.
Ofițerul responsabil din partea CMA a afirmat că acordurile anticoncurențiale în cauză pot costa NHS prin faptul că este denaturată concurența și nu se mai realizează reducerea costului medicamentelor necesare pentru salvarea vieții, cum sunt tablete de hidrocortizon și totodată, susține că înțelegrile din acest caz au fost destinate să păstreze Actavis ca furnizor unic și într-o poziție ce urmează să dicteze și să prelungească prețurile ridicate.
În decembrie 2016, printr-o investigație separată derulată de Autoritatea de concurență și piețe, Actavis a fost acuzat de practicarea unor prețuri excesive față de NHS, ca urmare a unei creșteri de preț de 12.000% pe parcursul mai multor ani. Situația respectivă a avut loc după ce Actavis a introdus versiunea inovativă a medicamentului, ceea ce înseamnă că medicamentul a devenit apoi generic, adică nu mai era supus reglementării prețurilor.
Autoritatea de Concurență și piețe a fost foarte activă în sectorul farmaceutic. În februarie 2016, CMA amendat o serie de companii farmaceutice cu un total de 45 de milioane lire sterline pentru acordurile anticoncurențiale și comportamentul în legătură cu furnizarea de medicamentului antidepresiv Paroxetină, iar în decembrie 2016 CMA a amendat Pfizer și Flynn Pharma cu aproape 90 de milioane lire sterline pentru practicarea unor prețuri excesive față de Serviciul Național de Sănătate pentru un medicament anti-epilepsie. Există, de asemenea, alte două investigații în curs de desfășurare în sectorul farmaceutic.
Sursa: LEXOLOGY