Acordul de confidentialitate 1

Acordurile de confidențialitate – așteptări vs realitate

8 minute • Bianca Moga • 06 decembrie 2018


Ce sunt acordurile de confidențialitate?

Acordurile de confidențialitate (NDA – non-disclosure agreements) sunt acte juridice utilizate de persoane fizice sau juridice care doresc să protejeze informațiile sensibile, tehnice sau cu caracter privat, de a fi divulgate public sau de a fi folosite de o altă parte cu care intră în afaceri.

Acest lucru poate suna destul de simplu, dar dacă ești o persoană care caută să cerceteze informații despre NDA-uri, s-ar putea să te pierdeți în necunoscut. Studiile de caz, poveștile personale și opiniile experților cu privire la existența unui document util sunt peste tot pe internet. În mod evident, s-ar putea să nu poți distinge ideile realiste de cele ideale.

Oferă acordurile de confidențialitate o protecție 100%?

Idealul nr. 1: Acordurile de confidențialitate oferă o protecție sigură împotriva divulgării de informații.

Mai presus de toate, scopul unei NDA este asigurarea unei protecții stricte a informațiilor sensibile și confidențiale. Acest lucru se face prin prezentarea unui acord obligatoriu din punct de vedere juridic care prevede că cealaltă parte nu va compromite confidențialitatea informațiilor și nici nu o va însuși în mod greșit pentru propriul câștig.

Realitatea: Este imposibil să controlezi oamenii cu o foaie de hârtie.

Ca și în cazul tuturor contractelor cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, partea care semnează contractul este obligată să respecte termenii stabiliți. Cu alte cuvinte, indiferent dacă este foarte bine redactat sau persuasiv, acordul de confidențialitate nu poate opri pe nimeni de la compromiterea informațiilor. Dacă cineva își dorește să-ți folosească informațiile în scopuri proprii, niciun mecanism – obligatoriu din punct de vedere juridic sau altfel – nu le va împiedica acțiunile.

Așadar, acordurile de confidențialitate pot acționa ca un puternic factor de descurajare pentru orice potențiali „trădători” și pot fi un mecanism care să-i informeze și să-i avertizeze pe toți cei care ar putea să îți compromită informația. Sperăm că semnatarul se va gândi de două ori la încălcarea contractului, după ce ia în considerare repercusiunile. Multe încălcări ale informațiilor confidențiale sau sensibile apar atunci când indivizii nu știau nici măcar că au făcut ceva greșit. Astfel, acordurile de confidențialitate, în cea mai mare parte, împiedică divulgarea informațiilor, clarificând ce informații sunt sensibile sau confidențiale, ce acțiuni sau comportament va constitui o încălcare a acestor informații și posibilele consecințe ale unei încălcări.

Ai nevoie de un NDA bine scris!

Un NDA bine scris face diferența între a proteja o idee și a lăsa pe alții să o facă în locul tău. Nu mai aștepta și fă primul pas pentru a te proteja.

Ideea mea e atât de bună încât trebuie musai să fie protejată!

Idealul nr. 2: Ai o idee atât de strălucitoare încât are nevoie de măsuri de siguranță stricte.

Dacă ai o idee “de milioane”, solicitarea unei alte părți de a semna un acord de confidențialitate este un prim pas necesar înainte de a-ți dezvolta relația de afaceri.

Realitatea: Ideea ta s-ar putea să nu aibă nici măcar nevoie de protecție.

Acordurile preventive folosite pentru protejarea ideilor sunt criticate destul de puternic de către un număr considerabil de experți în afaceri. Datorită numărului tot mai mare de persoane și întreprinderi care doresc să rămână rezervate până la semnarea unei NDA, a existat o reacție semnificativă din partea experților care cred că NDA-urile preventive pot fi un semn inerent de neîncredere, pot limita progresul muncii tale și chiar te pot face să pari neexperimentat sau prea amenințător.

Cu toate acestea, să nu confumdăm această situație cu cea în care o persoană nu vrea să semneze un NDA de dragul de a nu-l semna și pentru că vrea să audă ceva din ideea ta. Cine știe, poate chiar o pune în  aplicare.

Dorința de a utiliza un NDA este bazată pe următoarele două ipoteze:

  1. Ideea ta este cu adevărat atât de originală și de nișă încât este sigur că va avea succes;
  2. Alți oameni se vor simți inspirați să-și folosească timpul liber pentru a-ți fura ideea.

Șansele sunt că ideea ta nu este la fel de valoroasă cum îți poți imagina. De fapt, se spune adesea că “ideile nu sunt valoroase dacă nu te determină să și acționezi“, deoarece fără sprijin financiar sau un interes real din partea investitorilor, vor rămâne doar niște idei. Zilnic, un milion de oameni au tot atât de multe idei – și dintre acestea, doar câteva sunt de fapt revoluționare și merită protejate legal.

De unde știi atunci dacă și ar trebui să utilizezi un NDA ? Antreprenorul Martin Zwilling, recomandă ca cheia să fie în “echilibrarea scalei de recompensare a riscurilor“. El subliniază că, pe de o parte, există situații în care un acord de confidențialitate este foarte recomandat. Pe de altă parte, există unele situații în care “potențialul bun depășește cu mult riscul”. Fiecare situație este diferită și, ca atare, este important să se efectueze o evaluare echilibrată a riscurilor și a avantajelor utilizării unui NDA pentru a-ți proteja ideile.

Dacă cineva încalcă acordul de confidențialitate, o rezolv imediat în instanță!

Idealul nr. 3: O încălcare este ușor de rectificat intr-o zi la instanță.

În cazul în care acordul de confidențialitate îți este încălcat, speranța este că poți da în judecată persoana care te-a prejudiciat.

Realitatea: Uneori, justiția este greu de obținut, chiar dacă ai dreptate. Să nu mai spunem că durează mult – undeva la 2-4 ani – timp în care altcineva poate veni chiar cu o idee identică cu a ta.

Una dintre concepțiile greșite despre lege este că a da în judecată pe cineva este un curs natural pe care trebuie să-l urmezi în cazul în care drepturile tale legale sunt încălcate. Cu toate acestea, în ultimele decenii, numărul de cazuri care urmează a fi judecate a scăzut în mod dramatic. Deși acest lucru poate părea dificil de crezut, în anul 2002 doar 2% dintre cazuri au fost judecate în SUA. Cum poate fi explicat acest declin?

O componentă majoră constă în faptul că soluționarea în afara tribunalului (pe cale amiabilă prin intermediul unei tranzacții de exemplu) este adesea mai ideală decât procesul lung și costisitor implicat într-o bătălie în instanță. Din acest motiv, mulți avocați își sfătuiesc clienții să nu se deplaseze în instanță decât dacă sunt încrezători în câștig sau vor neapărat să facă acest demers (pe ideea că murim cu dreptatea în mână).

Când stabilești direcția de acțiune, este important să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Puterea cazului tău
  • Calitatea dovezilor pe care le-ai strâns din încălcare
  • Tipul daunelor pe care dorești să le primești
  • Timpul și banii necesari pentru a acționa în justiție
  • Constrângerile financiare și temporale ale companiei/personale
  • Costurile emoționale
  • Posibilele consecințe pentru imagine cu privire la urmărirea publică a problemei.

Este important să reții că, chiar și cu dovezi ale unui NDA încălcat, nu există nicio garanție că vei primi daunele pe care crezi că le merită compania ta. Acestea fiind spuse, dovezile unui NDA încălcat îți vor întări cu siguranță cazul și te vor ajuta să obții daune în interiorul sau în afara curții.

Concluzii:

Un acord de confidențialitate poate juca un rol potențial în protejarea informațiilor sensibile și confidențiale ale persoanelor și întreprinderilor care intră într-o nouă relație de afaceri cu o altă parte. Cu protecțiile legale oferite de NDA, acesta poate contribui la protecția acestor informații de la a fi dezvăluite public sau folosite de alții pentru câștigul lor.

De asemenea, ar trebuie să te gândești de două ori înainte să intri în afaceri cu o persoană care se împotrivește cu desăvârșire semnării unui acord de confidențialitate. Până la urmă, dacă suntem toți de bună credință, ar trebui să nu fie probleme, nu?

Cu toate acestea, un acord de confidențialitate, la fel ca orice alt document juridic, nu ar trebui să fie tratat la valoarea care rezultă din sine însuși. Astfel, există o serie de considerente importante care trebuie luate în considerare înainte de redactarea documentului. Revizuirea punctelor de mai sus îți va permite să dezvolți o înțelegere mai nuanțată, critică a acordurilor care să te ajute cu următoarea ocazie să îți păstrezi informațiile confidențiale, confidențiale.

Aruncă un ochi și aici.


Ai nevoie de ajutor în scrierea unui acord de confidențialitate corect? Apelează la noi!

Consultanta juridica online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *