large 2

Adevăr sau provocare? Despre asociațiile de studenți

4 minute • Cristina Cucoanis • 16 octombrie 2017


 
Există oameni care se bucură pentru o reuşită şi oameni care doresc să-şi încununeze reuşita cu multe altele. Oricare ar fi motivul care te-a călăuzit către Drept, întrebarea mea este: „Te opreşti aici?”
Facultatea de Drept este, fără echivoc, pentru cei care dau dovadă de o pasiune neastâmpărată în ceea ce vor să facă, de o curiozitate care alimentează excelenţa şi, desigur, sunt îndrăgostiţi de arta juridică.
Cum timpul personal este extrem de preţios, am auzit de câteva ori întrebarea „Cu ce te ajută să fii într-o asociaţie de studenţi?” de la diverşi oameni care se tem ca nu cumva activitatea lor într-o asociaţie să le îngrădească timpul de învăţat sau pe cel liber. Prin urmare, avantajele completării experienţei din facultate cu cea a unei asociaţii vor alcătui răspunsul la întrebare.
În primul rând, aceasta dezvăluie o nouă perspectivă a domeniului ales, constituind un deosebit instrument de ghidare atât în viaţa de student, cât şi în viitoarea profesie. În general, pentru a face parte dintr-o asociaţie trebuie să depăşeşti câteva probe eliminatorii, de obicei punându-se accent pe CV şi pe interviu. Aceşti primi paşi te îndeamnă să-ți cunoști calităţile, să le argumentezi, pentru ca apoi să le demonstrezi, oferind o primă imagine asupra importanţei modului de a te recomanda cu scopul de a-l convinge pe cel din faţa ta că eşti candidatul ideal. Cuvântul-cheie aici este concurenţa, iar acesta defineşte cu desăvârşire domeniul juridic pe toată întinderea sa. Odată ce depășești această etapă, urmează valorificarea calităţilor şi dobândirea altora noi.
În al doilea rând, un mediu care se alcătuieşte din oameni determinaţi, cu interese şi aspiraţii comune, este acela în care individul se dezvoltă preluând din calităţile pe care le admiră la alţii, punându-şi totodată în valoare şi propriile forţe. Atmosfera concurenţială se metamorfozează într-una de echipă, colegială. Astfel, cele mai importante atuuri pe care membrii le dobândesc îi vor pune în postura de a face faţă cu o mai mare uşurinţă anumitor situaţii în viitor.
Aprofundând ideea de dezvoltare personală, există anumite calităţi pe care le acumulezi lucrând cu oameni care îşi desprind o bucăţică din timpul lor spre a se mobiliza pentru un scop comun. Spre exemplu, pentru a organiza o sesiune de recrutări de noi membri, o conferinţă de interes general pentru studenţii facultăţii, un eveniment dedicat acestora sau obţinerea de locuri pentru practica lor obligatorie, este imperios să se lucreze în echipă, să se colaboreze astfel încât ţinta să nu fie minimumul de efort depus de un membru, ci ducerea la bun sfârşit a obiectivului. Se vorbeşte adesea despre diferenţa dintre un leader şi un şef, şeful impune, pe când leaderul sugerează, un şef se situează mai sus în ierarhie, pe când un leader conduce din mijlocul mulţimii. Pe astfel de calităţi de leadership se construieşte şi funcţionează o asociaţie. De asemenea, se vor ivi situaţii care cer un bun orator, o persoană care să aibă curajul să transmită un mesaj către o mulţime, iar prin activităţile de teambuilding membrii sunt încurajaţi să-şi exprime ideile şi să le susţină, întâmpinând totodată cu uşurinţă păreri critice la adresa expunerii lor.
Relaţiile care se formează între membri pot lua forma unor colaborări frumoase, a unei prietenii de durată, a unora de întrajutorare, având ca fundament respectul şi mândria de a fi parte din procesul permanent de dezvoltare.
Un alt aspect important este că membrii unei asociaţii de studenţi aleg să nu fie indiferenţi, ci să lucreze în favoarea generaţiilor prezente şi viitoare, spre a face mediul juridic exterior accesibil studenţilor.
În final, deosebita experienţă a Dreptului merită alăturată unor oameni entuziaști, plini de ambiţie şi de gânduri măreţe, pe care le materializează prin forţe proprii, oameni care nu văd eşecul ca pe o opţiune şi nici reuşita ca pe un punct de oprire.
Adevărul este că timpul petrecut în cadrul unei asociații studențești își va lăsa amprenta asupra modului în care relaționezi cu oamenii și asupra personalității tale. Provocarea este să te implici și tu.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *