pexels pixabay 247685

Alimente care reduc anxietatea și stresul la birou!

4 minute • Oana Trifan • 06 septembrie 2021


Pandemia ne-a forțat să muncim de acasă și inevitabil să ronțăim pe tot parcursul zilei sau să ne oprim la frigider cu orice ocazie.

Ei bine, pandemia are și un final și munca la birou revine în programul nostru, poate cu mai multe task-uri, cu stresul șefului care e mai aproape de noi, poate noi colegi.

Panică panică panică…

Cum gestionăm revenirea la birou?

Mâncarea nu e dușmanul nostru ci din contră aliatul numărul 1 atunci când vine vorba de activitate psihică intensă, de stres, de anxietate, de stări care ne creează în general un disconfort.

Dacă știm însă ce să mâncăm, unele alimente ne pot asigura starea de calm, liniște, dar și energia de care avem nevoie ca să ne îndeplinim sarcinile.

Pe de altă parte există și alimente care ne accentuează starea de anxietate și de stres și pe care în consecință ar trebui să le evităm.

Iată așadar o listă de alimente permise și interzise pentru a combate starea de anxietate de la birou.

Alimente permise

  1. Fructele și legumele – vitaminele, mineralele, fibrele, zaharurile și antioxidanții din fructe și legume mențin starea de bine.
  2. Alimentele bogate in triptofan – triptofanul se regasește în carnea de curcan, dar și în cea de pui, in soia si in semintele de susan. Totodată triptofanul se găsește în ouă. Studiile au aratat că triptofanul este eficient în reducerea anxietății, acționând precum un relaxant asupra organismului.
  3. Alimente bogate in Omega 3 – acizii grași Omega 3 sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, precum și pentru starea de bine, în general. Noi studii indică o legatură între nivelul de Omega 3 the casino apps și riscul de anxietate și depresie. Alimente bogate în omega 3 sunt: peștele gras precum somonul, tonul sau halibutul, semințe de in ori ulei de măsline.
  4. Alimentele probiotice – alimentele probiotice conțin bacterii benefice pentru tractul gastrointestinal: chefirul, iaurtul, murăturile.
  5. Ciocolată neagră – bogată în polifenoli, în special flavonoide, ciocolata neagră stimulează atenția și reduce nivelul de stres perceput. Evident consumată în cantități moderate și nu zilnic (2 cubulețe la o porție, consumată de 2 ori pe săptămână ne garantează că nu ne sacrificăm nici silueta în detrimentul stării psihice bune).
  6. MIȘCARE – poate cel mai subestimat “aliment” și “medicament” și “antidepresiv”. Nu, nu te vei simți mai obosit dacă faci 30-60 minute mișcare după 8-10-12h de muncă, ci din contră, corpul va elimina serotonină (Serotonina este o substanta chimica produsa in creier si are un rol cheie in reglarea naturala a starii de dispozitie)

Alimente interzise

  1. Cofeină – DA! Exact! Cafeaua, ceaiul negru, Coca-cola, nu ne dau mai multă energie și nici nu se ajută să gestionăm stările de stres și alimentație. Aceste alimente contribuie la accelerarea stărilor de anxietate.
  2. Produse zaharoase – zaharul rafinat actioneaza precum un stimulent pentru creier si organism, de aceea poate declansa sau agrava simptomele anxietatii. Deci din păcate dulciurile și ronțăielile nu sunt aliatul nostru de nădejde în zilele stresante.
  3. Alimente prăjite – acestea sunt greu de digerat, ceea ce inseamna ca organismul depune un efort sporit pentru a le procesa. Anxietatea poate sa apara pe fondul unei digestii ingreunate.
  4. Produsele procesate (biscuiți, prăjituri, stiks-uri, fursecuri)

Concluzie

Dacă jobul tău este unul stresant, care îți produce stări de anxietate, învață să alegi alimente care să contribuie la reducerea acestor stări, în detrimentul celor care accelerează anxietatea.

Alegerea corectă a alimentelor, alături de consumul de apă și de mișcarea regulată îți pot garanta starea de bine!


Oana Trifan este absolventă a Facultății de Drept, antrenor personal și tehnician nutriționist. Îi poți găsi profilul aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *