prescriptie fiscala

Știai că amenzile fiscale se prescriu în 5 ani?

1 minut • Redactia • 22 ianuarie 2017


Art. 215 din Codul de procedură fiscală prevede că:

(1) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

 (2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din amenzi contravenţionale.

Așadar, amenzile contravenționale se prescriu la împlinirea termenului de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care ai primit amenda.

De exemplu, dacă ai primit amenda la data de 16 iulie 2016, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2022, termenul de început al prescripției fiind 1 ianuarie 2017.

Atenție! Dacă ești notificat în scris să plătești amenda, atunci cursul prescripției se întrerupe, iar termenul de prescripție de 5 ani se calculează de la data ultimei notificări, iar nu de la data aplicării amenzii.

13 răspunsuri

    1. In masura in care nu este niciun caz de intrerupere a prescriptiei (ca v-au mai notificat intre timp sau alte asemenea), sfatul nostu este sa faceti in primul rand o adresa prin care le explicati ca amenzile s-au prescris la aceasta data, pentru ca a trecut deja perioada si, ulterior, sa faceti prin intermediul unui avocat contestatie la executare in instanta.

  1. Buna seara. Va rog sa ma ajutati cun raspuns vi’s a vi’s de acest subiect. Am mai multe amenzi contraventionale, prima find din anul 2006, iar ultima in noiembrie 2018. In anul 2017 mi s-a pus poprire pe cont de cei de la Taxe si Impozite, dar pana in prezent nu au avut ce sa opreasca. As vrea sa stiu ce inseamna “a fi notificat” in cond in care Durectia Taxe si Impozite trimite la inceputul fiecarui an o scrisoare cu datoriile pe care le ai. Multumesc frumos

  2. Buna ziu,am o amenda contraventionala in primarie din anul 2008,am avut nevoie de ceva acte de la primarie in anul 2020 si mi sa spus ca pana nu achit amenda nu mi da nici un document,iam intrebat daca aceasta amenda nu sa prescris tinand cont ca au trecut 12ani si mi sa spus ca aceasta amenda nu se poate prescrie ca este data de mana ceva de geniu nu stiau sa mi ex bine.Intrebarea mea, exista vreo amenda contraventionala prin primarie ce nu se poate prescrie?Multumesc anticipat.

  3. Buna ziua.

    Insa in cazul in care initiez o procedura de anulare a amenzilor(am cateva din 2002, 2003, 2007 – toate luate fiind student, circulam ”cu nasul”) – risc, oare, va rog, a primi munca in folosul comunitatii?

    Administratia financiara locala nu mi le-a prescris, acestea inca imi apar active si as dori a inainta o actiune judiciara pentru a fi eliminate, desigur, daca este posibil.

    Va multumesc pentru timpul acordat si pentru amabilitate.

  4. Buna ziua,
    Insa in cazul in care initiez o procedura de anulare a amenzilor(am cateva din 2002, 2003, 2007 – toate luate fiind student, circulam ”cu nasul”) – risc, oare, va rog, a primi munca in folosul comunitatii?

    Administratia financiara locala nu mi le-a prescris, acestea inca imi apar active si as dori a inainta o actiune judiciara pentru a fi eliminate, desigur, daca este posibil.

    Va multumesc pentru timpul acordat si pentru amabilitate.

  5. Bună ziua. Am câteva amenzi care conform legii sau prescris dar la circa financiară încă figureze cu ele și as dori sa știu cum se face plângerea la instanța de judecată pentru a fi șterse din banca de date a fiscului sector 4. Mulțumesc anticipat

  6. Buna ziua!
    Am nevoie de un sfat intr-o speta si anume :
    In data de 28.04.2021 mi s-a facut poprire pe cont de MFP pentru o amenda data de catre DGFP in anul 2007, in situatia in care eu nu am primit nici o somatie inainte de poprire. Este o amenda pe care eu nu mai am cum sa dovedesc daca am platit-o sau nu , tinand cont de faptul ca au trecut o perioada atat de mare de ani. Pe procesul verbal mi s-a aratat ca am scris ,,nu am obiectiuni ,, si semnez.
    Intrebarea mea este, e posibil ca dupa 14 ani aceste amenzi sa nu fie prescrise si ce este de facut in situatia in care ei deja mi-au luat banii?
    Iar banii mi i-au luat de pe un card de credit fara sa stiu, card care produce dobanzi penalizatoare si comisioane de tranfer foatre mari, in situatia in care eu am card de debit cu sume care acopera sanctiunea.
    Va multumesc!

  7. Am o amenda cotraventionala,din2020,luna a11-a. Am postat opțiunea de vot aleasă,primaria și poliția m-au amendat cu suma 4500 ron ce pot face?

  8. Am o amenda contravențională data la 1.07.2016
    Nu am fost notificata ptr a plăti
    În baza legiiart 215 alin 1 și 2
    Cod procedura fiscala
    Aceasta amenda se prescrie fupa 5 ani
    Dece apare activa la Taxe și impozite sc 1 ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *