Template avocatoo

Asistenta juridica este obligatorie SI in cazul PERSOANELOR JURIDICE

2 minute • Ana-Maria Udriste • 19 octombrie 2016


In data de 11 octombrie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala, in dosarul nr. 2401/1/2016/HP/P a pronuntat decizia nr. 21.

Problema de drept pentru care s-a cerut o dezlegare de catre Curtea de Apel Constanţa– Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie în Dosarul nr.15074/118/2012, a fost urmatoarea:

Dacă în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 90 lit. c) din Codul de procedură penală, în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, asistenţa juridică este obligatorie pentru inculpatul persoană juridică, în raport de dispoziţiile art.187 din Codul penal sau asistenţa juridică este obligatorie numai pentru inculpatul persoană fizică, în raport de dispoziţiile art. 136 alin. (2) şi (3) din Codul penal, ce reglementează pedepsele aplicabile persoanei juridice.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea si a decis urmatoarele:

în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 90 lit. c) din Codul de procedură penală, în cursul procedurii de cameră preliminară şi în cursul judecăţii, în cauzele în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, asistenţa juridică este obligatorie pentru inculpatul persoană juridică, în raport cu dispoziţiile art. 187 din Codul penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *