Asociatiile de state 1

Asociațiile de state

2 minute • Andreea Bisca • 01 octombrie 2017


Aceste asociații de state nu dau naștere unor state noi și se constituie în baza unor tratate internaționale. Tipurile de asociații de state sunt:
Uniunile personale
Statele ce se asociază rămân independente, dar au în comun șeful de stat. Uniunile personale nu duc la crearea unui stat nou, suveranitatea internă și externă a statelor nu este diminuată, iar fiecare stat din uniune își păstrează constituția și autoritățile proprii.
Uniunile reale
State independente se asociază pentru a avea în comun șeful de stat, dar și alte autorități statale. De obicei, această uniune este o formă premergătoare creării unui stat nou.
Confederațiile de state

Confederațiile (a nu se confunda cu federațiile) sunt asociații ale statelor independente în vederea realizării unui scop comun. Aceste forme de asociere nu duc la crearea unui nou stat. Uneori, acestea își pot desemna un organ comun, numit dietă, format din diplomați ai statelor componente, care să gestioneze aceste probleme comune. La baza unei confederații stă un tratat internațional, raporturile dintre statele confederative fiind de drept internațional.

BIBLIOGRAFIE: Instituții Politice, Ștefan Deaconu, Ediția a2-a, Ed. C.H. Beck

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *