WORK 3

Au plecat cu Work & Travel și iată-le experiența de-o vară :)

12 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 04 august 2020


Să pleci cu Work&Travel este, de ce nu, un act de curaj. Și poate chiar un test pe care îl dai cu sine însuți, iar la final îți acorzi tu, de data aceasta, nota, cu pixul roșu pe hârtie. Semnezi, sfios, imediat sub ea, știind că ți-ai depășit limitele.

Ioana a semnat. Și Anca, Andreea, Matthew. Au decis să plece în SUA, iar faptul că au avut această experiență i-au facut să aibă mai mult curaj, chiar încredere că pot realiza mai multe decăt și-ar fi imaginat.

Am fost curioasă să aflu povestea din spate. Și asta deoarece Ioana a fost colega mea timp de 4 ani la Facultatea de Drept a Universității din București. O apreciez pentru decizia ei de a pleca încă din 2017 (a beneficiat de experiență timp de 2 veri) și pentru energia pe care și-o păstra la final de an, în ciuda sesiunilor și a programului istovitor. Acolo i-a intalnit pe ei și îmi povestește cu drag despre prietenia lor și întâlnirile pe care le planuiesc, chiar și după atâta timp. Ceea ce este foarte drăguț 🙂

Ce reprezintă programul Work&Travel?

Pe scurt, este un mod diferit de a-ți petrece vacanța de vară după finalizarea unui an universitar. Alegi să lucrezi în SUA pentru cele 3 luni și, ulterior, vizitezi în detaliu locurile în care ți-ai petrecut tot acest timp.

Cum poți pleca?

Exclusiv printr-o agenție. Așa cum mi-a povestit Ioana, ea a apelat la GTS. Aici puteți regăsi toate detaliile de care ar trebui să tineți cont înainte de a lua această decizie.

Așadar, am discutat cu…

despre… ei.

DE CE-ul, mai întâi

A.T.: Eram în anul 3 la Medicina Generală și aveam nevoie de o schimbare. Voiam sa întâlnesc oameni noi, să îmi perfecționez nivelul de limbă engleză, sa îmi depășesc anumite limite, să călătoresc și nu în ultimul rând, să fiu independentă din punct de vedere financiar.

A.I.: Experienţa mea din America are o istorie mai lungă, drept care motivaţia şi dorinţa mea de a porni în această călătorie a fost mult mai puternică în momentul în care am plecat decât momentul initial care a dat start acestui gând.

Spontan, da

Totul a pornit de la o idee spontană pe care i-am propus-o prietenei mele Andreea, cu care am şi mers ulterior în America. Ideea a venit în toamna anului 2016 şi eram extrem de dornică să gust din această aventură, însă, fiind dependentă financiar de părinţii mei a fost nevoie sa amân un an plecarea pentru că ei nu şi-au dat acordul în primă instanţă.

Deci nevoia de a-mi satisface această dorinţă a fost şi mai mare în vara din 2018, adică anul ce a urmat.

Am vrut să fac asta pentru că am vazut-o drept o experienţă pe care o pot avea doar în perioada asta, fiind o oportunitate prin prisma studenţiei, la o vârstă frumoasă de 22 de ani, dar în acelaşi timp a fost şi nevoia de a le demonstra părinţilor mei care nu m-au susţinut în primă fază că pot face acesta, sunt capabilă şi am toate echipările necesare fizice, cât şi psihice, să mă descurc singură.

De asemenea mi-am dorit ca după o vară de muncă, să câştig câţiva bănuţi care ar fi putut să îmi ofere o oarecare independenţă, bineînţeles, nu în adevăratul sens al cuvântului, pentru că nu poţi face chiar o avere într-o vară de lucrat în State.

În acelaşi timp am avut mereu o dorinţă arzătoare de a descoperi locuri noi, de a călători, de a stabili legături cu oameni noi alături de care sa pot trăi experienţe extraordinare, iar în toată aventura asta, m-am putut bucura de toate acestea la un loc.

M.D.: I got involved in the work and travel program for 2 reasons.

The main reason it would help offset some costs that were being incurred by my mother at that stage in my life and it would have been a great help in that regard. It also would have made me a bit more financially independent in the long run to achieve some things I had set out to for that year and onwards.

New cultures, different persons

Secondly, I wanted the experience of working abroad, regardless of the capacity. I have always heard rave reviews about the Summer Work & Travel Program and decided that I would want to do this, if I’m not working in Jamaica for that summer.

It would be a new and fun way to learn new cultures and meet persons from different cultural backgrounds from all over the world. I also wanted to explore another side of USA other than the usual places I would go to on vacation.

O poartă deschisă către sine

I.C.: Pentru mine, experiența Work and Travel a însemnat o modalitate de a încununa cu succes primul an de facultate, pe care nu l-am resimțit a fi fost pe atât de primitor, plin de reușite sau prietenii pe viață așa cum mi l-am imaginat după examenul de admitere.

Această expriență poate fi o poartă deschisă către sine pentru cei care simt că s-au pierdut, care simt că nu își găsesc locul sau care nu mai știu cine sunt, după primul an de facultate sau după un an cu tumult. În câteva cuvinte, m-am mișcat din dorința de impuls, independență financiară, dorința de a dovedi că pot lucra mult, că am anduranță, ambiție și că pentru prima data pot pleca singură atât de departe.

Câștigul?

A.T.: Oameni pe care i-am întâlnit în timpul acestei experiente au fost câștigul cel mai mare. Am avut șansa de a cunoaște studenți din diferite țări și americani cu diferite background-uri de la care am avut foarte multe de învățat.

O să mă descurc indiferent de situație

Mi-am făcut prieteni pe viață, cu care păstrez legătură și acum și care mi-au devenit a doua familie. În afară de câștigul pe plan uman, s-a petrecut o schimbare și pe plan personal, spiritual și intelectual.

Modul meu de a vedea lumea, de a aborda diverse situații de viata s-a modificat. Am căpătat mai multa încredere în propriile puteri, aptitudini și senzația că o să mă descurc indiferent de situația care o sa îmi iasă în cale..

Nu în ultimul rand, locurile pe care le-am vizitat mi-au rămas întipărite în memorie și le duc dorul, deseori.

A.I.: Pot spune că în urma acestei experienţe am avut de câştigat atât pe teritoriul Americii, cât şi pe teritoriul României.

Familia & partenerul de viață

În America am realizat cât de puternică şi perseverentă pot fi atunci cand îmi propun un anumit ţel, cum oboseala nu mai înseamnă nimic atunci când îmi doresc ceva cu adevărat şi că orice poate deveni posibil dacă imi doresc suficient de mult asta şi muncesc foarte mult pentru a-mi îndeplini scopul.  Am întâlnit oameni care ulterior mi-au devenit prieteni, oameni din diferite colţuri ale lumii care îmi scriu şi mă întreabă ce mai fac şi cum sunt, şi în care văd potenţialul unei legături de lungă durată. În acelaşi timp am realizat ce este cu adevărat important pentru mine şi faptul că am lasat acasă persoane la care ţin foarte mult, m-au făcut să îmi dau seama că familia şi partenerul de viaţă cântăresc ceva mai mult decât tot ce am trăit departe de ei

Asemenea aventuri îţi oferă ocazia să te descoperi independent de persoanele langă care te-ai dezvoltat şi ai crescut până în acel moment, te poţi descoperi pe tine aşa cum nu ai crezut niciodată că poţi fi.

M.D.: I would definitely recommend the Summer Work & Travel Program to everyone who has the opportunity to go on it. It is really fun and exciting. It can groom you as a person, as it did me. I found myself doing things I never normally would back in my home country. It’s a fun experience and despite some of the issues that one might face along the way or on the program (depending on location), the end result is worth it.

Dincolo de Wikipedia

I.C.: Amintiri care prind viață în fotografii în care apar și eu, nu numai pe care le văd pe Wikipedia. Discuții cu colegii de la muncă pe care nu le găsesc atât de vii în statistici despre cum este să fii discriminat in USA, despre cum este să lucrezi de la 15 ani pentru a îți cumpăra pantofii peferați, despre cum este să vezi în fiecare vară, în locul tău natal Santa Cruz studenți din Europa, despre San Francisco, Los Angeles, despre primul drum cu barca, prima drumeție în munți nisipoși, primele petreceri American-pie like, primul paycheck care include și orele extra muncite, primele facturi plătite de mine, cu bănuții mei.

Am sporit încrederea pe care o aveam în mine și, în plus, esențiali au fost oamenii cu care și astăzi am rămas alături, care fac parte din viața mea, cu care vorbesc cel puțin o dată pe lună și de care să mă îngrijorez sau pentru care să mă bucur atunci când fac pași în viață.

Recomandare?

A.T.: Aș recomanda-o oricărei persoane curioase de lumea în care trăiește și care vrea sa afle mai multe atât despre propria persoana, cât și despre un alt mod de viață. 

Completează perfect anii de studenție

Diferențele dintre România și SUA sunt destul de mari în ceea ce privește etica muncii, stilul de viata, cultura, diversitatea, dar există și multe asemănări. Globalizarea și-a făcut treaba. Aș mai recomanda-o oricărei persoane dornice de independență, aventură și distracție care vrea să plece singură sau cu grupul de prieteni. Indiferent de situația în care te afli, va fi o experiență unică care completează perfect anii de studenție.

Testează limitele

A.I.: Recomand tuturor persoanelor care vor să se descopere mai bine pe ele însele, pe cele care vor să îşi testeze limitele (eu am aflat că pot să lucrez la trei job-uri în acelaşi timp), pe cele care sunt însetate de a descoperi locuri noi şi oameni noi. Trebuie să ai în acelaşi timp curajul să accepţi schimbarea care vine la pachet şi să o îmbrăţişezi. Dacă îţi place să călătoreşti, este cu adevarat o şansă unică pe perioda studenţiei, eu am calătorit într-o vară mai mult decât până în momentul în care am luat decizia de a merge în State.

Planning the road ahead

M.D.: I would recommend it to any student at the tertiary level of education. It can really help alleviate some of the costs that can come about with university. It can be used as a means of escape to forget about school and everything back home. Being away from everyone can be relaxing, as you can be alone to think and plan the road ahead, as well as have fun while doing it.

I.C.: Le-aș recomanda această experiență tuturor celor care simt că au făcut puțini pași singuri în afara zonei de confort, care simt că sunt dependenți de deciziile și de prezența cuiva în viața lor, celor care au nevoie să capete mai multă încredere în ei. Pe de altă parte, celor care au parte deja de încredere în forțele proprii, îi îndemn să își acorde acest test și să se arunce într-o expriență culturală, lingvistică și de îmbărbătare pentru viață care să le ofere și alte perspective. Noile drumuri acre se deschid, se deschid prin oamenii pe care îi cunoști și poveștile lor care te pot face fericit pentru alegerile tale sau care îți pot da un imbold să crești sau să ieși din etapa vieții în care nu ai dori să te afli.

Lansez o provocare pentru cei care își doresc să fie multilateral dezvoltați, prietenoși, care își doresc responsabilitate în mâini înainte de vreme și care vor un jurnal plin cu poze și amintiri.

Povestea unei colectivități

Nu este povestea unui om, ci este povestea unei colectivități care se sădește, creste și se eliberează prin diversitatea ei. Este povestea unor studenți care au îndraznit, care au cunoscut, care s-au deschis și care astăzi sunt cu o vară mai bogați și cu o clipă mai înțelepți.


Ai gasit un subiect interesant pe care ti-ar placea sa il abordezi intr-un articol? Hai, pune-te pe scris si trimite-l la contact@avocatoo.ro 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *