cartel

Belgia: amenda de 1.8 milioane de euro pentru un cartel de licitatii

4 minute • Ana-Maria Udriste • 06 iunie 2017


Introducere

Într-o decizie de “intelegere”  (ie. settlement) din 2 mai 2017, Autoritatea Belgiană pentru Concurență (ABC) a dat amenzi totale de 1,8 milioane de euro pentru cinci întreprinderi implicate într-un cartel de licitație în Belgia. Decizia se referă la o licitație publică lansată în 2008 de către Infrabel, operatorul belgian al infrastructurii feroviare. Licitația a fost destinată livrării și instalării la fața locului a echipamentelor de circuite electrice și asistenței tehnice aferente.

Fapte

Contractul a fost atribuit în două etape. În prima etapă, Infrabel a selectat cinci companii și a încheiat un acord-cadru cu fiecare dintre acestea. Au fost încheiate acorduri-cadru cu Siemens, Sécheron, ABB, AEG și Schneider. În a doua etapă, Infrabel a lansat apeluri pentru comenzi specifice. În contextul fiecărui apel, părțile selectate au trebuit să depună oferte care sa nu depășeasca prețul maxim inițial oferit. Întreprinderea care a oferit cel mai bun preț în a doua etapă a primit contractul.

Nu au existat indicații de licitație coluzivă în prima etapă de selecție, deși dosarul s-a referit la contactul dintre anumite părți interesate. Cu toate acestea, atunci când au fost făcute licitații în etapa următoare, s-a dovedit că cei cinci concurenți au convenit în prealabil cu privire la care dintre ei ar fi obținut contractul. Această alocare a fost făcută pe baza preferințelor fiecărei companii și pe baza preferințelor programului Infrabel, care preferau o anumită standardizare pe zonă. Pentru a garanta că întreprinderea selectată ar câștiga efectiv oferta, cele cinci societăți au făcut schimb de prețuri și au convenit că fie întreprinderea selectată își va reduce prețul în comparație cu prețurile oferite de concurenții săi, fie întreprinderile neselectate își vor crește prețurile.

În decizia sa, instanța a notat că comportamentul lui Infrabel a contribuit la coluziunea pietei. Infrabel a făcut astfel piața transparentă și a împărtășit informații sensibile cu companiile în cauză.

Decizie

Existența înțelegerii a fost dezvăluită ABC de către unul dintre participanții la cartel, ABB, care în schimb a primit imunitate deplină de amenda. Siemens și AEG au urmat exemplul și li s-au acordat ambelor reduceri semnificative de amendă ca urmare a solicitărilor de clemență. Reducerea acordată întreprinderii Siemens a fost deosebit de frapantă, deoarece Siemens a fost considerat liderul cartelului (ie. ringleader).

ABC a luat în considerare atât factorii agravanți, cât și factorii atenuatori în calcularea amenzilor. Amenda Siemens a fost majorată datorită rolului său de lider al cartelului.

S-a stabilit că:

 ➡ Un membru al personalului cheie al Siemens a organizat mai multe întâlniri și a facilitat schimbul de informații între diferiții membri ai cartelului;
➡ Siemens a acționat în calitate de moderator în cazul unor conflicte sau discuții privind distribuirea diferitelor proceduri de licitație; și
➡ Siemens a ajutat ocazional la procesul de stabilire a prețurilor.

Rolul lui Infrabel în înțelegere a fost considerat un factor atenuant. ABC a constatat că personalul companiei Infrabel a crescut transparența pieței dincolo de un nivel considerat adecvat în contextul unui proces de licitație publică. În special, Infrabel a avut întrevederi cu cele cinci societăți în care au fost schimbate informații sensibile, inclusiv informații despre:

  • bugete;
  • proiecte existente și viitoare;
  • prețurile oferite de concurenți; și
  • preferințele companiei Infrabel pentru anumiți furnizori.

ABC a stabilit că, prin stabilirea unei întreprinderi care ar obține fiecare cerere de ofertă și prin schimbul și stabilirea prețurilor în consecință, cele cinci societăți în cauză au format o înțelegere cu scopul de a distorsiona și a restrânge concurența pe piața belgiană. Cartelul a durat între cinci și șase ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *