20211103 200424 0000

Blackout în Europa. Adevăr sau minciună?

5 minute • Razvan Barta • 04 noiembrie 2021


,,Ai auzit că e posibil să rămânem fără curent timp de două săptămâni? Îți dai seama câte nenorociri se vor întâmpla? Nu știu unde se îndreaptă lumea asta…”

Probabil mulți dintre voi ați auzit câteva fraze asemănătoare în ultimele zile la prieteni, familie sau poate chiar pe scara blocului. Dacă v-ați pus măcar un semn de întrebare cu privire la acest lucru, înseamnă că citiți acest articol cu mare interes.

Ce este un „blackout”?

Blackout-ul reprezintă o defecțiune de lungă durată a sistemului energetic la nivel european. Pe durata acestei defecțiuni, toate infrastructurile în rețea care depind de o sursă de alimentare ar fi la pământ. Aici ne referim la rețeaua de telefonie, internet, bancomate, sisteme de plată, semafoare ș.a.m.d.
Dacă am menționat rețeaua de telefonie, atunci este important de spus că într-o astfel de situație nu ar putea fi efectuate nici măcar apelurile de urgență.

Povestea unui blackout. De la precauție la isterie.

Mediul online a fost bombardat cu informații despre un blackout la nivel european. Toate aceste informații au creat isterie și panică în rândul multor categorii de oameni. Povestea a început de la anunţul ministrului austriac al Apărării, care a îndemnat oamenii să se pregătească pentru situaţii excepţionale. În acest sens, ministerul a lansat o campanie de informare cu privire la ce se poate întâmpla dacă am ajunge să ne confruntăm cu o astfel de catastrofă. Totuși, această situație este puțin probabilă, având în vedere modul în care este structurat sistemul energetic din Europa. Sistemul energetic european este format din mii de linii care interconectează țările Uniunii Europene, ceea ce face aproape imposibilă o pană generală de curent.

Ministerului Apărării din Austria recomandă populației ca, în cazul unui blackout, să ia de urgență următoarele măsuri:

  • aprovizionarea cu apă (2 litri de persoană pe zi, pentru 3-5 zile) și alimente greu perisabile în următoarele două săptămâni (paste, orez, conserve), ceai sau cafea;
  • aprovizionarea cu medicamente pentru două săptămâni;
  • dotarea cu baterii, lanterne, lumânări, chibrituri;
  • dotarea cu trusă de prim ajutor;
  • aprovizionarea cu obiecte precum saci de gunoi, bandă adezivă;
  • pregătirea de haine călduroase, pături;
  • mașina ar trebui să aibă mereu rezervorul pe jumătate plin.

Totodată, în eventualitatea în care sistemele de comunicații nu ar mai funcționa, autoritățile austriece au amintit cetățenilor importanța stabilirii unui punct de întâlnire cu familia. Cooperarea cu vecinii pentru folosirea în comun a resurselor sau ajutarea celor care au nevoie este indicată.

Mai jos, puteți regăsi materialul informativ creat în acest sens de către austrieci.

Blackout – ein weiträumiger, eventuell gar europaweiter Stromausfall

Rămâne Europa fără curent?

Nu. Un răspuns simplu, dar greu de înțeles. După cum ați putut vedea în video-ul de promovare de mai sus, autoritățile austriece aduc spre informarea cetățenilor un simplu ghid de informare pentru pregătirea populației în cazul unui astfel de scenariu. În niciun caz, autoritățile austriece nu încearcă să inducă panică în rândul populației sau să avertizeze cu privire la întâmplarea unui astfel de eveniment în viitorul apropiat.

Spre deosebire de noi, poporul austriac chiar crede în proverbul ,,Paza bună trece primejdia rea!”

Ce face România într-o astfel de situație? Depinde pe cine întrebați. Dacă întrebați pe cineva din arcul guvernamental, s-ar putea să vă spună că la ora actuală se face terapie de grup în acest sens până la găsirea unei soluții. Lăsând gluma deoparte, România nu are un ghid pentru pregătirea cetățenilor în cazul unei pene de curent masive.

Este exclus un astfel de eveniment? Nu, nu este exclus. De curând, în urmă cu mai puțin de o lună, Libanul s-a confruntat cu un blackout de 24 de ore, după ce a rămas fără combustibil, pe fondul crizei economice și financiare din care țara nu mai reușește să iasă. Cele mai mari două centrale electrice din țară, Deir Ammar și Zahrani, s-au închis din cauza lipsei de combustibil. Furnizarea de electricitate a fost reluată 24 de ore mai târziu, însă cu rația: doar două ore pe zi.

Pentru mai multe informații despre acest subiect, poți arunca un ochi aici.

Această situație poate fi evitată în România prin construirea unor noi capacități de producție, de tipul reactoarelor modulare de dimensiuni mici (SMR). După cum a fost anunțat, în următorii ani, o centrală cu această tehnologie nouă va fi construită în România, în baza unui parteneriat cu SUA.

În final, să rămânem cu o mică învățătură: în viața de zi cu zi nu se aplică îndemnul bisericesc ,,crede și nu cerceta”. Cercetează, iar apoi crede după cuviință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *