Buna vecinătate și limitele juridice ale dreptului de proprietate
3 minute • Andreea Bisca • 14 august 2017
Art. 603 din Noul Cod Civil prevede că dreptul de proprietate obligă la asigurarea bunei vecinătăți. Acest lucru înseamnă că, fiecare dintre vecini are îndatorirea de a respecta proprietatea celuilalt, lucru care se realizează și prin îngrădirea terenului asupra căruia se exercită proprietatea.
Potrivit art. 561 NCC, orice proprietar are dreptul de a-și îngrădi proprietatea, iar, așa cum rezultă din art. 560 NCC, grănițuirea, adică delimitarea unei proprietăți prin semne exterioare, este obligatorie în cazul proprietăților vecine. Dacă cei doi proprietari ai terenurilor alăturate nu se află în conflict, acest lucru se realizează prin simpla voință a acestora. Dacă, însă, între aceștia există neînțelegeri, se poate formula acțiunea în grănițuire, adică acțiunea prin care se solicită determinarea, prin hotărâre judecătorească, a limitelor celor două proprietăți vecine.
Codul Civil prevede limitele legale ale dreptului de proprietate și, de asemenea, menționează că limitele stabilite în interes privat pot fi modificate prin acordul părților.
Sunt mai multe articole în Codul Civil care prevăd reguli ce trebuie respectate între vecini:
- Art. 611 intitulat, poate un pic ciudat, „Picătura streșinii” stabilește că proprietarul trebuie să amplaseze streașina casei sale astfel încât apa ce rezultă în urma ploilor să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.
- Art. 612 prevede că distanța minimă dintre orice construcție și hotarul proprietății vecinului trebuie să fie de 60 de cm. Pentru a nu se aduce atingere dreptului de proprietate al vecinului, prin lege sau regulament, se poate stabili chiar o distanță minimă mai mare de 60 de cm. De asemenea, această distanță poate fi modificată și prin acordul părților, acord ce trebuie consemnat printr-un înscris autentic (adică un înscris care respectă formele cerute de lege – de regulă, înscrisurile notariale).
- Art. 613 stabilește că arborii mai înalți de 2 metri trebuie sădiți la cel puțin 2 metri de terenul vecinului, în caz contrar acesta având dreptul de a cere tăierea sau scoaterea lor. Fructele căzute în mod natural pe fondul vecinului pot fi păstrate de acesta și, de asemenea, vecinul are dreptul de a tăia ramurile sau rădăcinile care se întind pe fondul său. Totuși, plantațiile și gardurile vii nu trebuie să respecte regula privind amplasarea lor la cel puțin 2 metri de proprietatea vecină.
- Art. 615 precizează regulile cu privire la ferestre și balcoane îndreptate către proprietatea vecină, astfel că ele nu pot fi construite la mai puțin de 2 metri față de fondul proprietarului vecin, chiar dacă acesta este îngrădit sau nu.
Dacă o persoană, în exercitarea dreptului său de proprietate, cauzează inconveniente ce depășesc limitele normale ale bunei vecinătăți, cel prejudiciat se poate adresa instanței, care va putea dispune plata despăgubirilor din partea celui care a cauzat prejudiciul, precum și restabilirea situației anterioare, dacă acest lucru este posibil.
Vecinul prejudiciat are dreptul de a primi despăgubiri chiar dacă instanța decide ca activitatea ce cauzează prejudiciul să nu fie oprită, deoarece prejudiciul cauzat în raport cu necesitatea desfășurării activității respective este minor.
am un vecin de proprietate care are amenajata o fosa deschisa, pentru dejectii animale si ape menajere uzate (baie cu WC si bucatarie) in aproprierea mejdinei (aproximativ 2,5 ml), care separa cele doua proprietati. De cate ori se umple fasa sau ploua fosa deschisa se revarsa in gradina pe care o detin, deoarece proprietatile sunt situate in panta, diferenta de nivel fiind de circa 1/2 ml. Cum pot sa reglementez in mod legal aceasta speta?
Vecinul meu a făcut un gard de împrejmuire teren de servitute,din plasa împletită la înălțime de 1m ,intrind cu 15cm pe terenul meu.Eu având autorizație de construire gard de beton de 2m pe lungime de 1500×10,el având 1500×4 drum de servitute,a făcut soclul din beton amprentat de 20 cm lățime . Obstrucționanduma să fac gardul de beton la delimitarea proprietati
Am un vecin care nu respecta normele de buna vecinătate,printre alte probleme legate de gardul care desparte cele doua proprietăți,am o problema simpla,el are un par a cărui tulpina se afla la aproximativ 3m de limita de proprietate,dar care are un trunchi plecat in apropierea unei construcții pe care se afla montate și panouri solare.Acest par care are peste 50de ani ,la un vânt mai puternic se poate rupe și va cădea exact peste clădirea cu panouri.Refuz sa cred ca singura soluție,așa cum mi s-a sugerat, este la tribunal,anulat legătura cu poliția,primăria,ei spun ca nu e treaba lor,cui sa ma adresez,in afara jenantei soluții de a merge la tribunal
Va mulțumesc!