Ce carti alegem pentru examenul de barou?
13 minute • Ana-Maria Udriste • 05 iulie 2019
Vine vacanța de vară perioada de frenezie pentru toată lumea, în care ne apucăm să facem grile peste grile, pe care le vedem ca suprema noastră salvare în relație cu examenele de admitere în profesie.
Piața abundă în zeci de cărți de teste grilă, prețurile nu sunt deloc ieftine și te vei trezi la final de învățat că ai multe cărți de grile pe care nu le-ai deschis și pe care ai dat banii.
Nu uita să descarci template-ul nostru pentru grile, cu obiective și chestii de repetat, ca să-ți fie mai ușor!
Un element de noutate în acest an este că examenul de admitere în profesia de avocat se da cu o singură variantă corectă de grilă (vezi și articolul nostru despre Una, doua sau niciuna? Alba-neagra cu grilele de la Barou). Ceea ce înseamnă că da, majoritatea cărților de teste-grilă de pe piață nu sunt adaptate acestui tip de examen pentru că, să fim realiști, nu a avut nimeni timp să refacă grilele.
Update: cei de la Editura Solomon au scos și ultimele cărți din tipar, deci să ne bucurăm. Deși oferta lor de pachete este foarte bună, consider personal că cea mai bună combinație este pachetul de Civil + Penal al colectivului de autori la prețul de 162.90 RON + cartea de teste recapitulative, cu o singură variantă de răspuns, la prețul de 63 RON.
Drept civil & drept procesual civil
1. Viorel Voineag – Drept procesual civil. Ediția a 3-a (actualizată iunie 2019) & Drept civil – Ediția a 2-a., editura Juritest
Preț drept procesual civil: 50.4 RON (cu reducerea de pe site)
Preț civil: 50.4 RON (cu reducere de pe site)
Pare ieșit din comun că deschidem lista cu o carte mai puțin cunoscută, nu? Ei bine, cărțile lui Viorel Voineag sunt extrem de bine structurate în cadrul materiilor – atât la civil, cât și la procesual civil – și sunt un material foarte bun din 2 perspective:
- Pentru a lua prima oară materia la mână
- Pentru a recapitula și sedimenta muntele de informații prin care tocmai ai trecut
Personal, pentru mine au fost salvarea dinaintea examenului de admitere în profesie. Grilele sunt clar concepute, nu ceva extrem de simandicos de zici că stă mâța-n coadă și ne uităm la calendar, explicațiile sunt la obiect, cu trimitere exactă la articolul din cod și autorul face practic o călătorie pas cu pas prin toate instituțiile.
Practic, dacă vrei să ”înveți” codurile și să le fixezi, fără să consideră că vei fi următoarea mare statuie de pe treptele facultății, cărțile astea chiar nu ar trebui să-ți lipsească din arsenal. Nu ai nevoie de grile care să te ”dea peste cap” – cel puțin nu în ultima săptămână dinaintea examenului, care ar trebui să fie dedicată efectuării unui număr cât mai mare de grile pe foc automat, cu codurile lângă, pentru a fixa cât mai bine informația.
Să nu uităm că examenul de admitere în profesia de avocat este un examen de dificultate medie, de multe ori sub nivelul examenelor din facultate la materiile respective, pentru că dai un examen din 5 materii, nu din una singură.
Așa că nu trebuie să ne facem lucrările de doctorat în toate aceste materii, dar este foarte important să stăpânim bine bazele. Iar cărțile astea ajută foarte mult.
Pro:
- Grile de ”volum” – treci ușor prin ele
- Explicații punctuale, rapide
- Bune pentru trecut prin materie și recapitulat
Contra:
- unora nu li se vor părea suficient de ”provocatoare”
- Cam înveți tiparul autorului de redactare după primele vreo 200 grile și poți să te uiți exact după cuvintele-cheie, ceea ce duce la o ”automatizare” a procesului de revizuire
2. Teste grilă. Drept civil • Drept procesual civil. Coordonatori: Mihaela Tăbârcă, Rodica Constantinovici, editura Solomon, iunie 2019
Preț: 79 RON
Editura Solomon și-a câștigat faima prin celebra carte de grile cu explicații care sincer cred că a scos triplat cifra de afaceri a xerox-urilor de pe lângă facultăți – de atunci a tot venit cu mini-spețe, alte cărți de grile, coduri spiralate etc.
La prima vedere, colectivul de autori este unul impresionant și pot să vă spun cu mâna pe inimă că cele două coordonatoare chiar se dedică acestui proiect (adică nu dau vreunui stagiar/prepus munca de revizuire, ci chiar stau și gândesc grilele cum trebuie).
Mai jos aveți și un extras din carte:
Mereu mi-a plăcut la această carte că formularea este clară, chiar și în cazul grilelor stufoase și că îmbină nivelul de dificultate al grilelor – unele mai ușoare, altele mai grele, până la unele la care te uiți vreo 5 minute.
Din punctul meu de vedere, este o carte mai degrabă pentru definitivat decât pentru admitere în profesie – autorii au experiență practică și văd altfel lucrurile, punând accentul un pic diferit față de ceea ce se cere în facultate și la examenele de admitere în profesie.
Dacă ne uităm un pic și la zona de explicații, vedem că există explicații și de ½ pagină – chiar dacă sunt bine explicate și redactate, când mai ai o lună până la examen când trebuie să știi codurile și în somn, nu cred că îți arde să citești încă 400 pagini de explicații. Eu săream peste explicații cu brio în perioada aia – poate dacă cumva chiar eram nedumerită mă mai uitam pe acolo prin diagonală, dar atât.
Cum ziceam, mi se pare o carte utilă dacă te apuci de învățat sistematic din timpul anului și vrei să sedimentezi informația pe parcurs sau pentru examenul de definitivat (absolvire INPPA).
Pro:
- Grile clare, fără greșeli de scriere, în amănunt (inclusiv cu chichițe)
- Explicații la finalul grilelor
- Nu urmează neapărat linia codurilor, așa că se reduce riscul de ”automatizare”
Contra:
- Autorii văd grilele mai mult din perspectivă practică, decât academică
- Explicațiile sunt stufoase câteodată și distrag atenția de la fixarea informațiilor, intrând prea mult în detaliu
- Grilele recapitulative (testele mixte din grile) ar fi putut sa fie mai multe, pentru ca altfel sunt structurate pe materie si intri intr-o rutina
3. Teste grilă. Ediția a VI-a. Vol. I. Drept civil • Drept procesual civil.
Autori: Laura Andrei, Vasile Bozeșan, Andreea Danciu, Mircea Dub, Bogdan Dumitrache, Gabriela Cristina Frențiu, Andrei Iancu, Cristian Paziuc, Radu Rizoiu, Stela Stoicescu, Bogdan Vișinoiu, editura Solomon, apariție iulie 2019
Preț: 55 RON
Dacă ar fi să aleg între prima carte de la Editura Solomon și asta, aș alege-o pe asta. Nu de alta, dar majoritatea autorilor sunt cadre didactice pe la facultăți, au susținut destul de recent niște examene de definitivat în profesie și evaluează constant studenții.
Asta înseamnă că sunt mult mai apropiați de modul de gândire al conceperii testelor-grilă, pentru că le văd din perspectivă teoretică.
Termen apariție: 12 iulie, disponibilă cu precomandă
Drept penal și drept procesual penal
Recunosc că aici până să vorbim efectiv de grile, ar trebui să citim codurile – cel puțin la procedură penală, trebuie știu codul. Acum na, cu toate RIL-urile și declarările neconstituționale ale codului de procedură penală, cred că se pune de o carte destul de stufoasă, fără prea mari bătăi de cap.
1. Drept penal. Partea specială. Culegere de teste grilă pentru examenele de an, de licenţă şi de admitere în profesii juridice. Ediţia 5
Autori: Cristina Rotaru, Valerian Cioclei, Andra-Roxana Trandafir (Ilie), editura C.H.Beck
Preț: 31.37 RON
Am ales cartea aceasta pentru că toți 3 autorii mi-au fost profesori în facultate și am rămas fascinată de modul în care explică dreptul penal, partea specială și de ușurința cu care poți învăța materia asta.
Recunosc că am parcurs cartea asta de grile (mă rog, edițiile anterioare) cu o plăcere extraordinară și m-a făcut să îmi placă foarte mult. Pentru că dreptul trebuie învățat și pentru că îți place.
Este o incursiune foarte faină în dreptul penal special, cu exemple practice, dar nu alambicate, iar faptul că toți 3 autorii sunt cadre didactice o face să fie un instrument extrem de util pentru cei care vor să se familiarizeze și să se verifice.
2. Teste grilă. Ediția a VI-a. Vol. II. Drept penal • Procedură penală. Coordonator: Mihail Udroiu, editura Solomon
Preț: 98 RON
Eu nu am fost fanul lui Mihail Udroiu pentru că era foarte complicat pentru mine. Nici cartea nu m-a convins, nici fișele, nici nimic. Pur și simplu nu s-a lipit de mine nicicum.
Însă cartea asta vine cu o chestie foarte interesantă, după cum puteți vedea mai jos, și anume că face referire și la cum ar arăta varianta corectă a grilei dacă se adoptă legea de modificare a Codului Penal, ceea ce este un mare plus ca să nu mai stai să-ți scremi mintea ulterior.
Îmi place foarte mult și modul în care sunt oferite explicațiile de la final – foarte la obiect, cu deciziile ICCJ și cele conexe, trimiteri punctuale.
Aici aveți și un extras:
Pro:
- Grilele sunt scrise clar, într-un limbaj accesibil
- Răspunsurile și explicațiile oferite sunt ”pentru proști”
- Grad de dificultate crescător – nu sunt cele mai ușoare grile, pe cod, dar accesibile
Contra:
- Faptul că ai si explicații dintr-o lege care ar putea să fie sau să nu fie (cea de modificare) poate fi un minus dacă nu stăpânești bine materia
- Grilele nu sunt pe cod, deci nu o poți folosi la învățat propriu-zis, ci la recapitulare/aprofundare
De toate pentru toți
1. Teste grilă recapitulative. Drept civil • Drept procesual civil • Drept penal • Procedură penală.
Autori: Bogdan Dumitrache, Mihail Udroiu, editura Solomon
Preț: 63 RON, însă au un pachet care conține toate cărțile de grile la 258 RON.
Voiam să o las pentru final, serios, dar efectiv m-am îndrăgostit de ea din momentul în care am văzut-o.
Este ATÂT de clar scrisă și cu explicațiile atât de mură-n gură încât sinceră să fiu nu știu ce ți-ai mai putea dori de la o carte de teste-grilă, serios.
Mai jos aveți și un extras:
Pro:
- Are 1 (una bucată) variantă corectă de răspuns (așa cum se dau grilele la barou)
- Grilele clare, concise, nivel de dificultate mediu, pe alocuri ușor
- Foarte bună pentru recapitulat și fixat materiile
- Explicațiile sunt coerente, logice și la obiect
Contra:
- nu am găsit
2. Pachet subiecte date la examene anterioare, ediția a 2-a. Cu explicații.
Colectiv de autori, editura Hamangiu
Preț: 247.50 RON
Surprinzător, din anul 2017 editura Hamangiu a renunțat la celebra carte de grile ce ajunsese la ediția a 8-a, fiind, dacă nu ma înșel, prima de acest gen de pe piață.
Din ce îmi dau seama, nu ar trebui să ne mire totuși prea mult – cărțile juridice au ajuns să fie scumpe, piața abundă de ele și a existat un moment când efectiv nu mai știai ce să cumperi, pentru că erau extrem de multe peste tot.
În mod normal, aș fi zis că o carte cu subiectele anterioare nu își are rostul, atâta vreme cât le-ai putea găsi pe site-urile instituțiilor respective.
Însă cărțile conțin și explicații (ca să și înțelegi de ce au fost alese anumite variante de răspuns, ceea ce facilitează destul de mult fixarea cunoștințelor pe ultima sută de metri, când vrei să intri în spiritul examenului).
Pro:
- Ai toate subiectele date la examene la un loc
- Explicații furnizate pentru grilele respective
Contra:
- Prețul cam mare
- Explicațiile sunt prea stufoase, scrise pe stilul ”roman”
- Explicațiile sunt inserate sub fiecare grilă în parte, ceea ce duce mai mult spre ideea de un manual făcut pe baza grilelor. Ar fi trebuit să fie mai degrabă puse toate grilele la un loc și explicațiile separat, la final ca să te poți verifica. Așa vei fi tentat să ”tragi cu ochiul” și se duce ideea de examinare.
Mențiuni
Mai sunt pe piață și celebrele grile ale lui Mihail Udroiu, de la editura Universul Juridic. Cu toate astea, ele sunt: (a) gândite mai mult pentru INM – au o dificultatea prea mare pentru examenul de admitere în profesia de avocat și nu se pliază neapărat pe structura examenului și (b) este coordonatorul la editura Solomon unde sunt publicate grilele de mai sus.
Prin urmare, nu vad neapărat utilitatea lor pentru pregătirea examenului de barou.
Concluzii
Ok, avem practic două tabere mari și late – editura Solomon (cu grile) și editura Hamangiu (cu subiectele date la examenele anterioare + explicații).
Dacă ai o imprimantă acasă sau o tabletă/laptop, subiectele la examenele anterioare le poți găsi cu niște migală pe site-urile instituțiilor respective/grupuri de Facebook. În ceea ce privește ”avantajul” explicațiilor, umila mea părere, după ce am făcut la vremea examenelor mele câteva mii bune de grile (erau mai multe cărți atunci) este că autorii grilelor ”se inspiră” și din subiectele date anterior la concursuri, astfel încât oricum vrei trece prin ele într-o formă sau alta.
Problema care mai apare este că la editura Solomon, în afară de cartea de teste recapitulative, celelalte cărți sunt cu 1-2 variante de răspuns, iar anul acesta examenul se dă cu 1 singura. Pe de altă parte, nu este un dezavantaj – dacă poți stăpâni materia de examen cu 1-2 variante, cu 1 variantă ar trebui să fie, cel puțin în esență, mai ușor.
În funcție de scopul vostru și de nivelul la care sunteți cu materia, este esențial să alegeți teste-grilă potrivite. Una este să parcurgi niște grile de o dificultate medie spre ridicată, după de deja ai învățat materia și ”te joci pe ea” și alta este să folosești grilele pentru a fixa materia în paralel cu codurile în timp ce înveți, caz în care ar trebui să mergi pe acele cărți de făcut ”pe bandă rulantă”.
Tu cum folosești testele-grilă pentru examenul de admitere?
PS: acest articol nu conține link-uri de afiliere, nu a fost sponsorizat în vreun fel și reprezintă exclusiv opinia personală a autorului.
Campania #utilepentruexamen își propune să vină cu o serie de articole în sprijinul candidaților la examenele de admitere în profesie, pentru a-i ajuta în această perioadă. Ne poți sprijini prin like-uri, share-uri și comentarii la postări.