ertgyuhiji

Cum căutăm o lege în câțiva pași simpli?

3 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 11 februarie 2021


Probabil că atunci când dorești să găsești o dispoziție legală, îți e la îndemână să folosești Google și să tastezi “Legea x/2020”. De multe ori, rezultatele generate nu vor fi și cele corecte, întrucât s-ar putea să te trezești că citești o versiune neactualizată a unei legi. Ți-am scris câteva indicații pe care să le urmezi atunci când ești în căutarea unei legi, cu tot cu fotografii, să îți fie mai ușor.

Poți apela la un program legislativ

Dacă va trebui să lucrezi în mod constant cu legislație, s-ar putea ca cea mai bună variantă pentru tine să fie achiziționarea unui program legislativ, precum cel oferit de Lege5, de pildă. Aici ai acces, pe lângă legislația națională, și la legislație și jurisprudența europeană ori doctrina. Poți găși și diferite hotărâri judecătorești date de instanțele din România, iar lista poate continuă. Sunt destul de complexe si oferă foarte multe tooluri utile dacă lucrezi în calitate de jurist.

Dar dacă nu dorești să achiziționezi unul…

… poți folosi site-ul www.legislație.just.ro, un portal legislativ gratuit în care vei putea găsi legi, hotărâri de Guvern, ordonanțe etc.

Dacă dorești să găsești unul dintre coduri (civil/penal) poți să le identifici chiar pe prima pagină, în josul acesteia, că să nu te mai chinui cu numărul legii respective. De altfel, regăsești și ultimele acte publicate în Monitorul Oficial.

Dacă vei dori să cauți o lege, ai grijă să scrii “Lege”, forma nearticulată, pentru a-ți identifica în mod corect. De exemplu, eu doresc să ajung la legea societăților, așa că am notat în dreptul chenarului de search Lege 31/1990.

După ce am apăsat enter, m-a direcționat către ceea ce a găsit portalul.

În cazul în care ai nevoie, poți să verifici atât forma de baza, cât și forma consolidată + istoricul.

Dacă te interesează anumite dispoziții legale, însă nu ai timp să iei legea la mână, atunci poți căuta direct cu CTRL + F cuvântul care te interesează, de pildă “răspundere limitată” pentru a te duce către SRL.

Aceiași pași îi vei urmă și dacă dorești să cauți o ordonanță, menționând “OUG X/2020”.

Desigur că mai ai și alte variante cu mecanisme de căutare mai avansate sau mai puțin avansate, dar acestea sunt bune în 99% din cazuri și te vor ajuta fără probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *