Cauza Al Nashiri versus România-complicitate privind detenția secretă CIA și tratament inuman

2 minute • AmaliaD • 03 iunie 2018


Curtea Europeană a Drepturilor Omului decide că România a violat mai multe drepturi ale reclamantului prin complicitatea sa cu CIA privind detenția secretă în cazul Al Nashiri v. România. Reclamantul, presupus terorist în atacurile contra SUA, denumit de către SUA, ”deținut de mare calitate” suspect într-o varietate de atacuri teroriste, se plânge de tratamentul inuman și de lipsa unei anchete echitabile în ceea ce privește cazul său, din partea României.
Curtea hotărăște că România „a găzduit” o închisoare secretă a CIA, cu numele codat de Centrul de Detenție Negru ( Detention Site Black), între septembrie 2003 și noiembrie 2005, loc în care Al Nashiri a fost deținut timp de 18 luni, iar autoritățile naționale au știut că acesta va fi subiectul unor tratamente contrare Convenției. De asemenea, România a permis mutarea acestuia într-o altă închisoare CIA localizată în Afganistan (Detention Site Brown) sau în Lituania (Detention Site Violet) după cum s-a aflat dintr-o altă cauză în care și Lituania a fost condamnată, Abu Zubaydah v. Lithuania.
                În consecință, CEDO a dispus că reclamantul s-a aflat sub jurisdicția României și că statul este responsabil pentru violarea drepturilor sale din Convenție. De asemenea, a recomandat ca România să efectueze o investigație completă în cel mai scurt timp posibil în ceea ce privește cazul domnului Al Nashiri, și dacă este necesar, să pedepsească oficialitățile responsabile de aceste fapte, nu în ultimul rând, să ceară garanții Statelor Unite ale Americii că acesta nu va suferi pedeapsa capitală în acest timp, acesta fiind reținut în condiții foarte stricte de către autoritățile SUA la acest moment.
În unanimitate, CEDO a decis în cazul Al Nashiri v. România că s-a violat Articolul 3 (Înterzicerea torturii) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Statului Român la acţiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament inadecvat, Articolul 5 (Dreptul la libertate şi siguranţă), articolului 8 (Dreptul la respectarea vieţii private şi de familie) şi articolului 13 (Dreptul la un remediu efectiv) coroborat cu articolele 3, 5, 8. Curtea a mai constat încălcări ale Articolului 6.1 (Dreptul la un proces echitabil în termen rezonabil), Articolului 2 (Dreptul la viaţă) şi 3, împreună cu articolul 1 din Protocolul 6 (Abolirea pedepsei cu moartea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *