Ce este contractul-cadru si la ce te ajuta?
10 minute • Oana Trifan • 16 mai 2021
Știm că există o multitudine de contracte în dreptul românesc: contracte de vânzare, donație, închiriere, întreținere ș.a. Fiecare am încheiat cel puțin o dată în viață un astfel de contract. Dar ce este contractul-cadru? Este un tip de contract propriu-zis? Când îl folosim? În ce domenii? Care sunt avantajele și dezavantajele sale?
Ce este contractul-cadru?
Contractul-cadru nu este un contract propriu-zis, cu alte cuvinte nu îl putem asemăna cu unul dintre contractele pe care le-am enumerat mai sus.
Contractul-cadru ni-l putem imagina cel mai simplu ca fiind un “formular”, care conține o serie de clauze standard și pe care părțile îl pot utiliza atunci când doresc să încheie un contract propriu-zis, fiind necesar doar ca acestea să îl completeze cu propriile date și eventualele clauze particulare.
Contractul-cadru poate fi definit ca fiind un contract încheiat intre două sau mai multe părți, prin care acestea își exprimă consimțământul ca majoritatea clauzelor din acel contract să se aplice oricăror acorduri si tranzacții viitoare pe care acestea le vor încheia in viitor.
Structura contractului-cadru
Contractul-cadru este format din 2 părți: o parte generală și o parte specială.
Partea generală cuprinde clauze tip, clauze genetice care vor fi aplicabile tuturor raporturilor derulate între partea puternică din contract, de exemplu furnizorul de energie electrică și partea slabă din contract, consumatorii. Partea generală va stabili astfel cum se derulează în concret raporturile contractuale, cum se plătește prețul, termenele de plată, modalitățile de desființare a contractului, legea aplicabilă contractului etc.
Partea specială cuprinde acele clauze specifice, personalizate pentru fiecare client în parte, în funcție de situația juridică concretă și de preferințele acestuia. Această parte specială poate fi modificată după bunul plac al părților, fără a afecta în vreun fel partea generală, care va rămâne standardizată și unitară în raport cu toți consumatorii.
Domenii în care se poate utiliza contractul-cadru
Contractele-cadru se utilizează cel mai adesea în domeniile care presupun un volum mare de clienți și de contracte încheiate, deci care au nevoie de un proces rapid și facil de încheiere a acestor contracte, cum ar fi: domeniul comercial – contracte de prestări servicii, domeniul financiar – contracte future cu preț negativ (Părţile unui contract de tip futures de mărfuri se obligă să cumpere sau să vândă o anumită cantitate de mărfuri la o dată viitoare, la preţul stabilit la data încheierii contractului.) etc.
De exemplu în contractele încheiate de noi toți cu furnizorii de gaz, electricitate etc., se folosesc o serie de clauze specifice, care se repetă în fiecare contract, fiind termenii pe care furnizorii au ales să îi aplice indiferent de cocontractantul lor.
Avantajele contractului-cadru
Contractul cadru are 2 roluri principale, care reprezintă și avantajele pentru care ar trebui să optăm pentru încheierea acestor contracte, și anume:
1.Formă de garanție – partea puternică din contract (în exemplul de mai sus – furnizorul de servicii de energie electrică/gaz) garantează partea mai slabă (consumatorul) împotriva oricăror pierderi, existente sau viitoare. Furnizorul se obligă față de consumatori să îi despăgubească pentru eventualele prejudicii și totodată să îndeplinească toate demersurile legale pentru repararea acestora.
2.Cunoașterea riscurilor – înainte de semnarea contractului, toate părțile trebuie să înțeleagă clar, care este raportul dintre contractul-cadru și celelalte contracte care se vor încheia ulterior între aceleași părți, în special contractul de asigurare.
Mai mult, părțile trebuie să știe ce eventuale modificări ar putea surveni asupra contractului, inclusiv cele referitoare la răspundere și suportarea riscurilor, pe toată perioada derulării contractului.
3.Celeritatea – am comparat în introducere contractul-cadru cu un formular, deși impropriu spus, comparația ne sugerează că acest contract reprezintă o bază pe care se consolidează contractul propriu-zis pe care părțile doresc să-l încheie. Așa cum știm, atunci când avem un formular pe care ne completăm datele, lucrurile merg mult mai repede, decât dacă ar trebui să redactăm tot acel formular. Așa este și cu contractul-cadru, pe care părțile îl folosesc pentru a economisi timp și pentru a facilita tot procesul de încheiere a operațiunii juridice pe care și-o doresc.
Imaginați-vă cum ar fi ca furnizorul de energie electrică, de exemplu, să redacteze de fiecare dată când încheie un contract de furnizare a energiei electrice, toate clauzele si tot cuprinsul contractului care urmează să fie încheiat.
Iar acum înmulțiți timpul cu toți consumatorii de energie electrică.
Pare ireal, nu?!
- Poziția contractuală – în momentul în care deja ai un template de contract pe care îl oferi colaboratorilor tăi, partea cealaltă nu o să stea să taie foarte mult din el pentru că na, nu e chiar frumos să faci prea multe modificări. Iar asta îți dă un avantaj pentru că poți seta mai ușor regulile jocului.
5. Poziția față de colaboratori – pe lângă poziția contractuală pe care o ai, gândește-te cât de profesionist pari în momentul în care îi dai celeilalte părți un contract-cadru frumos de la care pornești negocierile.
Spre exemplu, cum avem noi în pachetul dedicat influencerilor sau cel al designerilor, feedbackul primit din partea zecilor de clienți a fost foarte bun și ne-au spus că partenerii lor comerciali au fost ”dați pe spate” când au văzut un contract bine pus la punct. Iar asta i-a ajutat, ia ghici, inclusiv la negocierea tarifelor.
Dezavantajele contractului-cadru – utilizarea unui contract cadru preluat de pe internet
- Poate reprezenta o capcană pentru părți, care ar putea să-l utilizeze mecanic, fără a-l adapta situației juridice concrete în care se află.
Chiar dacă contractul-cadru prin natura lui e destinat a fi utilizat în orice raporturi contractuale dintre părțile care au fost de acord cu folosirea sa, totuși, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că acesta trebuie adaptat părților și viitoarelor acorduri/tranzacții dintre ele.
Contractul-cadru reprezintă doar fundația viitoarelor contracte pe care părțile le vor încheia.
Deci, dacă părțile utilizează acest contract-cadru în toate raporturile lor contractuale, fără a-l adapta contractului concret pe care-l încheie este foarte posibil ca aceasta să omită inserarea unor clauze importante, care s-ar putea dovedi esențiale în ipoteza ruperii raporturilor contractuale.
Totodată, la un simplă căutare pe google, ne sunt furnizate n contracte-cadru, pe care am fi tentați să le descărcăm și să le utilizăm ca atare atunci când încheiem un contract.
2. A doua capcană a contractelor-cadru – copy-paste de pe internet.
La fel ca și contractele propriu-zise, un bun contract-cadru este cel studiat, adaptat și personalizat, care să corespundă realității oricărui proiect derulat între părți.
Astfel, se poate ca părțile să dorească să includă în contractele lor, rezultatul dorit al contractului, criteriile după care vor evalua ajungerea la acel rezultat, o etapă de verificare sau alte clauze specifice, care nu se pot regăsi în orice acord generic preluat de pe internet.
În concluzie, dezavantajele contractului-cadru pot fi rezumate prin aceea că fiind un contract tipizat, generic, este foarte ușor ca părțile să îl preia în contractele lor așa cum el există și pe cale de consecință să omită să insereze aspecte particulare situației lor. Or, dacă părțile omit să insereze astfel de clauze, în viitor, în ipoteza în care vor exista situații de neexecutare a contractului, părțile nu vor avea cum să reclame aceste neexecutări, să obțină despăgubiri ș.a.
💡 Contractele-cadru sunt fundația afacerii tale. Recomandarea noastră este să apelezi la un specialist care să te ajute cu redactarea lui de la bun început și să lucrezi cot la cot cu el pentru a adapta contractul nevoilor tale. Nu există un șablon care poate fi aplicat tuturor tipuri de afaceri, ci se mulează după fiecare business în parte.
Pot să modific ceva din contractul-cadru?
Până acum ar trebui să știm că contractul-cadru reprezintă în mod evident un cadru, o fundație pe care părțile construiesc contractul pe care doresc să-l încheie.
Așadar, contractul-cadru, deși este unul tipizat, care se utilizează de către un comerciant, de exemplu un hypermarket, în mod unitar, în toate raporturile contractuale cu comercianții care vor să listeze produse la raft, trebuie să lase deschisă posibilitatea ca părțile să introducă clauze specifice pe care și le doresc.
Tocmai din acest motiv există partea specială a contractului cadru, care conferă părților posibilitatea de a-și insera propriile clauze și totodată există libertatea de a atașa contractului anexe care să conțină termenii specifici de care părțile înțeleg să se folosească.
✏️ Spre exemplu, în mod frecvent se folosește un contract-cadru la care se adaugă Statement of Work ca anexă (Plan de Lucru) sau se introduc specificații, detaliere pe etape etc.
Însă, partea generală din contractul cadru va trebui să rămână neschimbată, tocmai pentru a nu se pierde însăși natura contractului-cadru, aceea de a reprezenta o fundație unitară pentru mai multe contracte pe care partea puternică din contract le va încheia în viitor.
Astfel, ca regulă, părțile ar trebui să modifice partea generală a contractului, dar vor putea include în partea specială, respectiv în anexe, orice clauze și termeni pe care le consideră necesare. Cu toate acestea, în funcție de poziția de negociere și alți factori, este posibil ca uneori și clauzele generale să fie negociate, mai ales când vorbim despre o relație complexă și de lungă durată.
Concluzie
Atunci când ești o companie de dimensiuni mari sau chiar reduse sau un simplu angajator, contractul-cadru poate fi instrumentul perfect cu ajutorul căruia să economisești timp, dar și să garantezi faptul că ai încheiat niște contracte de calitate.
Odată ce ai un contract-cadru bine realizat, pe care îl utilizezi în relație cu toate părțile cu care închei ulterior contracte, va fi mult mai ușor să îți desfășori toate raporturile contractuale.
Desigur, nu uita că doar o fundație solidă va menține o construcție rezistentă, așa că nu te baza pe contracte-cadru pe care le găsești la tot pasul, sumare, prea generale, care nu îți vor facilita procesul de încheiere a contractelor, ci din contră îl vor îngreuna.
Pe avocatoo.ro vei găsi o paletă largă de contracte-cadru pe care le vei putea adapta cu ușurință pentru afacerea ta. Intră în magazin.
Poză de RODNAE Productions pe Pexels