Ce fac dacă cineva îmi încalcă drepturile de autor?
9 minute • Nina Vărzaru • 23 octombrie 2021
Capacitatea de a crea sau de a inova necesită timp și un consum considerabil de energie. Ideile apar greu și sunt imprevizibile. Tocmai de aceea, la final, când ajungi să termini o lucrare, vrei să previi preluarea ei de către alte persoane. Am analizat deja pe blog cum poți face acest lucru, însă care sunt mijloacele pe care le ai la dispoziție dacă cineva ți-a copiat sau reprodus cartea/articolul/blogul/opera de artă/fotografia sau orice altă lucrare protejată de drepturi de autor?
1. Cere să ți se acorde credit sau să ți se elimine conținutul lucrării
Acționarea în justiție a persoanei care ți-a folosit conținutul fără să îți ceară permisiunea implică mobilizarea unor resurse: plata taxelor de timbru, eventualul onorariu al avocatului și, bineînțeles, timpul tău. De aceea, poate că, înainte de a da pe cineva în judecată, ar fi bine să te gândești dacă merită într-adevăr.
Dacă, de exemplu, ești autorul unei cărți și observi că cineva ți-a publicat o parte din lucrare pe internet sau pe un cont de pe Instagram sau de pe Facebook, dar fără să îți ceară permisiunea, poți să îi trimiți un mail sau un mesaj prin care să îi soliciți ștergerea materialului respectiv. Astfel, o simplă conversație te poate scuti de procedurile menționate mai sus.
Bun, aveai drepturi de autor asupra lucrării, le-ai înregistrat și la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor), ai menționat clar pe prima pagină că este interzisă copierea conținutului cărții, dar îți găsești lucrarea pe internet. Te enervezi și simți cum te cuprinde un sentiment al dreptății. Totuși, trebuie să știi că, adesea, în spatele publicării de conținut neautorizat se află concepții greșite cu privire la proprietatea intelectuală. Foarte multe persoane consideră că atâta timp cât nu obțin venituri din publicarea conținutului tău, nu este necesar să îți ceară permisiunea. Probabil că cel care ți-a postat lucrarea nici nu știa că are nevoie de acordul tău, poate că nici măcar nu a avut intenția de a-ți cauza un prejudiciu. Tocmai de aceea, dacă îi vei solicita ștergerea conținutului și îi vei explica situația, vei rezolva problema fără să ajungi să mobilizezi alte resurse.
Dar trebuie neapărat să îți înregistrezi lucrarea la ORDA pentru a putea beneficia de protecția conferită de drepturile de autor? Răspunsul este nu. După cum am explicat și în alte articole, drepturile de autor se nasc automat, odată cu realizarea lucrării.
2. Trimite o notificare către administratorul paginii web
Dacă ți-ai postat lucrarea pe internet, iar mai apoi a fost preluată de o altă persoană fără acordul tău, poți folosi procedura de eliminare cuprinsă în dispozițiile Legii nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerțul electronic (republicată), prin care a fost transpusă Directiva 2000/ 31/CE a Uniunii Europene privind comerțul electronic, și anume de o notificare. Articolul 14 al Legii este cel care stabilește că gazdele site-urilor Web nu sunt răspunzătoare pentru încălcarea drepturilor de autor de pe serverele lor dacă nu au cunoscut faptul că a avut loc o încălcare a drepturilor de autor și dacă acționează prompt pentru a elimina informațiile sau pentru a bloca accesul la acestea din momentul în care cunosc existența producerii încălcării.
Ți-ai văzut conținutul pe o pagină web întâmplător. Nu ți-a solicitat nimeni acordul pentru ca lucrarea ta să apară pe respectivul site, i-ai trimis celui care a publicat-o o notificare politicoasă prin care i-ai cerut ștergerea conținutului lucrării tale, dar degeaba. Următorul pas este să te adresezi gazdei paginii web. Dar, pentru a-ți putea elimina conținutul, gazda trebuie să afle cumva că cineva s-a folosit de lucrarea ta fără permisiune. Și cum află? Îi trimiți o notificare în care îi explici situația, iar din momentul primirii acesteia, este obligată să elimine respectivul conținut de pe pagina sa web.
Spre exemplu, dacă îți găsești conținutul pe Avocatoo, fără să fi știut de dinainte că urma să fie folosit de un autor al site-ului, îi poți trimite o notificare proprietarului paginii web, adică, în cazul de față, Anei Udriște, care, în urma primirii acesteia, va elimina respectivul conținut de pe site. Dar ce formă trebuie să îmbrace notificarea? Ei bine, poți să trimiți un mail, un SMS, un mesaj pe rețelele de socializare (în cazul în care cunoști identitatea proprietarului și știi unde îl poți contacta) sau ai posibilitatea de a te adresa acestuia direct pe site-ul unde ți-ai găsit conținutul, întrucât în cadrul majorității paginilor web există opțiunea de a lăsa o notificare/un mesaj.
Astfel, prin trimiterea notificării, nu ai de-a face în mod direct cu cel care ți-a încălcat drepturile de autor, ci cu proprietarul paginii web, adică cu persoana/grupul de persoane care dețin controlul asupra respectivului site și care sunt în măsură să elimine conținutul pentru utilizarea căruia nu ți-ai dat acordul.
Trimiterea notificării nu exclude folosirea altor mijloace care vizează obținerea de daune-interese. Poți trimite o notificare și, în același timp, îl poți da în judecată pe cel care nu ți-a cerut acordul.
3. Folosește opțiunile de raportare de pe rețelele de socializare
Dacă cineva îți încalcă drepturile de autor pe rețelele de socializare, adică dacă, de exemplu, cineva postează una dintre fotografiile tale fără a-ți cere acordul, trebuie să ai în vedere faptul că cele mai multe platforme de social media au propriile proceduri de eliminare a respectivului conținut. Mai mult, parcurgerea acestora este destul de simplă. De exemplu, Facebook are o secțiune „Policies and Reporting” (în cadrul centrului de ajutor), unde se poate completa un formular electronic pentru raportarea încălcării drepturilor de autor.
Această opțiune nu este disponibilă doar pe Facebook. Poți raporta încălcarea drepturilor tale de autor și pe Youtube sau Instagram, cu un simplu click pe „report”.
4. Procedura cererii de valoare redusă
Dacă crezi totuși că persoana care ți-a încălcat drepturile de autor ți-a cauzat un prejudiciu de o valoare de până la 50.000 de lei, poți avea în vedere și procedura cererii de valoare redusă. Trebuie să menționăm că suma de 50.000 de lei nu include dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii.
Valoarea-prag a fost inițial de 10.000 de lei, aceasta fiind modificată la 50.000 de lei prin Legea nr. 113 din 8 iulie 2020.
Ce avantaje prezintă această procedură?
Ei bine, în primul rând, întrucât cererea se soluționează de către judecătorie pe baza unui formular, nu este necesară prezența părților decât în cazul în care este cerută ulterior și în mod expres de instanță sau de una dintre părți. Mai mult decât atât, procedura este declanșată prin simpla trimitere a formularului (prin poștă, curier, fax) sau prin depunerea acestuia la instanța competentă.
Care este raționamentul din spatele procedurii?
Procedura implică un timp mai scurt de soluționare (30 de zile), având scopul de a descongestiona activitatea foarte încărcată a instanțelor de judecată. Întrucât complexitatea cauzelor care nu depășesc 50.000 de lei este considerată ca fiind mai redusă, se justifică soluționarea acestora pe baza unor proceduri mai simple și într-un timp mai scurt decât în cazul proceselor obișnuite, de drept comun. Atenție! Termenul de soluționare de 30 de zile începe să curgă de la primirea tuturor documentelor necesare de către instanță, deci data finalizării cererii depinde și de rapiditatea cu care depui actele necesare. Trebuie, de asemenea, să ai în vedere și faptul că partea adversă, adică persoana care ți-a încălcat drepturile de autor, dispune de o perioadă de 30 de zile (de la data de la care îi este comunicată existența cererii de către instanță) în care își poate prezenta punctul de vedere. Mai mult decât atât, hotărârea instanței poate fi atacată pe calea apelului.
Cu toate acestea, este posibil ca instanța să respingă această cerere pentru că nu are suficiente dovezi, moment în care va trebui să apelezi la procedura de drept comun.
5. Procesul
Dacă metodele prezentate mai sus s-au dovedit a fi ineficiente, dacă valoarea daunelor depășește 50.000 de lei sau dacă cel care ți-a încălcat drepturile de autor refuză în continuare să elimine conținutul lucrării tale din mediul public, atunci nu îți mai rămâne decât să îl dai în judecată. Totuși, această procedură este mult mai complicată decât cea a cererii de valoare redusă, întrucât, pe de-o parte, implică mobilizarea unor eforturi considerabile din partea ta, iar pe de altă parte, presupune termene de soluționare mai lungi.
6. Să cazi la pace în afara instanței judecătorești
Este metoda pe care noi o recomandăm cel mai des, pentru că este rapidă și implică costuri mult mai mici față de procedura clasică de dat în judecată.
Practic, inviți cealaltă parte să „negociați”, exact cum vezi în filmele și serialele americane, și să încheiați un settlement. Pe românește, acest settlement se numește tranzacție extrajudiciară. Ea poate fi făcută înainte de a da persoana respectivă în judecată sau în cursul procesului. În acest ultim caz, judecătorul o să ia act de înțelegerea dintre voi și o să dea o hotărâre bazată pe ea (pompos, se numește hotărâre de expedient).
Concluzie
Dacă drepturile de autor îți sunt încălcate, ai la îndemână mai multe variante:
- îi poți cere persoanei care ți le-a încălcat credit
- poți trimite o notificare către proprietarul paginii web
- poți folosi opțiunile de raportare de pe rețelele de socializare
- poți recurge la procedura cererii de valoare redusă
- poți să acționezi persoana care ți-a încălcat drepturile de autor în justiție
- poți cădea la pace cu persoana care ți-a încălcat drepturile de autor în afara instanței judecătorești.
La Avocatoo suntem specialiști în proprietate intelectuală și suntem alături de tine din momentul în care începi un business și până scalezi la nivel internațional. Trebuie doar să ne scrii.