pexels karolina grabowska 4475523

Ce faci când cineva nu îți înapoiază banii împrumutați?

8 minute • Andrei-Mihai Dogaru • 20 aprilie 2021


Știi ce bun e prietenul ăla al tău, mnu? Dar vezi și cum se face că plouă când îl tot suni să-ți dea banii înapoi. Poate ai ajuns deja în punctul ăla în care nici măcar nu-ți mai dă cu seen. ”Ah, mi-am luat țeapă”, zici tu resemnat. Dar dacă mai poți face totuși ceva?

Nu e ceva nou ca persoanele cărora le împrumuți bani să nu îi mai înapoieze. Poate chiar tu ai pățit acest lucru, dar, așa cum este firesc, după o perioadă de timp îți dorești suma împrumutată înapoi. Cum faci asta? Ei bine, sunt mai multe variante legale în funcție de cum ai procedat tu la momentul acordării împrumutului. Dacă ai mers pe prietenie e posibil să fie mai complicat, dar dacă ai fost atent la câteva aspecte pe care o să le detaliem și noi aici, atunci lucrurile sunt destul de simple. 

Ai contract în formă scrisă? Super!

Cel mai ușor pentru a rezolva o astfel de problema este să ai un contract încheiat în formă scrisă în momentul în care dai împrumutul. Știu că de multe ori e mult mai lejer să îi acorzi prietenului tău banii pe încredere, însă, dacă vrei să fii sigur că o să îi ai înapoi, ar cam fi nevoie de preconstituirea unui înscris.

Nu ai nevoie de un contract autentic, nu trebuie să mergi la notar pentru asta. Este suficientă o foaie scrisă la calculator sau de mână, semnată olograf și eventual datată, pe care să treci numele și datele tale, numele și datele celui pe care îl împrumuți, suma, (dobânzi, dacă așa vă înțelegeți) și cel mai important: scadența (adică data la care ți-i dă înapoi). Să nu uiți că trebuie făcut în două exemplare (sau câte un exemplar pentru fiecare parte cu interese contrare).

Ok, dacă i-ai dat cu transfer pe Revolut, ING, PayPal sau prin crypto chiar, deja ai un înscris, că scoți de acolo un statement. Ia uite ce bun e Revolutul ăla virtual, ah? Și tu nu prea voiai să-ți faci că nu vedeai utilitatea.

Problema cea mai mare este în momentul în care lași să treacă o perioadă destul de lungă de timp de la momentul la care ai dat cu împrumut suma de bani și data la care te gândești că i-ai vrea înapoi. Fie că îți e jenă, că te gândești că poate se simte el sau orice altceva. De ce este o problema? Pentru că poate opera prescripția (despre care vorbim puțin mai jos) și prietenul tău să nu îți mai dea nimic. 

Cum ar fi bine să procedezi într-o astfel de situație în care nu ai contract și lași să treacă și o perioadă destul de lungă de timp încât să opereze prescripția? Ei bine, trebuie să încerci să obții o recunoaștere a datoriei. Dacă reușești să obții un mail prin care îți recunoaște că are să îți dea acea sumă sau te întreabă când ar trebui să-ți plătească, ori îți achită jumătate, toate astea reprezintă acte de recunoaștere a datoriei (exprese sau tacite) și le găsești la art. 2538 din Codul Civil. Un astfel de mail are ca efect întreruperea prescripției (adică începe să curgă un nou termen din momentul în care ți-a recunoscut) și este un început de dovadă. Pe lângă începutul de dovadă, dacă ajungi în instanță mai ai nevoie și de alte probe și aici depinde iar cât de prudent ai fost când ai încheiat contractul. 

Spre exemplu, dacă mai erau doi prieteni cu voi când i-ai dat banii, poți obține o probă cu martori care să ateste creanța. Bun, apoi vedem care cu ce prieteni rămâne, dar asta e cu totul altă discuție.

Prescripția ca prescripția, dar ce e aia? 

Prescripția înseamnă, juridic vorbind, stingerea dreptului material la acțiune. Ai înțeles? Probabil că nu. Prescripția este o instituție juridică făcută de legiuitor pentru a sancționa comportamentul pasiv al unui creditor, adică al tău, că tu creditezi. Ce înseamnă asta? 

Păi să spunem că i-ai dat prietenului tău George 500 de lei azi și ați stabilit să ți-i dea peste o lună. După o lună el se face că plouă și ție îți este rușine să-i spui. Trec 3 ani și îți amintești că ai bani de luat, dar George nu mai răspunde la telefon. Te duci în instanță și George spune că s-a prescris creanța și că nu poți să îl obligi să îți mai dea nimic înapoi. Are dreptate George? Cam are. Ce ai făcut 3 ani? 

Ei bine, ăsta a fost și raționamentul legiuitorului când a pus asta în Cod. Să nu înțelegi totuși că acea datorie nu mai există. Ea se transformă dintr-o obligație perfectă (adică în care ai dreptul să-l dai pe George în judecată) într-o obligație naturală, adică o datorie morală, de conștiință. Practic, dacă el vrea să îți dea banii înapoi, bani sunt bine-primiți, nu trebuie să îi restitui pentru că plata este datorată, dar dacă după trei ani tu vrei să ceri banii fără să fi făcut nimic până atunci, el nu mai e obligat legal să ți-i dea, ci doar moral, un fel bro duty.. 

Ce trebuie să reții de aici? Că bunul tău simț de a-ți cere banii înapoi nu trebuie să fie chiar atâââââââââât de lung.

Și banii înapoi? 

După cum am stabilit până acum, dacă n-ai contract, probe, nu ai zis nimic 3 ani și îți vrei banii înapoi, acest lucru e cam dificil și depinde foarte mult de buna-credință a cocontractantului tău. 

Totuși, dacă nu au trecut 3 ani, poți încerca să obții, după cum am zis și la început, o recunoaștere a datoriei sau achitarea unei părți din suma respectivă (dar să ai grijă să fie indicată și suma globală pe care ți-o datorează). Dacă ești pregătit să mergi în instanță, îi poți trimite o notificare scrisă cu privire la datoria pe care o are de achitat, spune-i că se află în întârziere (pentru că asta întrerupe prescripția), dar în următoarele 6 luni va trebui să îl chemi în judecată. 

Dacă ai fost măcar puțin diligent cu privire la banii tăi, ai șanse mari să îi poți obține înapoi. Asta dacă debitorul tău nu a devenit insolvabil când ți-a dat ție instanța dreptate și ce sa vezi? Nu ai ce executa silit pentru că prietenul nu mai are bani sau bunuri. Pentru a evita asta, poți cere sechestru. El are scopul să indisponibilizeze bunurile debitorului tău în echivalentul a cât i-ai împrumutat tu (dacă nu sunt bani, se poate face pe bunuri) astfel încât, în momentul în care ai un titlu executoriu, îți poți lua banii înapoi. 

Cum să te protejezi când dai un împrumut? 

Aici e ce te interesează dacă citești articolul ăsta chiar înainte să împrumuți pe cineva sau după ce deja ai pățit-o. O să le pun cu liniuță ca să fie mai ușor de urmărit pentru tine și să cuprindă cumva și o recapitulare a ce am discutat până acum. 

  1. Ai nevoie de un contract în formă scrisă (nu e nevoie să îl faci la notar) sau dă și tu bani prin vreo aplicație, mai puțin cu cash;
  2. Contractul ăsta, așa în mare, trebuie să cuprindă datele voastre de identificare, cine împrumută pe cine, semnătura, data în care ați încheiat contractul, suma (cifre și litere) și scadența;
  3. Dacă poți, acorda suma de bani în fața unor martori, prieteni comuni, cunoscuți; deși nu e foarte elegant, s-ar putea să te salveze în viitor;
  4. Ține corespondența cu debitorul tău astfel încât să știi dacă are de gând să îți înapoieze banii la termen sau nu, ori nu are de gând să ți-i mai înapoieze deloc; 
  5. Nu suna, dă un mail sau măcar un mesaj scris, astfel încât să ai dovadă; 
  6. Dacă dai împrumut o sumă mai mare, te poți consulta cu un avocat astfel încât să fii sigur că tot ce se întâmplă e ok și că îți poți lua banii înapoi oricând după scadență; 
  7. Nu lăsa să treacă prea mult timp după ce creanța a devenit exigibilă pentru că s-ar putea să nu o mai poți lua înapoi. 

Poză de Karolina Grabowska pe Pexels


Ai împrumutat unui prieten o sumă de bani și nu vrea să-ți dea banii înapoi? Scrie-ne și găsim împreună o rezolvare!

8 răspunsuri

  1. Da am inprumutat pe cineva cu bani si acum nici nu vrea sa raspunda da am cu iam facut transfer am si sms cum recunoaste ca are de dat bani inapoi dar nu am primit nimic inapoi nici un ban.Ce as puteai sa fac sa imi primesc bani?

  2. Buna ziua cum putem lua legatura am de recuperat o suma destul de mare 9600euro 3000 daca va vine să credeți am ajutați să facă chimioterapie avea cancer 1000 sa asi ia un garaj și ultimi 5600 a spus că ai trebuie pentru dentist unde trebuia să mă duc eu.si cu aceștia a uitat că exist suntem și neamuri

  3. Buna ziua,

    In vara acestui an un cunoscut mi-a cerut niste bani pt ca a pretins ca pierde casa. După ce i-am dat banii, cu titlul de imprumut, prin virament bancar, a continuat sa-mi ceara, pana când s-a ajuns la 2000 euro. A spus ca-mi restituie banii la finalul lunii, apoi luna următoare si tot asa. De fiecare data a inventat ceva. Totul este consemnat in mesaje. Intr-un final i-am spus ca-l voi actiona in instanta. A continuat sa tragi de timp pana când am semnat între noi un acord de restituire, in 2 transe, fix cu sumele si datele propuse de el. Nu a achitat prima transa sustinand ca nu poate plati pt ca are contul poprit. Acum spune periodic ca va plati si ca la final de luna va achita tot. Logic, ca nu cred.

    As dori sa stiu daca-l pot actiona in instanta pt inselaciune in forma continua, pt nerespectarea acordului de restituire si daca-l pot obliga sa achite atat taxele de judecata, cât și onorariul avocatului meu? Si cat ar dura un astfel de proces pe penal si civil? Si care ar fi costurile? Este necesara prezenta mea fizica in instanta?

  4. Buna ziua! In data de 01.12.2022 am platit un avans prin virament bancar,de 500 lei pentru o pisica. Intre timp a intervenit o problema si nu am putut sa o mai iau. Proprietarul pisicii refuza sa imi returneze banii inapoi. Precizez ca nu s-a semnat nici un contract intre mine si vanzator. Exista vreo sansa sa imi recuperez banii? Multumesc!

  5. Bună ziua,

    Am împrumutat o cunoștință cu 2800 USD cu contract notarial, data restituirii o fost ianuarie 2023, dar persoana pe care am împrumutat-o a decedat și m-am adresat moștenitorilor care au promis că restituie suma împrumutată dar până acum nu am primit nimic doar promisiuni.
    Ce mă sfătuiți să fac, să apelez la un avocat ori la un executor judecătoresc ?
    Peste 2 ani și 4 luni datoria se prescrie.

    Vă mulțumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *