CA8DD8F6 7027 49D4 BF21 CAFA2AEB94E4 scaled 1

Ce înseamnă criteriile de dependență și de ce nu pot folosi un PFA ca să maschez o relație de angajare?

6 minute • Oana Trifan • 16 mai 2022


Venituri mai mari, indemnizație de creștere a copilului mai mare, pensie mai mare, mai multă independență și flexibilitate în program.

De ce nu ne-am face toți câte un PFA și am încheia contracte de colaborare în locul clasicelor contracte de muncă?

Clasica ipoteză de mascare a unei relații de angajare sub umbrela unui PFA.

Activitate dependentă vs independentă

Cum își pot da seama autoritățile dacă într-adevăr se desfășoară o activitate independentă specifică formei de organizare de tip PFA sau dacă se desfășoară o activitate dependentă specifică unei relații de muncă ?

Pentru a evita orice formă de fraudă, atât din partea:

a) profesioniștilor (angajatorilor) care ar putea să-și externalizeze serviciile și să se îndrepte spre încheierea unor contracte de colaborare pentru servicii de contabilitate, asistență, consultanță etc., pentru a nu mai plăti taxele aferente unor relații de muncă, cât și din partea

b) persoanelor fizice care urmăresc același scop, de a nu mai plăti atât de multe taxe către stat, astfel că se îndreaptă spre o formă de organizare tip PFA;

Codul Fiscal a stabilit criterii clare prin care o activitate poate fi calificată ca dependentă sau independentă:

Astfel, la art.7 Codul fiscal definește ambele activități:

  1. Activitate dependentă – orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare generatoare de venituri;
  2. Activitate independentă – orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii;

a) persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

b) persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

c) riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

d) activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

e) activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

f) persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;

g) persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;

Prin urmare, dacă poți bifa 4 dintre cele 7 criterii enumerate, activitatea ta poate fi încadrată ca activitate independentă, iar PFA-ul tău să fie unul perfect legal.

Dacă în schimb îndeplinești mai puțin de 4 dintre cele 7 criterii sau nu îndeplinești 4/7 criterii în mod regulat, poți avea o problemă și să maschezi de fapt o relație de muncă, în loc să desfășori o activitate independentă specifică PFA.

Ipoteze

Lucrez ca ospătar la un restaurant în baza unui contract de muncă. Decid să îmi cresc veniturile, îmi dau demisia și îmi înființez un PFA. Continui să lucrez la același restaurant, doar că în baza unui contract de colaborare.

Ce activitate desfășor? Dependentă sau independentă?

Depinde…

  • Am trecut de la program de 8 ore la libertatea de a-mi stabilit eu programul și intervalul orar? Dacă da, atunci pot bifa acest criteriu, dacă nu, nu îndeplinesc criteriul privind libertatea de alegere a programului de lucru.
  • Prestez servicii de ospătărie pentru mai multe restaurante? Dacă da, pot bifa această condiție, dacă continui să lucrez pentru fostul meu angajator și doar pentru el, relația de colaborare tinde înspre o relație de muncă.
  • Îmi asum toate riscurile pentru activitatea pe care o desfășor, ce țin de securitatea și sănătatea în muncă, pot spune că sunt independent, nu îmi asum niciun risc și aștept ca angajatorul să-mi poarte de grijă, încă depind de el.
  • Îmi angajez și eu la rândul meu câțiva oameni pentru a ma ajută? Pot spune că sunt independent.

În concluzie, în funcție de modul în care îți organizezi întreaga activitate, aceasta poate fi calificată ca o activitate independentă (de colaborare) specifică PFA sau ca o activitate dependentă (relație de muncă).

Atenție la criteriile de calificare a activităților!

PS: același raționament îl vei aplica și în momentul în care vorbim de servicii în IT, spre exemplu. Adică lucrezi azi la cineva cu contract de muncă și faci soft, iar de mâine îți faci un PFA și facturez de pe el. Dar tot pentru aceeași firmă. Și doar pentru aceeași firmă.

PFA sau CIM

Indiferent de profesie, o persoană fizică poate obține venituri fie dintr-un contract de colaborare încheiat între PFA și un colaborator, fie în baza unei relații de angajare în temeiul unui contract de muncă.

Care este mai avantajos?

Bonus: tocmai s-a publicat Legea 125/2022 prin care activitatea PFA-urilor, dacă sunt toate contribuțiile plătite la zi, se consideră vechime în muncă. Nu e chiar de neglijat.

PFA și CIM. Pot coexista?

Aș putea să am și un PFA, dar să fiu și angajat cu un contract de muncă?

Avem și un text de lege pentru asta – art.17 din OUG 44/2008 stabilește relațiile de muncă în care poate fi implicată o PFA.

(1) PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii.

(2) O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

(3) PFA nu va fi considerată un angajat al unor terțe persoane cu care colaborează potrivit art. 16, chiar dacă colaborarea este exclusivă.

Câteva reguli se desprind de aici:

  1. PFA poate avea calitatea de angajator pentru terțe persoane.
  2. PFA nu poate avea calitatea de angajator pentru sine însuși.
  3. PFA nu poate avea calitatea de angajat pentru terțe persoane.
  4. PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terțe persoane, chiar în același domeniu sau într-un domeniu diferit.

💡 Fiecare formă de organizare a activității are avantaje și dezavantaje. Consultă-te cu un specialist în domeniu înainte de a lua o decizie și pune în balanță fiecare dintre cele două variante înainte de a lua o decizie!

Fotografie creată de Lex Photography, de la Pexels

3 răspunsuri

  1. Buna,

    Daca o persoana este angajata cu CIM – 8 h la o firma si are o societate membra Ceccar unde este asociat si administrator dar nu este angajat si presteaza servicii de contabilitate la cel putin 4 firme , poate sa fie declarata persoana fizica dependenta ?

    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *