Ce înseamnă ”lege marțială”?
8 minute • Ana-Maria Petrescu • 27 februarie 2022
Este imposibil să nu fi auzit că Ucraina a adoptat legea marțială pentru a se apăra de forța invadatoare a Rusiei. Toată lumea este cuprinsă de anxietate și frică neștiind ce poate urma. Cu toții am mai trecut o dată prin acest sentiment în martie 2020, dar acum amenințarea poate fi văzută. Cu necunoscutul apar 100 de întrebări și în fiecare zi apare un val de noi informații, iar de cele mai multe ori apar și fake news-uri. Chiar dacă nu pare, criza din Ucraina ne afectează pe toți, atât la nivel emoțional, cât și economic, iar acum totul este și mai acut deoarece este aproape de casele noastre.
Așadar, ce este legea marțială?
Sigur ai mai auzit cel puțin o dată în viață de lege marțială, cel puțin prin filme, iar aceasta înseamnă că administrația civilă este înlocuită de autoritatea militară. Aceasta poate fi decretată în cazul în care statul se află într-o situație de urgență cum ar fi amenințarea integrității teritoriale.
Când legea marțială este declarată, libertățile civile pot fi limitate, iar cele mai comune prevederi se referă la dreptul de proprietate, adică statul capătă dreptul de a rechiziționa bunurile care ar putea fi utile. Asta îți sună cunoscut, si noi am avut acele ordonanțe militare de la începutul pandemiei prin care statul limita anumite drepturi, mai exact ceea ce am resimțit cu toții, dreptul la libera circulație.
De ce o respectă oamenii? Această ”lege marțială” este decretată doar în situații majore și se poate aplica fie pe întreg teritoriul unei țări, fie doar în anumite regiuni. Este vitală pentru a se apăra un stat, iar oamenii o respectă deoarece prin acceptarea restrângerii drepturilor individuale și sporirea forței armate se preîntâmpină pierderea teritoriului care este posibil să nu mai fie recuperat niciodată.
Sistemul de justiție penal și civil este înlocuit de tribunalele militare.
Statul are dreptul să controleze cam orice domeniu, de exemplu poate opri funcționarea fabricilor care sunt considerate a fi non esențiale și folosirea resurselor în interes propriu. Poate să controleze difuziunile radio și televizate, se pot raționaliza resursele, iar serviciul militar devine obligatoriu
De regulă această ordonanță are o durată diferită de la o țară la alta, dar spre exemplu în Ucraina are o durată tipică de 30 de zile și poate fi instituită de președintele țării, cu posibilitatea ca aceasta să se prelungească printr-un nou decret.
Dar chiar nu există limite?
Limitele sunt instituite prin tratatele internaționale din care face parte fiecare stat. Cele mai comune sunt interzicerea torturii și a tratamentelor inumane, uciderea dacă aceasta nu este justificată prin autoapărare sau apărarea teritoriului și abuzarea de forța care este conferită armatei. Ca punct de reper ar trebui luată Convenția de la Geneva și dreptul umanitar internațional.
Cum arată în practică?
Se apelează la legea marțială doar dacă este strict necesară. Sigur ai mai văzut-o în filmele de război, dar viața bate filmul. De principiu, așa cum am văzut și în Ucraina, președintele va face un anunț în momentul instaurării ei, iar mai departe va fi numit un consiliu specializat pentru conducerea interimară a țării.
Cum arată situația din Ucraina?
Legea marțială a fost decretată de către președintele Vladimir Zelensky pe 25.02.2022, iar în locul acestuia, conducerea țării a fost preluată de comandatul suprem al armatei, Valerii Zaluzhnyi.
În Ucraina legea marțială este expres reglementată. De ce au avut nevoie de așa ceva? Este o țară care de nenumărate ori a fost amenințată, atât direct, cât și indirect de către Rusia și separatiștii pro ruși. Ultima modificare a legii a fost făcută în 2015, asta după ce în 2014 Rusia și-a anexat ilegal peninsula Crimeea. A mai fost decretată? Da, în 2018 în mai multe regiuni ale Ucrainei deoarece conflictul din estul țării părea să iasă de sub control -a avut legătură tot cu anexarea ilegală a Crimeei.
Probabil te întrebi unde mai este libertatea individuală. Ei bine, în vremea unui conflict militar primează interesele naționale. Ce drepturi sunt limitate și ce sunt obligați să facă? De exemplu se instaurează obligativitatea serviciului militar, iar dreptul la liberă circulație este limitat.
Ce obligații instituie legea marțială acum?
- Se introduce munca obligatorie pentru șomeri prin efectuarea unor activități cu caracter defensiv
- Se pot folosi resursele firmelor private în scopul apărării
- Se pot prelua bunurile, atât publice, cât și private, care ar putea deservi apărării militare
- Se instaurează un regim strict pentru circulația persoanelor indiferent că sunt cetățeni, străini sau apatrizi (spre exemplu acum nu poate ieși nimeni din case într-un anumit interval)
- Se interzice activitatea partidelor politice sau a organizațiilor care reprezintă un pericol pentru independența statului sau a integrității teritoriale
- Se monitorizează toate canalele de informare ale populației și sunt folosite în scopul informării populației
- Se interzice comerțul cu arme și cu băuturi alcoolice
- Se interzice schimbarea domiciliului recruților și persoanelor angajate în armată
- Locuințele private pot fi folosite pentru a fi cazați soldații sau pentru a fi transformate în unități militare
- Se poate introduce raționalizarea, dacă este cazul, a produselor alimentare de bază și a celor nealimentare
- Se pot confisca bunurile persoanelor fizice sau juridice dacă acestea ar putea ajuta la apărare
Cum ar arăta situația în România?
Este imposibil să nu ne întrebăm ce s-ar întâmpla dacă România este atacată. Acest lucru este destul de greu să se întâmple deoarece facem parte din NATO, spre deosebire de Ucraina. Când anxietatea te cuprinde, partea rațională amorțește și e mai bine să ai un răspuns decât să ai mii de întrebări iraționale.
Nici Constituția țarii sau vreo altă lege nu prevăd instaurarea legii marțiale, dar Constituția menționează starea de asediu care se poate da dacă suntem atacați. Aceasta este reglementată prin OUG nr. 1/1990 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgentă. Am mai auzit de această ordonanță încă de la începutul pandemiei.
Probabil tot te întrebi de ce nu avem o lege marțială propriu zisă. Pot să existe mai multe motive și o explicație ar fi aceea că nu am avut nevoie de ea nefiind sub o amenințare concretă sau din cauză că ”președintele României este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țarii” așa cum spune art. 92 alin. 1 din Constituție.
În cazul în care teritoriul țării ar fi atacat prima dată s-ar declanșa art. 5 din Convenția NATO, adică toate statele membre ar veni în ajutorul statului atacat. Răspunsul ar fi imediat deoarece pe tot teritoriul țării sunt amplasate baze permanente militare ale NATO, cunoscute sub numele de NRF sau NATO Response Force, iar în cel mult 24 de ore fiecare stat membru și-ar mobiliza forțele.
În cel mai scurt timp președintele ar decreta starea de asediu pe tot teritoriul țării sau doar în anumite regiuni și va declara mobilizarea totală sau parțială a forței armate, iar așa cum a fost în martie 2020 se vor da și primele ordonanțe militare. Cel mai probabil va fi instaurat serviciul militar obligatoriu și rechemarea militarilor scoși în rezervă, se vor putea rechiziționa bunurile care sunt considerate a fi necesare pentru apărare și va fi restricționat dreptul la libera circulație. Pe perioada stării de asediu se va putea prelungi mandatul Guvernului și nu va putea fi dizolvat (art. 64, alin. 1 din Constituție).
Cu siguranță se va face un instructaj al populației, iar toate forțele ar fi mobilizate și se va încerca limitarea zonei de conflict.
Dacă vrei să știi mai multe despre ordonanțele militare aruncă un ochi peste acest articol.
Ce trebuie să reținem de aici?
Legea marțială este o necesitate în situațiile disperate când îți ajunge cuțitul la os, iar aceasta a fost mereu o modalitate prin care o țară și-a apărat populația în fața forțelor invadatoare. Niciun stat democratic nu își dorește să limiteze drepturile cetățenilor și să își predea puterea forței militare.
Situația din Ucraina este una aparte pentru Europa deoarece nu are tot sprijinul de care are nevoie, iar aceasta din totdeauna a reprezentat o zonă de interes pentru politica rusească. Cu toții suntem îngrijorați pentru că este aproape de noi și încercăm să ajutăm cât de mult putem.
România se află într-un plan privilegiat atât din punct de vedere geografic cât și politic prin tratatele la care aceasta a aderat. Nimeni nu ar risca un conflict cu cele mai mari puteri militare ale lumii deci noi nu ar trebui să ne îngrijorăm, dar ar trebui să ajutăm pe cât de mult putem, atât la nivel de țară, cât și la nivel individual.
Poză de Polina Tankilevitch pe Pexels
In primul rand trebuie reținut ca nu sunt obligate de art
5 ca statele nato sa intervină. Este lăsat strict la aprecierea fiecăruia cum și cât intervine.
In primul rand Romania nu este atacata de nimeni.
In al doile rand noi nu suntem obligati de nimenea sa intervenim in razboiul din Ucraina. si nimeni nu are dreptul sa ne oblige….Doar slugarnicia guvernantilor nostri ne baga in k.k.t …ca sa nu ne mai spele nici dracu. In al treilea rand a nu se confunda faptul ca suntem in NATO cu aspectul interventilor separate ale unor State din NATO…care doresc cu orce chip escaladarea conflictului. Pentru ca sunt 2 aspecte total diferite…Neutralitatea ca stat membru NATO in acest conflict…multe state NATO o afiseaza…De ce nu si noi ? Ce…Ne mananca in kur….sau in prostia pseudo-politicienilor romani …ne credem “musculosi”…Sa nu uitam ca Ucraina nu ne este nici tata si nici muma…tinand cont cum ei, Ucrainienii se comporta pe proprile noastre teritori cu Romanii din Ucraina. Si in al 4-le rand…”Camasa e mai aproape decat haina din cui”…Iar Rusii nu sunt ceeace se afirma la Bruxel ca lupta cu “lopeti si topoare”…Realitate situatiei actuale din Ucraina ne arata un contrariu …care ar trebuii sa ne puna pe ganduri.