Ce mai facem după drept? Business în domeniul tatuajelor.
10 minute • Diana Maria Nădejde • 05 februarie 2021
De cele mai multe ori, ne este “băgată-n cap” ideea că, dacă ai urmat o anumită facultate sau te-ai specializat într-un anumit domeniu, trebuie neapărat, să și activezi ulterior în zona respectivă, deoarece altceva nu prea ar avea sens. Pentru drept, nu cred că mai e necesar să vă înșir “unica” listă de specializări pentru care puteți opta, o știți și voi.
Pentru că nouă la Avocatoo.ro ne place să privim lucrurile dintr-o perspectivă “out of the box”, de data asta am luat la întrebări un tânăr antreprenor, despre perioada facultății, decizia de a susține sau nu examenele de admitere în profesie, și provocarea de a te lansa într-un domeniu total opus față de rigurozitatea des întâlnită în domeniul juridic.
Avocatoo: Hello, Adelina! În primul rând, echipa Avocatoo.ro îți mulțumește pentru timpul acordat și ne dorim să fie o experiență plăcută pentru tine (pentru noi sigur este). Pentru că nu ne place să pierdem timpul, “intrăm direct în pâine”. Oricât de clișeic ar suna, de ce la drept ? A fost ceva ce ți-ai dorit încă din perioada liceului sau un fel de “mâna destinului” ?
Cu siguranță este o plăcere și pentru mine. Am fost atrasă de specializarea drept din clasa a 9-a și am fost sigură de atunci ce facultate vreau să urmez. Am înteles încă din perioada liceului cât de esențial este să întelegi drepturile pe care le ai și cât de important este să știi cum funcționează societatea în care trăim. Am considerat întotdeauna necesară introducerea educației juridice în școli și mi se pare trist cum sunt în prezent mulți adulți care habar nu au noțiuni fundamentale ce îi pot ajuta în viața lor de zi cu zi.
“Cred că dacă mai mulți oameni ar avea cunoștințe juridice de bază, dacă ar fi informați cu privire la drepturile ce îi pot proteja dar și cu privire la obligațile pe care trebuie să le respecte, am progresa foarte mult ca societate.”- Adelina Nică, fondator Vinci Tattoo Studio
Dreptul a fost prima mea opțiune și singura. Când eram în liceu știu că eram atrasă foarte mult de mediere și mă pasiona această latură, fiind o persoană care am crezut mereu că orice conflict poate fi rezolvat pe cale amiabilă.
Avocatoo: Cum au fost cei patru ani de studenție pentru tine ?
A fost cea mai intensă perioadă din viața mea. A fost perioada în care m-am maturizat dar și în care am încercat multe lucruri noi. Dreptul este o facultate destul de grea, unde trebuie să înveți în permanență și este imposibil să stăpânești o materie învățând doar câteva zile înainte de examen. În anul l în special știu că stăteam foarte prost la capitolul timp. Au fost primele mele examene orale, unde doar la o materie aveam de învățat sute de pagini. Tot în anul l m-am înscris într-o asociație de drept și făceam voluntariat și astfel nu prea mai aveam deloc timp liber. Am avut o funcție de conducere în asociație și am avut oportunitatea să fac practică aproape în toate instituțiile din domeniu. În același timp erau zile în sesiune în care mă culcam la ora 5 dimineața și mă trezeam la 7 să repet pentru examen. Eram perfecționistă și nu acceptam să mă simt nepregătită.
Cu timpul am devenit mai organizată. Am învățat să combin timpul liber cu facultatea și am avut multe experiențe de neuitat. Este perioada în care te cunoști pe tine cel mai bine și care face tranziția dintre un adolescent firav și un adult îndârjit. Totul a fost diferit, nu mai stăteam cu părinții, am cunoscut oameni noi, am învățat să am mai multă încredere în mine și să fiu o persoană independentă. Am învățat că motto-ul unui student la drept este „work hard, play hard„. Profitam atât de timpul liber cât și de cunoștințele pe care la acumulam la cursuri. Înainte nu credeam, dar într-adevăr cea mai frumoasă și intensă perioadă este cea din studenție. Este perioada în care poți experimenta ce vrei fără presiune dar în care ești destul de matur să înveți din orice experiență.
Avocatoo: Dacă ai putea alege 3 cuvinte pentru a descrie perioada facultății, care ar fi acelea ?
E greu să aleg doar 3 cuvinte, dar o să spun descoperire, maturizare și libertate.
Avocatoo: Consideri că facultatea de drept te-a ajutat să dobândești anumite skill-uri care au contribuit la formarea ta ca viitor adult?
Cu siguranță. Materia acumulată în cei patru ani de facultate este complexă și cuprinde pe lângă materiile de bază chiar și istorie, noțiuni de medicină, de urbanism, de administrație, de filozofie, economie, logică și multe altele. Consider că în orice domeniu ai activa o să îți fie de 10 ori mai ușor având facultatea de drept. Acum îmi știu mai bine drepturile, am o gândire mult mai analitică, știu să interpretez clauze contractuale și să mă descurc cu orice tip de acte fără a apela la cineva.
Avocatoo: Știu că la un moment dat aveai de gând să dai la INM? Ce te-a făcut să-ți schimbi opțiunea? Regreți acest lucru ?
Sunt o persoană care pune mereu în balanță orice situație și analizez mult înainte să iau o decizie, așa că am crezut mereu că profesia de judecător e cea mai potrivită pentru mine. Nu am renunțat în totalitate la ideea de a da la INM, vreau în continuare să îl urmez la timpul potrivit. Mi-am dat seama la un moment dat că nu am încă experiența de viață necesară și trebuie să acumulez mult mai multe cunoștințe pentru a putea excela, la INM concurența fiind acerbă. Meseria de judecător nu vine doar cu misiunea de a administra probe și de a interpreta fapte, ea vine la pachet și cu o presiune uriașă. În mâinile tale, stă viața unor oameni și nu îți permiți să faci greșeli.
Avocatoo: Din cauza pandemiei actuale, școala “s-a mutat în online” și încă nu se întrezărește momentul în care va reveni la forma clasică, față în față. În acest context, au existat numeroase discuții despre metodele de abordare practicate și rezultatele învațamântului românesc. Dacă ai putea să schimbi anumite lucruri în programa/metodologia facultății de drept care ar fi acelea ? Ce “minusuri” ai observat din perspectiva de student?
Sunt multe minusuri la școala online, mai ales ca student. Mi se pare că pe perioada facultății trebuie să se pună mai mult accent pe practică, iar asta lipsește în totalitate când vine vorba de școala în mediul online. Am făcut practică la judecătorie, la parchet, în cabinete de avocatură sau notariale și pot spune că „munca pe teren” este total diferită de ceea ce ne imaginăm noi sau de ceea ce vedem în filme.
“În ceea ce privește programa facultății de drept susțin că e prea puțina practică, iar câteva ore pe săptămână alocate în anii terminali acesteia este evident insuficient.”- Adelina Nică, fondator Vinci Tattoo Studio
Avocatoo: Și acum, “laitmotivul” acestui interviu. Pentru cei care nu știu, în prezent deții un salon de tatuaje. Cum ai ajuns aici? De la jurist la businesswoman în domeniul tatuajelor, metamorfoza este interesantă.
Pe lângă facultate, mereu am fost pasionată de arta cu tot ce include, de la sculpturi la desen, la film și chiar la artă corporală. În 2018 am făcut un curs de câteva luni de antreprenoriat inovativ. De atunci am fost tot mai atrasă de lumea afacerilor și am combinat pasiunea cu o idee care să aibă căutare pe piață. În perioada aceea am văzut un reportaj despre un băiat care suferise arsuri pe tot brațul în urma incendiului de la Colectiv și cum pentru a scăpa de amintirile acelei nopți si-a acoperit brațele cu tatuaje pentru a nu mai retrăi drama de fiecare dată când își vede cicatricile.
M-a interesat cazul și am căutat tot mai multe lucruri pe net, așa am aflat de conceptul de tatuaje post-traumatice. Aceste tatuaje acoperă suferința provocată de operații, de arsuri, de cicatrici, de violență domestică și le transformă în adevărate opere de artă. Fiecare tatuaj este unic și spune povestea lui. M-au emoționat poveștile citite pe net și m-am gândit de ce să nu fac asta și în Galați. Am avut de la început planul de a face un salon modern, care să respecte toate normele de siguranță și igienă și care să fie orientat în principal spre artă.
Avocatoo: Când ai luat decizia de a porni o afacere în acest domeniu?
După ce am terminat cursul de antreprenoriat m-am gândit să aplic imediat pentru fonduri europene. M-a ajutat enorm faptul că am terminat facultatea de drept. Am scris singură proiectul, am depus toate actele necesare și după câteva luni proiectul a fost aprobat. Să ai o afacere înseamnă, mai ales în România, că ai de-a face cu birocrație excesivă. Cred că, de când am început, am completat mii de acte. Sincer, fără cunoștinte minime juridice e aproape imposibil să faci față. De asemenea, se fac greșeli și la nivelul instituțiilor și tu trebuie nu numai să verifici toate documentele tale, dar și cele emise de autorități pentru că de multe ori acestea sunt pline de erori.
Avocatoo: Pe viitor, plănuiești să și “pui mâna pe creion”, adică să devii artist tatuator?
Nu sunt foarte sigură. Aș vrea să învăt mai bine arta digitală pentru a putea creea singură modele noi adaptate poveștii fiecărei persoane. Pe viitor am în plan în principal extinderea în alte orașe dar și o colaborare a salonului cu facultatea de Arte din Galați.
Avocatoo: Unde te găsesc oamenii interesați ?
Salonul este în centru pe Aleea Mavromol. De asemenea, la site s-a lucrat foarte mult deoarece am dorit un concept mai modern și mai prietenos cu oamenii.
Avocatoo: Pe final, ce mesaj ai transmite tinerilor studenți, dacă ar constata în timpul facultății că nu mai sunt atrași de domeniul juridic și nu ar ști exact cum să se reorienteze?
Consider că dreptul poate să stea la baza oricărei cariere. Este important să învețe, să asimileze informații să se cunoască pe ei însăși. Poți oricând să faci ce îți place și este important să știi cum. Când faci ceva ce îti place restul vine de la sine și cu timpul vei evolua tot mai mult. Știu că sună puțin clișeic dar am citit ca aproximativ 80% din oameni nu sunt fericiți cu locul lor de muncă. Nu este niciodată prea târziu să încerci.
Dacă ai terminat o anumită facultate nu înseamnă că trebuie toată viața să te axezi doar pe asta.
Sunt o persoană care vrea să facă multe lucruri în direcții diametral opuse și nu înțeleg oamenii care stau în același loc toată viața și care nu vor să încerce ceva nou. Dacă ceva nu te face fericit și nu te motivează cel mai bine e să închizi ușa și să încerci ceva nou.
Dacă ți-a plăcut acest “interviu”, nu uita să-l trimiți și prietenilor tăi.
Super tare. Am auzit și eu de cazul cu băiatul ars 🙁