luke southern 9yCYGgPe5Kg unsplash

­čôĺCe ri╚Öti ca vendor dac─â nu respec╚Ťi termenii&condi╚Ťiile de pe marketplace?

8 minute • Tiberiu Popa, Amalia Serea, Andreea- Bianca Colpo╚Ö ╚Öi Ana-Maria Petrescu • 16 octombrie 2023


Aventura ├«n e-commerce vine cu foarte multe oportunit─â╚Ťi, de aceea avem pentru tine un ghid pe care l-am ├«mp─âr╚Ťit ├«ntr-o serie de articole pline de explica╚Ťii ╚Öi exemple utile. De la cum ├«╚Ťi protejezi drepturile de proprietate intelectual─â, ce trebuie s─â ╚Ötii ca s─â fii conform ╚Öi s─â nu iei amenzi, p├ón─â la informa╚Ťiile ╚Öi instrumentele de care ai nevoie atunci c├ónd vrei s─â vinzi dincolo de grani╚Ťele ╚Ť─ârii. Vezi┬áaici┬áprimul articol din serie ╚Öi desf─â╚Öur─âtorul complet.

Odat─â cu puterea vine ╚Öi responsabilitatea – ├«n termeni ╚Öi condi╚Ťii

Ai o idee genial─â, e╚Öti preg─âtit s─â ri╚Öti ╚Öi s─â ├«ncerci s─â ├«╚Ťi deschizi prima afacere, dar ezi╚Ťi ╚Öi e╚Öti ne├«ncrez─âtor la ├«nceput. Nu ╚Ötii unde s─â-╚Ťi listezi produsele, dar ├«╚Ťi vine ├«n minte domeniul online. Faci cercetarea ╚Öi te decizi s─â ├«ncarci viitoarele tale produse pe o platform─â de marketplace.

Ai totul preg─âtit ╚Öi singurul lucru care mai r─âm├óne de f─âcut este s─â faci categoriile de produse ╚Öi s─â le postezi pe X marketplace. Cu toate acestea, e╚Öti nevoit s─â bifezi c─âsu╚Ťa conform c─âreia ai acceptat ÔÇ×termenii ╚Öi condi╚ŤiileÔÇŁ. O faci f─âr─â ezitare, ner─âbd─âtor s─â ├«ncepi treaba ÔÇô totu╚Öi, te-ai g├óndit vreodat─â ce reprezint─â ace╚Öti termeni, aceste condi╚Ťii? Ce fac ele, de ce e╚Öti nevoit s─â le accep╚Ťi, care sunt repercusiunile accept─ârii lor?

­čîĆLumea e un contract, iar noi suntem p─âr╚Ťile

De cele mai multe ori avem impresia c─â no╚Ťiune de contract e abstract─â, c─â reprezint─â acea foaie de h├órtie pe care scrie, mare, titlul ÔÇ×CONTRACTÔÇŁ.  Nu ne-am g├óndi niciodat─â c─â aceast─â fata morgana, iluzia de contract, e prezent─â ├«n via╚Ťa de zi cu zi mai mult dec├ót am crede.

Facem cump─âr─âturi zilnice, ├«ncheiem contracte, ├«mprumut─âm bani sau bunuri, ├«ncheiem contracte. Chiar ╚Öi c├ónd achizi╚Ťion─âm online un bun de pe X marketplace, noi ├«ncheiem contracte.

├Än acest sens, se pune ├«ntrebarea dac─â nu cumva ace╚Öti ÔÇ×termeni ╚Öi condi╚ŤiiÔÇŁ reprezint─â contractul dintre tine, Seller, ╚Öi X, pentru a utiliza platforma X ╚Öi a-╚Ťi ├«ncepe cariera de freelancer?

R─âspunsul se afl─â chiar ├«n termenii ╚Öi condi╚Ťiile pe care le accept─âm cu to╚Ťii f─âr─â s─â le citim. E ├«n regul─â, nu e╚Öti singurul.

Pentru a face un rezumat, termenii ╚Öi condi╚Ťiile reprezint─â chiar ÔÇ×raportul contractual dintre X ╚Öi Seller cu privire la serviciile de agen╚Ťie pe care X le presteaz─â pentru Seller, ├«n schimbul Comisionului, prin acordarea posibilit─â╚Ťii Sellerului de a vinde produsele prin intermediul platformei X c─âtre Clien╚Ťi prin prezentarea Produselor pe Platforma X, incasarea sumelor aferente Produselor si transferul acestora catre Seller, precum si prin acordarea catre Clienti a accesului la ProduseÔÇŁ.

­čôîSun─â prea complicat, nu-i a╚Öa? Aceast─â lung─â defini╚Ťie se poate rezuma ├«n urm─âtoarele idei:

  1. Tu, denumit Seller, cel care dore╚Öti s─â-╚Ťi vinzi produsele, ├«nchei un contract cu X, deci vei fi obligat s─â respec╚Ťi ceea ce ai acceptat c├ónd ai bifat termenii ╚Öi condi╚Ťiile
  2. Prin acest contract X ├«╚Ťi pune la dispozi╚Ťie Platforma Marketplace pe care tu po╚Ťi s─â-╚Ťi listezi produsele pentru a fi vizualizate de viitorii Clien╚Ťi
  3. Ulterior, când cineva cumpără de la tine un produs de pe Platforma Marketplace, vei încheia un contract cu acel cumpărător, prin intermediul X
  4. Ar fi frumos s─â fie totul gratuit pe lumea aceasta, dar nu este. Din sumele ├«ncasate din v├ónzarea produselor, va trebui s─â dai un Comision marketplace-ului X pentru c─â ├«╚Ťi pune la dispozi╚Ťie Platforma

All in all, termenii ╚Öi condi╚Ťiile pe care le-ai acceptat pentru a utiliza platforma reprezint─â plasa ta de siguran╚Ť─â legal─â. Lu├ónd ├«n considerare cele de mai sus, trebuie s─â re╚Ťii c─â ai ╚Öi obliga╚Ťii fa╚Ť─â de X, iar dac─â nu le respec╚Ťi, ri╚Öti sanc╚Ťiuni de ordin financiar ╚Öi, chiar, s─â ├«╚Ťi pui afacerea la risc prin ├«nchiderea contului de pe Platforma.

├Än acest sens, e important s─â cuno╚Öti, ├«n primul r├ónd, dac─â un eventual client nemul╚Ťumit se adreseaz─â direct ╚Ťie, Seller, sau la X?

­čôîCui se adreseaz─â cump─âr─âtorul?

Rela╚Ťia dintre un client ╚Öi un Seller poate fi complicat─â din c├ónd ├«n c├ónd, nu va curge mereu doar lapte ╚Öi miere. Chiar dac─â de regul─â totul merge exact a╚Öa cum trebuie, exist─â ╚Öi excep╚Ťii ├«n care o mic─â problem─â poate escalada ╚Öi s─â se transforme ├«n frustrare ╚Öi dureri de cap. Problemele pot s─â fie diverse, de la o diferen╚Ť─â de culoare p├ón─â la un produs care nu a mai fost livrat. Cine nu a mai f─âcut gre╚Öeli? Este foarte important ca ├«n cazul ├«n cazul unui conflict ambele p─âr╚Ťi s─â fie rezonabile ╚Öi s─â nu cear─â imposibilul.

Trebuie s─â re╚Ťii c─â e╚Öti singura persoan─â care r─âspunde pentru modul ├«n care ├«╚Ťi gestionezi activitatea sau pentru produsele pe care le vinzi.  Prin faptul c─â accep╚Ťi termenii ╚Öi condi╚Ťiile va trebui s─â subordonezi rigorilor noastre.

Adic─â s─â nu crezi cumva c─â dac─â scrie acolo X marketplace tu nu ai nicio r─âspundere. Nu, tu e╚Öti singurul responsabil ╚Öi r─âspunz─âtor pentru tot. 

A╚Öa cum ai observat, orice marketplace are rol de intermediar ├«ntre cump─âr─âtor ╚Öi Seller.  ├Än cazul ├«n care apare o problem─â, reclama╚Ťiile vor fi raportat─â de c─âtre client prin platform─â, iar apoi  va ajunge la tine, dar se mai pune problema de cine este responsabil s─â rezolve problema. De ce ├«╚Ťi trebuie informa╚Ťia asta? S─â ╚Ötii cine este dat ├«n judecat─â ­čśé. Glumim, nu suntem ├«n America, dar trebui s─â ╚Ötii exact care sunt obliga╚Ťiile tale.

Obliga╚Ťia dintre tine si cump─âr─âtor va ├«ncepe din momentul ├«n care ├«╚Ťi listezi produsele pe platforma, iar cineva face o comand─â. Acestea trebuie s─â aib─â o descriere corect─â, iar pozele s─â fie cele reale, plus c─â trebuie s─â te asiguri c─â ceea ce vinzi respect─â condi╚Ťiile impuse de lege. ├Än cazul ├«n care nu respec╚Ťi aceste lucruri vei putea fi tras la r─âspundere at├ót de client, c├ót ╚Öi de noi. Orice modificare asupra comenzii va fi f─âcut─â doar cu acordul clientului.  ├Än cazul ├«n care respectivul produs nu mai e ├«n stoc, trebuie s─â ├«i oferi un produs similar sau s─â ├«l ├«ntrebi dac─â vrea s─â a╚Ötepte p├ón─â va fi din nou disponibil.

Livrarea produselor  este responsabilitatea ta exclusiv─â. Trebuie s─â respec╚Ťi at├ót cerin╚Ťele clientului, de exemplu locul livr─ârii, c├ót ╚Öi termenele de livrare ├«nc─ârcate pe platform─â. Orice reclama╚Ťie primit─â de la client referitoare la aceste aspecte trebui solu╚Ťionate ├«n aceea╚Öi daca e primit─â ├«n timpul orelor lucr─âtoare, dac─â nu o vei solu╚Ťiona a doua zi. Asta ├«nseamn─â c─â ╚Öi atunci c├ónd apelezi la serviciile de livrare ale unui marketplace sau ai tu propria livrare, tu vei fi responsabil. 

Pentru anularea unei comenzi sau un retur, cump─âr─âtorul se va adresa c─âtre X marketplace sau va realiza aceste lucruri direct din aplica╚Ťie. Motivele pentru aceste opera╚Ťiuni pot fi diverse, de la timpul de livrarea prea mare sau produsul nu e conform a╚Ötept─ârilor.

Conform legii, clientul are o perioad─â  la dispozi╚Ťie pentru a se retrage din contract indiferent de motiv. Suma aferent─â coletului va fi returnat─â de X marketplace, dar acesta o va re╚Ťine de la Seller.

├Än ceea ce prive╚Öte garan╚Ťiile, acestea trebuie asigurate tot de c─âtre tine, iar ca totul s─â fie mai u╚Öor, fiecare garan╚Ťie emis─â se va afla ├«n contul clientului. Nu va mai fi nevoie ca un client s─â ia direct leg─âtura cu tine, ci totul va fi intermediat de noi. ├Ä╚Ťi pare mai complicat a╚Öa? Din contr─â, totul este ca s─â ├«╚Ťi u╚Öur─âm munca, tu va trebui doar s─â remediezi problema cu produsul ╚Öi nu ├«╚Ťi mai faci griji pentru proces ├«n sine.

Dup─â cum po╚Ťi observa, clientul nu ╚Ťi se va adresa direct ╚Ťie, ci totul se va face prin intermediul platformei de marketplace. Vei sc─âpa de grija de a lua leg─âtura cu clien╚Ťii ╚Öi chiar vei putea elimina mai multe etape administrative.

Cu toate acestea, tot trebuie s─â fii atent ╚Öi s─â te conformezi obliga╚Ťiilor pe care le-ai acceptat prin termeni ╚Öi condi╚Ťii.


Fotografie de Luke Southern pe Unsplash

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *