Ce se întâmplă dacă am fumat cannabis și mă prinde apoi poliția la volan?
9 minute • Ștefania-Cosmina Tatarcan • 19 februarie 2022
Substanța psihoactivă despre care vom vorbi astăzi o întâlnești sub multe denumiri. Fie că îi zici cannabis, marijuana, iarbă, pot sau hașiș, reglementarea din țara noastră este aceeași. Poate că deja bănuiești care este răspunsul la întrebarea din titlu (spoiler alert: nu e de bine.), dar te invităm să afli în continuare mai multe aspecte despre un subiect foarte important.
Ce este cannabisul?
Pentru a vedea ce reglementare s-ar aplica în cazul nostru, trebuie, întâi de toate, să vedem în ce categorie se încadrează cannabisul. Ei bine, acesta reprezintă o grupare de trei plante cu proprietăți psihoactive: Cannabis sativa, Cannabis indica și Cannabis rudelis. Atunci când florile acestor plante sunt uscate, avem de-a face cu cel mai cunoscut drog din lume. Acest drog conține o substanță psihoactivă, cu efecte asupra creierului, despre care vom vorbi mai încolo (THC).
Pe măsură ce timpul trece, cannabisul devine legal în cât mai multe state. Țara despre care știm cu toții că tolerează consumul de iarbă este Olanda. Guvernul țării susține, însă, că drogul este permis, dar nu legal, însă această practică nu a mai fost incriminată din anul 1976. Foarte cunoscutele ,,coffee shops” vând aproximativ 5 grame de astfel de droguri către fiecare persoană care le trece pragul pe zi, dar, cu toate acestea, trebuie să respecte stricte reglementări, cum ar fi să nu servească alcool sau să nu dețină o cantitate foarte mare de droguri în stoc. De asemenea, aceste cafenele pot vinde droguri doar locuitorilor din Olanda. Regăsim printre țările în care consumul de iarbă este legal: Jamaica, Uruguay, Georgia, Mexic, iar din 2018 se adaugă la listă și Canada. Iată o hartă unde vei regăsi locurile unde acest drog este legal:
În România, există o inițiativă legislativă care propune legalizarea cannabisului în scop medicinal. În 2019, proiectul (PL-x nr. 631/2019) a fost adoptat de Senat, iar, în prezent, este trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaților. Dacă ești interesat, însă, să afli mai multe detalii despre ce cuprinde propunerea, le găsești pe toate aici.
Ce conține?
Cannabisul este alcătuit din peste 120 de componente, numite canabinoizi. Experții nu știu exact ce face fiecare dintre aceste substanțe, dar au o înțelegere amplă asupra canabidiolului (CBD) și tetrahidrocannabinol (THC). Cele două componente au efecte diferite.
Astfel, CBD-ul este psihoactiv, dar nu e intoxicant și nu produce euforie. Ajută la reducerea inflamațiilor și a durerii, poate reduce greața, migrenele și anxietatea. În schimb, THC-ul este vinovatul pentru starea de euforie pe care o produce. Sunt produse care conțin doar CBD, doar THC, sau o combinație a acestora. Cu toate acestea, floarea uscată, pe care oamenii o asociază ierbii, conține ambii canabinoizi. De altfel, cânepa are cantități mari de CBD, dar nu de THC. Poate că despre uleiul CBD ai auzit deja, pentru că este foarte folosit pentru beneficiile pe care deja le-am enumerat mai sus. Este sănătos și nu te poate droga.
Efecte
Când vorbim de efectele pe care cannabisul îl are asupra noastră, ne referim la efecte pe termen scurt și pe termen lung. Pe termen scurt, efectele dorite de consumatori sunt: relaxarea, concentrare și creativitate, starea de euforie, perceperea simțurilor mai intens ș.a.m.d. Însă, această substanță are efecte secundare problematice pentru anumite persoane: probleme de coordonare, timp de reacție întârziat, greață, anxietate, ritm cardiac crescut, scăderea tensiunii arteriale, paranoia. În orice caz, aceste efecte variază în funcție de cantitate și de metoda de consum: fumat sau ingerință orală.
Pe termen lung, efectele unui consum repetat sunt cât de poate de dramatice și de tragice. În primul rând, atunci când este utilizat în adolescență, cannabisul afectează dezvoltarea creierului, de exemplu apar probleme de memorie și de învățare. Consumul de cannabis în adolescență poate duce, de asemenea, și la probleme precum schizofrenia. În plus, acest drog cauzează dependență, iar în lipsa consumului pot fi prezente simptome de sevraj. Mai mult, consumul de cannabis are același efecte asupra sistemului respirator precum îl are consumul de țigări.
Iată ce se întâmplă cu creierul uman atunci când este consumată substanța:
Reglementarea drogurilor în România
În România, reglementarea cannabisului își are temeiul în Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, dar regăsim și în Codul Penal din 2009 câteva dispoziții cu privire la consumul substanțelor psihoactive.
De reținut e faptul că este interzis să cultivi, produci, fabrici, extragi, prepari, transformi, oferi, să pui în vânzare, să vinzi, distribui, livrezi, transporți, procuri, cumperi, deții droguri de risc. În caz contrar, vei fi pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani și îți vor fi interzise niște drepturi. Cannabisul se încadrează în drogurile de risc. Droguri de mare risc sunt cele precum heroina, cocaina, opiu ș.a.m.d. Dacă se realizează activitățile de mai sus cu aceste tipuri de droguri, adică sunt implicate droguri de mare risc, pedeapsa se mărește, pedepsindu-se cu închisoare de la 5 la 12 ani. Lista cu toate droguri care se încadrează în categoria drogurilor cu risc și categoria drogurilor de mare risc le găsești în Legea nr. 143/2000. Aici mai găsești și sancțiunile pentru tot felul de activități ce implică substanțele psihoactive. Iar dacă vrei reglementările explicate, le găsești aici.
Despre Agenția Națională Antidrog
Conform art. 21 din Legea de mai sus, ,,formațiunile centrale specializate în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române, Ministerul Public și Direcția Generală a Vămilor transmit Agenției Naționale Antidrog datele privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, substanțe chimice esențiale, precursori și inhalanți chimici toxici, necesare întocmirii raportului către Guvernul României și către organisme internaționale cu privire la evoluția și nivelul traficului și consumului de droguri în România(…)”.
Prin urmare, Agenția Națională Antidrog este persoana juridică ce se ocupă cu prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Aceasta are rolul de a elabora, coordona, evalua, monitoriza politicile în domeniu. A.N.A. își dorește să promoveze un sistem coerent de asistență, prevenire și combatere a fenomenului.
Am voie să fumez cannabis înainte să mă urc la volan?
Acum vei afla răspunsul întrebării pentru care ai și venit. Răspunsul este simplu: Nu. Te așteptai? Probabil că da. Iată și de ce. Conform art. 336 alin. (2) din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Conform art. 336 alin. (3), dacă persoana cu pricina efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în proces de instruire practică a persoanelor care doresc obținerea permisului sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului auto, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani. Deci nu ai voie nici să fumezi cannabis când te plimbi tu cu mașina, și cu atât mai mult nu ai voie când îi plimbi pe alții, ori când transporți substanțe periculoase.
În plus, în cazul în care conducătorul auto se sustrage de la supunerea prevalării unor mostre biologice necesare în vederea stabilirii substanțelor psihoactive, va fi pedepsit cu închisoare de la unu la 5 ani. Așadar, prins în fapt fiind, te supui regulilor, căci pedeapsa ar putea crește semnificativ.
Dar…de ce este interzis?
Acum ar fi interesant să vedem și care este rațiunea din spatele reglementării. Ce se întâmplă, mai exact, cu mintea și corpul tău atunci când consumi cannabis?
Află că marijuana afectează în mod semnificativ judecata celui ce o consumă, coordonarea motorie, timpul de reacție și abilitatea de a lua decizii. Consumul de cannabis mai dă și paranoie. Studiile arată că există o corelație directă între concentrațiile de THC din sânge și capacitatea afectată de a conduce un vehicul. Acest drog este cel mai frecvent găsit în sângele șoferilor implicați în accidente de vehicule. Unele dintre acestea sunt fatale. Sunt studii conform cărora șoferii care au cannabis în sânge au de aproximativ două ori mai multe șanse să facă un accident fatal, față de cei care nu consumaseră droguri.
Chiar și în statele în care marijuana este legală, reglementarea este de așa natură încât interzice utilizarea acesteia înaintea condusului, ori este nevoie de trecerea unui anumit număr de ore pentru ca efectul marijuanei să dispară.
Ce vrea Uniunea Europeană?
Uniunea Europeană a adoptat o strategie în domeniul drogurilor pentru perioada 2021-2025, întrucât, în ultimele două decenii, UE și statele care o compun au dezvoltat împreună o abordare comună privind securitatea traficului de droguri și consumul acestora. Această strategie stabilește cadrul politic în materie de droguri, având ca obiectiv protecția sănătății, stabilitate socială și securitate, dar mai ales creșterea gradului de conștientizare a expunerii. Abordarea UE se focusează, mai ales, pe reducerea ofertei și a cererii de droguri, dar și pe abordarea daunelor cauzate de acestea.
Concluzie
În final, trebuie să reținem ideea conform căreia consumul de marijuana are efecte atât pe termen scurt, cât și pe lung, efecte ce pot afecta grav starea de sănătate, dar poate avea implicații și în viața de zi cu zi, în ceea ce privește munca și familia celui ce consumă astfel de substanțe. Cu siguranță, fumatul de cannabis înainte de urcarea la volan este strict interzisă și, cum am văzut mai sus, se pedepsește aspru. Pedeapsa este, însă, de mică valoare, în comparație cu urmările pe care un astfel de fapt necugetat îl poate avea asupra consumatorului de cannabis, sau asupra unor eventuale victime, în cazul unui dezastru.
Photo by Shelby Ireland on Unsplash
Si despru ca trebuie sa stai dacă fumezi iarbă la volan
Daca întrebarea asta este pusă de un șofer, ăla nu mai trebuie să aibă permis niciodată…