pexels photo 4549408

Ce trebuie neapărat să știi atunci când promovezi un produs cu un influencer?

6 minute • Maria Stanca • 24 august 2020


În tumultul pandemiei, al stării de urgență sau al stării de alertă, rețelele sociale au devenit din ce în ce mai prolifice, oferind un spațiu virtual nemărginit pentru crearea de conținut. Deși cei mai mulți utilizatori ai rețelelor sociale se autointitulează influenceri în funcție de numărul de urmăritori (sau de abonați) care le conferă o anume legitimitate și credibilitate, veritabilii oameni care influențează sunt cei care și-au construit singuri o afacere de succes sau care aduc un plus de valoare societății prin activitatea pe care o desfășoară. Totuși, fiecare dintre noi cunoaște sau urmărește un influencer pe Facebook, Instagram, YouTube sau TikTok, care promovează diferite produse sau care creează conținut de divertisment. Află din articol problemele-cheie atunci când vrei să lucrezi cu un influencer pentru un produs și protejează-te cu kit-ul nostru dedicat influencerilor.

Ce faci de fapt când promovezi un produs cu ajutorul unui influencer?

Pentru că în nomenclatura română influencer-ul nu reprezintă o meserie, nu poți încheia un contract de muncă cu o companie pentru a le promova produsele. De cele mai multe ori, atunci când ești influencer și colaborezi cu un brand în vederea promovării unor produse sau a unor servicii, închei cu aceasta un contract de prestări servicii.

Oferta de a contracta poate veni fie din partea unui brand, fie din partea influencerului, și, fiindcă este un contract oneros, ambele părți, adică influencer-ul și compania terță, urmăresc un beneficiu prin încheierea contractului. Este evident faptul că, dacă ești influencer și te contactează un brand pentru a le promova, de exemplu, articole vestimentare, nu vei merge la un notar public pentru a semna acest contract, ci îl vei încheia consensual, în formă orală sau scrisă.

Și dacă ești influencer și primești un produs sau un serviciu gratis, pe barter sau în orice altă formă, tot o modalitate de colaborare este și tot se încheie un contract.

Altfel spus, brandul te sună sau îți scrie pe Facebook, Instagram și tu le zici la telefon sau pe Messenger că accepți. Însă încheierea contractului în formă orală ridică probleme în materia probei (fiind necesară forma ad probationem).

Prin urmare, când promovezi un produs ca influencer, tu închei un contract cu brandul sau cu agenția repsectivă, depinde de situație. Uite, acum afli că un contract nu trebuie să se încheie doar în scris, cu semnături în stânga și în dreapta, ci inclusiv o discuție orală ține locul de unul.

Cam ce ar trebui să conțină o astfel de colaborare?

Ca atare, cum nu există un pachet standard sau un draft pentru activitatea influencerilor, întrucât oportunitatea și interesele acesteia se apreciază de la caz la caz, este în interesul influencerilor să țină cont de opinia sau de sfatul unui specialist din domeniul juridic, care va acorda atenție sporită voinței părților (și, cu precădere, voinței clientului pe care îl reprezintă) și clauzelor de exclusivitate, de răspundere în caz de neexecutare a obligațiilor contractuale etc.

Astfel, de actualitate este cazul PlushBio, o companie dermato-cosmetică laborios promovată de influencerii din social media, ale cărei produse au avut efecte adverse dintre cele mai serioase asupra tenului tinerelor ce le-au achiziționat. Într-o asemenea situație, în ce măsură răspunde influencerul alături de compania pentru care a promovat produsele? Jurisprudența română nu are încă un răspuns sau un punct de vedere unanim, întrucât curentul influencerilor este relativ nou, însă Curtea Regională din Munchen a stabilit în 2015 într-o cauză similară că influencerul desfășoară strict o activitate comercială (altfel zis, că doar face reclamă) promovând produsul respectiv, pentru a nu răspunde patrimonial (sau, în egală măsură, nepatrimonial) și solidar cu compania dermato-cosmetică.

La ce să fii atent atunci când ești creator de conținut?

Chiar dacă influencerii poate că nu antamează per se propriile afaceri sau idei de business, ei creează conținutul, adică textul, muzica, pozele sau clipurile video, prin care promovează produsele companiilor terțe.

Valoarea intrinsecă a companiilor care își promovează produsele prin influenceri rezidă în reach-ul persoanelor cu care acestea se asociază, astfel că brandurile se folosesc adesea de conținutul (și trademark-ul) creat de influenceri. Astfel, activitatea unui influencer de promovare a unui produs se circumscrie în egală măsură domeniului proprietății intelectuale sau domeniului dreptului publicității. Conținutul creat este protejat în principiu contractul de cesiune de drepturi de autor. Cu ajutorul unui specialist în domeniul juridic, acest conținut poate fi înregistrat, iar drepturile de autor pot fi și mai bine valorizate, de pildă în cazul unui litigiu privind utilizarea defăimătoare a conținutului creat

Desigur, se mai pune problema conținutului efectiv al postărilor, al pozelor sau al clipurilor video din perspectiva limitelor libertății de exprimare. Acest drept fundamental are o consacrare atât națională, în Constituție (art. 30), cât și internațională (art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului), iar instanțele se regăsesc adesea în fața unor litigii privind frontierele acestei libertăți și modul în care ea interferează cu noțiunea de interes public.

Totuși, având numeroase exemple concrete din social media și lăsând deoparte corectitudinea politică, conținutul creat de influenceri poate depăși adesea aceste limite ale libertății de exprimare, instigând la ură, la discriminare sau chiar la violență. Astfel, pe seama acestei expansiuni a activității de influencer, este evident faptul o opinie sau un sfat juridic specializat poate preîntâmpina problemele acestui tărâm încă necunoscut, întrucât e de preferat să rămâi sub incidența legii – cu atât mai mult cât zeci sau sute de mii de oameni îți urmăresc activitatea. Altfel spus, paza bună trece primejdia cea rea.t

Suntem specializați în industrii creative și știm cum să te ajutăm să înțelegi cel mai bine riscurile le care te expui atunci când intri într-o colaborare în mediul online. Indiferent că ești influencer, agenție sau brand, îți explicăm cum stau lucrurile și găsim cea mai bună rezolvare. Scrie-ne azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *