kelly sikkema o050Ap2PX0 unsplash

­čôĺCe trebuie s─â ╚Ötii ca seller despre garan╚Ťie ╚Öi ce po╚Ťi ╚Öi nu po╚Ťi s─â faci ├«n rela╚Ťia cu clientul

12 minute • Raluca-Maria Vasiliu ╚Öi Ana Maria Matahal─â • 13 octombrie 2023


Aventura ├«n e-commerce vine cu foarte multe oportunit─â╚Ťi, de aceea avem pentru tine un ghid pe care l-am ├«mp─âr╚Ťit ├«ntr-o serie de articole pline de explica╚Ťii ╚Öi exemple utile. De la cum ├«╚Ťi protejezi drepturile de proprietate intelectual─â, ce trebuie s─â ╚Ötii ca s─â fii conform ╚Öi s─â nu iei amenzi, p├ón─â la informa╚Ťiile ╚Öi instrumentele de care ai nevoie atunci c├ónd vrei s─â vinzi dincolo de grani╚Ťele ╚Ť─ârii. Vezi┬áaici┬áprimul articol din serie ╚Öi desf─â╚Öur─âtorul complet.

Din capul locului trebuie s─â facem o distinc╚Ťie extrem de important─â ├«ntre garan╚Ťia legal─â pentru neconformitatea produsului ╚Öi garan╚Ťia comercial─â.

Garan╚Ťia legal─â pentru neconformitatea produsului este un drept acordat automat prin lege consumatorului pentru o perioad─â de doi ani de la achizi╚Ťionare. Tu ca v├ónz─âtor nu po╚Ťi condi╚Ťiona prin politica de termeni ╚Öi condi╚Ťii de pe site acordarea acestui drept de prezentarea unui document (├«n spe╚Ť─â, certificatul de garan╚Ťie).

Dac─â produsul pe care clientul l-a luat de la tine nu func╚Ťioneaz─â conform specifica╚Ťiilor, ├«nseamn─â c─â este neconform.

Totu╚Öi, dac─â vorbim de garan╚Ťia comercial─â, lucrurile stau pu╚Ťin altfel. Aceast─â garan╚Ťie se ofer─â fie de tine v├ónz─âtor, fie de produc─âtor ╚Öi se distinge de garan╚Ťia legal─â pentru neconformitate prin aceea c─â ├«i d─â consumatorului mai multe beneficii dec├ót cele prev─âzute de lege.

Ai drept de op╚Ťiune dac─â acorzi sau nu garan╚Ťie comercial─â. Dac─â o acorzi, ├«n mod clar va trebui s─â o respec╚Ťi ├«n mod obligatoriu. ├Än practic─â, se folose╚Öte ╚Öi ca metod─â de atragere ╚Öi fidelizare a clien╚Ťilor – d─â o stare de siguran╚Ť─â ╚Öi de diferen╚Ťiaz─â ├«n raport cu al╚Ťi Selleri.

Prin garan╚Ťia comercial─â po╚Ťi acorda facilit─â╚Ťi suplimentare. Cu titlu de exemplu:

 • Garan╚Ťia se ├«ntinde pe o perioad─â mai mare de timp (3 ani, 4 ani). Acordarea acestei garan╚Ťii se poate face gratuit sau contracost.
 • Po╚Ťi oferi clientului un termen mai lung ca s─â se decid─â dac─â vrea repara╚Ťie sau ├«nlocuirea produsului – de exemplu ├«n termen de 45 de zile de la achizi╚Ťionare spre deosebire de 30 de zile, cum prevede legea
 • Po╚Ťi oferi garan╚Ťie care acoper─â inclusiv defectele rezultate ca urmare a ╚Öocurilor mecanice.

Problem─â practic─â

S─â nu confunzi aceste dou─â tipuri de garan╚Ťii ╚Öi mai ales s─â nu condi╚Ťionezi acordarea garan╚Ťiei legale de prezentarea certificatului de garan╚Ťie.

În concluzie:

 • garan╚Ťia legal─â ╚Öi garan╚Ťia comercial─â sunt dou─â tipuri diferite de garan╚Ťie
 • garan╚Ťia legal─â se d─â pentru doi ani de la achizi╚Ťie
 • garan╚Ťia comercial─â este ceva ce alegi tu s─â oferi clien╚Ťilor ╚Öi te poate ajuta ca strategie de business.

Ambalajul original al produsului. Po╚Ťi cere clien╚Ťilor s─â-l p─âstreze?

Nu, nu este obligatoriu s─â p─âstreze ambalajul original pentru a beneficia de garan╚Ťia legal─â de conformitate, potrivit prevederilor art. 16 (12) din Legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor ┼či a de┼čeurilor de ambalaje: ÔÇ×Se interzice condi┼úionarea, sub orice form─â, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la garan┼úia produsului cump─ârat de p─âstrarea ambalajului.ÔÇŁ

Ce informa╚Ťii trebuie s─â furnizezi consumatorilor 

Atunci c├ónd faci comer╚Ť online, inclusiv atunci c├ónd  o faci prin intermediul unui marketplace, trebuie s─â oferi consumatorilor cel pu╚Ťin urm─âtoarele informa╚Ťii precontractuale:

 • Datele de identificare ale societ─â╚Ťii: denumire, codul unic de ├«nregistrare, num─ârul de ├«nregistrare la Registrul Comer╚Ťului, adresa sediului social;
 • Date de contact (telefon, adres─â de po╚Öt─â electronic─â);
 • Pre╚Ťul produselor pe care le comercializeaz─â;
 • Termeni ╚Öi condi╚Ťii (aici comerciantul ader─â la termenii ╚Öi condi╚Ťiile marketplace-ului ├«n calitate de partener, dar poate s─â aib─â ╚Öi proprii termeni ╚Öi condi╚Ťii, referitori la drepturi ╚Öi obliga╚Ťii, modalitatea de comand─â ╚Öi livrare, politica de livrare, politica de facturare, politica de garantare ╚Öi returnare, politica promo╚Ťiilor, condi╚Ťii de garan╚Ťie ╚Öi service etc.);
 • Politica de confiden╚Ťialitate;
 • Politica de utilizare a cookie-urilor (cade ├«n sarcina marketplace-ului);
 • Link c─âtre ANPC (Autoritatea Na╚Ťional─â pentru Protec╚Ťia Consumatorilor) pe prima pagin─â a site-ului (cade ├«n sarcina marketplace-ului);
 • Link c─âtre platforma SOL ÔÇô Solu╚Ťionarea Online a Litigiilor, pe prima pagin─â a site-ului (cade ├«n sarcina marketplace-ului).

Po╚Ťi s─â condi╚Ťionezi v├ónzarea c─âtre consumator? 

A condi╚Ťiona v├ónzarea c─âtre un consumator ├«nseamn─â s─â-i impui s─â cumpere o anumit─â cantitate din acel produs sau a-i impune s─â cumpere acel produs concomitent cu un alt produs sau serviciu.

Ô×í´ŞĆExemple:

 1. Dac─â vrei s─â cumperi mere, trebuie s─â cumperi cel pu╚Ťin 1 kg.
 2. Dac─â vrei s─â cumperi laptopul X, trebuie s─â cumperi concomitent ╚Öi Licen╚Ť─â Microsoft Windows 11 sau o licen╚Ť─â pentru un antivirus.

O astfel de condi╚Ťionare este interzis─â expres prin art. 51 din O.G. 99/2000 privind comercializarea produselor ╚Öi serviciilor de pia╚Ť─â, iar comerciantul care o practic─â risc─â o amend─â de la 500 la 2000 de lei.

Ce NU mai pot face comercian╚Ťii ╚Öi sanc╚Ťiunile aferente

├Än situa╚Ťia ├«n care comerciantul nu ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea comercial─â ├«n conformitate cu legisla╚Ťia actual─â, acesta risc─â s─â i se suspende activitatea comercial─â ╚Öi s─â primeasc─â amend─â.

Prin art. 73 din Ordonan╚Ťa de Guvern nr. 99/2000 privind comercializarea produselor ╚Öi serviciilor se stabilesc penaliz─âri ├«n func╚Ťie de gravitatea situa╚Ťiei.

Amenzile ├«ncep de la 200 de lei ╚Öi pot urca p├ón─â la 50.000 de lei ├«n func╚Ťie de tipul de activitate pe care o ├«ntreprind ╚Öi de situa╚Ťie.

Astfel, se stabilesc urm─âtoarele amenzi ├«n func╚Ťie de urm─âtoarele situa╚Ťii:

 • ├«ntre 200 – 500 lei pentru structurile de v├ónzare care au suprafa╚Ťa mic─â (de exemplu micile buticuri din pia╚Ť─â)
 • ├«ntre 500 – 2.000 lei pentru structurile de v├ónzare cu suprafa╚Ť─â mare (de exemplu, supermarketurile)
 • ├«ntre 100 – 200 lei pentru comercian╚Ťii ambulan╚Ťi (de exemplu mini furgonetele de m├óncare tip pleskavita)
 • ├«ntre 500 – 1.000 lei pentru comercian╚Ťii care ├«╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea ├«n afara spa╚Ťiilor comerciale
 • ├«ntre 2.000 – 10.000 lei pentru neprezentarea ├«n fa╚Ťa organelor a documentelor legale justificative pentru realizarea v├ónz─ârilor
 • ├«ntre 10.000 – 50.000 lei pentru v├ónz─ârile tip piramidal (promiterea de produse sau servicii consumatorilor la pre╚Ťuri mai ieftine f─âr─â a fi posibil acest lucru) sau pentru convingerea persoanelor s─â se ├«nscrie pe liste ├«n speran╚Ťa c─â vor c├ó╚Ötiga la un moment dat ceva

Amenzile le pot da:

a) organele de control abilitate ale prim─âriilor

b) organele de control abilitate ale Ministerului Economiei ┼či Finan┼úelor

c) organele de control abilitate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului

d) organele de control abilitate ale poliţiei

ÔÇ╝´ŞĆ FACT ÔÇ╝´ŞĆ

Sanc╚Ťiunile aplicate ╚Ťie ca ╚Öi comerciant vor fi consemnate ├«n cazierul t─âu comercial.

­čôľ Conform art. V alin. (4) din OUG 58/2022 pentru modificarea ╚Öi completarea unor acte normative din domeniul protec╚Ťiei consumatorilor:

Cazierul comercial reprezint─â fi┼ča de eviden┼ú─â ├«n care Autoritatea Na┼úional─â pentru Protec┼úia Consumatorilor consemneaz─â faptele ┼či sanc┼úiunile aplicate operatorilor economici prin documentele de control.

Cu ce te afecteaz─â?

Con╚Ťinutul acestui cazier comercial va fi luat ├«n considerare ├«n viitor, ├«n eventualitatea ├«n care ├«╚Ťi vor fi aplicate alte sanc╚Ťiuni de c─âtre ANPC, conform art. 17 alin. (4) lit. c) din OUG 58/2022 pentru modificarea ╚Öi completarea unor acte normative din domeniul protec╚Ťiei consumatorilor.

Astfel, spre exemplu, atunci c├ónd legea prevede aplicarea unei amenzi ├«ntre 2.000 ╚Öi 20.000 de lei, la stabilirea unei sume exacte va conta, pe l├óng─â natura, gravitatea, durata ├«nc─âlc─ârii ╚Öi al╚Ťi factori, ╚Öi ce fapte ai mai s─âv├ór╚Öit, fapte prev─âzute ├«n acest cazier comercial.

Nu po╚Ťi comercializa produse falsificate sau contraf─âcute

Conform art. 4 alin. (2) din Ordonan╚Ťa de Guvern nr. 21/1992:

­čôľ (2) Se interzic producerea, importul ┼či comercializarea produselor falsificate sau contraf─âcute.

Ce sanc╚Ťiune poate aplica ANPC ├«n cazul ├«n care constat─â c─â NU a fost respectat─â aceast─â interdic╚Ťie?

Conform art. 50 alin. (1) lit. a) din Ordonan╚Ťa de Guvern 21/1992 privind protec╚Ťia consumatorilor, producerea, importul ╚Öi comercializarea produselor falsificate/contraf─âcute reprezint─â o contraven╚Ťie ╚Öi se sanc╚Ťioneaz─â cu amend─â de la 3.000 la 30.000 lei.

­čĺí Aten╚Ťie! Valoarea amenzii contraven╚Ťionale poate fi actualizat─â prin hot─âr├óre de Guvern. (art. 52 OG 21/1992)

Cine poate s─â constate ╚Öi s─â aplice sanc╚Ťiunea?

Conform art. 54 alin. (1) din OG 21/1992:

­čôľ (1) Constatarea contraven┼úiilor ┼či aplicarea sanc┼úiunilor prev─âzute la art. 50 ┼či 51 se fac de c─âtre reprezentan┼úii ├«mputernici┼úi ai Autorit─â┼úii Na┼úionale pentru Protec┼úia Consumatorilor.

Este amenda contraven╚Ťional─â unica sanc╚Ťiune ce poate fi aplicat─â ├«n cazul ├«nc─âlc─ârii interdic╚Ťiei de producere, import ╚Öi comercializare a unor produse falsificate/contraf─âcute?

R─âspunsul este NU. ÔŁî

Tot în OG 21/1992, în art. 55 pct. 1 lit. a) se prevede posibilitatea agentului constatator de a opri definitiv comercializarea + retragerea din circuitul consumului uman produsele care sunt falsificate/contrafăcute.

Scopul aplic─ârii acestei m─âsuri: limitarea prejudicierii consumatorului.

Practic, prin oprirea comercializ─ârii unor astfel de produse sau prin retragerea acestora din circuitul consumului uman se urm─âre╚Öte mic╚Öorarea daunelor pe care aceste produse le-ar putea cauza ├«n r├óndul consumatorilor, av├ónd ├«n vedere c─â ├«n urma aplic─ârii acestei m─âsuri produsele nu ar mai putea fi achizi╚Ťionate de alte persoane.

Pot fi aplicate și pedepse complementare

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din OG 21/1992 coroborat cu alin. (4) al aceluia╚Öi articol, dac─â operatorul economic care a fost controlat a pus la v├ónzare produse falsificate/contraf─âcute, cunosc├ónd acest lucru, agentul care a constatat acest fapt poate s─â dispun─â sanc╚Ťiunea complementar─â a ├«nchiderii definitive a unit─â╚Ťii ├«n care erau v├óndute produsele respective.

­čĄö Conform art. 2 pct. 3 din OG 21/1992, prin operator economic se ├«n╚Ťelege persoan─â fizic─â sau juridic─â, autorizat─â, care ├«n cadrul activit─â╚Ťii sale profesionale fabric─â, import─â, transport─â sau comercializeaz─â produse ori p─âr╚Ťi din acestea sau presteaz─â servicii.

Ce se întâmplă cu produsele falsificate/contrafăcute găsite de către agentul constatator?

Art. 61 alin. (1) din OG 21/1992 prevede că că aceste produse se confiscă de către organele abilitate de lege și se distrug/se valorifică, după caz, conform prevederilor legale.

Este necesar ca agentul constatator s─â sesizeze organele abilitate cu privire la existen╚Ťa acelor produse falsificate/contraf─âcute.

Comercializare produse alimentare/nealimentare cu dep─â╚Öirea datei durabilit─â╚Ťii minimale

Conform art. 5 din Ordonan╚Ťa de Guvern nr. 21/1992 privind protec╚Ťia consumatorilor:

­čôľ (1)Produsele se comercializeaz─â numai ├«n cadrul termenului de valabilitate/datei de minim─â durabilitate pentru produsele nealimentare sau al datei-limit─â de consum pentru produsele alimentare/datei durabilit─â╚Ťii minimale stabilite de produc─âtor.

(2)Se interzice modificarea termenului de valabilitate/datei de minim─â durabilitate sau a datei-limit─â de consum/datei durabilit─â╚Ťii minimale ├«nscrise pe produs, pe etichet─â, pe ambalaj sau, dup─â caz, ├«n documentele ├«nso╚Ťitoare.

Pe scurt

 • Pentru a putea comercializa un produs, acesta trebuie s─â se afle ├«ntr-un anumit termen/s─â respecte o dat─â.
 • Este interzis─â modificarea termenului/datei ├«nscris(e) pe produs, pe etichet─â/ambalaj ori ├«ntr-un document ├«nso╚Ťitor.

Art. 2 din Ordonan╚Ťa de Guvern nr. 21/1992

În sensul prezentei ordonanţe, se înţelege prin:

termen de valabilitate/data de minim─â durabilitate pentru produsele nealimentare – limita de timp/data stabilit─â de produc─âtor p├ón─â la care un produs ├«┼či p─âstreaz─â caracteristicile specifice ini┼úiale, dac─â au fost respectate condi┼úiile de transport, manipulare, depozitare ┼či p─âstrare;

data-limit─â de consum pentru produsele alimentare – limita de timp/data stabilit─â de produc─âtor p├ón─â la care produsele care din punct de vedere microbiologic au un grad ridicat de perisabilitate ┼či sunt susceptibile ca dup─â un timp scurt s─â prezinte un pericol imediat pentru s─ân─âtatea consumatorilor ├«┼či p─âstreaz─â caracteristicile specifice, dac─â au fost respectate condi┼úiile de transport, manipulare, depozitare ┼či p─âstrare;

data durabilit─â┼úii minimale – data stabilit─â de produc─âtor p├ón─â la care un produs alimentar ├«┼či p─âstreaz─â caracteristicile specifice ├«n condi┼úii de depozitare corespunz─âtoare; produsele pentru care se stabile┼čte data durabilit─â┼úii minimale nu trebuie s─â fie periculoase nici dup─â aceast─â dat─â;

Ce sanc╚Ťiune poate aplica ANPC ├«n cazul ├«n care constat─â c─â NU a fost respectat─â aceast─â interdic╚Ťie?

Conform art. 50 alin. (1) lit. c) din Ordonan╚Ťa de Guvern 21/1992 privind protec╚Ťia consumatorilor, at├ót comercializarea produselor f─âr─â a fi prev─âzut termenul/data impus─â la art. 5 din OG 21/1992, c├ót ╚Öi modificarea acestui termen/acestei date reprezint─â contraven╚Ťii ╚Öi se sanc╚Ťioneaz─â cu o amend─â a c─ârei valoare este cuprins─â ├«ntre 2.000 ╚Öi 20.000.

­čĺí Aten╚Ťie! Valoarea amenzii contraven╚Ťionale poate fi actualizat─â prin hot─âr├óre de Guvern. (art. 52 OG 21/1992)

Cine poate s─â constate ╚Öi s─â aplice sanc╚Ťiunea?

╚śi ├«n cazul acestei situa╚Ťii se va aplica art. 54 alin. (1) din OG 21/1992. Constatarea contraven╚Ťiilor se va realiza de c─âtre reprezentan┼úii ├«mputernici┼úi ai Autorit─â┼úii Na┼úionale pentru Protec┼úia Consumatorilor.

Este amenda contraven╚Ťional─â unica sanc╚Ťiune ce poate fi aplicat─â ├«n cazul ├«nc─âlc─ârii celor dou─â obliga╚Ťii prev─âzute ├«n art. 5 din OG 21/1992?

R─âspunsul este NU. ÔŁî

Conform art. 55 din OG 21/1992, agentul constatator poate dispune oprirea definitiv─â a comercializ─ârii + retragerea din circuitul consumului uman a produselor care au termenul de valabilitate/data de minim─â durabilitate expirat/expirat─â sau data-limit─â de consum/data durabilit─â┼úii minimale dep─â┼čit─â;

Concluzie

Comerciantul ├«ncearc─â prin diferite metode s─â ├«╚Öi atrag─â clien╚Ťii ╚Öi s─â v├ónd─â c├ót mai multe produse, cu minimizarea pierderilor, ├«ns─â nu trebuie pierdut din vedere faptul c─â legiuitorul a reglementat prin diferite acte normative reguli privind v├ónz─ârile promo╚Ťionale, informa╚Ťiile care trebuie prezentate consumatorului, garan╚Ťiile consumatorului precum ╚Öi sanc╚Ťiunile ce pot fi aplicate comerciantului dac─â acesta face nef─âcute fa╚Ť─â de consumator.


Articol redactat de Raluca-Maria Vasiliu, Ana Maria Matahală și Diana-Maria Iercoșan

Fotografie de Kelly Sikkema pe Unsplash

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *