Cele mai bune genuri muzicale pe care să le asculți când înveți
6 minute • Ana-Maria Udriste • 21 iulie 2019
Nu zicem neapărat ceva de proto(manele), dar să placă la toată lumea.
Muzica are numeroase beneficii în ceea ce privește studiul, cu condiția să știi ce și cum să alegi în funcție de obiectivele tale.
Suntem diferiți
Îl știi pe colegul ăla care dă din mâini în timp ce citește? Dar pe tipa aia care bâțâie picioarele? Colegul tău care nu suportă să respiri lângă el? Dar băiatul ăla lângă care poți da o ultra-mega petrecere și el rămâne concentrat?
Ai ghicit. Suntem cu toții diferiți. Astfel, mediul de studiu al fiecărei persoane în parte va fi mai mult sau mai puțin unic. Unii vor prefera să învețe la bibliotecă sau măcar să fie scăpați de acasă/cămin/chirie, pe motiv că ”nu se pot concentra”. Alții dimpotrivă, vor să învețe în pat, cu o ciocolată caldă (iar am scris vin prost) lângă.
Muzica de fundal atunci când înveți este o decizie foarte importantă. Pentru mulți, muzica te poate calma, te poate ajuta la focalizarea și să-ți crească motivația printr-o simplă îmbunătățire a stării de spirit. Alegere muzicii poate afecta abilitatea de a memora, rezolva problemele și prezice tendințele.
Într-un studiu, elevii de la școala primară s-au dovedit a avea performanțe mai bune la anumite sarcini decât atunci când nu exista muzică. Dar nu toate genurile sunt egale. Oamenii de stiință recomandă ca muzica pe care o asculți în timp ce studiezi să nu aibă versuri și să fie la un volum moderat (să le spună cineva asta și vecinilor care pun lăutărească la 3 dimineața).
Dar totuși, ce gen să alegi?
Pe clasic
Multe studii au arătat o legătură între muzica clasică și îmbunătățirea capacității cognitive.
Cunoscut sub numele de “efectul Mozart“, mulți spun că ascultarea lui Mozart te va face mai deștept. În timp ce acest lucru nu este chiar adevărat (vorba aceea, muzica îți dă, dar nu îți bagă și în sac), cel puțin un studiu a arătat că ascultarea pieselor lui Mozart poate îmbunătăți raționamentul pentru 10-15 minute (fetele vor spune în continuare că nu este suficient).
Un studiu frecvent citat de la Universitatea Stanford a constatat că capacitatea creierului de a acorda atenție s-a îmbunătățit semnificativ după ce participanții au ascultat muzica unui compozitor obscur din secolul al XVIII-lea.
Institutul de Cancer Duke a arătat că ascultarea muzicii clasice poate, de asemenea, reduce durerea (aia din suflet care nu se mai termină când înjuri de cine ori că cine te-a pus să faci dreptul) și anxietatea (cu care oricum te vei lupta în fiecare zi ca avocat stagiar, mai ales dacă ai un ”manager” binevoitor).
Ai mai jos și lista noastră de sugestii de muzică pe clasic, dacă vrei să o încerci:
Sau poate preferi muzica de pian (nouă ne place mai mult, ni se pare că suntem mai baroci așa și dă mai bine cu avocatura):
Ultimele articole publicate:
Jazz
Când eram mică, una din trupele mele preferate era Blazzaj (jazz alb citit de la coadă la cap, te scutesc de un efort, pentru că oricum ai de învățat).
Potrivit lui William R. Klemm, profesor senior în neuroștiințe (o știi el ce zice) la Universitatea A & M din Texas, e bine să asculți jazz când studiezi pentru capacitățile sale de reducere a stresului. Stresul, explică el, “este inamicul numărul 1 al capacității de memorare”.
Acum chiar cred că ar fi bine să arunci un ochi pe articolul despre suplimente și trucuri ca să înveți/te concentrezi mai bine.
Jazz-ul a fost, de asemenea, legat de creșterea creativității (pentru că doar știm cu toții cât de colorate sunt cărțile de învățat, nu?)
Ca să nu te chinui, mai jos ai și lista noastră de sugestii cu jazz:
Iar aici poți găsi un Jazz mai mult de piano bar, ca să simți că mai și trăiești nițel, nu doar că te scurgi învățănd.
Muzică din lume
Ța-ța-ța căpriță-ța. Primiți cu ursul?
Muzica din lume, așa, la modul generic (nu K-pop), ci mai pe comuniune om-natură, triburi, alea-alea poate fi o variantă foarte bună.
Cum zic oamenii de pe la Universitatea din Nevada, Reno, “sunetele indigene americane, instrumente celtice, indiene cu coarde, tobe și flaute sunt foarte eficiente în relaxarea minții chiar și atunci când sunt ascultate la un nivel mai ridicat”.
Unul din playlist-uril mele preferate este cu muzică hawaiana:
Sau, pentru că tot este frumos afară, ce e mai frumos decât niște ritmuri cubaneze?
Și clasicul Buena Vista Social Club (pentru că oricum nu am când să ajung în Cuba, deci măcar îmi plâng de milă ascultând).
Mai și muncim în timpul liber, așă că aruncă un ochi și pe oferta noastră completă de servicii:
Zgomot de fundal
Deși teoretic nu intră la categoria de muzică, sunt foarte multe persoane (inclusiv eu) care preferă să aibă un zgomot de fundal atunci când învață sau lucrează (un fel de ”să fie zgomot de fundal, dar să fie al meu făcut de mine).
Unii preferă să asculte valurile mărilor, alții să aibă un televizor care merge în surdină – ce-i drept nu am auzit până acum de persoane care să înregistreze copilul vecinilor când urlă și să-l folosească ca zgomot de fundal, dar niciodată nu e prea târziu nici pentru asta.
Așa că te las în compania unor gângănii, valuri, copaci și alte sunete pe care sper să nu le aud prea curând penru că asta ar însemna să părăsesc confortul biroului meu în care-mi petrec majoritatea vieții.
Ție ce muzică îți place să asculți?
Foto: OC Gonzalez pe Unsplash