⬅ ÎNAPOI

Certificatul medico-legal: ce trebuie să știm despre el

certificatul medico-legal

În cadrul unui proces penal, un astfel de certificat poate constitui o probă valoroasă, fiind apt să dovedească existența unor urme ale infracțiunilor, de pildă. Vom analiza ce reprezintă și cum poate fi obținut certificatul medico-legal, cât și îndeplinirea anumitor condiții de către persoana vătămată.

Ce este o examinare medico-legală?

Pornind de la prevederile legale în materia dreptului procesual penal, articolul 168[1] din Noul Cod de Procedura Penală spune că o atare examinare se realizează în momentul în care o persoană a fost victima unei infracțiuni.

Aceasta este diferită de expertiza medico-legală psihiatrică, ce are legătură cu discernământul autorului infracțiunii.

Citește și: cum oprim legal cyberbullying-ul?

Cine o face?

Tocmai pentru că este victima unei infracțiuni, sunt necesare examinări minuțioase pentru a se identifica în mod concret care sunt aceste urme, natura lor, iar examinarea se realizează de către un specialist, anume un medic legist.

Putem vorbi despre infracțiuni contra persoanei (lovirea sau alte violențe[2], vătămare corporală[3]) sau infracțiuni contra libertății si integrității sexuale (viol[4]), cert este că acestea produc urme asupra corpului persoanei vatamate.

Ce ar trebui să conțină certificatul medico-legal?

Rolul medicului legist este unul de o importanță majoră, întrucât, prin efectuarea acestei examinări se poate elibera certificatul medico-legal în care să constate, de pildă:

 • victima a fost agresată;
 • care sunt urmele prezente pe corpul acesteia;
 • modalitatea de producere a acestora;
 • momentul la care au fost produse;
 • zilele de îngrijiri medicale necesare.

Toate aceste informații sunt necesare pentru ca Dreptul penal să poată trage la răspundere penală pe cel/cei care nesocotesc normele legale în vigoare. De altfel, trebuie să se protejează victimele și să se acordă asistență necesară în vederea vindecării acestora pentru a li se garanta drepturile prevăzute în legea noastră fundamentală, Constituția.

Bun, care este procedura?

Acesta este un act emis, după cum menționam anterior, de către medicul legist din cadrul Institutului National de Medicina Legala ‘Mina Minovici’, însă este un act care se poate elibera numai în urmă solicitării exprese a persoanei interesate.

Citește și: sancțiunile în dreptul penal


El este solicitat pentru a face dovadă agresiunilor de orice natură, fiind o proba permisă în cadrul unui proces penal.

Citeste despre probele din cadrul unui proces penal.

Există anumite condiții?

Da. Nu orice persoană poate să îl solicite, ci doar cele care îndeplinesc criteriile prevăzute de lege[5]:

 • victima, dacă a împlinit varsta de 16 ani /părintele, pentru cel care nu a implinit această varstă;
 • tutore sau autoritate tutelară;
 • curatorul;
 • alte persoane care îi îngrijesc pe minori;
 • directorul unității pentru persoanele internate în cămine, spitale, internate școlare, precum și în alte asemenea instituții;
 • comandantul locului de detenție pentru persoanele condamnate și organul de urmărire penală sau instanța de judecată pentru persoanele aflate în stare de reținere sau de deținere;
 • orice altă persoană pentru copii găsiți, pentru persoanele debile mintal, pentru cei care nu se pot îngriji singuri și nici nu sunt în îngrijirea cuiva;
 • orice persoană juridică, pe bază de contract, pentru asigurații/ angajați săi.

Ultimele noastre articole:

Este important de reținut că persoană în cauza poate solicita certificatul medico-legal în 30 de zile de la data săvârșirii infracțiunii.

Certificatul medico-legal este alcătuit din trei părți, partea introductivă (datele personale ale victimei, istoricul faptei, date medicale în relație cu agresiunea suferită), partea descriptivă (leziunile) și concluziile (dată producerii, aprecierea gravității traumatismului, natura agentului traumatic)[6].

Acest act este menit a servi identificării agresorului și este anexat dosarului de urmărire penală pentru a se face încadrarea juridică a faptei.


Referințe:

[1]Art. 189. Examinarea medico-legală a persoanei (1) Examinarea medico-legală a persoanei în vederea constatării urmelor şi a consecinţelor unei infracţiuni se efectuează conform legii speciale. (2) Medicul legist care a efectuat examinarea medico-legală întocmeşte un certificat medico-legal sau, după caz, un raport de expertiză. (3) Constatarea leziunilor traumatice este efectuată, de regulă, printr-o examinare fizică. În cazul în care nu este posibilă sau necesară examinarea fizică, expertiza este efectuată în baza documentaţiei medicale puse la dispoziţia expertului. (4) Raportul de expertiză sau certificatul medico-legal trebuie să cuprindă: descrierea leziunilor traumatice, precum şi opinia expertului cu privire la natura şi gravitatea leziunilor, mecanismul şi data producerii acestora, urmările pe care acestea le-au produs.

[2] Art. 193 Noul Cod Penal

[3] Art. 194 Noul Cod Penal

[4] Art. 218 Noul Cod Penal

[5] Art. 16, Norma procedurală privind efectuarea expertizelor, a constatărilor și a altor lucrări medico-legale din 25.05.2000

[6] Medicina legala, suport de curs pentru invatamant la distanta, Conf.univ.dr. George Cristian Curca, 2012.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.