cow pasture animal almabtrieb 696x464 1

CJEU interzice folosirea numelor de produse lactate pentru produse vegetale

2 minute • Ana-Maria Udriste • 26 iunie 2017


Compania germană TofuTown produce și distribuie alimente vegetariene și vegane. Produsele sale pe bază de plante sunt comercializate sub denumirea de “unt de tofu Soyatoo”, “brânză de plante”, “brânză vegetală”, “cremă” și termeni similari.

Verband Sozialer Wettbewerb, o asociație germană responsabilă de combaterea concurenței neloiale, a considerat că promovarea unor astfel de produse sub denumirile asociate cu industria laptelui a încălcat legislația UE privind desemnarea laptelui și a produselor lactate, înșelând astfel consumatorii și distorsionând concurența. În consecință, asociația a depus o acțiune împotriva TofuTown pentru a interzice utilizarea denumirilor de produse lactate cu produsele sale pe bază de plante.

TofuTown a susținut că publicitatea acestuia nu încalcă legislația în cauză. Aceasta s-a bazat în principal pe două argumente. În primul rând, având în vedere proliferarea înlocuitorilor produselor lactate din soia sau tofu, de exemplu, înțelegerea consumatorilor cuvintele “lapte”, “smântână”, “unt”, “brânză” și “iaurt” s-a schimbat considerabil. Desemnările nu sunt utilizate singure, ci mai degrabă întotdeauna asociate cu cuvintele care se referă la originea vegetală a produselor în cauză, de exemplu “unt tofu” sau “cremă de spray de orez”.

Curtea a constatat că, în principiu, în scopuri de marketing și publicitate, legislația relevantă prevede că termenul “lapte” poate fi utilizat numai pentru desemnarea laptelui de origine animală. În plus, cu excepția anumitor excepții exprese, legislația rezervă denumiri precum “smântână”, “frisca”, “unt”, “brânză” și “iaurt” numai pentru produsele derivate din lapte.

Curtea a concluzionat că aceste denumiri nu pot fi utilizate pentru a desemna produse pur vegetale, cu excepția cazului în care sunt incluse pe lista de excepții, ceea ce nu este cazul soiei sau tofului.

Curtea a respins al doilea argument al tofu Town, afirmând că adăugarea de declarații descriptive sau de clarificare care indică originea vegetală a produsului este irelevantă în scopul interzicerii.

Hotararea aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *