egalitate

Egalitatea între femei si bărbați între concept și realitate

9 minute • Bianca Vîlsănescu • 01 iunie 2018


Egalitatea între femei și bărbați și este unul dintre obiectivele Uniunii Europene. De-a lungul timpului, legislația, jurisprudența și modificările aduse tratatelor au contribuit la consolidarea acestui principiu și la implementarea sa în UE. Parlamentul European a fost dintotdeauna un apărător fervent al principiului egalității dintre bărbați și femei.
Uniunea Europeană are la bază un set de valori, inclusiv egalitatea, și promovează egalitatea între femei și bărbați (articolul 2 și articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Aceste obiective sunt, de asemenea, consacrate în articolul 21 din Carta drepturilor fundamentale. În plus, articolul 8 din TFUE conferă Uniunii sarcina de a elimina inegalitățile și de a promova egalitatea între bărbați și femei prin toate activitățile sale (acest concept este cunoscut și sub numele de ,,integrarea dimensiunii de genˮ – gender mainstreaming). Uniunea și statele membre s-au angajat, prin Declarația nr. 19 anexată la Actul final al Conferinței interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona, ,,să combată toate formele de violență în familie […] să prevină și să pedepsească aceste infracțiuni și să sprijine și să protejeze victimeleˮ. Mai multe aspecte privind legislatie le puteti gasi pe siteul Parlamentului European : http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_2.3.8.html
Și totuși va fi nevoie de timp pentru a rezolva această problemă raportul Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din Parlamentul European prezentând o realitate îngrijorătoare: cu ritmul actual de progres, ar fi nevoie de încă 70 de ani pentru a obține salarii egale, conform unor estimări ale Comisiei Europene.
În ceea ce privește reprezentarea in politică Raportul privind egalitatea între femei și bărbați în Uniunea Europeană în 2014-2015 subliniază necesitatea de a stabili egalitatea de gen ca prioritate politică, pentru a crea un cadru legal pentru o mai bună echilibrare a vieții private cu cea profesională.
În cadrul procesului decizional privind Egalitatea între femei și bărbați în procesul decizional , Consiliul Uniunii Europene invită :
Comisia Europeană, guvernele, partidele politice, parlamentele naționale și Parlamentul European să promoveze o reprezentare echilibrată a femeilor și bărbaților în sfera politică, acordând atenție în special pozițiilor ocupate pe listele partidelor, de exemplu prin introducerea unui sistem „de rotație” prin care candidații bărbați și femei ar urma să fie incluși în mod alternativ pe listele respective, inclusiv în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din 2019, a numirii unei noi Comisii Europene în 2019, precum și a numirilor pentru funcții înalte în cadrul instituțiilor UE.
Guvernele și partenerii sociali, cu respectarea deplină a autonomiei acestora, precum și întreprinderile din sectoarele privat și public, să instituie politici ambițioase privind egalitatea de șanse și să stabilească obiective și termene pentru dezvoltarea și punerea în aplicare în continuare a unor măsuri eficace destinate asigurării unei reprezentări echilibrate a femeilor și a bărbaților în procesul decizional și de
conducere, inclusiv sisteme de formare, de mentorat și de sponsorizare, precum și alte inițiative.
Sarmiza Bilcescu prima femeie avocat ne-a dovedit ca nu trebuie sa existe bariere in a privi femeile si barbații cu aceiasi ochi .
Născută într-o familie bună, şcolită la Paris, în vremuri în care profesorii evitau să primească la cursuri femei pentru a nu crea „dezordine“, Sarmiza Bilcescu a pus România pe harta „inovaţiilor“.
În 1890, o domnişoară pe nume Sarmiza Bilcescu făcea o cerere neobişnuită către Baroul Ilfov, cel care, la vremea respectivă, includea şi Bucureştiul. În cerere, Bilcescu, în vârstă de doar 23 de ani, solicita să fie înscrisă ca avocat. Ineditul situaţiei provenea de la faptul că, până la acel moment, nu exista în nicio ţară din Europa vreo femeie avocat.
Fără femei!… Ştiinţa se face între bărbaţi! Paul Sonday, profesor la Sorbona, la apariţia Sarmizei Bilcescu în amfiteatrul universităţii
Consiliul avocaţilor, condus de Take Ionescu, fusese pus în faţa unei situaţii cu totul speciale. Pentru a primi o femeie, Consiliul trebuia, pe lângă distrugerea unei cutume sociale dominante în epocă, să reformuleze un întreg edificiu legislativ care nu acorda nicio şansă unei viitoare femei avocat. În motivarea deciziei de la momentul respectiv, avocaţii bucureşteni înlăturau vechile legi, considerându-le „căzute în desuetudine“, restrângându-se la interpretarea legilor burgheze, introduse după 1866. Cum niciun text de lege nu condiţiona apartenenţa la sexul masculin, avocaţii concluzionau, la finalul dezbaterilor:„Nu este cu putinţă de a împiedica petiţionara de a fi înscrisă ca avocat“.
Situația la ora actuală in România :
Legislatie vs. realitate
Conform legislatiei din Romania, „egalitatea de sanse intre femei si barbati” reprezinta „luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferite ale persoanelor de sex masculin si respectiv feminin si tratamentul egal al acestora”. Totusi, daca aruncam o privire la Parlamentul Romaniei, observam ca doar 11,81% din legiuitorii tarii sunt femei. La 1 septembrie 2015, din cei 383 de deputati, doar 53 erau femei si din cei 167 de senatori, doar 12 erau femei. Si in alte pozitii-cheie decizionale din institutii importante ale statului, femeile ocupa locuri putine – din 22 de ministri, doar 4 sunt femei, iar din 9 judecatori ai Curtii Constitutionale, doar 2 sunt femei.
Una dintre cele mai grave forme de inegalitate intalnite in Romania afecteaza femeile care, din lipsa unui sistem de protectie sociala functional, sunt nevoite sa stea acasa pentru a-i ingriji si sustine pe membrii mai in varsta sau mai tineri ai familiei. Aceasta situatie le ingreuneaza viata sociala si profesionala, le ingradeste libertatile si oportunitatile si le predispune la depresie, singuratate si stima de sine scazuta, conform unor studii internationale. Spre exemplu, un studiu European recent realizat pe 514 milioane de persoane, arata ca multe femei casatorite si femei casnice au dificultati in a echilibra cariera cu viata de familie. Multe femei din Romania se ocupa singure de treburile casnice si din gospodarie, precum si de cresterea copiilor, in timp ce o persoana de gen masculin este in cele mai multe cazuri „scutita” de aceste responsabilitati. La fel se intampla si in ceea ce priveste ingrijirea persoanelor in varsta, responsabilitate care cade cel mai frecvent in grija femeilor, din cauza lipsei unui sistem de asistenta pentru batrani.
De asemenea există controverse la nivel național si în ceea ce privește egalitatea tratamentului între bărbați și femei în cadrul admiterii la școala de poliție .
Cu toate acestea Ambasadorul SUA la Bucuresti a declarat ca Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste egalitatea intre salariile obtinute de femei si cele obtinute de barbati, mentionand ca diferenta de venituri este de sub 5%, de patru ori mai mica decat media UE. Klemm a explicat ca afacerile detinute de femei in Romania au trasaturi similare cu cele din Statele Unite. ”In Romania, femeile detin 36% din sectorul de business, in vreme ce in SUA procentul este de 38%. Deci, femeile detin abia o treime din afaceri in ambele tari. Femeile au reusit acest lucru, desi accesul la capital, o problema comuna pentru toate start-up-urile si antreprenorii, este mult mai dificil pentru ele”, a mai mentionat Hans Klemm. Ambasadorul SUA la Bucuresti a mai spus ca femeile care dezvolta afaceri in Romania fac acest lucru pentru a profita de o oportunitate economica si nu din necesitate.
”Femeile din Romania se specializeaza in domenii care in alte tari sunt dominate de barbati: stiinte naturale, IT si inginerie. De asemenea, Romania se afla pe locul 40 in lume in topul afacerilor, depasindu-si la acest capitol vecinii”, a mai spus ambasadorul SUA. Nu in ultimul rand, Hans Klemm a mentionat una dintre cele mai mari dificultati de care se lovesc antreprenorii romani, in special femeile: gasirea unor mentori care sa le ghideze in ceea ce priveste luarea deciziilor grele in domeniul de business.

Islanda, țară din afara Uniunii Europene , prima țară din lume care legalizează egalitatea salarială între sexe
În conformitate cu legislația islandeză, firmele care angajează mai mult de 25 de persoane sunt obligate să obțină un certificat guvernamental care să demonstreze că femeile sunt plătite egal cu bărbații. În caz contrar vor fi amendați.
Dagny Osk Aradottir Pind, de la Asociația pentru drepturile femeii din Islanda, a declarat pentru Al Jazeera: „Legislația este în esență un mecanism prin care să se asigure că femeile și bărbații sunt plătiți în mod egal. A fost nevoie de această lege deoarece deși avem o legislație care spune că salariul ar trebui să fie egal pentru bărbați și femei de zeci de ani, încă avem un decalaj de salarizare”.
Țara nordică, în care locuiesc în jur de 320.000 de persoane, s-a clasat pe primul loc în lume în ceea ce privește egalitatea de gen timp de opt ani la rând, potrivit Forului Economic Mondial. Motiv pentru care aceasta poate fi un bun model pentru multe din țările Uniunii .
Un mare pas către schimbare în Arabia Saudită
Singura tara din lume care interzice femeilor sa conduca masini a anuntat o mare schimbare, iar din iunie 2018 femeile saudite vor avea dreptul sa-si ia permis de conducere. Masura a fost luata si ca parte a programului de modernizare a tarii, si ca efect al insistentelor femeilor in ultimii 30 de ani, dar nu sunt acestea singurele motive. Femeile vor putea renunta la soferii pe care ii angajau pana acum si vor avea mai multi bani la dispozitie si mai multa libertate, chiar daca multe alte lucruri le sunt interzise. Este de asteptat si ca piata auto sa creasca puternic in tara cu 32 de milioane de oameni, probabil segmentul masinilor de clasa mica urmand sa aiba avans peste media pietei.
Arabia Saudita este tara cu cea mai mare segregare dintre barbati si femei. Acestea nu pot lucra in multe domenii, trebuie sa fie insotite de un barbat din familie care ia pentru ele decizii importante si trebuie sa se acopere total in vesminte negre cand ies in public.
Anuntul ca femeile vor avea dreptul sa conduca masini in Arabia Saudita a fost salutat in toata lumea, interdictia fiind de neconceput si constituind unul dintre prncipalele motive de critica la adresa autoritarului regat cu capitala la Ryadh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *