facebook

Confidentialitate Facebook. Ce informatii sunt colectate despre tine si cui sunt distribuite?

13 minute • Redactia • 26 martie 2017


Ca 99,9% dintre utilizatorii Facebook probabil si tu, când ți-ai deschis contul, ai acceptat Termenii și Condițiile Facebook, fără a le citi. Cu alte cuvinte, ai oferit unui site accesul la datele tale personale, fotografiile, relațiile si conversatiile private, fara a-ți pune problema securității și a confidențialității. Deoarece Condițiile de utilizare și Politicile Facebook sunt obligatorii pentru fiecare utilizator, în continuare vom explica aceste condiții pe înțelesul tuturor.

În prezentul articol vom sintetiza scopul Facebook, principiile, și regulile privind conflidențilitatea, mai exact ce date și informații despre tine colectează Facebook, în ce scop sunt folosite acestea, cui sunt distribuite și ce soluții există pentru a-ți proteja datele personale.

Care este scopul Facebook?

Potrivit Principiilor, scopul este următorul: „Dezvoltăm Facebook pentru a face lumea mai deschisă şi mai transparentă, ceea ce credem că va determina o mai bună înţelegere şi o legătură mai strânsă. Facebook promovează deschiderea și transparența oferind indivizilor o mai mare putere de a distribui informații și de a se conecta, iar anumite principii ghidează Facebook în atingerea acestor scopuri.”

Însă, nu trebuie omis faptul că Facebook este, în realitate, un business, așadar un alt scop este vânzarea de cât mai mult spațiu pentru reclame și colectarea detaliilor despre utilizatori pentru a targeta cât mai bine reclamele și a vinde publicitate la o rată mai bună.

Care sunt principiile Facebook?

  • Libertatea de partajare a informaţiilor şi de conectare
  • Dreptul de proprietate asupra informațiilor şi controlul acestora. Totuși, controlul nu se poate extinde și asupra modului în care cei care au primit informațiile le pot utiliza mai departe, în special în afara serviciul Facebook.
  • Circulaţia liberă a informațiilor
  • Egalitatea fundamental între orice persoană,  agenţie de publicitate, dezvoltator, organizaţie sau orice entitate. Trebuie să existe un singur set de principii, drepturi și responsabilități care să se aplice tuturor Persoanelor care utilizează serviciul Facebook.
  • Valoarea socială
  • Standarde şi platforme deschise
  • Servicii fundamentale
  • Binele comun
  • Proces transparent. Facebook trebuie să pună la dispoziția publicului informații despre scopul, planurile, politicile și acțiunile sale.
  • O singură lume. Serviciul Facebook trebuie să transcendă granițele geografice și naționale și să fie la dispoziția oricui din lume.

 Care sunt regulile privind Confidențialitatea?

În opinia Facebook, Confidențialitatea este foarte importantă și îndeamnă utilizatorii să lectureze cu atenție Politica de utilizare a datelor.

 Ce informații colectează Facebook?

  • Lucrurile pe care le faci si informatiile pe care le ceri

Astfel, se colectează informațiile pe care le oferi când utilizezi Facebook,  inclusiv atunci când îți creezi un cont, când creezi sau distribui conținut și când trimiți mesaje sau comunici cu alte persoane.

Printre acestea se pot număra informații din conținutul sau despre conținutul pe care îl furnizezi, cum ar fi locația unei fotografii sau data la care a fost creat un fișier. De asemenea, se colectează informații despre modul în care utilizezi Facebook, cum ar fi tipurile de conținut pe care le vizualizezi sau cu care interacționezi, sau frecvența și durata activităților tale.

  •  Lucruri pe care le fac ceilalți și informațiile pe care le oferă
  •  Rețelele și conexiunile tale

Se colectează  informații despre persoanele și grupurile cu care te-ai conectat și despre modul în care interacționezi cu ele, cum ar fi informații despre persoanele cu care comunici cel mai des sau despre grupurile în care obișnuiești să distribui conținut. De asemenea, se colectează informațiile de contact pe care le oferi dacă încarci, sincronizezi sau imporți aceste informații (de exemplu, o agendă) de pe un dispozitiv.

  • Informații despre plăți, cum ar fi cum ar fi numărul cardului de credit sau de debit și alte informații despre card, precum și alte informații despre cont și informații de autentificare, facturare, livrare și contact.
  • Informații despre dispozitiv.

Informații de pe sau despre computerele, telefoanele sau celelalte dispozitive pe care ai instalat sau de pe care accesezi Facebook, ca de exemplu sistemul de operare, versiunea de hardware, setările dispozitivului, bateria, intensitatea semnalului, locatiile dispozitivului (prin intermediul semnalelelor GPS, Bluetooth sau Wi-fi), informații despre conexiune, cum ar fi numele operatorului tău de telefonie mobilă sau numele furnizorului de servicii de Internet (ISP), tipul browserului, limba și fusul orar, numărul de telefon mobil și adresa IP.

  • Informații de la site-urile web și aplicațiile care utilizează Facebook

De pildă,  informații despre site-urile web și despre aplicațiile pe care le vizitezi, despre modul în care utilizezi Facebook pe site-urile web sau aplicațiile respective, precum și informații pe care ni le oferă sau ți le oferă dezvoltatorul aplicației sau editorul site-ului web.

  • Informații de la parteneri terți

Se colectează informații despre tine și despre activitățile tale pe Facebook și în afara sa de la parteneri terți, cum ar fi informații de la un partener atunci când Facebook oferă servicii în colaborare, sau informații de la un promotor despre experiențele sau interacțiunile tale cu acesta.

  • Companiile Facebook.

Se primesc informații despre tine de la companiile care sunt deținute sau administrate de Facebook, în conformitate cu politicile și condițiile lor de utilizare.

În ce scop sunt folosite informațiile colectate despre tine?

  • Pentru a furniza, a îmbunătăți și a dezvolta Serviciile Facebook

Cu titlu exemplificativ, pentru a intelege cum utilizezi și cum interactiuni pentru a livra Serviciile și a face sugestii.

De exemplu, Facebook are posibilitatea  să sugereze unui prieten de-al tău să te eticheteze într-o fotografie, prin compararea fotografiilor prietenului tău cu informațiile colectate din fotografiile tale de profil și din alte fotografii în care te-a etichetat cineva.

Când există informații despre locație, acestea se utilizează pentru a adapta Serviciile pentru tine și alții, cum ar fi ajutându-te să adaugi o vizită, să găsești evenimente locale sau oferte în zona în care te afli, sau să le spui prietenilor că te afli în apropiere.

Pe baza acestor informații se fac sondaje și cercetări, se testează funcții aflate în curs de dezvoltare și se analizează informațiile pentru a evalua și a îmbunătăți produsele și serviciile, pentru a dezvolta produse sau funcții noi și pentru a efectua activități legate de audit și depanare.

  • Pentru a comunica cu tine

Pentru a-ți trimite mesaje de marketing, pentru a-ți transmite informații despre Servicii și a te anunța în legătură cu politicile și condițiile de utilizare. De asemenea, se folosesc informațiile tale pentru a-ți răspunde atunci când contactezi Facebook.

  • Pentru a afișa și a măsura performanțele reclamelor și serviciilor

Pentru a îmbunătăți sistemele de publicitate și de măsurare a performanțelor, astfel încât Facebook să îți poată afișa reclame relevante în cadrul și în afara Serviciilor și pentru a măsura eficiența și impactul reclamelor și serviciilor.

  • Pentru a promova siguranța și securitatea, cum ar fi prin investigarea activităților suspecte sau a încălcărilor politicilor și condițiilor de utilizare, pentru a-ți proteja contul, folosind echipe de ingineri, sisteme automatizate și tehnologii avansate, cum ar fi criptarea și învățarea automatizată.

Facebook utilitează modulele cookie și alte tehnologii similare pentru a furniza și a întreține Serviciile, dar și pentru fiecare dintre cazurile de utilizare.

Cum sunt distribuite informațiile colectate despre tine pe Facebook?

  • Persoanelor cărora le distribui conținut și cu care comunici.

Când distribui conținut și comunici, alegi audiența care vede ceea ce distribui, iar acel conținut va fi distribuit către Public, către prieteni, un grup de prieteni, catre prieteni cu excluderea unei persoane, anumitor persoane specifice sau doar ție.

Informatiile publice reprezintă orice informații pe care le distribui pentru o audiență publică, cât și informațiile din Profilul tău public, sau orice conținut pe care îl distribui pe o Pagină de Facebook sau în alt forum public.

Informațiile publice sunt disponibile oricărei persoane, indiferent dacă aceasta folosește sau nu folosește Facebook, și pot fi văzute și accesate prin intermediul motoarelor de căutare online, a API-urilor și a mijloacelor de comunicare offline, cum ar canalele TV.

În anumite cazuri, persoanele cărora le împărtășești informații și cu care comunici pot descărca și redistribui acest conținut altor persoane, în cadrul Facebook și în afara lor.

Când adaugi un comentariu la postarea altei persoane sau când apreciezi un conținut pe care l-a publicat, persoana respectivă va decide audiența care poate vedea comentariul tău sau aprecierea ta. Dacă audiența sa este setată la „Public”, și comentariul tău va fi public.

  • Persoanelor care văd conținutul pe care alții îl distribuie despre tine

Utilizatorii pot distribui conținut despre tine unei audiențe alese de ei. De exemplu, persoanele pot distribui o fotografie cu tine, te pot menționa sau eticheta într-o locație dintr-o postare, sau pot distribui informațiile pe care le-ai oferit despre tine. Dacă te preocupă postarea unei alte persoane, poti utiliza functia de report.

  • Aplicațiilor, site-urilor web și integrărilor de la terți, în cadrul Facebook sau care folosesc Serviciile Facebook

Când utilizezi aplicații, site-uri web sau alte servicii de la terți care folosesc sau sunt integrate în Serviciile Facebook , este posibil ca acestea să primească informații despre ceea ce postezi sau distribui. De exemplu, când joci un joc cu prietenii pe Facebook sau folosești butoanele  Comentează sau Distribuie pe un site web, dezvoltatorul jocului sau al site-ului web poate obține informații despre activitățile tale din joc, sau poate primi un comentariu sau un link pe care îl distribui din site-ul său pe Facebook.

  • Oferind informații în cadrul companiilor Facebook.
  • Proprietar nou. Dacă se schimbă dreptul de proprietate sau de control parțial sau total asupra Serviciilor și a activelor asociate, este posibil să se transfere informațiile tale către noul proprietar.

Cum sunt distribuite informațiile colectate despre tine în afara Facebook?

Facebook are posibilitatea să ofere informații către partneri și clienți terți, ca de exemplu

  • Serviciilor de publicitate, de măsurare a performanțelor și de analiză (doar informații prin care utilizatorii nu pot fi identificați personal)

Ținând cont de acest lucru, Facebook foloseste toate informațiile pe care le are despre tine pentru a-ți afișa reclame relevante. Nu oferă informații care te pot identifica personal (informații precum numele tău sau o adresă de e-mail care poate fi folosită pentru a te contacta personal sau care te identifică personal) partenerilor care oferă servicii de publicitate, de măsurare a performanțelor și de analiză, decât în cazul în care au permisiunea ta.

Este posibil să se ofere acestor parteneri informații despre impactul și eficiența reclamelor lor, fără a le furniza informații care te pot identifica personal, sau dacă am cumulat informațiile astfel încât să nu te identifice personal.

Poți să vezi preferințele tale de publicitate pentru a înțelege de ce vezi o anumită reclamă pe Facebook. Poți să modifici preferințele tale pentru reclame dacă dorești să stabilești și să administrezi felul în care vezi reclame pe Facebook.

  • Comercianții, furnizorii de servicii și alți parteneri.

Se transferă informații către comercianți, furnizori de servicii și alți parteneri care oferă suport pentru afacerea Facebook la nivel global, cum ar fi prin furnizarea de servicii tehnice de infrastructură, analizarea modului de utilizare a Serviciilor, măsurarea eficienței reclamelor și serviciilor, furnizarea de asistență pentru clienți, facilitarea plăților sau efectuarea de sondaje și de cercetări academice. Acești parteneri trebuie să respecte obligații stricte de confidențialitate, care să fie în acord cu prezenta Politică de utilizare a datelor și cu acordurile pe care le stabilim cu aceștia.

Cum pot să administrez sau să șterg informațiile despre mine?

Poți administra conținutul și informațiile pe care le oferi atunci când folosești Facebook cu ajutorul instrumentului Jurnal de activități, unde poți șterge informațiile acordate.

De asemenea, poți să descarci informațiile asociate contului tău de Facebook cu ajutorul instrumentului Descarcă informațiile tale.

Informațiile asociate cu contul tău vor fi păstrate până când contul tău va fi șters, cu excepția cazului în care  nu mai este nevoie de date pentru a furniza produse și servicii.

Îți poți șterge contul oricând. Când îți ștergi contul, se șterg și lucrurile pe care le-ai postat, cum ar fi fotografiile și actualizările de stare.

Totuși, informațiile pe care alte persoane le-au oferit despre tine nu fac parte din contul tău și nu vor fi șterse atunci când îți ștergi contul.

Colaborează Facebook cu justiția și ajută la prevenirea și combaterea infracțiunilor?

Da. Facebook accesează, păstrează și să transmite informațiile tale ca răspuns la o solicitare de natură juridică (precum un mandat de percheziție, un ordin judecătoresc sau o citație), dacă consideră că legea îi impune acest lucru.

Printre aceste situații se numără primirea unor solicitări de natură juridică din jurisdicții aflate în afara Statelor Unite, atunci când, Facebook consideră că această acțiune este impusă de lege în jurisdicția respectivă, că afectează utilizatorii din jurisdicția respectivă și că este conformă cu standardele recunoscute la nivel internațional.

De asemenea, este posibil ca Facebook să acceseze, să păstreze și să ofere informații atunci când are o convingere de bună-credință că acest lucru este necesar:

  • pentru a detecta, a preveni și a rezolva cazurile de fraudă și alte activități ilegale;
  • pentru se proteja pe ei, pe tine și pe alți utilizatori, inclusiv ca parte a anchetelor oficiale;
  • pentru a preveni decesul sau vătămarea corporală iminentă.
  • a preveni fraudele și abuzurile, în cadrul și în afara Serviciilor.

Informațiile pe care le primește despre tine, inclusiv datele privind tranzacțiile financiare asociate cu achizițiile efectuate cu ajutorul Facebook, pot fi accesate, procesate și păstrate pe o perioadă prelungită de timp atunci când fac obiectul unei solicitări sau obligații de natură juridică, al unei anchete guvernamentale sau al unor investigații privind posibile încălcări ale condițiilor și politicilor sau pentru a preveni în alt mod potențialele prejudicii.

De asemenea, Facebook poate păstra informațiile din conturile dezactivate pentru încălcări ale condițiilor timp de cel puțin un an, pentru a preveni abuzul repetat sau alte încălcări ale condițiilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *