reforme justitie 1 1 1 1

Consiliul Europei indeamna Romania sa regandeasca reforma sistemului judiciar

3 minute • Manea Alexandra Raluca • 28 decembrie 2017


Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a trimis pe 22 decembrie o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, îndemnând autoritățile să ceara expertiza Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept) pentru reformele legislative privind justiția adoptate saptamana trecuta de Parlamentul României.

Textele juridice adoptate privesc Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor și procurorilor și organizarea judiciară.

Secretarul general Jagland a afirmat că “un aviz al Comisiei de la Veneția va oferi claritate cu privire la compatibilitatea acestor texte cu standardele fundamentale ale legii“. “Acesta ar fi complementar evaluării urgente a acestor texte, care este pregătită de Grupul Consiliului Europei a statelor împotriva corupției (GRECO) în lumina standardelor anticorupție “.

Pentru mai multe detalii: stiri Consiliul Europei 
 

Ce este Consiliul Europei si care e legatura dintre Romania si acesta?

Consiliul Europei este cea mai mare organizație în materie de drepturi ale omului de pe continent. Aceasta include 47 de state membre, dintre care 28 sunt state membre ale Uniunii Europene. Toate statele membre ale Consiliului Europei au aderat la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, un tratat conceput pentru a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept.  România a aderat la Consiliul Europei (CE) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri al CE, privind invitarea ţării noastre de a deveni membru al Consiliului Europei. La data de 7 octombrie 1993, România a semnat documente statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului, cu ocazia primului Summit al CE (Viena).

Consiliul Europei e un punct de referinta din domeniul justitiei recunoscut la nivel international: in cei peste 60 ani de la formare, Organizatia a dezvoltat standarde comune pentru cele 47 de state membre ale sale si are o expertiza si experienta bine stabilita in domeniul independentei, eficientei si calitatii justitiei. Standardele europene ale justitiei independente si eficiente sunt in mare parte cele stabilite de Organizatie si recunoscute de catre UE.

Consiliul Europei ofera o contributie unica in domeniul independentei, eficientei si calitatii justitiei deoarece este unica organizatie europeana care asigura un “ciclu complet” de sustinere a statelor sale membre prin faptul ca fac accesibile cele doua standarde de referinta, monitorizarea si consolidarea instrumentelor din domeniul justitiei.

Acquis-ul Consiliului Europei a fost dezvoltat de către organele Consiliul Europei de monitorizare și de stabilire a standardelor, în special de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Alte instituții care emit orientări de bază sunt: Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și Comisarul pentru Drepturile Omului. Consiliul Europei de asemenea monitorizează procesul de desfășurare a sistemelor judiciare europene prin Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ) și oferă susținere statelor sale membre în scopul consolidării sistemelor judiciare ale acestora în conformitate cu standardele stabilite de către Organizație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *